Dodaj do ulubionych

Obowiązkowe ESP

14.04.09, 14:52
a od którego roku kierowca będzie musiał być wyposażony w zdrowy rozsądek?
Obserwuj wątek
    • Gość: pancerwagen Re: Obowiązkowe ESP IP: *.jeleniagora.vectranet.pl 14.04.09, 14:54
      szkoda,nie będzie już driftowania na każdym skrzyżowaniu xD
    • Gość: apsik Re: Obowiązkowe ESP IP: *.pr1-nat.espol.com.pl 14.04.09, 17:09
      kierowca zdrowego rozsadku miec nie musi, ani tym bardziej umiejetnosci.
      w 2017 bedzie wymog 40 poduszek powietrznych, 55 systemow wspomagajacych parkowanie, hamowanie, skrecanie, przyspieszania, otwieranie drzwi, otwieranie bagaznika itd.
      a ktos sa to musi zaplacic...
    • Gość: Wampis Re: Obowiązkowe ESP IP: 91.91.207.* 14.04.09, 19:10
      na pewno nie klient, bo ceny samochodów choć standardy się podnoszą, wcale nie rosną
    • Gość: Kamas Re: Obowiązkowe ESP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.09, 19:25
      Po prostu nowe technologie z czasem tanieją, więc ceny aut nie idą do góry.
    • Gość: Rafik Re: Obowiązkowe ESP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.09, 20:02
      Przez te pseudo-opony o zmniejszonych oporach zaczną ginąć ludzie. I żaden ESP nie pomoże. Już miałem wątpliwą przyjemność jeżdzić na ContiEcoContact. Może i lżej dla silnika, ale przyczepności to to nie oferuje żadnej, zwłaszcza jak choćby trochę popada.
    • Gość: Gość Re: Obowiązkowe ESP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.09, 21:09
      Widzę, że Bosch znowu załatwił sobie duży i rosnący rynek zbytu dla swoich systemów. A wszystko to dla naszego dobra. Jak dobrze jest wiedzieć, że gdzieś tam w Parlamencie Europejskim są ludzie którzy wiedzą jak o nas zadbać... i ile % tłuszczu ma być w jogurcie...
    • Gość: cłowiek Re: Obowiązkowe ESP IP: *.93.classcom.pl 14.04.09, 22:13
      W 2014 wszyscy driterzy wymrą.... bo z ESP to o drifcie można sobie pomarzyć..
      ciekawe kiedy wprowadzą obowiązkowy ABS... to będzie kolejna porażka (dla zwykłego kierowcy, bądź w przypadku lodu, jest zaletą, ale w rzeczywistości nie przebija zwykłych hamulców)
    • Gość: Thinker Re: Obowiązkowe ESP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.09, 11:25
      Chyba wiejscy drifterzy, którzy w życiu nie mieli ESP w aucie nie wiedzą, że to można wyłączyć. Podobnie jak ABS. A przypadki kiedy ABS lepiej wyłączyć, to można wymienić na palcach 1 ręki i na pewno nie jest to na zwykłej drodze asfaltowej niezależnie od warunków, zwłaszcza że mało kto wie jak używać hamowania pulsacyjnego na śliskiej drodze.
    • Gość: MaronA Re: Obowiązkowe ESP IP: 89.174.215.* 15.04.09, 16:50
      @cłowiek ABS już jest obowiązkowy przy sprzedaży nowych samochodów w UE.
      A co do kolejnych unowocześnień to zdrowego rozsądku i dobrych dróg nie zastąpią nawet najlepsze systemy. A przy okazji, hamował ktoś kiedyś awaryjnie na dziurawej jak sito drodze samochodem wyposażonym w ABS? Jeśli nie to podpowiem, ABS wtedy głupieje i tak samo będzie z ESP. No ale może wkońcu polskie drogi zaczną przypominać te po jakich jeździ się w Europie.
    • Gość: raaz Re: Obowiązkowe ESP IP: *.chello.pl 15.04.09, 17:39
      driftować nadal można, wystarczy wyłączyć DTC lub DSC :)
    • Gość: Ooł Re: Obowiązkowe ESP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.09, 18:08
      Wiecie co... jakoś najpewniej czułem się w samochodzie bez tych wszystkich nowinek elektronicznych. Im więcej tych systemów mam w aucie tym mniej pewniej się czuję, bo zamiast mnie kontrolę nad autem przejmuje coś, co potrafi zrozumieć tylko 0 albo 1. Jak jeździłem starszymi autami to jeździłem wolniej, bo człowiek zdawał sobie sprawę z tego, że przy takiej a takiej prędkości w takim a takim zakręcie będzie mu np. uciekał tu. A teraz w nowszym aucie mam to poczucie jakby mniejsze.
    • Gość: mirelli Re: Obowiązkowe ESP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.09, 23:30
      no ciekawe czy kazdego bedzie stać na kupno . za 5 lat nie wieze ze kazdy bedzie mial ESP, a co z tymi samochodami którymi jezdzimy na co dzień,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka