janiolka Re: domowe przetwory 25.07.04, 20:23 masz ambitny plan pobicia rekoru wpisow?;) robie przetwory o ile przepis jest wystarczajaco dziwny;) Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Re: domowe przetwory 25.07.04, 22:41 nesz napisała: > robicie? nie robie ale chetnie pochlaniam;) Najchetneij te na occie: papryka, ogorki, dynia. No i salatka z zielonych pomidorow. Moja mama robila Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: domowe przetwory 26.07.04, 12:23 ja jestem przewaznie od czarnej roboty : zrywam, myje , przebieram, dryluje jak trzeba a potem gotowe pozeram z przyjemnoscia :) Odpowiedz Link Zgłoś
all2 Re: domowe przetwory 28.07.04, 18:25 Może śliwowicę. Sliwki obrodziły latoś :) Odpowiedz Link Zgłoś
awee Re: domowe przetwory 24.08.04, 22:26 all2 napisała: > Może śliwowicę. Sliwki obrodziły latoś :) U nas też klęska urodzaju. Ale dużo robaczywych...Hmm, może wyjdzie tequila... Odpowiedz Link Zgłoś
stoik1 Re: domowe przetwory 25.08.04, 11:49 to tequila musi być z robaczkiem ? myślałem że to taka wódka z kaktusa Odpowiedz Link Zgłoś
awee Re: domowe przetwory 25.08.04, 12:07 stoik1 napisał: > to tequila musi być z robaczkiem ? :) Nie musi a nawet nie powinna. Do tego alkoholu robak jest podawany tylko jako atrakcja turystyczna. I to do byle jakich gatunków. Podobno... ....ale przecież zawsze można odkrywać nowe smaki :) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: domowe przetwory 04.08.04, 17:17 Robimy. Ale raczej nieambitne. Ot coś ze trzydzieści słoików truskawkowego dżemu... Aha - byłbym zapomniał - dodajmy do tego jeszcze nalewkę z pigwy. Odpowiedz Link Zgłoś
milimaniak Re: domowe przetwory 05.08.04, 07:35 Taaaaa.... nie dalej jak kilka tygodni temu mama zniosła do domu jagódki, truskaweczki i wisienki i pichciła z nich pyszne dżemiki na zimę. :) Odpowiedz Link Zgłoś
chatka_ Re: domowe przetwory 05.08.04, 14:22 Jeszcze nie, ale cosik powinnam wymodzic jak wroce z wakacji, akurat na sliwki. Byl taki rok, ze zrobilam wszystkie swoje ulubione, wydumane, najczesciej wg przepisow z angielskiej ksiazeczki z przetworami. Hitem byl chutney - czyli indyjska skodko-kwasna i mocno ostra marynata z warzyw i owocow do mies, moj ulubiony - z bananami i curry. A jak dzemiki to tez raczej niepospolite, sliwki z orzechami wloskimi, pomarancze z rabarbarem. Rodzice robia cale mnowstwo tradycjnych przetworow i chetnie sie dziela, tak ze motywacji mi brak :) Odpowiedz Link Zgłoś
janiolka Re: domowe przetwory 05.08.04, 15:55 te banany i curry brzmia tak, ze poprosze o przepisik Odpowiedz Link Zgłoś
chatka_ Re: domowe przetwory 05.08.04, 23:29 Prosze bardzo: 2 cebule 12 bananow, pokrojonych w plasterki i skropionych sokiem z cytryny; 300 ml octu (malt white winegar?), uzylam zwyklego, nie wiem jaki to slodowy; 125 g rodynek 2 lyzeczki curry 250 g cukru 1 lyzeczka soli Cebulke podsmazyc i dodac reszte skladnikow - wydaje mi sie, ze dalam mniej octu, mniej cukru, a wiecej curry. Smazyc az do zgestnienia i wkladac do sloikow. Odpowiedz Link Zgłoś
oka4 Re: domowe przetwory 17.08.04, 06:37 Buraczki z papryka i cebulka. Czaderskie. Ale ostatni raz robilam kiedy jeszcze Forumianka nie bylo nawet w planach... Odpowiedz Link Zgłoś
chatka_ Re: domowe przetwory 03.03.05, 14:55 Nie wyszly mi przetwory w tym roku, gdyz ich wcale nie zrobilam ;(((( Odpowiedz Link Zgłoś