Dodaj do ulubionych

rowerem wokół Jelonki

11.06.01, 00:34
Przez całą dobę nikogo? Szanowni Forumowicze, niedługo mam zamiar zjawić się w
rodzinnym mieście w celach wakacyjnych i w związku z tym proszę o podzielenie
się doświadczeniami na temat szczególnie ciekawych tras rowerowych,
spełniających dwa kryteria:
1. nie bardzo forsowne (ze względu na osobę towarzyszącą, która jest
początkującą cyklistką), czyli bez wersji hardkorowych
2. przebiegające w rejonach pozwalających uniknąć rozjechania przez pędzące
samochody na wąskiej drodze bez pobocza ( z powodu jak wyżej)
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: bondido Re: rowerem wokół Jelonki IP: *.jgora.dialog.net.pl 11.06.01, 22:26
      Jakim sprzętem dysponujecie (tylko asfalt, czy ścieżki leśne też wchodzą w grę)?

Jeśli chcesz pojeździć w rejonie Karkonoszy, bez asfaltu - polecam cały rejon
      Karkonoskiego Padołu Śródgórskiego:
      Borowice, Przesieka, Zachełmie, Jagniątków
      Na przykład trasa z Karpacza do Szklarskiej Poręby (ze wskazaniem na jazdę
      właśnie w tę stronę). Można wystartować np. koło Wangu w kierunku Sosnówki -
      Borowice - Przesieka - Jagniątków - Szklarska. Bardzo przyjemny szlak, niezbyt
      forsowny, szosy tylko odrobina i mało uczęszczanej.
      Bardzo przyjemnie jeździ się w Górach Izerskich np. na trasach biegowych, które
      latem zamieniają się w szlaki rowerowe.
      Jeśli startujesz z Jelonki, proponuję na początek nieśmiertelną trasę na Perłę
      Zachodu Doliną Bobru (już tak nie śmierdzi jak kiedyś). Dalej można pojechać np.
      do Pilchowic na zaporę.
      Możesz spróbować szlaku rowerowego Jelenia Góra - Świeradów Zdrój.
      W Kaczawy nie polecałbym mniej zaprawionym (nie jest może bardzo ciężko, ale
      szlaki są w fatalnym stanie), chociaż można wybrać się asfaltem np. w kierunku
      Płoszczynki, później Czernica, Chrośnica, Kapela, Dziwiszów i spowrotem do
      Jeleniej. Jedzie się bardzo relaksowo, a pomimo że to szosa - jest bezpiecznie bo
      ruch samosmrodowy niewielki.
      Rudawy też raczej nie dla początkujących - trzeba jakoś wjechać na grzbiet
      (stromo jest). Ale póżniej, np. trasa ze Skalnika do Janowic jest dość prosta.

Jeśli łakniesz szczegółów - bondido@poczta.onet.pl
    • Gość: bondido Re: rowerem wokół Jelonki - ponarzekam troche :) IP: *.jgora.dialog.net.pl 12.06.01, 01:24
      Ostatnio niesłychanie głośno zrobiło się na temat rozbudowy ścieżek rowerowych
      w okolicach Jeleniej Góry. Plany prezentowane w lokalnych mediach zwiastują
      prawdziwy rowerowy raj. Na przykład trąbiano niedawno o tym, że PTTK pozyskało
      na oznakowanie tras z budżetu centralnego zawrotną kwotę 30 tys. zł. Dobre i
      to, myślę sobie. Ale dziś usłyszałem posła Zawiłę, który opowiadał o tym, że
      właśnie wysyłamy delegację do Alzacji w celu zapoznania się z tamtejszymi
      projektami budowy szlaków rowerowych. Zastanawia mnie, jak liczna będzie ta
      delegacja, cóż takiego da naszym cyklistom a przede wszystkim ile będzie ta
      impreza kosztować. Ciekawe ile delagacji jeździło po kraju i
      świecie 'obserwując' i 'zapoznając się', aby wybudować te parę kilometrów
      ścieżki z Jeleniej Góry do Łomnicy.
      A może szanowna władza zwróciłaby się po prostu do rowerzystów? Prościej i
      taniej.
      • Gość: SoSoS Re: rowerem wokół Jelonki - ponarzekam troche :) IP: *.jgora.dialog.net.pl 12.06.01, 11:23
        Gość portalu: bondido napisał(a):

> Ostatnio niesłychanie głośno zrobiło się na temat rozbudowy ścieżek rowerowych
        > w okolicach Jeleniej Góry. Plany prezentowane w lokalnych mediach zwiastują
        > prawdziwy rowerowy raj. Na przykład trąbiano niedawno o tym, że PTTK pozyskało
        > na oznakowanie tras z budżetu centralnego zawrotną kwotę 30 tys. zł. Dobre i
        > to, myślę sobie. Ale dziś usłyszałem posła Zawiłę, który opowiadał o tym, że
        > właśnie wysyłamy delegację do Alzacji w celu zapoznania się z tamtejszymi
        > projektami budowy szlaków rowerowych. Zastanawia mnie, jak liczna będzie ta
        > delegacja, cóż takiego da naszym cyklistom a przede wszystkim ile będzie ta
        > impreza kosztować. Ciekawe ile delagacji jeździło po kraju i
        > świecie 'obserwując' i 'zapoznając się', aby wybudować te parę kilometrów
        > ścieżki z Jeleniej Góry do Łomnicy.
        > A może szanowna władza zwróciłaby się po prostu do rowerzystów? Prościej i
        > taniej.

Nie zwroci sie, bo woli pojechac sobie na saksy, gdzie mozna wypoczac
        po "wyczerpujacej" pracy biurowej.
        Mysle, ze powinni pojechac np. na Majorke obczaic trasy rowerowe (niekoniecznie
        na rowerach) :-)
        • margott Re: rowerem wokół Jelonki - ponarzekam troche :) 12.06.01, 23:50
          Ciekawe, ilu członków szanownej delegacji, kiedy i czy w ogóle przejechało
          jakiś dystans na rowerze (nie licząc komunijnego).
    • Gość: Piotr Re: rowerem wokół Jelonki IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 16.06.01, 10:27
      Proponuję wejść na stronę www.karkonosze.info.pl tam powoli z mozołem postają
      opisy tras rowerowych w całej Kotlinie
      • Gość: koras Re: rowerem wokół Jelonki IP: *.focal-chi.corecomm.net 16.06.01, 20:27
        Pamietam jak kiedys pojechalismy na rowerach z Komarna do Dziwiszowa potem pod
        kapele i z kapeli do Wojcieszowa i przez Kaczorow spowrotem do Komarna.
        To byla jazda,wycisk dostalismy niezly.Oczywiscie nie "goralami"tylko
        przechodzonymi "skladakami".
      • Gość: Piotr Re: rowerem wokół Jelonki IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 22.06.01, 13:38
        są też juz pierwsze mapy z tresami do jazdy www.karkonosze.info.pl sport -
        rowery - trasy.
    • Gość: bondido MZK robi łachę IP: *.jgora.dialog.net.pl 25.06.01, 00:00
      Znany ze swej niechęci do cyklistów przewoźnik ogłasza ''nowe otwarcie''.
      W czasie wakacji 2 autobusy dziennie (z Dworca PKP do Przesieki i Borowic) będą
      miały możliwość przewozu do 4 rowerów. Opłata - błahostka - 5zl.
      Poza tym nic się nie zmieni, więc akcje typu przytrzaskiwanie drzwiami
      rowerzysty wprowadzającego swój pojazd do autobusu będą niestety kontynuowane.
      • Gość: bondido Re: MZK robi łachę IP: *.jgora.dialog.net.pl 26.06.01, 00:00
        poprawka:
        jak podają dzisiejsze "Nowiny", autobusy będą 3 (oprócz Przesieki i Borowic -
        do Jagniątkowa), ale za to kursować będą tylko w weekendy i święta.
        bilet wg. "Nowin" ma kosztować 4zł
        • Gość: Piotr Re: MZK robi łachę IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 28.06.01, 15:50
          A na rowerze to nie łaska?
          • Gość: bondido Re: MZK robi łachę IP: *.jgora.dialog.net.pl 28.06.01, 18:46
            Gość portalu: Piotr napisał(a):

> A na rowerze to nie łaska?
            pytanie oczywiście retoryczne :)
            Przewoziłem rower autobusem jeden raz, kiedy się zepsuł i nie można było na nim
            jechać. Udało mi się wsiąść za 3 próbą (po 'rozmowie' z kierowcą, kiedy inni
            pasażerowie wstawili się za mną)
            Poza tym widziałem wiele przykładów wybitnie niechętnego stosunku szoferów do
            cyklistów. Myślisz, że spowodowany on jest troską kierowców o zdrowie pasażerów?
            Osobną sprawą jest traktowanie 'zwykłych-nierowerowych' klientów przez panów z
            MZK.
    • Gość: maurycy Re: rowerem wokół Jelonki IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 06.07.01, 11:13
      Rower powinien stać sie podstawowym środkiem komunikacji w Jelence. Tylko to
      głupie prawo o kaskach.
      • Gość: bondido Re: rowerem wokół Jelonki IP: *.jgora.dialog.net.pl 06.07.01, 21:52
        dlaczego głupie?
        Przyznasz chyba, że rowerzyści są jednymi z najbardziej narażonych na obrażenia
        użytkowników dróg. Gdyby wszędzie można było dojechać ścieżką rowerową, kaski
        można by sobie darować. Ale w obecnej sytuacji, gdy z 'centrum' do Cieplic
        jedzie się ulicą Wolności - każda ochrona jest dobra. Swoją drogą, szkoda że do
        noszenia kasków trzeba cyklistów zmuszać ustawami. Powinno to być naturalne
        zachowanie wpajane młodemu narybkowi kolarskiemu przez rodziców.
        Jestem za wprowadzeniem obowiązku jadzy w kasku po drogach publicznych
        przynajmniej dla młodzieży do 12, czy nawet 18 lat.
        • Gość: maurycy Re: rowerem wokół Jelonki IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 07.07.01, 10:18
          Z tym sie zgadzam. Lecz ustawa wydaje mi sie dziwną, bo lobby kaskowe w Sejmie
          popiera 3 firmy produkujących kaski w Posce. ??????
          • Gość: bondido Re: rowerem wokół Jelonki IP: *.jgora.dialog.net.pl 07.07.01, 15:47
            Gość portalu: maurycy napisał(a):

> Z tym sie zgadzam. Lecz ustawa wydaje mi sie dziwną, bo lobby kaskowe w Sejmie
            > popiera 3 firmy produkujących kaski w Posce. ??????

Dopóki nie będą chcieli wprowadzić zaporowych stawek celnych na kaski z
            zagranicy, dla mnie to nie ma problemu.
            A ilu było w Polsce producentów gaśnic, gdy wprowadzono obowiązek wożenia ich w
            samochodzie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka