Dodaj do ulubionych

pytanie dot. kartek haftowanych

16.11.10, 20:38
Chcialabym w tym roku wyslac kilka kartek haftwanyh. Mam pytanie dotyczace kartek w sensie tej kartki z okienkiem- kupujecie je w internecie? . A moze ktoras z Was sama takie kartki wycina? Ja raczej do tego talentu nie mam sad((. Pytalam u mnie w pasmanteriach , ale nic takiego nie maja. Hafciki nie problem , tylko w co je mam wsadzic?
Obserwuj wątek
    • goldnet Re: pytanie dot. kartek haftowanych 16.11.10, 20:46
      Kartki można robić i samemu, dowolne
    • dotek23 Re: pytanie dot. kartek haftowanych 16.11.10, 22:59
      Ja kartki sama robię i wyglądają one tak picasaweb.google.com/pedzimaz/MojePraceMyWorks#5427793277681984546
      • szmatka-gratka Re: pytanie dot. kartek haftowanych 17.11.10, 00:44
        Okruszku,to jest wbrew pozorom aż takie trudnesmile
        Metodą prób i błędów wink

Proszę zobacz tu do wątku,dość obrazowo przedstawione jest wręcz łopatologicznie smile

forum.gazeta.pl/forum/w,20039,107710051,107710765,Re_Jak_zrobic_kartke_.html

dotek23 świetne karteczki,powiem szczerze że jeszcze na kanwie plastikowej nie widziałam smile
        • szmatka-gratka Re: pytanie dot. kartek haftowanych 17.11.10, 00:46
          uciekła mi odpowiedź za wcześnie.:sad

Jakim klejem je przyklejasz?
          Mniemam,że jest to bristol ?
          • dotek23 Re: pytanie dot. kartek haftowanych 17.11.10, 18:31
            Ja nie wyszywam na kanwie plastikowej (nigdy takiej jeszcze nawet w rękach nie miałam smile to jest zwykła kanwa - materiał, tylko że o bardzo gęstych oczkach. Na papier przyklejam ją zwykłym klejem do papieru i się trzyma. A papier to właśnie bristol.
    • mariola441 Re: pytanie dot. kartek haftowanych 17.11.10, 00:39
      Kartki z wycięciami w różnych kształtach i kolorach możesz kupić w Hobby Studio. Zakładając, ze zrobisz większe zakupy, to ni wychodzi bardzo drogo, a wygląda ładnie.
      • okruszek444 Re: pytanie dot. kartek haftowanych 17.11.10, 07:18
        Serdecznie dziekuje za odpowiedzi!!
        Bede probowala sama powycinac, zobacze co mi wyjdzie - az sie boje smile)
        Chyba trzeba wycinac z duzego arkusza , bo kartka musi miec 3 czesci... A okienko chyba wycina sie czyms innym, nie nozyczkami. moze nozem do tapet?? Zgodnie z rada podzialam metoda prob o bledow!
        • malgosia7755 Re: pytanie dot. kartek haftowanych 17.11.10, 08:42
          A ja wczoraj widziałam takie kartki w sklepie ( papierniczym/szkolne przybory) w Płocku , były rożne kolory ale nie mam pojęcia ile kosztowały.
          • malgosia7755 Re: pytanie dot. kartek haftowanych 17.11.10, 08:54
            Wlasnie dostałam olśnienia : jeśli ktoraś zkoleżanek ma takie kartki to proponuję zrobić skan i wyslać do okruszka Ona sobie odrysuje na tekturce i będzie miała gotowy WZÓR do odrysowania na brystolu lub bloku technicznym z kolorowymi kartkami .
            Pozdrawiam.
            • szmatka-gratka Re: pytanie dot. kartek haftowanych 17.11.10, 09:37
              Okruszku,od strony wewnęrznej,aby nie bylo widac,obrysuj kontur,jaki jest Ci potrzebny
              do haftu i podłoż coś twardego,deseczkę.Delikatnie nożykiem ostrym wytnij.
              Ja dla ułatwienia linijką sobie trzymałam linię.
              Można też wyciąć i odkleić na kartkę a dla zamaskowania nie równych boków zamaskować np: koronką,wstążeczką na zewnętrznej stronie.
              A można i tak nakleić,jak koleżanka pokazała z kanwą plastikową i posłużyć sę podobnie,
              wstążką koronką,czy też wyciąć obrys powiedzmy okienka.

• szmatka-gratka Re: pytanie dot. kartek haftowanych 17.11.10, 10:32
                Okruszku,mam tu szablony,ale wymagają bezpłatnego programu.
                Może sobie poradzisz?
                A jak nie,to chociaż jako inspiracja jak ozdobić wink

drukujwspomnienia.pl/pobierz/szablony_kartek_swiatecznych
                drukujwspomnienia.pl/samouczki/szablony
                Pobierz
                Edytor Wspomnień
                drukujwspomnienia.pl/pobierz

A tu jak wykonać kopertę smile
                Z moich zapasów,kiedy byłam na etapie,kartek laurek i tysiąca niezbędnych rzeczy
                w ramach szkoły lub zwyczajnej zabawy z dzieckiem.
                Pamiętam że miałam też instrukcję (szablon)jak wyciąć okienko (wykonac kartkę),ale gdzieś się zapodziała.

"""Kartkę lub liścik można zapakować w oryginalną, własnoręcznie zrobioną kopertę

Należy wziąć kopertę o dowolnej wielkości i delikatnie ją rozkleić. Ewentualnie można samemu wykonać szablon koperty, np o dowolnym kształcie (pamiętając o miejscach do sklejenia koperty).
                Do zrobienia koperty można użyć kolorowy papier, wycinanki, fragmenty kolorowego magazynu, rysunku.. co tylko chcemy.
                Wystarczy odrysować i wyciąć szablon koperty. Później tylko zagiąć w odpowiednich miejscach (można pomóc sobie szablonem koperty) i skleić. """

bp2.blogger.com/_RifJKhB26YI/RqJhnuJMCTI/AAAAAAAAAhM/-lrH0Hc1xN8/s400/Envelope+Making+200707+001.jpg
                bp3.blogger.com/_RifJKhB26YI/RqJhn-JMCUI/AAAAAAAAAhU/iADB1_kGUVQ/s400/Envelope+Making+200707+004.jpg
                bp3.blogger.com/_RifJKhB26YI/RqJi7-JMCYI/AAAAAAAAAh0/4w5KoJHUExk/s400/Envelope+Making+200707+011.jpg
                bp0.blogger.com/_RifJKhB26YI/RqJi8OJMCbI/AAAAAAAAAiM/icLx8YxVCnE/s400/Envelope+Making+200707+016.jpg
                bp2.blogger.com/_RifJKhB26YI/RqJhnuJMCSI/AAAAAAAAAhE/frzAi7ijyFE/s400/Envelope+Making+200707+017.jpg
                I jeszcze jeden link,ale co w nim jest,juz nie pamiętam,ale ładne zdjeciasmile
                www.allcrafts.net/cards.htm#freeprojects
              • ubike62 Re: pytanie dot. kartek haftowanych 17.11.10, 10:36
                Kartki to jest to co uwielbiam robić!!!Na poczatku próbowałam sama robić kartoniki ,ale pomimo mojej staranności nie było to to o co mi chodziło i zaczęłam szukać w intenecie.
                www.decoupage.art.pl/product_info.php?cPath=143_148&products_id=2623&osCsid=60b6d9d5fc204db518
                tu najczęściej kupuję,czasami na allegro,a ostatnio w Lidlu były prześliczne ,zielone,takie świąteczne.I już zaczyna działaćsmile

izia.gallery.ru/
                • okruszek444 Re: pytanie dot. kartek haftowanych 17.11.10, 18:52
                  Przegromniaste dzieki za tyle porad!!!
                  Sprobuje najpierw sama, jak nie wyjdzie to bede kupowala kartki. Programik sobie sciagne i zobacze co tam jest- dziekuje bardzo smile)))
                  • szmatka-gratka Re: pytanie dot. kartek haftowanych 17.11.10, 23:00
                    dotek23
                    O to mnie zaskoczyłaś że to kanwa materiałowa,ja dopatrzyłam się plastikowejsmile
                    No ale cóż ,nikt nie jest nie omylny smilewink

Okruszku,co to za program nie mam pojęcia.Tak samo go będę instalować wolnej chwili i zerkać co to za cuda smile

ubike62,jak uwielbiasz robic karteczki,to link dla Ciebie,jesli go nie znaszsmile
                    Nie tylko technka haftu
                    www.craftcreations.com/Section.aspx?SectionID=939
                    Link dziś podrzuciłam do "Stronki nad którymi spędziłam wieczór"
                    • ryznar13 Re: pytanie dot. kartek haftowanych 18.11.10, 21:48
                      ja kartki robię sama.Używam kartoników A4.Moje prace można zobaczyć na fotosiku. Jeśli komuś mogę coś podpowiedzieć , to proszę pytać
                      • ubike62 Re: pytanie dot. kartek haftowanych 18.11.10, 22:35
                        Kartki są naprawdę przepiękne!!!Niesamowicie staranne ,śliczne i bardzo pomysłowe według mnie są te dodatkowe ozdoby na karteczkach.Czym je przyklejasz?
                        • ryznar13 Re: pytanie dot. kartek haftowanych 19.11.10, 10:18
                          wszystkie ozdoby przyklejam MAGIKIEM klejem, natomiast sam haft przyklejam taśmą dwustronną. Dziękuje za miłe słowa, taka pochwała raduje duszę. Pozdrawiam
    • margola16 Re: pytanie dot. kartek haftowanych 18.11.10, 22:22
      W Hobby Studio mają duży wybór. Przesyłka dociera szybko. Można też samemu je zrobić. Narysować okienko i wyciąć nożykiem do tapet, podkładając pod spód coś twardego, np. kawałek sklejki. Posługuję się metalową linijką. Wycinam w taki sposób kwadratowe i prostokątne okienka.
    • martinka123 Re: pytanie dot. kartek haftowanych 19.11.10, 19:56
      Ja również kupuję w Hobby Studio, są bardzo starannie wykonane z ładnego brystolu dzięki czemu kartka wygląda bardzo fajnie. Tylko rzeczywiście trzeba zamówić więcej sztuk bo sama przesyłka kosztuje 10 zł. W internecie widziałam coś takiego co się zwie wycinak shape cutter plus z szablonami. Myślę, że też byłoby tym fajnie wycinać okienka w kartkach. Tyle tylko że sam wycinak kosztuje jakieś 65 zł.
      Moje prace głównie kartki (właśnie z kartonikami z hobby studio) można zobaczyć na www.chomikuj.pl/okropka29 jest też trochę wzorów na kartki - zapraszam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka