dronka 10.09.07, 12:05 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4474107.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dobry_jezu Re: Autobusy prywatne 10.09.07, 12:27 wystarczyłoby, jakby przez miesiąc postawili na wylotówkach inspekcję transportu drogowego i kontrolowali same autobusy, 90% wyłaczyliby z ruchu, i zarobili mnóstwo na mandatach ;) Odpowiedz Link
elutek.ch Re: Autobusy prywatne 10.09.07, 12:46 no w końcu trzeba sobie jakoś radzić z korkami. prawda? Odpowiedz Link
emeelka Re: Autobusy prywatne 10.09.07, 13:12 elutek.ch napisała: > no w końcu trzeba sobie jakoś radzić > z korkami. > prawda? > Taaaaak? Ciekawa teza. To wyobraź sobie jak ci ludzie z autobusów się do samochodów przesiądą - mega korki gwarantowane. Odpowiedz Link
marbla4 Re: Autobusy prywatne 10.09.07, 13:18 Tak, Elutek.ch /ironia on/ ten ruch to swietny _pomysl_ na rozladowanie korkow. /ironia off/ Czytajac artykuł nasuneły mi się takie wnioski: - argument, że autobusy powodują korki jest smieszny. Wszyscy nawołuja do zmiany środka transportu z samochodu na bus/pociąg, a tu proszę mamy sytuację odwrotną. - faktem jest, że przewoźnicy prywatni często blokują przystanki /koło Forum to już jest szczyt wszystkiego, sam widziałem jak bus z Otwocka stał 15 min./ - faktem jest, że spora część busów to jeżdzące złomy, ale to robota dla policji i Inspekcji Drogowej czy jak to tam się zwie. Ogólnie nawet byłbym ZA, ale pod warunkiem że poprawiłaby się komunikacja miejska i busy kończyłyby bieg w pobliżu metra, bądz dogodnego miejsca przesiadkowego. /Idea Park&Ride/ W innym przypadku jestem przeciw, gdyż zwiekszy sie ilosc samochodow osobowych. pozdr M. Ps. Mnie problem zbytnio nie dotyczy bo jestem pociagowcem i moge byc nieobiektywny :D Odpowiedz Link
kewel Re: Autobusy prywatne 10.09.07, 13:55 Przecież to jakaś bzdura. Pracuję przy Placu Zawiszy i od BAGSA do biura mam 10 minut na piechotę. Jak przestaną wpuszczać autobusy do centrum, będę musiał kupić bilet do Warszawy, a potem jeszcze miejski. Czyli koszty podróży wzrosną dwukrotnie i kto mi za to zapłaci??????? Odpowiedz Link
elutek.ch Re: Autobusy prywatne 10.09.07, 14:28 widzę, ze nie zostałam zrozumiana też uważam to za bezsensowny pomysł, który nie przyniesie efektów! poprostu kolejny wspaniały pomysł! dobrze, ze nie karzą wam latać samolotami do tej Wawy - to na pewno zmniejszyłaby korki. ten pomysł kojarzy mi sie z innym rozwiazaniem na naszych drogach: tam gdzie sa dziury wystarczy postawić znak zamiast nareperowac jezdnię! Odpowiedz Link
marbla4 Re: Autobusy prywatne 11.09.07, 07:56 Elutek.ch w takim razie zwracam honor. Zabraklo w Twojej wypowiedzi emotikonka ---> ;) albo :/ i juz jest inny sens. pozdr M. Odpowiedz Link
elutek.ch Re: Autobusy prywatne 11.09.07, 08:45 ok wybaczam :) znaj moje dobre serce :p Odpowiedz Link
mimiwp nie chodzi o korki tylko o kasę 10.09.07, 14:46 dla ZTM jak ktoś dojeżdża do Zawiszy a tam pracuje to biletu na ZTM kupować nie musi, a teraz jak wysiądzie na Waszyngtona to parę ładnych złotych wybuli,gdy w tym samym czasie koszty po stronie ZTM niemal nie wzrosną. Odpowiedz Link
sk0t Re: Autobusy prywatne 10.09.07, 21:07 Duża liczba warszawiaków korzysta z takich autobusów w godzinach rannych, a to dlatego, że autobusy podmiejskie są szybsze. Widzę jak wsiadają już przy skrzyżowaniu z Ostrobramską. Prawda jest taka, że wielu warszawiaków woli jeździć po wawie samochodami, zamiast komunikacją miejską. Ot taki paradoks: sami sobie stwarzają korki, w których później muszą stać. Odpowiedz Link
mtrzaskalska7 Re: Autobusy prywatne 14.09.07, 09:56 Po pierwsze - na kilometr śmierdzi mi to chęcią zarobienia kasy na podróżujących liniami podmiejskimi/prywatnymi (tzn. pasażerowie będą musieli przesiąść się np. do autobusów miejskich/tramwajów, czyli - zapłacą za bilet ZTMowi). Po drugie - nie bardzo wierzę w powodzenie tego przedsięwzięcia, bo przewoźnicy prywatni najprawdopodobniej skierowaliby sprawy do sądów - m.in. o ograniczanie konkurencji. Po trzecie - może ktoś z ZTM zapytałby o zdanie najbardziej zainteresowanych - pasażerów? Po czwarte - jeśli już widywałam korek na przystanku autobusowym w Wa-wie, to zakorkowywały (uff! jakie piękne słowo!)ten przystanek autobusy linii miejskich (!)... Teraz wprawdzie prawie nie bywam w stolicy, ale nie sądzę, żeby coś się zmieniło. Więc jeśli ZTM wprowadzi zakaz wjazdu do Centrum autobusom prywatnym, a miejskie nadal z różnych względów będą korkowały swoje własne przystanki, to co wtedy? ZTM postanowi zmniejszyć liczbę autobusów/linii? Zakaże wjazdu autobusów miejskich do Centrum? Nie ma to jak nudzący się w pracy urzędnicy... I tu pojawia mi się: po piąte - może proponujący to dziwne rozwiązanie urzędnik z powodu zakorkowanego przystanku spóźnił się (bo autobus linii miejskiej, którym jechał nie mógł wjechać na przystanek) na jakieś ważne spoktanie - z dziewczyną/chłopakiem/w sprawie nowej pracy i postanowił zemścić się na prywatnych przewoźnikach...? Taka spiskowa teoria, choć wcale by mnie nie zdziwiła :) Pozdrawiam wszystkich serdecznie. Martyna Odpowiedz Link
audi Re: Autobusy prywatne 14.09.07, 10:16 parę lat temu odjeżdżałam właśnie z tego przystanku( dawny hotel Forum to się chyba Novotel teraz nazywa, nie-dziwne,że nie można nazwać rzeczy po imieniu)i tyle co zaobserwowałam to'nasze' autobusy zatrzymywały się tuż za rondem, a miejskie mają przystanek nieco dalej-przed wjazdem na parking hotelowy druga sprawa- kiedykolwiek zdażyło mi się czekać na autobus do Mińska, to w tym czasie zdążyło podjechać 10 autobusów Karczew/Otwock trzecia sprawa-po co jechać do pracy dwie godziny jak można się przesiąść parę razy i dojechać w 3,5- przynajmniej człowiek nie musi się zastanawiać co z wolnym czasem zrobić:D Odpowiedz Link
gixera Re: Autobusy prywatne 14.09.07, 10:20 Masz rację, te wszystkie Arki, Wilgi itp. stoja po 15 minut na przystanku i czekają na pasażerów, a do tego smrodzą niemiłosiernie. Mińskie podjeżdżają, zabierają ludzi i odjeżdżają. Odpowiedz Link
kewel Re: Autobusy prywatne 14.09.07, 16:29 Ale w tych Wilgach i Arkach ludzie tak samo dojeżdżają do pracy, więc nie ma co przeciwstawiać im naszych autobusów - co najwyżej możemy się cieszyć, że mamy bardziej komfortowe warunki. Co nie znaczy, że one nie mogą jeździć do centrum. Zresztą pamiętam początek działalności BAGSÓW i ich tabor trzymał się głównie na lakierze ;) Odpowiedz Link