Dodaj do ulubionych

dot.haftu z Scarlet Quince

22.05.15, 10:48
Kochani, pomocy , mam schemat z firmy Scarlet Quince Jest to reprodukcja Milleta "Aniol Pański"
Na schemacie mam podane kolory i symbole, ale do kazdego z symboli przyporządkowane są dwa kolory mulin.Może któraś jest zorientowana czy muszę robić jeden krzyżyk dwoma kolorami?Czy może ten pierwszy jest podstawowym kolorem.Może ktoś zetknął się z takim haftowaniem.Dzięki z góry za podpowiedż
Obserwuj wątek
    • szmatka-gratka Re: dot.haftu z Scarlet Quince 22.05.15, 16:41
      Jeżeli do każego koloru przyporządkowane są dwa kolory np:
      symbol X mulina 002 i 003 to wyciągasz jedną niteczkę z 002 i jedną z 003 ,łączysz razem i haftujesz dwoma nitkami.
      analogicznie,gdy haftujesz 4 nitkami,to dwie z jednego,dwie z drugiego wyciągasz i łaczysz w jeden kolor.

Przynajmniej tak zrozumiałam z Twojego opisu.
      Jeżeli masz możliwość pokazania zdjęcia legendy (kolory+symbole) to możesz "blewniak" podrzucić,aby nie zepsuć haftu,rozumiejąc inaczej opis.smile
    • blewanik Re: dot.haftu z Scarlet Quince 23.05.15, 11:35
      Dzięki za odpowiedż.Tak tez myslałam.Ale chodzi mi o to czy mogę iść na "skróty".tzn.czy można robić tylko pierwszym podanym kolorem. Usiłuję podać link.www.scarletquince.com/searchresults.php?keywds=the+angelus Tylko tak umiem podać, niestety.
      • merignix Re: dot.haftu z Scarlet Quince 24.05.15, 11:20
        www.scarletquince.com/tips.php?section=Stitching&anc=Blending+colors#Blending+colors czyli tak jak szmatka-gratka pisała - bierzesz 2 różne nitki i wsadzasz do igły wink nie da się iść na skróty nijak przy czymś takim Oo Tego typu rozwiązania stosuje się tam, gdzie potrzebne jest stopniowe przejście kolorystyczne lub uzyskanie konkretnego efektu kolorystycznego, bez tego wzór może wyglądać po prostu gorzej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka