Dodaj do ulubionych

Tematyka historyczna - rozpaczliwie szukam!!

23.04.07, 08:01
Słuchajcie mój teść we wrzesniu kończy 70 lat. Jest pasjonatem historii.
Chcialabym mu jakiś obraz zrobić - nie za mały - lubię duże rzeczy - ale taki
żebym się w 4 miesiące zmieściła... wink
Bardzo Was proszę - jesli macie coś - jakąś bitwę, okręt wojenny czy coś -
dajcie linki smile
Obserwuj wątek
    • magda_dikka Re: Tematyka historyczna - rozpaczliwie szukam!! 23.04.07, 12:51
      www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=bdf8362f571328e4
      www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=7e1fc35d305085cf
      www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=4b8574acaa442d48
      www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=8a79df77c7f5cf52
      www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=e38a6882397097bf
      www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=abab173babc2a809
      www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=783997905dd3fc56
      www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=99516460116a08df
      PASUJE?
      • maniusza Re: Tematyka historyczna - rozpaczliwie szukam!! 23.04.07, 13:07
        kurcze wygląda bardzo obiecująco!!! tylko czy mogłabym zobaczyć jeszcze obraz
        gotowy w całości?? bo wygląda super... a całośc jest tylko taka niewyraźna tam
        gdzie jest schemat która strona do czego należy...

ślicznie się uśmiechamsmile
        • magda_dikka Re: Tematyka historyczna - rozpaczliwie szukam!! 23.04.07, 17:02
          miałam tę gazetkę ale oddałam może ten zrzut ekranu coś pomoże?

www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=1a260a6c4539e082
          • maniusza Re: Tematyka historyczna - rozpaczliwie szukam!! 23.04.07, 17:14
            wiesz co chodzi mi raczej o to jak obraz w ogóle wygląda - nie rozpisany na
            krzyżyki... ale jak rozumiem pewnie tego już nie masz?... szkoda sad((\ale wzór
            jest cudowny...
            • magda_dikka Re: Tematyka historyczna - rozpaczliwie szukam!! 23.04.07, 17:39
              poproszę o skana osobę która może Ci pomóc
              i się odezwę smile
              • maniusza Re: Tematyka historyczna - rozpaczliwie szukam!! 23.04.07, 18:05
                bardzo serdecznie Ci dziękuję- będę czekać niecierpliwie bo niezmiernie mi się
                ten wzór podoba smile
            • julita414 Re: Tematyka historyczna - rozpaczliwie szukam!! 21.11.07, 06:13
              ten obraz w całosci przedstawia Matkę Bożą Licheńską, która ukazała sie temu
              panu leżacemu na ziemi, mam cały wzór tego w gazecie, ale dla mnie to jest
              tematyka religijhna bardziej niz historyczna
              • cyganala Re: maniusza 21.11.07, 12:00
                miałaś się pochwalić a tu cisza
    • izabelia28 Re: Tematyka historyczna - rozpaczliwie szukam!! 25.04.07, 00:36
      A moze lubi Napoleona?forum.rukodelie.ru/viewtopic.php?t=2826
      • maniusza Re: Tematyka historyczna - rozpaczliwie szukam!! 25.04.07, 07:55
        zobaczyłam pobrałam i... jeszcze nic nie mogę z siebie wykrztusić. to monument.
        on jak wspominałam uwielbia czasy napoleońskie ale pytaniwe czy ja to zdążę?
        choć praca na akord na konkretne okazje to moja specjalnośc big_grin
        w sumie TEORETYCZNIE jest to wykonalne. licząc ilość krzyzyków końcową dzieląc
        ją przez ok 120 dni wychodzi 1000 x dziennie - to 10 takich kwadracików - to
        nie jest duzo.
        no nie wiem - ja chyba temperaturę z wrażenia dostałam smile - skonsultuje to z
        mężem - to jego tata...

bardzo bardzo Ci dziękuję. Jeśli zdecyduję się na to - masz mnie na sumieniu big_grinD
        • maniusza Re: Tematyka historyczna - rozpaczliwie szukam!! 25.04.07, 20:39
          stało się. decyzja zapadła będzie Napoleon. zrujnowałam się na nici w "mulince"
          i czekam na paczkę. Boże jeszcze nie robiłam obrazu w którym byłoby 148
          kolorów!! to będzie dzieło mojego życia... zdecydowanie. Ale teść jest tego
          warty jest wspaniałym człowiekiem. w długi weekend prace ruszą - mam
          nadzieję smile
          • nutilka Re: Tematyka historyczna - rozpaczliwie szukam!! 25.04.07, 22:32
            gratuluję odwagismile obraz bedzie napewni piekny.
            Pokazuj nam jak postepuja prace, będziemy trzymać kciuki.
            Powodzeniasmilesmile
            • maniusza Re: Tematyka historyczna - rozpaczliwie szukam!! 25.04.07, 22:44
              co do odwago to trafiłaś w samo sedno... niejeden niemały obraz mam za sobą ale
              przed tym mam duży respekt... ale w życiu trzebna czasem wziąc byka (albo
              Napoleona... wink ) za rogi
              trzymajcie kciuki!!
    • onika27 Re: Tematyka historyczna - rozpaczliwie szukam!! 27.04.07, 16:59
      NO NO BEDZIE ARYDZIEŁOsmile))
      • maniusza Re: Tematyka historyczna - rozpaczliwie szukam!! 29.04.07, 19:58
        niteczki i materiał przesłała mi błyskawicznie niezawodna "Mulinka". nitki na
        szpatułkach posegregowane, materiał napięty na krośnie... zaraz kładę dzieci
        spać i... odpalam smile
        • izabelia28 Re: Tematyka historyczna - rozpaczliwie szukam!! 02.05.07, 16:47
          Witam!!Jak tam postepy?
          • maniusza Re: Tematyka historyczna - rozpaczliwie szukam!! 03.05.07, 16:32
            witam Cię smile

praca wre smile póki co mam skończone 2 "strony" wzoru. idzie dość powoli z tego
            względu że jest tam mnóstwo kolorów przeplatających się ze sobą. duzo czasu
            zajęła mi praktyczna strona przedsięwzięcia. To znaczy - organizacja nici tak
            by wśród 148 kolorów w mig znaleźc potrzebny. najpierw nawlokłam wszystkie na
            szpatułki. następnie podzieliłam je na "100", "200", "300" i tak do 3800 i
            włożyłam do osobnych woreczków zamykanych i opisałam torebki. ale ponieważ
            wciąż jeszcze długo się szukało - wzięłam karton po butach i powkładałam
            torebki chronologicznie jak katalog w bibliotece. I teraz już znajduję niteczki
            bez problemu - a to zajmowało mi najwięcej problemu
            wzór jest fantastyczny bardzo wyraźny - przy tej ilości symboli to bardzo ważne
            żeby się w głowie nie zakręciło smile
            • 00000bstu Re: Tematyka historyczna - rozpaczliwie szukam!! 05.05.07, 16:33
              Ha, ja chciałam podrzucić Ci Wikinga:
              photofile.ru/users/vladimira/2307500/?page=5
              a Ty już na drugiej stronce schematu jesteś?!!!
              Wybór super, chociaż, ja bym się nie podjęła... Zaplątałabym się w tych
              niteczkach!!!
              Co do porządku nitek, to ja mam w ten sposób ułożone wszystkie : pudełka po
              butach dziecięcych (mniejsze, zgrabniejsze i idealne do wyskości szpatułak)
              podzielone na rzędy, a w nich na szpatułkach nawinięte mulinki. Pierwsze co
              robię po zakupie mulin, to nawijanie na szpatułkę właśnie. A pudełka
              uporządkowana tak, jak twoje woreczki; pudełko żółte- same 100- tki, zielone -
              200-setki itd. Wtedy nawet, gdy zbieram mulinkę do konkretnego obrazu idzie to
              w mig: otwieram barek, biorę pierwsze pudełko, a z niego potrzebne kolory, itd.
              Basia
              • maniusza Re: Tematyka historyczna - rozpaczliwie szukam!! 05.05.07, 18:46
                e jak jest tak poukładane to się nie zaplączę spoko... najgorsze jest jak jest
                co chwila takie "cyknięcie" po jednym krzyzyku...
                na razie wreszcie skończyło się chwilowo tło (lecę od góry) i zaczęłam
                pelerynę. zawsze to jakaś odmiana po szarosciach...
                • maniusza Re: Tematyka historyczna - rozpaczliwie szukam!! 11.05.07, 07:49
                  chciałam sie tylko zameldować że batalia z Napoleonem trwa... jestem w trakcie
                  3 strony smile
                  • nutilka Re: Tematyka historyczna - rozpaczliwie szukam!! 11.05.07, 08:45
                    Z niecierpliwością czekam na Twoje relacje, podjęłaś sie ogromnego dzieła. Sama myślę o podobnym przedsięwzięciu ale poprostu się boję..może..Twoje doświadczenia mnie przekonają, że warto złapać przysłowiowego byka za rogi"byka za rogi"big_grin)
                    Pozdrawiamsmile
                    • maniusza Re: Tematyka historyczna - rozpaczliwie szukam!! 18.06.07, 08:27
                      uff troche to trwało zanim fotke zrobiłam i zgrałam ale się udało. mam nadzieje
                      że uda mi się też odpowiednio link wkleić...

www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d459c32a74d18391.html
                      • mariawalentyna Re: Tematyka historyczna - rozpaczliwie szukam!! 18.06.07, 13:52
                        Pełna jestem podziwu i uznania. Dziewczyno, jeśli to skończysz to będziesz
                        WIELKA !!!!!!. W technice wyszywania widać Twoją konsekwencję. Ja najczęściej
                        staram się haftować kolory po kolei, żeby później nie wracać. Czy korzystaśz z
                        organizera nici?
                        Na jakiej kanwie haftujesz, jaką igłą,iloma nitkami? Interesuje mnie to bo
                        wygląda bardzo dobrze, jak namalowane. Życzę wytrwałości i czekam na kolejne
                        zdjęcie.
                        Majka
                        • maniusza Re: Tematyka historyczna - rozpaczliwie szukam!! 18.06.07, 14:04
                          dzieki piekne za słowa uznania smile

juz odpowiadam: kanwa to aida 14 - dla kaprysu wzięłam kolor ecru - bo tak mi
                          bardziej pasowało do obrazu choć to pewnie idiotyczne bo cała powierzchnia
                          bedzie xxxxx. rozmiaru igły nie podam bo nie wiem - oczywiście taka bez czubka.
                          nici ti DMC zrujnowałam się na nie z racji ilości kolorów ale w takim obrazie
                          nie odważyłabym się na zamienniki. haftuję dwoma nitkami.
                          bez organizera zwariowałabym ze 150 kolorami... kupiłam szpatułki, folie i
                          wsadziłam chronologicznie w segregator dzięki czemu praca idzie sprawnie.
                          staram się też o ile to mozliwe kontynuować 1 kolor ile to mozliwe ale w
                          obrębie jednego kawałka inaczej bym się na śmierć zaliczyła smile
                          • mariawalentyna Re: Tematyka historyczna - rozpaczliwie szukam!! 19.06.07, 22:32
                            Dzięki za pełne informacje. Przy takiej pracy to rzeczywiście trudno ryzykować
                            z zamiennikami, ale koszty finansowe tej pracy są pokaźne. Liczy się jednak
                            efekt. Mam wrażenie że osoba którą obdarujesz jest tego warta, a to
                            najważnieksze. Trzymam kciuki.
                            A pro po - ja najchętniej wyszywam na 14, dwoma nitkami ale niestety Ariadną.
                            Choć jestem dość staranna to wydaje mi się, że bijesz mnie na głowę.
                            Pozdrawiam
                            Majka
                            • maniusza Re: Tematyka historyczna - rozpaczliwie szukam!! 20.06.07, 09:25
                              osoba którą obdarowuję jest mój teść - który jest mi bliższy niż mój tata...
                              najwspanialszy człowiek jakiego znam.
                              Tak więc koszty materialne są w tym wypadku do przezycia smile
                      • fusiaf Re: Tematyka historyczna - rozpaczliwie szukam!! 19.06.07, 14:57
                        Podziwiam Twoją robotę. Jak ją zobaczyłam to jęknęłam z zachwytu. Strasznie
                        jestem ciekawa jak będzie wyglądała cała praca. Niestey schemat jest już
                        niedostępny w sieci. Szczere słowa uznania. A tak z ciekawości... ile stron Ci
                        jeszcze zostało do wyszycia?

Pozdrawiam
                        Agnieszka
                        --
                        Rowery2
                        • maniusza Re: Tematyka historyczna - rozpaczliwie szukam!! 20.06.07, 09:27
                          oj to dobrze że ściągnęłam ten wzór bo chyba bym się zapłakała jakby mi na tym
                          etapie zaginął wzór... co do ilości wzór do pozwól że to przemilczę big_grin
                          • nutilka Maniusza:))) 20.06.07, 10:27
                            Wyszywaj, wyszywaj bo ja jestem nastepna w kolejce, czekam tylko jak Ty skończyszsmile
                            Wiesz zawsze najlepiej uczyc sie na błedach...ale cudzychsmile, więc pozwolisz, że skorzystam z Twoich doswiadczeń, bez tego nie odwazę się zaczącsmile
                            Pozdrawiam Cie serdecznie , miłego xxxx i dużooooo czasusmile
                            • maniusza Re: Maniusza:))) 20.06.07, 11:24
                              oj to sobie poczekasz big_grin
                              praca jest dość żmudna ale efekty cieszą oko. na szczęście tak zwane tło idzie
                              szybciej nie ma tam tak wielu zmian nitek przy samym Leosiu (tak go czule
                              nazywam...) jest dłubanina mrówcza.
                              jesli chodzi o twarz - zadziwiająca sprawa. z bliska patrząc byłam załamana że
                              jest nieciekawie do momentu jak odłożyłam robótkę i wyszłam na chwile - gdy
                              wróciłam i spojrzałam na twarz Leosia z daleka - aż mi ciary przeszły ten
                              swiatłocień itd.. jednak przy takich kobyłach trzeba patrzec na nie z odległości
                              • cyganala Re: Maniusza:))) 14.11.07, 15:12
                                ciekawe jak tam twój Napoleon
                                Dzisiaj przypomniałam sobie że był taki temat pozdrawiam Ala
                                • wieroczka Re: Maniusza:))) 20.11.07, 11:48
                                  Witam serdecznie! Jestem z Wami od niedawna ( co mnie bardzo cieszy), a dziś
                                  natknęłam sie na ten wątek. Jestem bardzo ciekawa jak wygląda obraz.Pozdrawiam
                                  • maniusza Re: Maniusza:))) 25.03.08, 08:12
                                    witam pisałam już w innym wątku przyczyny dla których
                                    Napoleon "stanął". Teraz zregenerowałam się już po przygotowaniach
                                    do wystawy i myślę że dojrzewam do Leosia na nowo. Z tym że będę go
                                    robić jednocześnie z innym obrazem bo sam Leoś nie kryję ze jest
                                    męczący - ale i wciągający jak diabli. Dziś wieczór zajrzę do niego -
                                    jak tam on wygląda zobacze czy mam wszystkie niteczki i może
                                    może... dam Wam znać jeśli zacznę na nowo smile

w tym miejscu pragnę jeszcze raz podziękować serdecznie Nutilce -
                                    ona wie za co wink
                                    • nutilka brawo:) 25.03.08, 13:25
                                      Maniusza cieszę sie, że wracasz do Leosia, wyobrażam sobie jaki on jest trudny do zrobienia ale cóz wszystko przed namibig_grin

Jak Ty skończysz ja zaczynam, bo syn jest w rekonstrukcji wojsk napoleońskich 4 pułku i będzie to to dla niego wspaniały prezent.
                                      Chciałam znależć jakiś inny obrazek z tej epoki ale nic nie masad

Maniusza pozdrawiam Cię serdecznie i informuj o postępie prac a może wpadniesz do nas na forum www.zloteraczki.fora.pl./
                                      • maniusza Re: brawo:) 25.03.08, 13:37
                                        oj kochana zanim ja skończę... główna trudnośc polega nie tyle na
                                        jego wielkości ile raczej w "upierdliwości" - tu 2 krzyzyki tym
                                        kolorem, tam cztery innym... większośc czasu zajmuje szukanie nici
                                        (choc i tak je pieknie poukładałam) i nawlekanie nici...

faktycznie w tym temacie straszna posucha. nie wiem dlaczego?..
                                        bardzo zainteresowałaś mnie tą rekonstrukcją wojsk. mogłabyś mi coś
                                        bliżej o tym napisać? jak chcesz to pocztą żeby z tematu wątku nie
                                        zbaczać smile a na forum chetnie zajrzę dziękuję za zaproszenie i
                                        również pozdrawiam cieplutko. jutro napiszę jak moje pierwsze randez
                                        vous z leosiem big_grin
    • nutilka Re: Tematyka historyczna - rozpaczliwie szukam!! 25.03.08, 17:04
      Maniusza po Twoich uwagach boję się brać za Leosia jeszcze bardziej ale powiedz z tego co wyłana sie z Twojego haftu możesz powiedzieć, że warto? Czy odpuścic sobie i szukać czegos innego?
      Bo może bym zaczeła mulinki sobie zbierać , 147 kolorów to duzo jak na jeden zakup.

A o grupach rekonstrukcyjnych poczytaj sobie tutaj
      www.poniatowski.org.pl/ kapitalne hobby dla facetów.
      • maniusza Re: Tematyka historyczna - rozpaczliwie szukam!! 26.03.08, 07:47
        no własnie najgorsze jest to że.... warto!!
        Jeśli chodzi o mulinki to ja kupiłam po jednej - zawsze tak robie i
        w miare potrzeby dokupuje jak kolor mi się kończy. Po jednym czy
        dwóch obrazach nauczyłam się że nie ma co zawracac sobie głowy tym
        co piszą na temat ile jakich nitek jest potrzebnych - zazwyczaj
        mnóstwo zostaje. W leosiu nie piszą nic na ten temat i dobrze.

Powiem Ci tak - to ogrimne wyzwanie ale na pewno warto. Efekt jest
        nie hafciarski ale malarski - wiesz co mam na mysli smile

Wczoraj odkurzyłam leosia, spojrzałam mu w oczy i zrobiłam parę xxx
        ale tak raczej sondażowo - i niestety - wciąga.... wink
        jak zrobię jakiś postęp to oczywiście zrobię fotkę smile
        • maniusza Re: Tematyka historyczna - rozpaczliwie szukam!! 26.03.08, 07:52
          aha jeszcze jedno. widze że na fotosiku jest zdjęcie sprzed jakiegoś
          czasu, leosia jest już nieco więcej (oczywiście nie od wczoraj hehe)
          postaram się dziś lub jutro pokazać ile teraz mam smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka