hmc1 03.04.04, 19:51 ...nie pisałem, ale jestem ostatnio zajęty urządzaniem chatki, (może lepiej chałupki ;) ). Do poniedziałku musze sie zdecydować, na jakie kolory pomalować ściany. Macie jakieś pomysły.?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hmc1 Re: Dawno nic.... 03.04.04, 20:23 poziomk napisał: > białe, do wzystkiego pasuje Białe jako pierwsze odpadły. Chyba jakies pastelowe będa :) Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: Dawno nic.... 03.04.04, 20:45 Podaj ilość izb i wielkość (mailem) albo lepiej załącz planik. Podam Ci numery kolorów w zestawach z wzornika Decoralu. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Dzisiaj nie czekaj. 03.04.04, 21:50 Kolory dobiera się przy świetle dziennym. BDW - ładne mieszkanko :) Słoneczko przenika przez cały narożnik i wpada do kuchni. A okno sypialni ma najładniejsze światło do oglądania krajobrazu - północne (słońce nie świeci w okno tylko oświetla widok z okna). Układ pomieszczeń jest bardzo dobry nie tylko ze względu na schemat funkcjonalny ale i feng shui. Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Habi - chapeau bas! 03.04.04, 23:32 Tak Ci sie podlizuje, bo moze tez kiedys osmiele sie podeslac plan mieszkania?;) Odpowiedz Link Zgłoś
chatka_ Re: Habi - chapeau bas! 04.04.04, 00:11 A to mi zbieg okolicznosci, bo ja dzis tez pomyslalam o Tobie (ze dawno Cie nie bylo) i podobniez jak Ty urzadzam chatke :) Kupilam w Ikei pare drobiazgow i przymierzam do pomalowania duzego pokoju, tylko na jaki kolor??? Habi...widzialas moje mieszkanko, doradzisz? :) Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Re: Habi - chapeau bas! 04.04.04, 08:15 Wlasnie - moze zalozysz watek, w ktorym bedziesz udzielac porad? Odpowiedz Link Zgłoś
ormond Re: Dawno nic.... 05.04.04, 05:19 hmc1 napisał: > ...nie pisałem, ale jestem ostatnio zajęty urządzaniem chatki, (może lepiej > chałupki ;) ). Do poniedziałku musze sie zdecydować, na jakie kolory > pomalować ściany. Macie jakieś pomysły.?? Wszystkie odmiany koloru lososiowego (as prawie do pomaranczy) takze ciemne zloto. Odpowiedz Link Zgłoś
ogabignac Re: Dawno nic.... 05.04.04, 10:55 Przytłumiony szarym seledyn. Farba akrylowa z połyskiem. Sufit biały i odcięty od ścian o 2 cm poniżej krawędzi - najlepiej zrobić to przyklejając taśmę papierową pod sufitem. Wnęki okienne pomalować na biało ale bez połysku; tak samo jak i sufit. Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: Dawno nic.... 05.04.04, 13:04 Odpowiadam tutaj, bo coś mi ostatnio maile wracają niewysłane. Łazienka: ceramika Tubądzin Pastel (kol.waniliowy) z czarnym dodatkiem (np. malutkie płytki 2.5x2x5 - bardzo drogie ale potrzeba tylko 0.5 m2) w postaci paska na wysokości drzwi. Glazura do sufitu. Podłoga z gresu w tym samym kolorze z trzema czarnymi płytami osobno w układzie uporządkowanym (czarna,jasna, czarna albo rozrzuconym. Ceramika sanitarna biała. Sufit biały, armatura srebrna chrom (bez matu albo mały dodatek). Kolory łączy się w narożnikach wklęsłych a u Ciebie jest sporo wypukłych. Dlatego odcięcie koloru jest trudne. Inny kolor może być w sypialni: do wyboru - piaskowy, błękitno-turkusowy, kawa z mlekiem. Pozostałą część domku należy malować w następujący sposób: -ściana naprzeciw wejścia (ta z drzwiami do sypialni) w mocniejszym odcieniu tego samego koloru. Do narożnika po lewej stronie. Tu musi nastąpić odcięcie poprzez dodanie pionowego elementu na narożniku. Fajnie wyglądałaby kartonowa tuba - szalunek do słupów betonowych. Wyciąć 1/4 i przykleić do narożnika. Tubę pomalować artystycznie najpierw tą farbą co ścianę po prawej a potem sprayami: stare złoto, srebro i czarny marmurek. Może trochę kości słoniowej i oliwki. Pozostałe ściany łącznie z kuchnią malować na ten sam kolor ale w jaśniejszym odcieniu. Glazura w kuchni zbliżona odcieniem do koloru ścian (jeżeli szafki są ciemne) a kontrastowa - jeżeli szafki są bliżej koloru ścian. Od szafek do blatu kuchennego ma być 60 cm. Potrzeba na to ok. 4 m2 glazury. Dobre byłyby płyty z gresu polerowanego 60x40 postawione pionowo. Albo drobniejsze o wymiarach, które da się podzielić z 60cm bez przycinek. Zestawy kolorów: cynamonowy brąz przy wejsciu - dalej beż pochodny od tej barwy. stare złoto (zółtooliwkowy) przy wejściu - dalej piaskowy Wyjątkowo: róż indyjski (szary z kol. czerwonego wina - powstaje taki ciemny przyszarzały róż) przy wejściu dalej kolor jasnoszary - jasnopopielaty gołębi. Bardzo ładne połączenie. Kolumna na narożniku musiałaby być bordowa i glazura w kuchni też w tym kolorze. Ładnie wyglądają ciemne meble na szarym tle (salon). W kuchni meble pomalowane/bejcowane na kolor popielaty. Ta część mieszkania jest bardzo słoneczna więc nie bój się tego połączenia. Kolor szary oddala i powiększa optycznie. Kolory ciepłe przybliżają i zmniejszają optycznie pomieszczenie. Pozdr. Habitus Odpowiedz Link Zgłoś
hmc1 Habitus, WIELKIE DZIĘKI 05.04.04, 22:54 Habitus, WIELKIE DZIĘKI. Mamy teraz sporo do przemyślenia :). Prace są już na tyle zaawansowane, że płytki w kuchni są już położone, a do łazienki kupione:) Pozdrawiam Hmc Odpowiedz Link Zgłoś