Dodaj do ulubionych

Nowa koalicja

23.05.11, 10:43
Bardzo rozsądna propozycja pana Kononowicza padła. Mógłby wejść w koalicję z premierem. Ten i tak już realizuje program Kononowicza "nie będzie niczego". Jakby tak połączyli siły to by dopiero było! A raczej - to by dopiero nie było!
Obserwuj wątek
    • anka1 Re: Nowa koalicja 23.05.11, 13:43
      eee marudzisz:) przeciez kwiatki dla ministra transportu, po zimowych wpadkach PKP, byly
      • ralston Re: Nowa koalicja 23.05.11, 14:05
        Ale to była nagroda za to, że nie było pociągów, nie było rozkładów, nie było peronów, nie było niczego... Zgodnie z programem Kononowicza zresztą.
        • anka1 Re: Nowa koalicja 24.05.11, 12:40
          ale kwiatki byly - aha
          • ralston Re: Nowa koalicja 24.05.11, 15:21
            I właśnie dlatego potrzebna jest koalicja - żeby już nie było niczego - nawet kwiatków. Dwa razy więcej niczego. Za tę samą cenę?
            • anka1 Re: Nowa koalicja 25.05.11, 12:53
              nie, za wieksza, bo wszystko drozeje. + inflacja, ta prawdziwa, ok. 20 %, nie gus-owska
              • ralston Re: Nowa koalicja 25.05.11, 13:10
                Ale może chociaż za dwa razwy więcej niczego zapłacimy mniej niż dwa razy więcej...
                Trochę to skomplikowane...
              • wdv Re: Nowa koalicja 25.05.11, 20:53
                A co to jest prawdziwa inflacja?

anka1 napisała:

> nie, za wieksza, bo wszystko drozeje. + inflacja, ta prawdziwa, ok. 20 %, nie g
                > us-owska
                • anka1 Re: Nowa koalicja 26.05.11, 13:25
                  taka do ktorej wliczaja ceny zywnosci, paliwa i innych podstawowych produktow, a nie lokomotyw jak za Gomulki
                  • wdv Re: Nowa koalicja 26.05.11, 20:50
                    No cóż, lokomotywy też mają swoją cenę, którą można badać, chociaż w gospodarce planowanej badanie cen sensu za bardzo nie miało.
                    Nie chce mi się wczytywać w metodologię gusu, ale wydaje mi się, że to co oni podają jako poziom 'prawdziwej inflacji' to jest wskaźnik oparty na cenach dóbr ważonych przeciętną konsumpcją w gospodarstwach domowych. Jeśli on dla ciebie jest nieprawdziwy, to pewnie konsumujesz nietypowo, np. dużo wydajesz na coś, co dla przeciętnego człowieka jest właśnie kupywaniem 'lokomotywy':). Z resztą przeciętny człowiek nie istnieje: emeryt wydaje na co innego niż student albo 40latka. Np. ja od studiów grosza na ksero nie wydałem:p

anka1 napisała:

> taka do ktorej wliczaja ceny zywnosci, paliwa i innych podstawowych produktow,
                    > a nie lokomotyw jak za Gomulki
                    • wdv Re: Nowa koalicja 14.03.12, 09:06
                      Nie chciało mi się wtedy szukać, a teraz artykuł sam nam mnie wpadł:

"GUS wylicza inflację na podstawie listy niemal 2 tys. produktów, których ceny co miesiąc sprawdza. Lista ta powinna być aktualizowana, by odzwierciedlała zmiany w naszych upodobaniach czy udogodnieniach, jakimi dysponujemy.

Dlatego w ostatnich latach do listy dopisano nawigację samochodową, mrożonki typu "warzywa na patelnię", tabletki do zmywarki, czesne w przedszkolu prywatnym czy dobrowolne ubezpieczenie kosztów leczenia podczas wycieczek. Zarzucono zaś sprawdzanie cen prodiża, denaturatu, meblościanki, szprotek wędzonych, walkmanów czy nieocieplanych gumowców męskich.

W Wielkiej Brytanii w tym roku na liście pojawił się tablet, pakiet telekomunikacyjny internet+telefon+telewizja, ale też piwo Guinness w puszkach i kurczak z frytkami na wynos.
                      "
                  • bogo2 biala lokomotywa.. za gomulki, juz 27.05.11, 18:53
                    takich nie bylo...;)

www.youtube.com/watch?v=UC2cE0jgZz0
                    anka1 napisała:

> taka do ktorej wliczaja ceny zywnosci, paliwa i innych podstawowych produktow,
                    > a nie lokomotyw jak za Gomulki
                    • anka1 Re: biala lokomotywa.. za gomulki, juz 07.06.11, 13:25
                      fakt Wdv konsumuje nietypowo :) np. olej rzepakowy ktory niedawno kosztowal 5 zl za 1litr teraz kosztuje 10 zl,a moj ulubiony bialy jelen w plynie kosztowal 3 zl a teraz kosztuje ok. 5 zl
                      a inflacja wg gus ok 4%. bardzo ciekawa metode maja, bardzo.
                      • ralston Re: biala lokomotywa.. za gomulki, juz 07.06.11, 17:50
                        Fakt faktem, wychodzi na to, że ja też konsumuję nietypowo bo mój osobisty koszyk też jakoś szybciej w ceny obrasta niż oficjalne dane mówią...
                        • anka1 Re: biala lokomotywa.. za gomulki, juz 08.06.11, 12:45
                          wlasnie. moze gus bierze ceny z internetu ?
                          • ralston Re: biala lokomotywa.. za gomulki, juz 08.06.11, 14:44
                            On je prawdopodobnie bierze od młodych wykształconych z wielkich miast ;)
                            • wdv Re: biala lokomotywa.. za gomulki, juz 08.06.11, 21:42
                              Wydaje mi się, że łatwo znaleźć metodologię badań na stronach gusu.
                              PS. a czy ogórki potaniały w Polsce? akurat wyjechany jestem i nie wiem.

ralston napisał:

> On je prawdopodobnie bierze od młodych wykształconych z wielkich miast ;)
                              • ralston Re: biala lokomotywa.. za gomulki, juz 08.06.11, 21:55
                                Ogórków nie sprawdzałem, ale pomidory u nasz po trzy pięćdziesiąt za kilo.
                                • wdv Re: biala lokomotywa.. za gomulki, juz 08.06.11, 23:08
                                  A ziemniaki po czemu?
                                  • ralston Re: biala lokomotywa.. za gomulki, juz 08.06.11, 23:16
                                    Dokładnie nie wiem, ale teściowa jak widzi cenę ziemniaków w Warszawie, to pyta, czy one ze złota?
                                    • anka1 Re: biala lokomotywa.. za gomulki, juz 09.06.11, 12:42
                                      powiedz tesciowej zeby nie krakala :))) jak tak dalej pojdzie to zieminiaki beda od niego drozsze. w koncu zlota zjesc sie nie da.
                                      • ralston Re: biala lokomotywa.. za gomulki, juz 09.06.11, 16:48
                                        Nic nie poradzę. Mamusia jest niereformowalna.
                                        • wdv Re: biala lokomotywa.. za gomulki, juz 09.06.11, 21:02
                                          nie wdziewa reform?
                                          • anka1 Re: biala lokomotywa.. za gomulki, juz 10.06.11, 13:28
                                            a jeszcze gdzies w ogole mozna reformy kupic ? bo ja ich daaawno nie widzialam. znikly jak czeklada malajska Ralstonowi.
                                            • ralston Re: biala lokomotywa.. za gomulki, juz 10.06.11, 23:41
                                              Reformy, to chyba ostatni raz widziano za premiera Buzka. A czekoladę malajską to nawet najstarsi górale nie pamiętają kiedy...
                      • ralston Re: biala lokomotywa.. za gomulki, juz 15.06.11, 21:20
                        anka1 napisała:

> fakt Wdv konsumuje nietypowo :) np. olej rzepakowy ktory niedawno kosztowal 5
                        > zl za 1litr teraz kosztuje 10 zl,a moj ulubiony bialy jelen w plynie kosztowal
                        > 3 zl a teraz kosztuje ok. 5 zl
                        > a inflacja wg gus ok 4%. bardzo ciekawa metode maja, bardzo.

Hmmm.... już nawet według GUS jest więcej:
                        wyborcza.biz/biznes/1,100896,9789099,Inflacja_znow_przyspiesza__W_maju_osiagnela_poziom.html
                        • wdv Re: biala lokomotywa.. za gomulki, juz 15.06.11, 22:49
                          No to mi podwyżkę żywność zeżarła.
                          • ralston Re: biala lokomotywa.. za gomulki, juz 15.06.11, 23:53
                            A mi paliwo i stopy procentowe.
                            • bogo2 biala lokomotywa.. niczego nie zmienia.... 18.06.11, 22:48
                              niezaleznie, czy gomulka, czy tusk....;) toczy sie jak zycie....

ralston napisał:

> A mi paliwo i stopy procentowe.
                              • ralston Re: biala lokomotywa.. niczego nie zmienia.... 19.06.11, 10:23
                                Fakt. Gomułkę Polska przetrwała, to przetrwa i Tuska...
                                • wdv Re: biala lokomotywa.. niczego nie zmienia.... 20.06.11, 23:10
                                  Już jakieś 2 lata temu się dziwiłem, że władza nie zużywa poparcia dla PO. Bo to przecież historia w najnowszej historii niespotykana. Ale się chyba doczekałem: i nie mówię tu o Tobie, chociaż mnie natchnąłeś, tylko o napisie w tramwaju zoczonym dziś rano, że Tusk to ch. i k. i coś tam jeszcze....
                                  (przepraszam za dosadność, mam nadzieję, że nie zażółciłem tym wpisem za bardzo:p, Z resztą, jak ktoś pamięta spięcia alexa z mcbridem to taka uwaga jest lightowa)

ralston napisał:

> Fakt. Gomułkę Polska przetrwała, to przetrwa i Tuska...
                                  • ralston Re: biala lokomotywa.. niczego nie zmienia.... 21.06.11, 22:19
                                    Eee.. no lajcik zupełny - a o tamtych gorących dyskusjach to już zdążyłem całkiem zapomnieć...
                                    Natomiast faktycznie mamy do czynienia z pewnym fenomenem. Nawet jeśli w jakimś tam stopniu daje się zaobserwować elementy zużywania się PO, to w porównaniu z dotychczasowymi dokonaniami kolejnych rządów po 1989 roku obecna ekipa ledwo drgnęła...
                                    • wdv Re: biala lokomotywa.. niczego nie zmienia.... 23.06.11, 09:59
                                      Ralston - trockista: wiecznej rewolucji się zachciewa;)
                                      • ralston Re: biala lokomotywa.. niczego nie zmienia.... 26.06.11, 10:39
                                        Wręcz przeciwnie. Nie znoszę rewolucyj.
                                        • ogabignac Re: biala lokomotywa.. niczego nie zmienia.... 30.06.11, 10:44
                                          To zjedz colazione...
                                          • ralston Re: biala lokomotywa.. niczego nie zmienia.... 30.06.11, 17:31
                                            kolacjone to dopiero po 20-tej. Na razie muszą wystarczyć czereśnie...
                                            • anka1 Re: biala lokomotywa.. niczego nie zmienia.... 07.07.11, 14:40
                                              czeresnie ? a masz stara odmiane czy nowe (tfu!)
                                              • ralston Re: biala lokomotywa.. niczego nie zmienia.... 07.07.11, 18:04
                                                Wychodzi na to, że stara, bo jakieś smaczne, takie...
                                                • anka1 Re: biala lokomotywa.. niczego nie zmienia.... 08.07.11, 12:17
                                                  wlasnie. bo mam wrazenie, ze nowe odmiany nawet nie wszystkim robakom smakuja
                                            • ogabignac Re: biala lokomotywa.. niczego nie zmienia.... 18.03.12, 16:42
                                              No wlasnie - colazione to sniadanie raczej niz kolacja. To sie je przed praca - tak miedzy 8 a 11 godzina. To pierwszy posilek z mocna aromatyczna kawa i chrupiacym krosantem. O tutaj na obrazku. Jadac do pracy wysiadasz przed swoja ulubiona kafejka na 10-15 minut i juz po chwili mija poranna nerwowosc, pospiech i galopada mysli. Jestes gotowy do pracy i usmiechniety wkraczasz do firmy:)
                                              www.google.de/imgres?imgurl=http://www.volantinoweb.it/wp-content/uploads/2011/11/colazione.jpg&imgrefurl=http://www.volantinoweb.it/2011/11/07/risparmiare-sulla-colazione/&usg=__ee_iuKkKj271fV78QEUVn75g6v8=&h=298&w=432&sz=118&hl=de&start=0&zoom=1&tbnid=p13kMqM1qWhIMM:&tbnh=167&tbnw=224&ei=ZQBmT8W8IcTLsgbR2ozZBQ&prev=/search%3Fq%3Dcolazione%26hl%3Dde%26sa%3DX%26biw%3D1280%26bih%3D885%26tbm%3Disch%26prmd%3Dimvns&itbs=1&iact=hc&vpx=969&vpy=170&dur=2072&hovh=186&hovw=270&tx=165&ty=102&sig=114976653585521091359&page=1&ndsp=20&ved=1t:429,r:4,s:0
                                              • ogabignac Re: biala lokomotywa.. niczego nie zmienia.... 26.03.12, 22:31
                                                przepraszam... juz nie bede...
                                                • buka007 Re: biala lokomotywa.. niczego nie zmienia.... 26.03.12, 22:45
                                                  a dlaczego juz nie?? bardzo proszę częsciej. z marmoladką pomaranczową.
    • xazez123 Re: Nowa koalicja 26.09.12, 07:55
      jestem na za

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka