jasia64 03.12.07, 13:02 Dziewczyny poradżcie jak najmniej boleśnie dla oczu wyszywać xxxxxx na czarnej kanwie.Prace są Przepiękne i Bardzo mnie kuszą.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
natasha05 Re: Czarna kanwa 03.12.07, 16:40 Przede wszystkim dobre światło. Njelepiej dzienne, ale teraz dzień jest krótki, więc obowiązkowo porządne jasne światło. Żadnego dziubania przy lampce nocnej Odpowiedz Link
sylwia15a natasha05 03.12.07, 17:30 w twojej galerii widziałam że wyszywasz na takim fajnym kwadratowym tamborku,powiedz coś o nim bliżej.Na okrągłym materiał nie ucieka bo można dokręcić,a jak to wygląda na takim kwadratowym?Czy można takie kupić i ile kosztują? Odpowiedz Link
natasha05 sylwia15a 05.12.07, 07:43 Mój tamborek była sprowadzony z USA, ale można kupić też w Anglii tutaj masz linki: www.sewandso.co.uk/ran549-0.html są jeszcze takie: www.sewandso.co.uk/ran1632-0.html www.sewandso.co.uk/ran1633-0.html Mojej ramki, nie zamieniłabym już na okrągły tamborek. materiał się nie wygniata i ładnie rozkłada na całej powierzchni. Nie które osoby wyszywające na ramce, mówią, że jest ciężka. Hm, może faktycznie jest troszkę cięższa od tradycyjnego koła, ale to też kwestia przyzwyczajenia. Mam dwie ramki 15x15cm i 23x23cm. Na tej mniejszej nie wyszywam, bo jest dla mnie zbyt mała. Ta druga jest ok, ale zastanawiam się w przyszłości nad zakupieniem większej. pozdrawiam Odpowiedz Link
sylwia.t.14 Re:do Natasha05 03.02.08, 23:52 witam czy mogłabym prosić o schematy do "pań z wężem i płaszczką"w odcieniach złota z góry serdeczne dzięki Odpowiedz Link
izabellaen Re: Czarna kanwa 05.12.07, 09:14 Ważne,żeby pod kanwą było jasne tło,np biała kartka papieru,wtedy wyrażnie widzmy gdzie wbijać igłę.Ideałem byłaby specjalna lampa,tzw "lap light" (przepraszam,jeśli pomyliłam nazwę).Wygląda jak skrzynka(negatoskop) ze światłem w środku, od spodu ma materiał z wypełnieniem.Dzięki temu może leżeć w miarę stabilnie np na udach. Tu możesz zobaczyć jak takie cudo wygląda:crossstitch.about.com/od/stitchingsupplies/tp/cross_st itch_lamps_lighting.htm Odpowiedz Link
jasia64 Re: Czarna kanwa 05.12.07, 11:35 Bardzo dziękuję za rady.Zastanawiałam się nad lampką od spodu.Jak tylko skończę świąteczne serwetki,to będę próbować.Pozdrawiam. Odpowiedz Link
izabellaen Re: Czarna kanwa 05.12.07, 09:19 Jeszcze raz spróbuję,wszedł link do całej strony, about.pricegrabber.com/search_getprod.php/masterid=47937035/search=daylight%20table%20lamp&mode=about_crossstitch Odpowiedz Link