28.12.06, 20:00
Czy jak wyszywacie na bialej kanwie i tlo obrazka tez ma byc biale to
wypelniacie je krzyzykami czy zostawiacie "goly" material? W jaki sposob
powinno sie to wlasciwie robic? To samo z breloczkami-czy wyszywacie tylko
obrazek czy rowniez tlo?
Obserwuj wątek
    • marysia191 Re: Biale tlo 28.12.06, 20:15
      Nie wyszywam tła, jeśli ma być białe - zostawiam "gołą" kanwę. Tak się to robi.
      Wtedy to, co wyszyłaś jest "grubsze", jakby na pierwszym planie. To samo dotyczy
      breloczków.
      Tło wyszywam tylko wtedy, gdy ma być kolorowe.
    • amoniaq Re: Biale tlo 28.12.06, 20:26
      Ja też nie wyszywam, dlatego duże braki w moich zapasach muliny koloru
      białego:0 Tak jak mówiła moja poprzedniczka, białe tło doskonale podkreśla to
      co wyszyłyśmy i nie zlewa się cały obrazek w całość.
    • harpatkaa Re: Biale tlo 28.12.06, 20:33
      Dzieki. Wiec mam o polowe mniej pracysmile
    • harpatkaa Re: Biale tlo 03.01.07, 13:03
      A dokladnie chodzi mi o tlo w tym obrazie:
      www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5f4e5d0e449b43ef.html
    • krescencja Re: Biale tlo 03.01.07, 13:32

Wyszyłam tego Jezusa na beżowej kanwie ze złotą nitką. Wygląda bardzo ładnie.
      Nie wyszywałam tła. Już zaczęłam drugiego takiego samego. Nie miałam aparatu by
      sfotografować. Szklarz zrobił mi zielonkawe passe partou, szkło z antyrefleksem
      i dał ramkę ze złotym(ponad 30zł)
      www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=bdfd1368cf6b2539
      • marysia191 Re: Biale tlo 03.01.07, 18:11
        Wyszywasz tylko czarną nitką. Tłem w tym obrazie jest kanwa. Będzie pięknie,
        zobaczysz.
        • marysia191 Re: Biale tlo 07.01.07, 19:14
          Harpatkoo. Coś mnie jeszcze tknęło. Czy ty wyszywasz ten obrazek ze schematu do
          liczenia krzyżyków, czy na kanwie z nadrukiem? Jeśli na kanwie z nadrukiem, to
          musisz wyszyć tło białą nitką. Taka kanwa ma duże oczka i brzydko wygląda, jeśli
          się jej nie zakryje nitką. Pozdrawiam.
          • harpatkaa Re: Biale tlo 08.01.07, 17:38
            Wyszywam na czystej kanwie i licze krzyzyki. Problem polega jednak na tym, ze
            zabralam sie za to dosc amatorsko i kiedy zaczynalam nie wiedzialam, ze istnieja
            rozne rozmiary kanwy. Najpierw wiec zrobilam zakupy, a dopiero potem trafilam na
            rozne strony z haftami. Mam chyba najrzadsza kanwe (wyliczylam, ze przypada
            37xxx na 10cm). Zreszta innej nawet nie bylo w sklepie. Wyszywam 4 nitkami
            muliny. Zrobilam juz czesc obrazka, ale zastanawiam sie czy bedzie ladnie wygladal.
            Gdybym nastepnym razem chciala robic ten sam schemat to na jakiej kanwie bedzie
            najladniej i jaka gruboscia nici powinnam wyszywac?
            • marysia191 Re: Biale tlo 08.01.07, 18:41
              Jeśli Ci przeszkadzają takie duże oczka, to zrób tło białą nitką. Też bedzie
              ładnie, tylko się napracujesz...
              A kanwy są o różnej gęstości oczek. Ja dobieram kanwę w zależności od tego,
              jakiej wielkości obrazek chcę uzyskać. Im drobniejsze oczka w kanwie, tym
              mniejszy wyjdzie obrazek.
              Mam ściągawkę z jakiejś gazety:
              48 oczek na 10 cm - kanwa 12 (wyszywamy 3 lub 4 nitkami)
              54 oczka - 14 (wyszywamy 2-3 nitkami)
              64 oczka - 16 (wyszywamy 1-2 nitkami)
              72 oczka - 18 (wyszywamy 1 nitką).

W pasmanterii internetowej (www.wojtek.pl) można zamówić bezpłatnie próbki
              różnych kanw. Przysyłają opisane ścinki materiałów i możesz sobie dopasować
              kanwę, na której byłoby Ci wygodnia wyszywać. Wtedy podczas zakupów w sklepie
              wiesz czego szukać.
              Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka