Dodaj do ulubionych

A co z kaszanka?

IP: *.tnt2.per1.da.uu.net 20.07.03, 07:06
Przewaznie grilluje lub smaze na patelni z cebulka. Macie inne pomysly?
Obserwuj wątek
    • hania_76 Re: A co z kaszanka? 20.07.03, 17:38
      Ja lubię taką gotowaną prosto z wody. Ale taka jest dobra tylko, jeżeli jest
      porządnie przyprawiona i zrobiona z kaszy jęczmiennej - nie gryczanej. Może to
      kwestia gustu, ale kaszanka z kaszą gryczaną jest dla mnie za mdła do jedzenia
      bez dodatkowego przyprawiania np. pieprzem i cebulką.
    • default Re: A co z kaszanka? 21.07.03, 15:28
      Pierogi nadziewane kaszanką
      Składniki:
      Ciasto: 200 g mąki pszennej, 50 g żytniej, 30 g drożdży,3 łyżki oliwy, po 1/2
      łyżeczki cukru, soli i majeranku
      Nadzienie: 200 g kaszanki, 2 duże cebule, 4 wątróbki z drobiu, 1 duże kwaśne
      jabłko, łyżeczka pieprzu, po 1/2 łyżeczki soli i majeranku oliwa


      Składniki na ciasto wymieszać, dodawać powoli letnią wodę do uzyskania zwartej
      kuli. Chwilę wyrabiać, posypać mąką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
      Kaszankę rozdrobnić widelcem. Na oliwie usmażyć wątróbki i pokroić w kostkę. Na
      tej samej oliwie zeszklić piórka cebuli. Z jabłka usunąć gniazda i bez
      obierania pokroić w kostkę. Składniki nadzienia wymieszać, doprawić. Kiedy
      ciasto podwoi objętość, wałkować na stolnicy posypanej mąką na grubość 3 mm i
      wykrawać krążki o średnicy 15 cm. Pierogi ułożyć na blasze, nakłuć w kilku
      miejscach, posmarować rozmąconym jajem i piec ok. 20 minut w temp. 200 st. C.

      To przepis z GW, nie robiłam jeszcze ale nioezle brzmi.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka