moniqa7 07.07.09, 14:41 Ostatnio zaczęłam wyszywać serwetkę krzyżykiem na płótnie i tak mi się spodobało, że zaczęłam obraz. Jest trudniej, bo więcej liczenia i oczy wysiadają ale efekt niesamowity. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elishafciarka Re: Wyszywa ktoś obrazy na płótnie?? 07.07.09, 15:10 Ja też ukochałam sobie płótno Odpowiedz Link
elmateba Re: Wyszywa ktoś obrazy na płótnie?? 07.07.09, 22:14 Wyszywam od tak dawna ,że prawie nie pamiętam.W tamtych czasach nikt nie wiedział co to kanwa .Zaczynałam na płótnie i w dalszym ciągu na płótnie wyszywan ,kanwa jakoś mi nie pasuje .Polecam sztywnik krawiecki -wyszywa się super ! Mogę podesłać kawałek na próbe ,prosze o adres . Odpowiedz Link
maxi37 Re: Wyszywa ktoś obrazy na płótnie?? 07.07.09, 22:39 Elmateba a co to jest sztywnik krawiecki?Gdzie się to kupuje ?A moze zdjęcie byś podesłała ,zaciekawiłas mnie tym i to bardzo ,pozdrawiam Odpowiedz Link
elmateba Re: Wyszywa ktoś obrazy na płótnie?? 08.07.09, 18:19 Witaj Miłośniczko haftu ! Zdjęcia nie mogę wysłać ,bo nie opanowałam jeszcze tej sztuki .SZTYWNIK -TO PŁÓTNO ,które używa się w krawiectwie do usztywniania a ja wyszywam na tym obrazy i obrazki .Szarokość 90 cm i cena około 10 zł. Polecam -nitki wątku i osnowy są idealnie rozmieszczone,kolor lekko łososiowy ale w obrazach to niczemu nie przeszkadza i cena przystępna.Podaj adres to Ci wyślę kawałek .Kupuję go w sklepach z dodatkami krawieckimi.Oferuję swoją pomoc bezpłatnie -podaj adres i jaki kawałek potrzebujesz.Adres możesz podać na gazetowy lub forum .Pozdrawiam. Odpowiedz Link
maxi37 Re: Wyszywa ktoś obrazy na płótnie?? 09.07.09, 18:22 Elu dziękuję za odpowiedź tak wyczerpującą.Jeszcze bardziej mnie zaintrygowałaś i zachęciłaś biorąc pod uwagę cenę jak i fakturę sztywnika. Napisałam do ciebie na pocztę gazetową,proszę potwierdź czy doszło do ciebie.Pozdrawiam słonecznie. Odpowiedz Link
elmateba Re: Wyszywa ktoś obrazy na płótnie?? 10.07.09, 06:18 Sprawdż pocztę gazetową -napisałam . Odpowiedz Link
wielbicielka_hafcikow Re: Wyszywa ktoś obrazy na płótnie?? 12.07.09, 13:46 W jakim sklepie entowym mozna to kupic? Odpowiedz Link
maxi37 Re: Wyszywa ktoś obrazy na płótnie?? 14.07.09, 21:29 Elamateba-Tereniu dostałam ,i jestem pod wrażeniem ,naprawdę można na tym xxx z tłem i bez tła a już pocztówkowe ,mniejsze to wyjdą super.Bardzo ale to bardzo ci dziękuję Tereniu za materiał i śliczny koszyczek z kwiatkami wyhaftowany.Pozdrawiam ciepło i napewno będe szukać ten sztywnik w sklepie. Tereniu jak moge się zrewanżować za taki prezent ,napisz proszę.może jakieś czasopismo z xxx ,co ty na to?Daj znać proszę. Odpowiedz Link
carpediem30 Re: Wyszywa ktoś obrazy na płótnie?? 15.07.09, 10:41 Zajrzałam dziś do napotkanego sklepu z materiałami, ale Pani tam nie bardzo wiedziała co to jest ta surówka. Może macie namiary w jakim sklepie internetowym można dostać ten materiał? Odpowiedz Link
maxi37 Re: Wyszywa ktoś obrazy na płótnie?? 15.07.09, 16:00 carpediem30 nie surówka ale sztywnik krawiecki.Choć są dwa rodzaje sztywnika albo pan którego własnie dzisiaj o to pytałam tak też nazywa drugi materiał bo pokazał mi najpierw sztywnik taki popielaty ale z takimi jakimiś włóknami bardzo sztywnymi co jakiś czas jakby plastykowe było.Dopiero jak mu powiedziałam ze nie to mam na myśli że chodzi mi jakby o takie płótno (bo nie wziełam próbki) to zaskoczył o co mi chodzi i namiętnie doradzał mi jednak kupno tego popielatego ,hihihihi ,Jak mu powiedziałam ze niechce nic usztwyniać tylko wyszywać to popatrzał na mnie delikatnie mówiąc jak na ,,dziwaczkę '' po chwili skwitował ,,acha rozumiem'',ale daję głowę że nic nie rozumiał hahahaha. Ale napewno nazywa się to sztywnik krawiecki. Odpowiedz Link
elmateba Re: Wyszywa ktoś obrazy na płótnie?? 16.07.09, 06:27 Materiał kupuje w pasmanteri z dodatkami krawieckimi .Mój uluubiony sklep -w Olsztynie - obok dworca PKP.Materiał jest bardzo starym produktem a sprzedawcy przeważnie młodzi i nie znają się na materiałach .Myślę ,że nie wiedzą nawet,że płaszcze i garnitury to kiedyś szyło się na miare u krawca.Dziewczyny kiedyś pytałam na Forum o sztywnik krawiecki,wtedy ktoś podał mi adres chyba 2 hurtowni.Może w archiwum ,gdzieś jest ten adres .Wieczorem -poszukam Odpowiedz Link
carpediem30 Re: Wyszywa ktoś obrazy na płótnie?? 16.07.09, 09:51 Dzięki, ale Olsztyn to bardzo daleko ode mnie Kontakt przydałby się tylko jeśli byłaby możliwość kupienia przez internet. Mimo, że pomyliłam nazwy w tym sklepie nie było tego materiału bo obejrzałam wszystkie płótnopodobne materiały (raptem kilka), pozatym królowały żorżety i inne śliskie i kwieciste W każdym razie na pewno będę jeszcze szukać Odpowiedz Link