Dodaj do ulubionych

Czy auto"może" być brudne i nie będzie to ujmą

IP: *.gl.digi.pl 03.12.03, 15:45
Jak sądzicie większą wagę należy przykładać do czystości zewnętrznej czy
wewnętrznej samochodu?
Obserwuj wątek
    • bocian4 Re: Czy auto"może" być brudne i nie będzie to ujm 03.12.03, 16:02
      Czystosc z zewnatrz okreslaja przepisy wiec powinno byc w miare czyste. Co do
      walorow wygladu i zapachu wewnatrz przepisy milcza ;-))))
      A tak powaznie - myje swoje autko srednio raz na tydzien (ale robie ponad tys
      km/tydzien srednio).
      Pozdrawiam
      • Gość: verte Re: Czy auto"może" być brudne i nie będzie to ujm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.03, 16:15
        Terenówka czy pseudoterenówka to wręcz powinna być charakterystycznie
        zachlapana i lekko zasyfiona żeby widać było,że właściciel to twardziel
        i lubi sporty ekstremalne.Sasiad jeździ taką zasyfioną HR-V.Już dwa mies.
        jej nie myje za to drugie w domu Clio pucuje co niedziela przez 1,5 godz.
        • Gość: Conveyor Re: Czy auto"może" być brudne i nie będzie to ujm IP: *.sieci.bianet.com.pl / 195.117.135.* 03.12.03, 20:54
          Hehehe, pamietam jak mialem duzego fiata i lubilem nim zasuwac po lotnisku
          bokiem (dzis tez lubie). Zwlaszcza po deszczu, jak przelatywalem poslizgiem po
          kaluzach, na blotnikach robily sie takie faaajne wachlarze z blota i
          powyrywanej trawy, a zdarzalo sie ze drzwi mialem zachlastane albo i dach :))
          Strasznie z tego bylem zadowolony, traktowalem to jak dekoracje i obwozilem z
          duma :D
          Pozdrawiam
      • Gość: Kierowiec Mozesz zacytowac? IP: 212.6.124.* 03.12.03, 16:44
        bocian4 napisał:

> Czystosc z zewnatrz okreslaja przepisy wiec powinno byc w miare czyste.

Mozesz zacytowac, albo wskazac miejsce?

Pozdr.

K.
        • Gość: verte Re: Mozesz zacytowac? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.03, 16:48
          Oczywiście,że nie może.
          • Gość: Kierowiec Znaczy takiego przepisu nie ma? n/t IP: 212.6.124.* 03.12.03, 16:53
        • bocian4 do "Kierowiec" 04.12.03, 11:52
          Art. 66. 1. Pojazd uczestniczący w ruchu ma być tak zbudowany, wyposażony i
          utrzymany, aby korzystanie z niego:
          1) nie zagrażało bezpieczeństwu osób nim jadących lub innych uczestników
          ruchu, nie naruszało porządku ruchu na drodze i nie narażało kogokolwiek na
          szkodę,
          5) zapewniało dostateczne pole widzenia kierowcy...

2. Urządzenia i wyposażenie pojazdu, w szczególności zapewniające
          bezpieczeństwo ruchu (światła) powinny być utrzymane w należytym stanie oraz
          działać sprawnie i skutecznie.

Art. 60. 1. Zabrania się:

2) zakrywania świateł oraz urządzeń sygnalizacyjnych, tablic rejestracyjnych
          lub innych wymaganych tablic albo znaków, które powinny być widoczne,

Czyli możesz mieć brudne podwozie ale już boki samochodu moga narazić na
          szkode innych, nie mówiąc o tym ze pierwsze naogół brudza sie swiatła i
          tablice rejestracyjne - w zeszłym tygodniu po dwukrotnym przejechaniu do pracy
          i z powrotem moja tylna tablica rejestracyjna byla nieczytelna.

Pozdrawiam
          • Gość: Kierowiec Re: do "Kierowiec" IP: 212.6.126.* 04.12.03, 12:31
            bocian4 napisał:

> Czyli możesz mieć brudne podwozie ale już boki samochodu moga narazić na
            > szkode innych,

??
            Moglbys przyblizyc? Z uwzglednieniem faktu, ze sa rowniez samochody pomalowane
            tak, ze wygladaja ja brudne, nawet jak sa czyste.

> nie mówiąc o tym ze pierwsze naogół brudza sie swiatła i
            > tablice rejestracyjne - w zeszłym tygodniu po dwukrotnym przejechaniu do
            > pracy
            > i z powrotem moja tylna tablica rejestracyjna byla nieczytelna.

Nigdy nie kwestionowalem koniecznosci posiadania swiatel i tablic w czystosci,
            a szyb w stanie mozliwej przejzystosci.

Jednakze juz kilka osob usilowalo mi wmowic, ze w Polsce moge dostac mandat za
            jazde brudnym samochodem np. przy ladnej pogodzie. Jak dotychczas nikt nie mogl
            podac podstawy prawnej, a i cytowane przez Ciebie przepisy nijak maja sie do
            ogolnie (za wyjatkiem powyzej podanych elementow) brudnego auta.

Pozdr.

K.
            • bocian4 Re: do "Kierowiec" 04.12.03, 12:47
              Gość portalu: Kierowiec napisał(a):

> bocian4 napisał:
              >
              > > Czyli możesz mieć brudne podwozie ale już boki samochodu moga narazić na
              > > szkode innych,
              >
              > ??
              > Moglbys przyblizyc? Z uwzglednieniem faktu, ze sa rowniez samochody
              pomalowane
              > tak, ze wygladaja ja brudne, nawet jak sa czyste.

Tego nei zrozumiałem. Pomalowanie nei ma znaczenia. Chodzi mi abrdziej o
              brudny samochod na tyle ze moze spowodowac szkody innych - zniszczenie
              czyjegos futra (nie zaleznie ze nie znosze futer chyba ze sztuczne ;-)) jest
              jego szkoda. Spokojnei na podstawie tego przepisu mozna bylo by cie oskarzyc o
              spowodowanie szkody wlasciciela futra. Podobnie na tej podstawei moze cie
              mandatem obciazyc policja.

> > nie mówiąc o tym ze pierwsze naogół brudza sie swiatła i
              > > tablice rejestracyjne - w zeszłym tygodniu po dwukrotnym przejechaniu do
              > > pracy
              > > i z powrotem moja tylna tablica rejestracyjna byla nieczytelna.
              >
              > Nigdy nie kwestionowalem koniecznosci posiadania swiatel i tablic w
              czystosci,
              > a szyb w stanie mozliwej przejzystosci.
              >
              > Jednakze juz kilka osob usilowalo mi wmowic, ze w Polsce moge dostac mandat
              za
              > jazde brudnym samochodem np. przy ladnej pogodzie. Jak dotychczas nikt nie
              mogl
              >
              > podac podstawy prawnej, a i cytowane przez Ciebie przepisy nijak maja sie do
              > ogolnie (za wyjatkiem powyzej podanych elementow) brudnego auta.

Jak wyżej.

Pozdrawiam
    • Gość: manix Re: Czy auto"może" być brudne i nie będzie to ujm IP: *.espol.com.pl 03.12.03, 16:55
      a zęby myjesz tylko z zewnącz?:):)
      • Gość: verte Re: Czy auto"może" być brudne i nie będzie to ujm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.03, 17:00
        Gość portalu: manix napisał(a):

> a zęby myjesz tylko z zewnącz?:):)

A ty od środka?Poza tym pani od polskiego to ci się pewnie śni po nocach...
    • Gość: tommi Re: Czy auto"może" być brudne i nie będzie to ujm IP: *.elartnet.pl / *.elart.com.pl 03.12.03, 22:55
      a ty bardziej przykładasz sie do higieny intymnej czy do czystosci ubran ktore
      nosisz?
    • mejson.e5 Kwestia smaku 03.12.03, 23:02
      Sprawa czystości samochodu z zewnatrz i wewnątrz to rzecz gustu i dobrego
      wychowania.
      Nawet elegancki jaguar nie jest już elegancki z miesięcznym zarostem na
      błotnikach i z bałaganem w środku.
      To kwestia smaku...
      Nie pytaj na tym forum o ujmę, bo Ci ujmę.

Ale w brudnym samochodzie kiepsko sie jedzie z refleksami na zakurzonej i
      tłustej szybie.
      To juz kwestia bezpieczeństwa jazdy...
      Mejson
    • audax Pewnie że przepisy mówią o czystości 04.12.03, 01:21
      samochodu, nie pamietam gdzie, ale jest to w prawie o ruchu drogowym (polecam!)
      sprawdźcie to! www.sejm.gov.pl, następnie szukajcie w "prawie"

Ja jestem za czystymi samochodami,ale w naszych warunkach klimatycznych
      niejest to sprawa łatwa (a tym bardziej w porze jesienno zimowej).

Ale dla mnie bezwarunkowo wnętrze samochodu MUSI lśnić!
      • Gość: Kierowiec Cytat, adres, telefon prosze n/t IP: 212.6.126.* 04.12.03, 07:57
    • Gość: Darek Re: Czy auto"może" być brudne i nie będzie to ujm IP: *.gl.digi.pl 04.12.03, 09:51
      Żona zarządała umycia auta bo ma ważne spotkanie i będzie wiozła ludzi a ja
      odmówiłem bo w tym przypadku ważna była czystość wnętrza czego najbardziej
      brakuje a nie wygląd zewnętrzny.Stąd moje pytanie bo rozmowa zakończyła się
      delikatnie mówiąc znakiem zapytania.Zaznaczam że nie jestem pedantem co do
      czystości ale logika podpowiadała że tak jest optymalnie[poza tym brud tuszuje
      wszystkie uszczerbki powłoki lakierowej do których żona ma rękę przyłożyła
      swą]
    • dharmata A jak patrzysz na kobiete...? 04.12.03, 09:56
      Czy jest czysta zewnętrzenie czy czysta wewnętrznie, wszystko zależy od gustu
      i jak traktujesz samochód, tak aby się nim przejechać, czy go kochasz
    • Gość: Greg Re: Czy auto"może" być brudne i nie będzie to ujm IP: *.acn.pl 04.12.03, 11:08
      Osobiscie preferuje konfiguracje - w srodku idealnie czysto, na zewnatrz
      samochod zachalpany tak jak napisal kolega (wachlarze z blota na bokach,
      zablocone szyby - ogolnie slady walki z poslizgami ;), ale oczywiscie przednia
      szyba idealnie czysta.

pozdrawiam
      • tomek854 Re: Czy auto"może" być brudne i nie będzie to ujm 04.12.03, 12:36
        Ja tam czasem na stacji benzynowej przemyje sobie szybki ( wszystkie) swiatelka i w
        porywach tablice rej. A samochod to jak umyje raz na pol roku to dobrze. Czasem mi tylko
        deszczyk pomaga...

Nie rozumiem jak brudnosc np. prawych drzwi ma wplywac na bezpieczenstwo ruchu. Ze co,
        ze gorzej mnie widac? A jak bym mial pomalowany na czarno to by bylo jeszcze gorzej
        przeciez :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka