wiesia140 21.08.11, 17:03 dla kobiet i mężczyzn chcących spowiedzi www.spowiedz.pl/konfes.htm i ciąg dalszy www.spowiedz.pl/konfes1.htm Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gosia.rogoda12 Re: dla chcących spowiedzi 29.08.11, 20:07 W krakowie polecam o. kapucynów i ojców dominikanów oraz sanktuarium w Licheniu. Pozdrawiam cię Wiesiu Odpowiedz Link
humptydumpty1 Re: dla chcących spowiedzi 09.09.11, 01:54 A jak wygląda kwestia spowiedzi po aborcji po ślubie cywilnym? Małe szanse póki co na slub koscielny kiedyś pytalam ale nie moge znalexc odpowiedzi. Dzięki z gory Odpowiedz Link
twoj_aniol_stroz Re: dla chcących spowiedzi 09.09.11, 09:33 No i tu jest problem, bo nie da się dostać rozgrzeszenia z części grzechów Myślę, że tu istotna byłaby rozmowa przede wszystkim na temat tego co jest przeszkodą do ślubu kościelnego. Natomiast uważam, że warto byś się umówiła na rozmowę z kimś mądrym po to by pomógł wyjaśnić zawiłości Twojej sytuacji. Jedno jest pewne: człowiek grzeszny nie oznacza, że jest potępiony - to jest bardzo ważne byś o tym pamiętała. Odpowiedz Link
wiesia140 Re: dla chcących spowiedzi 09.09.11, 17:39 tutaj jest sytuacja opisana osób ze ślubem cywilnym w przypadku spowiedzi i rozgrzeszenia www.parafia.siedlce.pl/?cat=16&id=63 Odpowiedz Link
mag-40 Re: dla chcących spowiedzi 12.12.11, 15:01 witam jestem z Warszawy przeczytałam grafik i czy we wszystkich tych kościołach można się wyspowiadać - to znaczy zależeć księdza, który by wysłuchał nie krytykował i obrażał . Księdza któremu można się wyżalić, który pocieszy. Dodam że chodzi mi o kościól MB Różańcowej w Warszawie przy ul. Wysockiego. Czy macie jakieś doświadczenie Pozdrawiam Magda Odpowiedz Link
bratka23 Re: dla chcących spowiedzi 29.12.11, 23:27 Bardzo polecam Kościół świętego Rafała na starym mieście w warszawie, gdzie spowiadają księża Jezuici. Tam ksiądz Cię wysłucha, pocieszy i porozmawia z Tobą. Odpowiedz Link
18kicia Re: dla chcących spowiedzi 03.05.12, 18:02 Witam interesuje mnie spowiedz po aborcji czy w Krakowie można trafić na takiego księdza lub zakonnnika który bedzie potrafł wysłuchac, porozmawiac i czy moge liczyc na rozgrzeszenie z jego strony? moze być też spowiedż w Bielsku Białej Odpowiedz Link
aguu17 Re: dla chcących spowiedzi 21.05.12, 13:54 Przede wszystkim trzeba wiedzieć, że z aborcji może rozgrzeszyć biskup lub ksiądz upoważniony do uwalniania z cenzur zastrzeżonych biskupowi (specjalnie wyznaczeni przez biskupa kapłani, a także zakony żebracze: dominikanie, franciszkanie itd). W Krakowie we wcześniejszej wypowiedzi byli poleceni mi. dominikanie czy kapucyni. Jeśli spełniasz warunki spowiedzi to na pewno możesz liczyć na rozgrzeszenie! Pozdrawiam Odpowiedz Link
wiesia140 Re: do aguu w celu uzupełnienia 26.05.12, 15:09 Proszę o wyjaśnienie wątpliwości w sprawie rozgrzeszenia z grzechu aborcji. Przeczytałam, że kto dokonana aborcji lub w jakikolwiek sposób w tym uczestniczy podlega ekskomunice. Rozgrzeszenia udzielić może papież, biskup lub specjalnie wyznaczony ksiądz. Jednocześnie wiem, że „zwykli” księża udzielają rozgrzeszenia z tego grzechu. Czy rozgrzeszenie uzyskane w „zwykłej” spowiedzi nie jest ważne? Rzeczywiście rozgrzeszenie z grzechu zabójstwa nienarodzonego dziecka jest obwarowane pewnymi przepisami. Nie wynika to z chęci utrudnienia pojednania się człowieka z Bogiem, ale dla podkreślenia, że mamy do czynienia z jednym z najokrutniejszych grzechów jakie może popełnić człowiek. Z grzechem tym wiąże się ekskomunika, tzn. że człowiek przez ten czyn wyłącza się ze wspólnoty Kościoła. Spowiedź jedna człowieka z Bogiem, pozostaje jeszcze pojednanie z Kościołem. Sposób pojednania z Bogiem i Kościołem określa biskup diecezjalny. Konferencja Episkopatu Polski wydała specjalny dokument na ten temat 29 marca 1984 r. Poza biskupem i wyznaczonymi przez niego spowiednikami, również „zwykli” księża mogą dokonać pojednania pod pewnymi warunkami. Szczegóły zna każdy spowiednik. Jeżeli więc udzielił rozgrzeszenia, to należy przyjąć, że miał do tego upoważnienie. ks. Wiesław Drążek źródło Pytania o wiarę Pozdrawiam Odpowiedz Link