sarawi 19.08.09, 08:53 Zamierzam kupic Alfe 166 2.4 JTD. Jakie sa Wasze opinie na temat tego samochodu? na co zwrocic uwage? Link Zgłoś Obserwuj wątek
michaelm3 Re: Alfa 166 - opinie 19.08.09, 12:49 Na awaryjnosc. To jest przyczyna dramatycznie niskiej ceny. Dlatego go kupujesz. pozdrawiam Link Zgłoś
emes-nju Re: Alfa 166 - opinie 19.08.09, 13:24 michaelm3 napisał: > Na awaryjnosc. To jest przyczyna dramatycznie niskiej ceny. A raczej mit o awaryjnosci. Sam jezdze 156-tka 2.0 TS (przebieg ok. 200 tys.) i nie mam problemow wiekszych niz moi ujezdzajacy niemieckie "cudenka" (dizajnu i jakosci) znajomi. Moj klient jezdzi 166-tka 2.4 jtd i nic sie nie dzieje (przebieg ok. 160 tys.). Jedyna wspolna cecha tych obydwu modeli jest stosunkowo niska trwalosc elementow zawieszenia. I o ile ceny czesci (oryginalow) do 156-tki sa dosc niskie, o tyle ceny do 166-tki do niskich nie naleza - to w koncu flagowa limuzyna dla prezesa ;-P Poza tym Alfy, w odroznieniu od focwagena, nie mozna naprawiac u kowala, bo zepsuje. A specjalistow za duzo nie jest i sie cenia. Ale warto robic auto u nich. I to systematycznie, co zapewne jest nie do zaakceptowania przez milosnikow trfalyh niemieckich samochodow, ktorymi przez ostatnie 15 lat z rzadka jezdzila starsza pani do kosciola :-P > Dlatego go kupujesz Hm... Ja np. swoja Alfe kupilem z innego powodu, ktorego byc moze nie zrozumiesz :-P Link Zgłoś
sarawi Alfa 166 - opinie 19.08.09, 13:51 > Hm... Ja np. swoja Alfe kupilem z innego powodu, ktorego byc moze > nie zrozumiesz :-P bo ten samochod ma dusze ... Ale gdyby tak sluchac wszystkich znawcow, to nigdy nie kupilabym Fiata, Peugeota, Citroena, Kia, BMW, Renault itd ... jezdzilabym MPK. Czyz nie? Link Zgłoś
qqbek Re: Alfa 166 - opinie 19.08.09, 14:07 sarawi napisała: > bo ten samochod ma dusze ... Alfa, Lancia... fakt mają swój urok. Ale ten urok kosztuje. > Ale gdyby tak sluchac wszystkich znawcow, to nigdy nie kupilabym > Fiata, Peugeota, Citroena, Kia, BMW, Renault itd ... jezdzilabym > MPK. Czyz nie? Święta racja. Sam mam Opla i BMW. BMW kupiłem po obejrzeniu 5 czy 6 "156" bo bardzo chciałem mieć właśnie Alfę. Niesprawiedliwie jednak osądzasz niemieckie auta. Być może poza BMW są brzydkie jak noc listopadowa, ale niezawodność pozwala zmierzyć się z tą brzydotą na codzień;) Co do BMW zaś, to ma ono duszę nie mniejszą niż dowolna Alfa... problem w tym, że upodobała sobie te auta młodzież wiejska. Ale ze spokojem polecić mogę serię "5" (E-39) zamiast Alfy. Co do diesli- nigdy nie kupiłbym używanego diesla. Alfa ma bardzo dobre benzyniaki, diesle cieszą się mieszanymi ocenami. Nawet dwulitrowa jednostka benzynowa potrafi dać masę przyjemności z jazdy. Link Zgłoś
glide22 Re: Alfa 166 - opinie 20.08.09, 10:11 > Co do diesli- nigdy nie kupiłbym używanego diesla. Alfa ma bardzo dobre > benzyniaki, diesle cieszą się mieszanymi ocenami. Nawet dwulitrowa jednostka > benzynowa potrafi dać masę przyjemności z jazdy. Co Ty opowiadasz, fiatowskie diesle JTD cieszą się (i słusznie) bardzo dobrą opinią. Link Zgłoś
gieroy_asfalta Re: Alfa 166 - opinie 29.08.09, 10:48 Co Ty opowiadasz, fiatowskie diesle JTD cieszą się (i słusznie) > bardzo dobrą opinią." 1.9 tak, ale 2.4 to kompletna porażka. Psuje się na potęgę. Link Zgłoś
michaelm3 Re: Alfa 166 - opinie 19.08.09, 14:40 Raport TÜV 2009: tinyurl.com/kqrgaw AF 156 2-3 lata miejsce - 93, odsetek aut z dyskwalifikujacymi usterkami - 6,4% 4-5 lat 85-11,7% 6-7 lat 80-17,9% 8-9 lat 79-24,4% AF 145-147 2-3 lata 99-7,1% 4-5 lat 97-14,2% 6-7 lat 86-19,6% 8-9 lat 87-30% I to tyle w tym temacie. Ale my dyskutujemy o 166, której w tym zestawieniu nie ma, zapewne jej wyniki sa duzo lepsze... Poza tym to tylko raport, który zostal przygotowany przez stronniczych Niemców, diagnosci byli przekupieni a same wyniki jeszcze troche podkrecone w redakcji przed publikacja... Link Zgłoś
cloclo80 Re: Alfa 166 - opinie 19.08.09, 14:45 Helmuty pędzą z każdą pierdołą do autoryzowanego serwisu podczas gdy przeciętny słowianin spróbuje naprawić auto sam. Link Zgłoś
sarawi Alfa 166 - opinie 19.08.09, 15:29 Nie twierdze, ze BMW jest zle - to moja ukochana marka, ale nie stac mnie na taki samochod jakbym chciala. A ja zwykle kupuje to co mi sie podoba, a nie, zeby bylo, ot tak. Wiec na BMW jeszcze przyjdzie czas. A wracajac do Alfy - mam okazje kupic ja od osoby, ktora znam i jestem pewna, ze gdyby z samochodem bylo cos nie tak - nie sprzedalby mi. Nie mial z nia nigdy problemow, auto mialo pierwszego wlasciciela w Szwajcarii, on - 50-letni Pan jest drugim wlascicielem. Jestem przekonana na 95%, zeby samochod odkupic, ale mimo to, ciekawia mnie opinie uzytkownikow. Link Zgłoś
jestklawo Re: Alfa 166 - opinie 20.08.09, 08:13 michaelm3 napisał: > AF 156 > 2-3 lata miejsce - 93, odsetek aut z dyskwalifikujacymi usterkami - 6,4% > 4-5 lat 85-11,7% > 6-7 lat 80-17,9% > 8-9 lat 79-24,4% jak wino, im starsze tym lepsze (z 93 m-ca awans na 79), a on skrytykowć chciał > dyskutujemy o 166, której w tym zestawieniu nie ma, zapewne jej >wyniki sa duzo lepsze kolejny nawiedzony który słyszał że alfy ZAPEWNE się psują. Jak w passacie padnie wachacz, to wiadomo że wina kiepskich dróg, jak w alfie, to włoski szajs przecież ;))) Link Zgłoś
bimota Re: Alfa 166 - opinie 21.08.09, 12:43 No ciekawe dlaczego nie ma 166... Moze dlatego, ze kupuje ja wiecej statecznych panow (podobnie jak niemieckie wynalazki), a wiadomo, ze taki auta nie katuje. Tansze modele kupuja ludzie z "ikra". ;) Nie wiem jak mozna jednoczesnie lubic Alfy i BMW... No widocznie mozna... :) Co zlego w wylaczeniu silnika w czasie jazdy ?? Link Zgłoś
jestklawo Re: Alfa 166 - opinie 20.08.09, 08:17 michaelm3 napisał: > Na awaryjnosc. ;)))) a ile alf on miał? Co mu się zepsuło? Jechał chociaż raz? :))) Link Zgłoś
alexpark 156 jest ok 166 to pomylka ! 27.08.09, 13:53 ej, goscie, goscie, to nie o to chodzi, wiec sie nie zaperzajcie ze mit o awaryjnosci itd ze afy sie nie psuja bla bla bla Gosc pyta sie o 166, a nie o alfy w ogole. I nie pitolcie ze 156 kumpla sie nie psuje, bo to nie o to chcodzi Chodzi o to, ze 166 JEST awaryjna znacznie bardziej niz 156. Howgh. Nigdy nie zastanawialo was ze ceny uzywanych 156 i 166 sa podobne ? Dlaczego ? Wlasnie dlatego. Uzywana 156 to dobry woz. Uzywana 166 to porazka. Autorze watku, lepiej kup 156. Link Zgłoś
hogdziu Re: 156 jest ok 166 to pomylka ! 27.08.09, 14:32 obydwie alfy nie sa liderami bezawaryjnosci ale stwierdzenie ze 166 psuje sie bardziej od 156 to bzdura. jest dokladnie na odwrot. Link Zgłoś
alexpark Re: 156 jest ok 166 to pomylka ! 27.08.09, 15:52 eee nie moze tak byc z uwagi na efekt skali. 156 jest _znacznie_ wiecej, wiec i czesciej szwankuja. ale z tego co znam to stare 166 bez problemow sa rzadkoscia. Link Zgłoś
luke35 Re: 156 jest ok 166 to pomylka ! 27.08.09, 23:25 Akurat 166 cieszy się lepszą opinią niż 156. Cena używanej 166 jest raczej wynikiem wysokich kosztów utrzymania niż tzw. awaryjności która jest niższa niż 156. A jakie to problemy mają stare 166? Pytam z ciekawości. Link Zgłoś
jestklawo Re: 156 jest ok 166 to pomylka ! 28.08.09, 08:04 luke35 napisał: > Cena używanej 166 jest raczej wynikiem wysokich kosztów > utrzymania niż tzw. awaryjności która jest niższa niż 156. nie jest wynikiem wysokich kosztów utrzymania (niewiele droższe od przeciętnej są jedynie wachacze), tylko aktualnego stanu technicznego. Bardzo niewiele jest oferowanych do sprzedaży w Polsce, używanych 166, które można wziąć z zamkniętymi oczami (a te w dobrym stanie cenę trzymają). Kilka 156 natomiast by się znalazło > A jakie to problemy mają stare 166? Pytam z ciekawości najpierw "rzeczowo", ze znawstwem i autorytatywnie piszesz o kosztach, potem o awaryjności 166, a potem pytasz jak to jest naprawdę? :))) Ciekawy przypadek Link Zgłoś
luke35 Re: 156 jest ok 166 to pomylka ! 28.08.09, 10:57 jestklawo napisała: > Bardzo niewiele jest oferowanych do sprzedaży w Polsce, używanych > 166, które można wziąć z zamkniętymi oczami (a te w dobrym stanie > cenę trzymają). Kilka 156 natomiast by się znalazło Z tym się zgadzam w 100%. > najpierw "rzeczowo", ze znawstwem i autorytatywnie piszesz o > kosztach, potem o awaryjności 166, a potem pytasz jak to jest > naprawdę? :))) Ciekawy przypadek Przecież napisałem wyraźnie że pytam z ciekawości. Znawcą nie jestem, ale lubię konkrety i jak ktoś pisze że z 166 są problemy to chciałbym wiedzieć jakiego rodzaju to są problemy. Link Zgłoś
hogdziu Re: Alfa 166 - opinie 20.08.09, 08:50 Pierwsza sprawa, rozpedzic auto do ok 100, wrzucic na luz lub nawet wylaczyc silnik (niebezpieczna sprawa - wez to pod uwage). Dokladnie osluchaj, ktore mechanizmy slychac - nie powinno byc zadnego metalicznego szumu, poglosu, brzeczenia, piszczenia itp. To auto jest prawie idealnie wyciszone, jesli cos uslyszysz, to znaczy, ze bedzie trzeba naprawic. Alfa 166 ma dosc delikatne zawieszenie ktore na naszych drogach lubi sie sypac, a naprawa sporo kosztuje (same czesci bez tragedii, ale czesto trzeba pol auta rozebrac). lepiej wiec miec auto ze sprawnym zawiasem :-) druga sprawa to sam silnik. jtd nie ma prawa puscic niebieskiego dymu, jesli widzisz choc slady niebieskiego koloru, odpusc auto calkiem. Ma prawo zadymic na czarno przy mocnym przyspieszaniu, to normalne. jesli przy okazji bedzie slychac charakterystyczny gwizd (ale inny niz turbina - dobrze jest przejechac sie tez innym egzemplarzem dla porownania), to sie nie przejmuj. jest to dobra okazja do zbicia z ceny, bo gwizd w tym silniku oznacza nieszczelnosci w dolocie, ale usuniecie usterki w 99% to minuta roboty i srubokret. przyjrzyj sie uwaznie kontrolkom przy wylaczonym silniku i po jego zapaleniu. musza zachowywac sie "normalnie", czyli swiecic przy zgaszonym silniku i zgasnac jednoczesnie zaraz po wlaczeniu silnika. jesli ktoras sie opoznia, migaja, albo np. kierunek swieci swiatlem ciaglym zamiast migac czy jakiekolwiek inne nietypowe zachowania moga wskazywac na cieknaca nagrzewnica. pod nagrzewnica jest pelno elektroniki, jesli tam sie zaleje, koszty leca w tysiace. to chyba najwazniejsza sprawa w 166. Link Zgłoś
ulubiony19 Re: Alfa 166 - opinie 20.08.09, 17:22 BMW są fajne,większość to bardzo ładne auta,generanie uwielbiam BMW i mam gdzies,że buraki lubują się w tej marce-trudno.Tyle.Co do samej 166-chyba dla samej frajdy posiadania jej trzeba ja kupić.Auto jest świetne,jest komfortowa(ale bez rewelacji,wiadomo),jezdzi cudownie,piękne,przytulne wnętrze,4 osoby będą mieć dardzo dobre warunki,najlepiej ma kierowca...,bagażnik z tych wystarczających,jeśli będziesz troskliwy,to Ciebie Alfa specjalnie nie zawiedzie,ma parę dziwnych rozwiązań,które zdają się niedługo zaszwankować,ale bez strachu.Bardzo dobrze hamuje,w ogóle układ pedały-kierownica działa SUPER! Ropniaczek w Alfie,no ok..... 2.4 JTD z pierwszych latek jest dość głośny,ale udany,zawsze w miarę dynamiczny,pali tyle,ile trzeba,nie jest specjalnie oszczędny,ale zauwaz,że Alfa swoje waży,2.4 to nie 1.9,a i sama charakterystyka skrzyni i sterownika nie ma powodowac sączenia każdej kropelki oleju;) Turbosprężarkę w środu słychać słabo,więc dobrze jak ktoś na zewnątrz nasłuchuje,jak Ty rurę prostujesz.Ma być głęboki syk,takie ''chchchcłłłyyyyyyyycch,świdrujący gwizd to b. zle.Ale pamiętaj,jeśli auto jest ogólnie w bdb stanie,to raczej turbina nie powinna dyskwalifikować,chociaż wiele mówi to o poprzednim właściecielu.Przy dbałości nagrzewnica nie może puścić w bądz co bądz nie tak wiekowym aucie.I nie wiem jak ma wpływ cięknaca nagrzewnica na dziwnie świecące kontrolki(niekontakt mały na stykach mało prawdopodobny). Pozdrawiam P.S. Kupuj 3.2 V6:):):) Link Zgłoś
hogdziu Re: Alfa 166 - opinie 20.08.09, 18:25 ulubiony19 napisał: > bądz nie tak wiekowym aucie.I nie wiem jak ma wpływ cięknaca > nagrzewnica na dziwnie świecące kontrolki(niekontakt mały na stykach > mało prawdopodobny). pod nagrzewnica jest pelno elektroniki, moduly ics np. Link Zgłoś
ulubiony19 Re: Alfa 166 - opinie 20.08.09, 19:36 No ale co w tym dziwnego...:) Poza tym nagrzrzewnica nie może powodować awarii,no chyba,że leje na amen,to wtedy coś działa lub nie.To że kontrolka dziwnie świeci,przygasa,świeci bez potrzeby to może byc wina np. zaśniedziałych styków,wilgoci.Lejąca nagrzewnica to już makabra. Link Zgłoś
hogdziu Re: Alfa 166 - opinie 22.08.09, 12:09 widze ze lubisz sie wymadrzac. dziwne zachowanie kontrolek w alfie 166 to sygnal, ze z bardzo duzym prawdopodobienstwem cieknie nagrzewnica. te auta tak maja. zasniedziale styki inaczej sie objawiaja. Link Zgłoś
robert888 Re: Alfa 166 - opinie 20.08.09, 19:35 tak, tak, kupuj 3.2V6 a poznasz lokalizacje nawet najmniejszej stacji benzynowej w powiecie he he:) V6 w Alfie i Lancii to katastrofa ekologiczna. Osiągi byle jakie a spalanie jak BMW 760:) Link Zgłoś
ulubiony19 Re: Alfa 166 - opinie 20.08.09, 22:14 Fandzolisz:) Pali dużo,w 166 bardzo dużo,ale to jedna z najlepszych na świecie V6.A wiem,co mówie,bo drażnię się z takim na co dzień;) Osiągi wcale nie byle jakie,nawet w 166 są dobre.A poza tym słyszałeś jak on gada? Swoją drogą 760 nie jest taka paliwożerna... Link Zgłoś
programistajava Re: Alfa 166 - opinie 20.08.09, 22:23 "Pierwsza sprawa, rozpedzic auto do ok 100, wrzucic na luz lub nawet wylaczyc silnik (niebezpieczna sprawa - wez to pod uwage). Dokladnie osluchaj, ktore mechanizmy slychac - nie powinno byc zadnego metalicznego szumu, poglosu, brzeczenia , piszczenia itp" Gdybym takiego speca spotkał który chce moje auto tak testować to bym go na zbity pysk.... Jak rozumiem 2.4 JTD posiada turbinę, i ty chcesz wyłączać silnik? Link Zgłoś
ulubiony19 Re: Alfa 166 - opinie 20.08.09, 22:30 Haha,nie doczytałem wcześniej,haha,wyłączyć silnik haha,podczas jazdy haha,rzeczywiście takiego klienta to... :):):):):):) Link Zgłoś
hogdziu Re: Alfa 166 - opinie 21.08.09, 16:43 oczywiscie turbina od razu padnie jak raz wylaczysz, nie? Link Zgłoś
programistajava Re: Alfa 166 - opinie 21.08.09, 22:45 Oczywiści jak każdy potencjalny kupiec zacznie tak testować to do końca zawodów nie wiadomo jak się to skończy poza tym jak chce ktoś psuć auto to niech psuje, SWOJE a nie CZYJES. Link Zgłoś
ulubiony19 Re: Alfa 166 - opinie 21.08.09, 22:49 Chłopie,już nawet nie o to chodzi.Z resztą,dej spokój:) Link Zgłoś
hogdziu Re: Alfa 166 - opinie 21.08.09, 23:10 ulubiony19 napisał: > Chłopie,już nawet nie o to chodzi.Z resztą,dej spokój:) jestem po prostu ciekaw co cie tak rozsmieszylo w zwyczajnej procedurze. a moze nigdy auta uzywanego po prostu nie kupowales? wystarczy sie przyznac... Link Zgłoś
ulubiony19 Re: Alfa 166 - opinie 21.08.09, 23:15 Kolego,auto użuwane to nie żaden wstyd,zobacz z resztą,co mam.Niektóre z nich ciężko dostać w salonie:) Po prostu tak auta u obcego to jakieś laiki sprawdzają.Są inne metody.Ja sam sobie na wiosce,gdzie mieszkam,zgaszę silnik i będę nasłuchiwał,które łożysko mi szumi,no ale bez jaj,obcy facet będzie mi z butami.. Link Zgłoś
hogdziu Re: Alfa 166 - opinie 22.08.09, 12:11 ulubiony19 napisał: > Kolego,auto użuwane to nie żaden wstyd,zobacz z resztą,co > mam.Niektóre z nich ciężko dostać w salonie:) Po prostu tak auta u > obcego to jakieś laiki sprawdzają.Są inne metody.Ja sam sobie na > wiosce,gdzie mieszkam,zgaszę silnik i będę nasłuchiwał,które łożysko > mi szumi,no ale bez jaj,obcy facet będzie mi z butami.. w alfie 166 nie uslyszyl padnietych lozysk podczas jazdy z wlaczonym silnikiem. a naprawa jest kosztowna. jak wlasciciel nie chce pozwolic zbadac lozysk, to sie idzie po inny egzemplarz. proste. Link Zgłoś
ulubiony19 Re: Alfa 166 - opinie 22.08.09, 12:40 Usłyszę,usłyszę...;) Poza tym są inne metody,a w ogóle to jaki jest problem ze zużytym łożyskiem.Padło,to się wymienia:) Link Zgłoś
hogdziu Re: Alfa 166 - opinie 22.08.09, 13:38 ulubiony19 napisał: > Usłyszę,usłyszę...;) Poza tym są inne metody,a w ogóle to jaki jest > problem ze zużytym łożyskiem.Padło,to się wymienia:) zapytaj sie w aso o koszt to bedziesz wiedzial jaki jest problem Link Zgłoś
inguszetia_2006 Re: Alfa 166 - opinie 20.08.09, 20:46 Witam, Moja opinia jest taka, że Alfa Mito ma ładny ryjek, ale paskudny kuperek;-D Jak można tak zwalić dizajn? Z przodu zakapiorne ślepka, a z tyłu taka nędza formy. Wiem, że nie na temat;-D Pzdr. Inguszetia Link Zgłoś
emes-nju Re: Alfa 166 - opinie 20.08.09, 21:02 De gustibus non est disputandum W MiTo najbardziej podoba mi sie wlasnie zadek ;-) Link Zgłoś
inguszetia_2006 Re: Alfa 166 - opinie 20.08.09, 21:17 Witam, W zasadzie to masz rację;-D Ten kuper nie taki najgorszy,bo się właśnie przyjrzałam dokładnie,ale IMHO do facjaty nie pasuje. Z przodu zadziorek, a z tyłu gapcio. Takie światełka okrągłe robią z całkiem szacownej Alfy grzeczny dupowozik dla zamożnej nastolatki. Pzdr. Inguszetia Link Zgłoś
emes-nju Re: Alfa 166 - opinie 21.08.09, 13:03 MiTo to taka mikro Alfa C8 (wrzuc w gugla Alfa C8 i poszukaj grafiki). A skoro mikro, to wlasnie dla malolaty ;-) Link Zgłoś
conveyor Re: Alfa 166 - opinie 21.08.09, 17:04 Emes, czy miales moze okazje smignac AR MiTo 1.4 T-jet na jezdzie probnej? Link Zgłoś
znam-sie Re: Alfa 166 - opinie 26.08.09, 22:00 ALFA PIEKNA, ALE ZAPOMNIJ WOGOLE O JTD . JESLI ZRESZTA WOGOLE MYSLISZ NA POWAZNIE O AUCIE I TO ZA NIEMALE PIENIADZE TO ZAPOMNIJ O DIESLU ALE TWOJA STRATA KASY, CHCESZ TO KUPUJ. SAM MIALEM CHWILE ZE CHCIALEM KUPIĆ ALFE JAKO DRUGI SAMOCHOD, ALE PADLO W KONCU NA MINI COOPERA . WOLE JEDNAK NIEZAWODNE AUTO Link Zgłoś
luke35 Re: Alfa 166 - opinie 26.08.09, 23:21 znam-sie napisał: ALE PADLO W KONCU NA MINI COOPERA . WOLE JEDNAK NIEZAWODNE > AUTO Mini niezawodne. He he dobry żart Link Zgłoś
gieroy_asfalta nie kupuj tego 29.08.09, 10:51 silnik 2.4- awaryjny zawieszenie- delikatne materiały wnętrza- bardzo nietrwałe elektryka- jak to w innych alfach. Link Zgłoś