07.10.06, 11:39
Ostatnio zaczęłam szyć haftem liczonym i się zniechęciłam bo obrazek mimo to
że prosty nie wychodził mi i musiałam pruć jak się przekonać do haftu
liczonego. Na kanwie drukowanej nigdy nie prułam zawsze mi wychodziło a tu nie
za bardzo i co począć
Obserwuj wątek
    • czarna258 Re: co robić 07.10.06, 18:34
      nie zniechęcaj się naprawdę na kanwie liczonej jest o wiele ciekawiej, a
      szczególnie jak skończysz sama satysfakcja ja nigdy nie wyszywałam na malowanej
      i nie chciałabym. Próbuj warto pozdrawiam.
    • baabcia Re: co robić 07.10.06, 19:08
      myślę, że rysowanie kratki na kanwie (spec.flamastry) pozwala w miarę szybko
      zauważyć błąd. Haftowałam dawno temu drewniane kobiałeczki z ziołami, kolorów
      obłędnie dużo i to 2, 3 # w danym kolorze, wieki to trwało ale lubie ten haft -
      może właśnie dlatego. Wtedy nie wiedziałam, że trzebabyło chociaż fastrygą
      zaznaczyć kwadraty.
      • sanja3 Re: co robić 07.10.06, 20:12
        myslę ,że powinnaś narysować sobie na kanwie pomocnicze kratki lub pofastrygować
        wtedy się nie zgubisz
        i więcej cierpliwości nic nie przychodzi łatwo

chyba,że popełnianie błędów
    • kinga633 Re: co robić 09.10.06, 10:48
      Ja zaznaczam środek na kanwie i od tego miejsca zaczynam haft. Jeśli korzystam z wzoru czarno białego to zakreślaczem (najczęściej żółtym)zaznaczam co już wyhaftowałam.
    • kabe5 Re: co robić 09.10.06, 11:41
      ja mam mazaki spieralne które kupiłam w Tesco (chyba czeskie) jasnym kolorem
      (np.pomarańczowym) rysuję kratkę a potem "kropkuje" jeden kolor, wyszywam go i
      potem biorę się za następny. To bardzo ułatwia pracę. Po skończeniu piore prace
      w ciepłej wodzie z proszkiem - w zależności od tego jak długo haftowałam mazak
      spływa po kilku minutach lub godzinach. Niestety gdy haftowałam na kanwie
      ukraińskiej to kolory się rozpływały, przy bardzo drobnej kanwie i drobniutkich
      wzorach często kolor podcieka na mulinę więc trzeba uważać.
      • atk55 Re: co robić 09.10.06, 11:48
        I ja korzystam z tych właśnie mazaków, jestem z nich bardzo zadowolona.
        Z tym, ze ja nei rysuję kratek, a kropkuję w narożnichach, biorąc pod uwagę że
        kropka jest co 10 oczek nie sprawia to wogóle problemu, a znacznie mniej
        rysowania.
        To się naprawde super spiera. Już kiedyś wspominałam o tych mazakach. Są, jak
        wspominała kabe5, czeskiej firmy Centropen. Te są sprawdzone i naprawdę
        spierają się bez problemu. Nawet jesli gdzieś zachaczą o mulinę, spiera się i z
        niej super.
        Polecam
        • atk55 Re: co robić 09.10.06, 11:50
          • atk55 Re: co robić 09.10.06, 11:52
            a gdzie wycięło moją informację odnośnie ceny???

chciałam dodać, że te spieralne flamastry o których wspominamy kosztują grosze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka