piotras2 28.01.02, 12:21 Zamierzam w lutym kupic nowy samochod. Dotychczas bylem zdecydowany na Punto II, ale przeczytalem test w Auto Sukcesie, w ktorym to Fabia okazuje sie lepsza od Punto, i mam teraz metlik w glowie. Poradzcie cos. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Tomek Re: Punto czy Fabia IP: *.terminus.pl 28.01.02, 13:22 Pamietaj do kogo naleza te gazety. Ich opinia nie jest do konca obiektywna. Fabia jest wieksza ale jej silnik jest stary i duzo pali. Wyprobuj oba i sam zsdecyduj. Link Zgłoś
Gość: Rad Re: Punto czy Fabia jedno gówno! Bierz Yarisa IP: *.166.195.213.2127.waw-mec.leased-e.ids.pl 28.01.02, 14:32 Powaga! też rozmysłałem o punto, o fabii nawet nie myślałem bo to syf przedpotopowy :)), ale tylko w toyocie masz 3 lata gwarancji, 12 lat na perforację nadwozia no i silnik...żadne 1.2 nie ma takich osiągów co 1.0 z Yarisa!!! pozdr. Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Punto czy Fabia jedno gówno! Bierz Yarisa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.01.02, 16:13 I bedziesz 12 lat jezdzil Yarisem??? 1.2 16V 80KM Fiata tez ma gorsze osiagi? Wiecej obiektywizmu. pozdro Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: Punto czy Fabia jedno gówno! Bierz Yarisa IP: 192.168.3.* 28.01.02, 18:44 Punto ma 2 lata gwarancji (teoretycznie ;-) bez limitu kilometrów, 3 rok do dokupienia oraz 100x więcej serwisów od Toyoty.Czy aby na pewno kosiarka 1.0 Yarisa jest taka dynamiczna we dwie osoby np.na zakopiance (nie mówiąc o bagażu i 5 osobach ;-) Więcej obiektywizmu j.w. pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Rad Re: Punto czy Fabia jedno gówno! Bierz Yarisa IP: *.166.195.213.2127.waw-mec.leased-e.ids.pl 29.01.02, 17:06 Niestety ale awaryjność fiata jest zatrważająca.... a to osłona alternatora, a problemy z układem kierowniczym....dlatego odpuściłem sobie fiata i za tą samą kasę mam toyotę, a poza tym mam znajomego dealera :))) Link Zgłoś
Gość: Mar Re: Punto czy Fabia jedno gówno! Bierz Yarisa IP: 213.25.197.* 29.01.02, 17:10 Gość portalu: Rad napisał(a): > Niestety ale awaryjność fiata jest zatrważająca.... a to osłona alternatora, a > problemy z układem kierowniczym....dlatego odpuściłem sobie fiata i za tą samą > kasę mam toyotę, a poza tym mam znajomego dealera :))) A na jakiej podstawie tak twierdzisz? Nie wiem co to jest osłona alternatora... Jakie problemy - może by tak precyzyjniej.... O każdej marce można sobie poczytać to i owo: a to że serwis drogi i niekompetentny, a to że to i owo się psuje (u każdego co innego). A co do znajomego to pamiętaj, że "najtaniej zawsze płaci się pieniędzmi..." Link Zgłoś
Gość: Rad Re: Punto czy Fabia jedno gówno! Bierz Yarisa IP: *.166.195.213.2127.waw-mec.leased-e.ids.pl 29.01.02, 17:14 Bo teraz mam fiata i właściwie średnio co dwa miechy też do kumpla do serwisu jeździłem, no i się napatrzyłem i naoglądałem, plus nasłuchałem.. ale fakt można trafić i gównianego mercedesa, nic nie jest regułą, niestety..... Link Zgłoś
Gość: m Re: Punto czy Fabia jedno gówno! Bierz Yarisa IP: 10.128.134.* 29.01.02, 17:12 Gość portalu: Rad napisał(a): > Niestety ale awaryjność fiata jest zatrważająca.... a to osłona alternatora, a > problemy z układem kierowniczym....dlatego odpuściłem sobie fiata i za tą samą > kasę mam toyotę, a poza tym mam znajomego dealera :))) To ja mam wielkie szczęście, bo jeżdżę trzecim Fiatem i z żadnym nie miałem problemów. Link Zgłoś
Gość: Michał 2 Re: Punto czy Fabia IP: *.mediacom.pl 28.01.02, 19:35 Ja namawiam na CLio. Wyposazenie adekwatne do ceny. Mysle, ze jest duzo ladniejsza niz Yaris czy Punto. Postaram sie znalezc (nie wiem czy obiektywne) porownania tych aut w formie elektronicznej. pzdr. Link Zgłoś
Gość: Mar Nie sugeruj się tym co piszą IP: 213.25.197.* 28.01.02, 22:00 Punto, Fabia, Clio... jedna cholera. Unikałbym Fabii z najsłabszym silnikiem (podobno stara konstrukcja). Kup sobie to co ci sie PODOBA WIZUALNIE. Mnie najbardziej podoba się Punto, potem Clio, Fabia, Ibiza, Yaris... Żadne z tych aut niestety nie wygląda dobrze w wersji 5-drzwiowej. To są typow auta dla młodego bezdzietnego człowieka (małżeństwa). Tylko 3D. Jeśli chcesz auto duże, a tanie - to może Palio weekend? To nowe wygląda CAŁKIEM CAŁKIEM, a i to stare jest 100x lepsze od Sieny (w wyglądzie). Link Zgłoś
Gość: szatan a ile masz kaski do wywalenia??? IP: 10.133.131.* 29.01.02, 01:03 ...tak patrzę...ludzie piszą....a nawet nie wiemy jaki zakres cenowy...czy możesz pozwolić sobie na punto HGT czy na fabię 60KM... pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Mar Re: a ile masz kaski do wywalenia??? IP: 213.25.197.* 29.01.02, 08:11 piotras2 napisał(a): > Cos kolo 30 tys. No to Ci zostaje Palio. I to wcale nie jest zły pomysł. Jeśli dwudrzwiowe - to wszystko jedno jak marka (oprócz Fabii, bo są tylko 4-d - a szkoda...). A jak 4 lub 5-d to Palio, bo inne wyglądają pokracznie. No jeszcze Skoda jako tako, ale za 30 tys. to będzie tzw. goła... Link Zgłoś
piotras2 Re: a ile masz kaski do wywalenia??? 29.01.02, 08:21 Oczywiscie 5d. Moze i sa brzydsze, ale potem nie ma problemow ze sprzedaza. Z calym szacunkiem, ale Palio kojarzy mi sie z samochodem dla emerytow. Tez go bralem pod uwage, ale nie potrzebny mi samochod kombi, bo i tak bede jezdzil w dwie osoby, a dziecka na razie nie mam wiec wozenie wozka tez odpada:). Poza tym Punto tez ma dosc duzy bagaznik i dlatego wstepnie bylem na niego zdecydowany. Link Zgłoś
Gość: Mar Re: a ile masz kaski do wywalenia??? IP: 213.25.197.* 29.01.02, 08:32 piotras2 napisał(a): > Oczywiscie 5d. Moze i sa brzydsze, ale potem nie ma > problemow ze sprzedaza. Eee tam. Każdy ma swojego amatora. Ja np. nie wyobrażam sobie takiego małego auta w wersji 5-d. Osoby młode kupują zwykle 3-d. Poza tym wersja 5-d jest o 1500-2000 droższa, więc po co przepłacać, jeśli ci niepotrzebna jeszcze jedna para drzwi. To taki sam mit jak to, że trudno sprzedać samochód w jakimś kolorze... Jedni nie lubią czarnych, a inni chcą TYLKO czarne... > Z calym szacunkiem, ale Palio kojarzy mi sie z > samochodem dla emerytow. Nie rozumiem tego skojarzenia... ale to będzie Twój samochód :-). A z czym w takim razie kojarzy ci się Skoda - hahahaaha. Poza tym nowe Palio bardzo wyładniało... ale jak chcesz. > Tez go bralem pod uwage, ale nie potrzebny mi samochod > kombi, bo i tak bede jezdzil w dwie osoby, a dziecka na > razie nie mam wiec wozenie wozka tez odpada:). Poza tym > Punto tez ma dosc duzy bagaznik i dlatego wstepnie > bylem na niego zdecydowany. No to po co ci pięciodrzwiowy samochód????? Link Zgłoś
Gość: AdS Re: a ile masz kaski do wywalenia??? IP: *.hajnowka.sdi.tpnet.pl 05.02.02, 23:27 Gość portalu: Mar napisał(a): (...) Poza tym nowe Palio bardzo > wyładniało... ale jak chcesz. Przepraszam bardzo a ile kosztuje nowe palio???!!! - o czym my mówimy. Link Zgłoś
Gość: malko Re: Punto czy Fabia IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 29.01.02, 08:29 Kupiłbym Punto. I fabia i Punto z silnikami 60KM nie chcą jeździć, ale punto pali mniej, ma lepsze światła i jest bardziej ergonomiczne. Skodę miałem kiedyś służbową. Favoritka 1.3, 10 lat, ok. 350 tys. km przebiegu bez remontu - serwis tani, części raczej od ręki. Wolę jednak fiata. Link Zgłoś
Gość: max tylko PUNTO !! IP: 10.1.18.* 05.02.02, 15:01 Kupuj Punto bez zastanawiania. Ja ma 6 miesięczne 1.2 60KM 5d + wsp. kier. - jestem naprawde zadowolony. A co przemawia za Puntem: dużo miejsca, potężny bagażnik, b. przyjemne wnętrze (fabia troche niedorobione), światła lux, a już zupełną rewelacją jest elektryczne wsp. kierownicy (fabia ma przestsarzałe hydrauliczne), bardzo bezpieczny. A zupełnie Punto bije fabie pod względem osiągów: spalanie - fabia ok. 3litry/100km więcej pali na mieście!!!! Do tego fabia to muł. KUpuj punto! Link Zgłoś
cactus Re: tylko PUNTO !! 05.02.02, 16:15 Gwoli ścisłości kilka uwag do Kolegi Maxa Gość portalu: max napisał(a): > Kupuj Punto bez zastanawiania. Ja ma 6 miesięczne 1.2 60KM 5d + wsp. kier. - > jestem naprawde zadowolony. A co przemawia za Puntem: dużo miejsca, potężny > bagażnik, b. przyjemne wnętrze (fabia troche niedorobione), światła lux, a już > zupełną rewelacją jest elektryczne wsp. kierownicy (fabia ma przestsarzałe > hydrauliczne), Fabia ma elektryczno-hydrauliczne, czyli tak samo nowoczesne jak w Punto > bardzo bezpieczny. zarówno Fabia jak i Punto maja po tyle samo gwiazdek w testach NCAP > A zupełnie Punto bije fabie pod względem osiągów: spalanie - fabia ok. > 3litry/100km więcej pali na mieście!!!! Skąd takie dane? A może w Punto przybywa benzyny ??? > Do tego fabia to muł. Sorry, ale z testów które czytałem wyniak że osiagi (przyspieszenie, pr max, elastyczność) mają prawie identyczne, a Fabia 68KM nawet nieco lepsze > KUpuj punto! Przejedz sie jednym i drugim i sam zdecyduj Link Zgłoś
Gość: Andre Re: tylko PUNTO !! IP: *.pcplus.com.pl 05.02.02, 21:00 FABIA)Gość portalu: max napisał(a): ) Kupuj Punto bez zastanawiania. Ja ma 6 miesięczne 1.2 60KM 5d + wsp. kier. - > jestem naprawde zadowolony. A co przemawia za Puntem: dużo miejsca,(FABIA TEZ) potężny > bagażnik,(PUNTO 297 FABIA 260)wnętrze (fabia troche niedorobione),(ALE NIC NIE ODPADA) > zupełną rewelacją jest elektryczne wsp. kierownicy (fabia ma przestsarzałe > hydrauliczne),(NIEPRAWDA, MA AMERYKAŃSKIE ELEKTRO HYDRAULICZNE) > A zupełnie Punto bije fabie pod względem osiągów: spalanie - fabia ok. > 3litry/100km więcej pali na mieście!!!! (BZDURA) > KUpuj punto!(POPIERAM) Serwisy muszą z czegoś żyć. PZDR > > > Link Zgłoś
Gość: max Re: tylko PUNTO !! IP: 10.1.18.* 06.02.02, 09:49 Jezeli chodzi o spalanie to w oficjalnych katalogach fabia podaje, ze na mieście pali 9,3 l/100km (punto 7,3) - oczywiście porównujemy punto 1.2 60KM i fabie 1.4 60KM. Przyspieszenie - punto podaje 14,5 s. do 100km/h, fabia 16,5 s. do 100km/h. Jeżeli chodzi o bezpieczenstwo to sam dealer skody powiedział mi, ze punto jest znaczenie lepsze (i tym mnie zniechęcił do kupienia fabi). To są dane z instrukcji i katalogów, w praktyce cięzko to sptawdzic. Sam jak kupowalem w czerwcu samochód miałem ogromny dylemat - punto czy fabia. Kupilem punto i uwazam, ze to dobry wybór. Z resztą najlepszą antyreklamą fabii jest ogólna opinia dealera skody!!!! Link Zgłoś
Gość: asd Re: tylko PUNTO !! IP: 193.150.166.* 06.02.02, 13:35 Zdecydowanie brałbym Punto. Po pierwsze jest znacznie bardziej ekonomiczne, po drugie jest to jeden z najbezpieczniejszych samochodo swiata w swojej klasie (Fabia w tej kwestii jest daleko w tyle), a co najwazniejsze Punto ma znacznie lepszy silnik, a wszystkie pochwalne slowa dotyczace koligacji Skody z VW to jeden wielki mit. W Polsce z reguły nie sprzedaje sie już Skody z silnikiem VW - taka jest decyzja zarządu VW, gdyż spadła sprzedaż samochodów podobnej klasy serwowanej pod marką VW, następowała więc tak zwana kanibalizacja produktów. Podsumowując, Fabia w Polsce - to klasyczna czeska produkcja, wiec nie ma się nad czym zastanawiać. Punto! Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: tylko PUNTO !! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.02.02, 16:45 Bosze, czlowieku, skad ty czerpiesz te dane?! Link Zgłoś
Gość: r Re: tylko PUNTO !! IP: 10.1.18.* 07.02.02, 09:28 Fabia 1.4 60KM ma tyle wspolnego z VW co lanos z fokusem Link Zgłoś
Gość: kaszalot Re: tylko PUNTO !! IP: 212.160.147.* 07.02.02, 14:36 Mniej :) ten silnik pamieta czasy skody 105... dodany wtrysk, katalizator etc. ale nadal to jest silnik OHV.. łańcuszek rozrządu ;) Link Zgłoś
kolja Re: Punto czy Fabia 07.02.02, 10:03 Nie rozumiem dlaczego ludzie decyduja sie na punto lub fabie, gdy moga za znikomo wieksze pieniadze kupic Yariske lub Corse ??? No chyba ze ktos lubi czesto odwiedzac stacje benzynowe (to do Skody) lub stacje serwisowe (to do Fiata). Przynajmniej tak wynika ze statystyk i obiegowych opinii. Milego dnia. Link Zgłoś
Gość: Rad Re: Punto czy Fabia, nie!!!! kup Yarisa IP: *.166.195.213.2127.waw-mec.leased-e.ids.pl 07.02.02, 14:22 kolja napisał(a): > Nie rozumiem dlaczego ludzie decyduja sie na punto lub fabie, gdy moga za > znikomo wieksze pieniadze kupic Yariske lub Corse ??? No chyba ze ktos lubi > czesto odwiedzac stacje benzynowe (to do Skody) lub stacje serwisowe (to do > Fiata). Przynajmniej tak wynika ze statystyk i obiegowych opinii. Milego dnia. No właśnie ....to jest bardzo zastanawiające, myśłę że ludzie jednak ulegają reklamie telewizyjnej i to mocno... pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: FI Re: Punto czy Fabia IP: 150.254.158.* 07.02.02, 11:22 Nie słuchaj tych wszystich co są za Fabią. Bierz Punto. Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Punto czy Fabia IP: 172.18.118.* 07.02.02, 14:30 1) Moj ojciec mial Punto przez 5 lat (od nowosci). Byly drobne usterki, ale nigdy nic powaznego. 2) Ja mialem Brave prze 2 lata (od nowosci). Sypala sie w rekach. Glownie elektronika w silniku. Z Fiatem jest jak z ruletka - mozesz trafic dobrze albo nie. Jak jest z Skoda - nie wiem. Choc doswiadczenia z lat 80'tych ze Skoda 105S nie nalezaly do najlepszych... Link Zgłoś