Dodaj do ulubionych

Sposób haftu

18.06.07, 20:28
Znajoma nauczyła mnie kiedyś haftować krzyżykami tylko jak zauważyłem kiedyś w gazecie ilustrowany kurs to stwierdziłem,że jest to inny sposób. Napiszcie mi czy znacie taki sposób haftu i czy jest poprawny. Najpierw wybija się igłe w lewym górnym rogu potem wbija się w prawy dolny róg następnie wychodzi lewym dolnym i wbija się w prawy górny róg. Krzyżyki robi się odrazu całe a nie po połowie.
Obserwuj wątek
    • anja01 Re: Sposób haftu 18.06.07, 20:46
      teoretycznie powinno się robić połówki. Ale ja widziałam klika szkół i za każdym
      razem pokazywali inaczej. Dlatego ja się nie przejmuję i robie tak, żeby było
      ładnie wink
      Pozdrawiam
      Anja
    • artjoasia Re: Sposób haftu 18.06.07, 20:48
      Ale przecież prawy górny róg jest lewym górnym rogiem następnego krzyżyka. A
      żeby zrobić ten następny, igła musi wychodzić znowu od dołu, a tymczasem według
      tego co piszesz wchodziłaby od góry... Czy może ja czegoś nie rozumiem??? Też
      zaczynam od lewego górnego, chociaż można inaczej. Ale nigdy po jednym!
      Pozdrawiam, smile
    • emago1 Re: Sposób haftu 18.06.07, 22:42
      krótki kursik:
      www.haftowanie.kadan.pl/info_haft.htm#porady
      może trochę pomoże rozwiać wątpliwości
      • polinezja5 Re: Sposób haftu 18.06.07, 23:43
        Generalnie trzymnam się zasady, żeby po prawej stronie było równo, tzn.żeby
        górne nitki składały się w jedną stronę. Lewą stroną nie przejmuję się
        kompletnie, bo kto będzie oglądał obrazek z lewej strony? Poza tym żadnych
        zasadsmile to ma być dla mnie przyjemność a nie wypełnianie zasad. I jak na razie
        to się sprawdzasmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka