Dodaj do ulubionych

Hafciarka - który model wybrać?

12.11.08, 13:05
Mam mały zakład krawiecki. Chciałabym poszerzyć jego działalność o haft. W
związku z tym poszukuję podpowiedzi na temat dobrej, niedrogiej, ale przy tym
solidnej hafciarki. Proszę o podpowiedzi. Którą firmę i jaki model konkretnie
mam wybrać. Pozdrawiam. Grażyna Mikła.
Obserwuj wątek
    • iwonka1962 Re: Hafciarka - który model wybrać? 12.11.08, 22:17
      Ja również szukam hafciarki. Staram się o dotację i muszę wpisać w
      przygotowywany wniosek do urzędu konkretny model i cenę.
      Zastanawiam się nad Aurora 435. To jest marka szwajcarska Bernina.
      Ponoć specjalnie przygpotowana na trudne rynki wschodnie do pracy
      zarobkowej po kilkanaście godzin dziennie. Sprawdzałaś? Niestety
      fora jeśli chodzi o informacje o hafciarkach są bardzo skąpe. O
      maszynach dowiesz się wszystkiego, o haficarkach nic. Pozdrawiam.
      Jak coś będziesz wiedziała i zdecydujesz się to napisz.
      • supperann Re: Hafciarka - który model wybrać? 14.11.08, 11:09
        Witajcie dziewczyny!
        Jestem szczęśliwą posiadaczką hafciarki Bernina Aurora 430E i mogę się o niej
        wyrażać w samych superlatywach. Jest dokładna, wygodna w używaniu, wymaga
        laptopa (najlepiej, ze względu na konieczność połączenia kabelkiem USB) lub
        komputera w pobliżu. Oprogramowanie dołączone służy niestety tylko do edycji
        haftów gotowych, nie do tworzenia własnych haftów (Program do tworzenia to koszt
        ok. 6 tys zł), ale na podstawie kilku gotowców też można poszaleć, dodać literki
        itp.
        Jeśli macie jakieś pytania-chętnie na nie odpowiem.
        Piszcie na anniegmatic(małpa)gmail(kropka)com .
        Pozdrawiam
        Ania
        PS. Kocham moją Berninę ;)
        • martalakoma Re: Hafciarka - który model wybrać? 23.01.14, 09:23
          Witam,
          czy może mi ktos polecic,albo poinstruowac jak wybieramy flizeline do haftowania oraz igły?
      • grazynamikla Re: Hafciarka - który model wybrać? 25.11.08, 10:38
        Wkońcu kupiłam hafciarkę. Zdecydowałam się na Berninę 435 (Aurora).
        Zdecydowałam się na Berninę, bo patrząc na ofertę sprzedawców w
        kraju to ta firma ma największy wybór. Więc chyba muszą się na tym
        znać. zresztą akurat ten model ma w instrukcji obsługi wpisane,że
        jest przeznaczony do dziuałalności gospodarczej. Porównywałam oferty
        z janome, Brothorem, Elną, ale oni mają zdecydowanie mniejszy wybór
        i nie mają maszyny do dzialalności gospodarczej. Przynajmniej się
        tym nie chwalą.
        • haftarka Re: Hafciarka - który model wybrać? 16.01.09, 14:34
          No i jak sprawuje się hafciarka? Pytam bo jestem zainteresowana tą hafciarką.
          • gucia3 Re: Hafciarka - który model wybrać? 17.01.09, 19:47
            A ja mam Elne Experience 8300 juz od ponad roku.Tez nad wyborem zstanawialam sie
            pare dobrych tygodni, bo nikt naprawde nie jest w stanie doradzic ( brak
            info).Tak do Berniny trzeba miec laptopa a to jest niejednokrotnie pomocne gdy
            chce sie zobaczyc dokladnie kolory czy nawet je zmienic.Ale po dluzszym uzyciu
            maszyny dochodzi sie do wprawy, pamieta sie wzory itp. a laptop na stole jest
            troche przeszkoda.Ja uwielbiam swoja maszyne i wlasnie przymierzam sie do
            nowych projektow. Ktora by nie byla , wszystkie one sa poprostu swietne!
            Radosnego haftowania!!!
            • slavovw Re: Hafciarka - który model wybrać? 19.01.09, 17:59
              witam nie będe ściemniał, jestem przedstawicielem firm ELNA,
              BROTHER, JANOME i BERNINA. Temat hafciarek jest faktycznie
              traktowany na forach po macoszemu ale dlatego, iz dużo mniej ludzi
              szuka tego sprzętu niż maszyn do szycia czy overloków. Faktycznie
              Aurora 350 to super sprzęt dedykowany do działalności gospodarczej,
              bardzo trwała i długowieczna. Nie powiem, że inne są złe, nie.
              Wszystko zależy czego od maszyny oczekujemy, ile i jakie hafty
              będziemy na niej wykonywać jak długo maszyna będzie pracowała itd.
              Wielkim plusem w wypadku hafciarek Bernina jest to iż w całej Polsce
              odbywają się prezentacje w punktach dilerskich. Na miejscu podczas
              pokazu Pan odpowie na każde pytanie z zakresu HAFCIAREK, Doradzi i
              ukierunkuje nas na model odpowiadający naszym wymaganiom. W innych
              firmach wygląda to już inaczej. Hafciarki prezentujemy we własnym
              zakresie u nas na miescu w sklepie, nie powiem, ale były też
              przypadki kiedy jechaliśmy na instruktaż do klienta z zakupioną
              maszyną. Właściwie każda hafciarka jest produkowana w JAponii lub
              Szwajcarii, a więc jest większe prawdopodobieństwo iż wszystko
              będzie jak należy. Jeżeli hafciarka ma być przeznaczona na produkcje
              to chyba lepszego modelu niż AURORA nie ma. Ale koszt prawie 12 tys
              faktycznie niski nie jest więc kiedy ubiegamy się o dofinansowanie w
              dużym stopniu możemy być pewni ża za rozsądne pieniądze otrzymujemy
              bardzo dobry sprzęt z profesjonalnym programem do projektowania
              haftów. W tym przypadku niezbędny jest niestety laptop inaczej
              hafciarka nie będzie pracowała. ELNA 8300 jest innego typu maszyną
              możemy bazować na gotowych haftach wykonanych dla nas na zlecenie.
              No i raczej do mniejszej ilości haftów (hafty usługowe). Jak by co
              prosze pytać, trochę bałagan w tej wypowiedzi panuje ale czas nagli,
              trzeba iść do domu :-))
              • mpasja Re: Hafciarka - który model wybrać? 06.05.09, 11:16
                Wtam wszystkich
                mam pytanie chciałabym kupić hafciarkę do małej działalności, niestety mam
                ograniczone fundusze .Myślałam o Elnie 8300 i nie wiem czy jest to maszyna dość
                mocna, razem z komputerem koszt wynosi 8 tyś., w tym jest również program do
                projektowania haftów.
                Bardzo prosze napiszcie mi czy jest coś w podobnej cenie i też godne polecenia.
                Pozdrawiam wszystkich
                • slavovw Re: Hafciarka - który model wybrać? 06.05.09, 15:27
                  Do mpasja. wysłałem prywatną wiadomość w kwestii wyboru hafciarki
                  • magda_elg Re: Hafciarka - który model wybrać? 03.10.14, 15:15
                    no własnie ja także ostatnio szukam coś sensownego, jak na razie na własne potrzeby, ale też z myślą o sprzedaży internetowej własnych produktów - poszwy, poduszki, ozdoby, koszulki, ręczniki itd itp. Myślałam o elnie lub Brother, ale ciężko mi coś wybrać. Szukam hafciarki, z którą będzie mi się dobrze, intuicyjnie pracowało, hafciarki, która spełni oczekiwania moje jako amatorki, ale także jako osoby wymagającej, nie lubiącej ograniczeń
                • daneczka32 Re: Hafciarka - który model wybrać? 14.05.09, 13:52
                  Witam!
                  Mam ten sam problem,szukam dobrej i niedrogiej hafciarki.Też prawie
                  zdecydowałam się na Elnę 8300 + program USHUAIA.Chcę haftować
                  również wzory ze zdjęcia lud obrazka.Bardziej niż na wydajności
                  zależy mi na możliwości tworzenia własnych wzorów i napisów.Czy to
                  dobry wybór?
                  Pozdrawiam !
                • dorotaonly Re: Hafciarka - który model wybrać? 25.05.09, 02:11
                  Mogę doradzić jaką hafciarkę kupić, ale nie polecam tego robić, aby wykorzystać
                  ją do małej działalności gospodarczej. Popełniłam ten błąd zachęcona reklamami
                  dystrybutorów i zakupiłam hafciarkę oraz program. Ponad rok czekałam na polskie
                  tłumaczenie programu. Haftowanie na hafciarce jednoigłowej (z niewielkim
                  tamborkiem)jest bardzo czasochłonną i mozolną pracą, gdyż robi się to często
                  metodą prób i błędów(ze względu na dobór kolorów nici, grubości i ustawienia
                  naprężenia nici itd).
                  Jednak polubiłam moją hafciarkę "Janome",chociaż używam jej tylko do własnych
                  potrzeb.

• grazynamikla Re: Hafciarka - który model wybrać? 27.05.09, 11:09
                    Ja posiadam swoją Aurorę 435 i jestem z niej bardzo zadowolona.
                    Wykorzystuję ją do typowej działalności zarobkowej. Haftuję na
                    ubraniach, itd., następnie je sprzedaję i w ten sposób zarabiam:)
                    Pracuję po kilka, czasem kilkanaście godzin dziennie, ale się
                    opłaca. Jak szukałam hafciarki to zastanawiałam się nad modelem,
                    który mnie nie zawiedzie. Trochę przeczesałama rynek kiedy szukałam
                    sprzetu do mojej firmy. Hafciarka do działalności musi mieć metalowy
                    chwytacz. Te wszystkie tanie hafciarki typu Deco 340, Janome 200 czy
                    350, Elna 8300, husqvarna platinum 955 i pfaff Smart, a i Brother NV
                    mają plastikowe chwytacze i nie nadają się do pracy zarobkowej.
                    Tylko hafciarki Bernina Aurora 430, 435, 440 i 450 oraz Artista 640
                    posiadają metalowe chwytacze.
                    • laxa-krk Re: Hafciarka - który model wybrać? 27.05.09, 13:53
                      Jak ktoś chce przepłacać to jego wola. Hafciarki, które zostały wymienione (Deco
                      340, Janome 200 czy 350, Elna 8300) posiadają kosz chwytacza metalowy, jedynie
                      bębenek jest wykonany z połączenia plastiku i metalu.

Koszt takiego bębenka wynosi ok. 50-60 zł (a może gdzie nie gdzie taniej), a
                      żywotność jest duża.
                      Za różnicę w zakupie można kupić, co najmniej 190 szt. (tylko po co?) takich
                      bębenków i zakładając, że raz do roku będziemy go wymieniać (a na pewno nie
                      będziemy zmuszeni), to i tak nie dożyjemy tej chwili, aby nam się skończyły.

Zresztą chwytacz przy zakupie takiego sprzętu nie jest najważniejszy.

Pozdrawiam
                      AS

• strobo Re: Hafciarka - który model wybrać? 16.07.09, 13:09
                        Witam
                        Ja posiadam Hafciarkę Bernina 435.Wyjeżdżam z kraju na dosyć długi czas i chce ja sprzedać.Jeżeli był by ktoś zainteresowany. Jarekbdg(małpka)interia(dot)pl
                        Program który posiadam jest tym najdroższym,czyli za 6tys (Designer Plus wersja 5.0).Można na nim czynić cuda.posiada projektowanie napisów 60 alfabetami + True Type(pakiet office),akcesoria dodatkowe (tamborki 400/150 i 100/130 które trzeba dokupić żeby można było coś konkretnego robić).W razie pytań proszę pisać na maila...
                        Możliwość negocjacji ceny :)
              • grace555 Re: Hafciarka - który model wybrać? 04.11.15, 21:23
                Witam,
                Czy nadal mogę liczyć na radę w wyborze hafciarki?
                Potrzebuję jej do haftowania i robienia aplikacji na pościeli dziecięcej, kocykach, ewentualnie ręczniczkach. Działalność jest typu hand-made, więc to nie są duże ilości, ale zawsze więcej niż tylko na potrzeby domowe.
                Byłam już zdecydowana na Janome MC 350E lub nowość MC 500E + program MBX (w zasadzie dla mnie chodzi tylko o wielkość tamborka i cenę), ale okazało się, że moja znajoma ma 350E w sklepie z akcesoriami do chrztu, gdzie haftują na szatkach: imię i datę z małym obrazkiem (max kilka sztuk szatek dziennie). Niestety nie jest zbyt zadowolona. Maszyna plącze, zacina się, rwą się nici. Nie wiem, czy trafiła na awaryjny model, czy maszyna jest zbytnio obciążona jak na jej możliwości, czy też może jest to standard w tego typu maszynach (nieprzemysłowych).
                Dlatego zaczęłam szukać informacji w sieci i trafiłam tutaj.
                Proszę o pomoc. Nie mam zbyt dużych funduszy na maszynę (jeśli chodzi o działalność). Im taniej, tym lepiej. Nie chciałabym jednak denerwować się, że ciągle coś się psuje czy zacina. Podaję maila: grace55@poczta.onet.pl. Będę wdzięczna za pomoc.
    • gabrysia6789 Hafciarka komputerowa 21.11.13, 14:44
      Również chciałabym sprzedać swoją hafciarkę komputerową.
      Model: Janome MC200E
      Niestety nie mam teraz realnych zdjęć, ale hafciarka jest w bardzo dobrym stanie zarówno technicznym jak i wizualnym. Przykładowe zdjęcie znajdziesz tutaj.
      Kontakt:
      madzialeenaa1979@gmail.com
    • alki_80 Re: Hafciarka - który model wybrać? 22.11.13, 15:17
      Ja kupiłam Brother Innov-is 750 E i jestem bardzo zadowolona.
    • foliwka Re: Hafciarka - który model wybrać? 11.12.13, 21:53
      nie mam u siebie ale korzystałam u znajomych z róznych modeli i sama kupiłabym aurorę
      • galganekart Re: Hafciarka - który model wybrać? 08.10.14, 19:48
        Właśnie przymierzam się do zakupu, Wasze opinie są bardzo pomocne. Jeszcze muszę poczytać, rzeczywiście informacji w temacie brak w sieci.
        • martius29 Re: Hafciarka - który model wybrać? 30.10.14, 17:21
          Witam, posiadam do sprzedania hafciarkę brother 750E . Oto link do opisu
          www.maszynybrother.pl/produkty/hafciarki.html?id=57
          Jest jak nowa - może nikt nie uwierzy ale 1 raz użyta. Posiadam zdjęcia hafciarki wraz z pełną dokumentacją (faktura ,CD, instrukcje itd - pełen komplet) ,ponieważ wkrótce zamierzam wystawić na allegro. Hafciarka stoi u nas ponad 2 lata, przyczyna ? - urodziło nam sie dziecko i marzenia o haftowaniu prysnęły. Ci co mają dzieci i sami je wychowują bez pomocy babć, cioć i innych opiekunek wiedzą na pewno co mam na myśli.
          Sprzedam po naprawdę atrakcyjnej cenie bo w najbliższym czasie nie widzę szans na użycie. Hafciarka ma 3 lata gwarancji (my kupiliśmy w połowie 2012 roku). Jeżeli ktoś chciałby skorzystać z prawdziwej okazji (bez gwiazdek i malych druczków ) proszę pisać na martin.grzywa@gmail.com
          Zakupiliśmy u autoryzowanego dealera w Poznaniu na ul. Głogowskiej - posiadam wszelkie dokumenty.
          • grinka71 Re: Hafciarka - który model wybrać? 27.12.14, 17:56
            Witam.
            Poszukuję nie drogiej hafciarki.
            Może już komuś się znudziło lub wymienił na inny model.
    • ziomek1922 hafciarka 13.04.15, 11:00
      Cześć, mam pytanie dotyczące maszyn hafciarskich. Chciałbym zakupić taką maszynę oczywiście, wziąć leasing albo uzyskać dotację z unii europejskiej, tylko moje pytanie brzmi: Jak się do tego przygotować? Jak działać? Skad wziąć odpowiednią wiedzę na temat maszyn i firm, które się tym zajmują? Znalazłem kilka firm, jedna z nich, która przykuła moją uwagę to tajima – myślicie, że mogę swobodnie zadać im szereg pytań i pomogą mi w wyborze hafciarki? Dzięki za pomoc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka