Gość: brookie IP: *.tnt2.per1.da.uu.net 20.07.03, 07:06 Przewaznie grilluje lub smaze na patelni z cebulka. Macie inne pomysly? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hania_76 Re: A co z kaszanka? 20.07.03, 17:38 Ja lubię taką gotowaną prosto z wody. Ale taka jest dobra tylko, jeżeli jest porządnie przyprawiona i zrobiona z kaszy jęczmiennej - nie gryczanej. Może to kwestia gustu, ale kaszanka z kaszą gryczaną jest dla mnie za mdła do jedzenia bez dodatkowego przyprawiania np. pieprzem i cebulką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: A co z kaszanka? IP: *.we.client2.attbi.com 20.07.03, 17:47 Najlepsza kanapka na swiecie : pumpernikel, majonez , zimna kaszanka w plastrach + bardzo cienko pokrojone kruche ogorki konserwowe . PYCHA Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: A co z kaszanka? 20.07.03, 23:31 Gość portalu: kluba1 napisał(a): > Najlepsza kanapka na swiecie : pumpernikel, majonez , zimna kaszanka w > plastrach + bardzo cienko pokrojone kruche ogorki konserwowe . PYCHA Oj, Kluba - Ty wiesz co dobre :-) Zamiast pumpernikla może być zwykły razowiec. Reszta się zgadza! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brookie Re: A co z kaszanka? IP: *.tnt2.per1.da.uu.net 21.07.03, 13:58 Dzieki, sprobuje tych kanapek. Bardzo lubie pumpernikiel i zawsze mam go pod reka. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: A co z kaszanka? 21.07.03, 15:28 Pierogi nadziewane kaszanką Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej, 50 g żytniej, 30 g drożdży,3 łyżki oliwy, po 1/2 łyżeczki cukru, soli i majeranku Nadzienie: 200 g kaszanki, 2 duże cebule, 4 wątróbki z drobiu, 1 duże kwaśne jabłko, łyżeczka pieprzu, po 1/2 łyżeczki soli i majeranku oliwa Składniki na ciasto wymieszać, dodawać powoli letnią wodę do uzyskania zwartej kuli. Chwilę wyrabiać, posypać mąką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kaszankę rozdrobnić widelcem. Na oliwie usmażyć wątróbki i pokroić w kostkę. Na tej samej oliwie zeszklić piórka cebuli. Z jabłka usunąć gniazda i bez obierania pokroić w kostkę. Składniki nadzienia wymieszać, doprawić. Kiedy ciasto podwoi objętość, wałkować na stolnicy posypanej mąką na grubość 3 mm i wykrawać krążki o średnicy 15 cm. Pierogi ułożyć na blasze, nakłuć w kilku miejscach, posmarować rozmąconym jajem i piec ok. 20 minut w temp. 200 st. C. To przepis z GW, nie robiłam jeszcze ale nioezle brzmi. Odpowiedz Link Zgłoś