Dodaj do ulubionych

E tam cmentarz???

26.09.05, 13:07
Witam wszystkich.
Na początek powiem wprost: Jestem nowy. ;-)
Troszkę się naczytałem, że forum umiera, że cmentarz się robi, itp
No, może kiedyś rzeczywiście było tu więcej ludzi, a forum życiem tętniło, ale ja postanowiłem
odwiedzić ten "cmentarz" i przyłączyć się, bo mam wrażenie, że tylko najwięksi zapaleńcy tu zostali,
więc będzie kogo podpytywać. :-)
Na początek jedno ogólne pytanie:
Była sobie strona www.guma.powernet.pl, na której były podane najbardziej podstawowe informacje
na temat procesu gumowego. Ale już jej nie ma. Czy jest gdzieś mirror tej strony? Jaką literaturę
polecacie człowiekowi zanim przejdzie do praktyki i zanurzy łapki w chemię.
Pozdrawiam :-)
Obserwuj wątek
    • gumista Re: E tam cmentarz??? 26.09.05, 14:15
      To prawda cmentarzyskiem tutaj zawiewa.
      Co do strony guma.powernet.pl to już jej nie ma i chyba juz nie będzie -
      własnie zaraz ją wywalę z linków.
      Podaj mi swój adres mailowy to troche zeskanowanych książek na temat gumy mogę
      wysłać.
      pzdr
      • natkaszczerbatka Re: E tam cmentarz??? 26.09.05, 15:52
        Pozwole sobie rownież dolączyć się do pytania kolegi. Własnie przeszukiwałam
        wyszukiwarkę i jedyna strona, którą znalazłam - okazało sie ze jej nie ma.
        Jestem studentką fotografii i chciałabym rownież spróbować dobrać się do Gumy.
        brakuje mi jednak dokładnego spisu odczynników oraz całego procesu. Mam bardzo
        ogólna orientacje, ale to za mało.
        Mam również pytanie: czy odczynniki potrzebne do gumy są dostępne gdzieś (w
        moim przypadku w Warszawie) w ilościach detalicznych, i gdzie? Słyszałam dużo o
        hurtowni na Powązkowskiej, jednak na razie hurtowe ilosci mnie mniej
        interesują ...

• alienbox Re: E tam cmentarz??? 26.09.05, 16:06
          Co znaczy hurtowe? Czy to jest 5 kg substancji czy może 500kg?
          Zawsze można tę hurtownię zaatakować grupowo. :-)
          • auto-da-fe Re: E tam cmentarz??? 08.10.05, 17:23
            Nigdzie się wybierać nie trzeba. Dwuchromian i formalinę dostać można w POCh-u
            i w b&k wysyłkowo - starczy spokojnie 100g czystego lub czda, formaliny 1l, bo
            mniej się nie da. Powinniście toto dostać też na giełdzie fotograficznej. Guma
            arabska w grudkach jest w każdym dobrym sklepie dla plastyków (w centrum są
            dwa - Tinta na Szkolnej i "coś dwupiętrowego gdzieś nieopodal"), tam też
            dostaniecie papiery (polecam niedrogi Canson na pierwsze próby - do
            samodzielnego pocięcia) i pigmenty (odradzam żelazową czerń, lepiej kostną,
            sadzę albo z winorośli) lub farby (tempery lub akwarele, żeby tylko pigment był
            opisany i nie okazał się czernią żelazową).
            Pozdrawiam
            Łukasz

• gumista Re: E tam cmentarz??? 10.10.05, 22:59
              No nie wiem czy dostaniesz dwuchromian w POCH-u - mozna spróbować, jednak istnieje wykaz środków b niebezpiecznych dla srodowiska. Te odczynniki w tym i pomarańczowa nasza substancja są pilnowane i raczej wolny obrót tymi substancjami jest zabroniony. Formaliny równiez nie trzeba kupować w litrowym opakowaniu. Litr przez 10 lat nie wykorzystasz a pamiętaj, że i formalina ma swój okres ważności (tzn jesli śmierdzi to jest dobra). Ja ostatnio kupiłem formalinę w aptece. 100 ml za jakies naprawdę grosze. Tylko trzeba powiedzieć i ściągną. Również gumę arabską polecam z apteki - jest idealna i bez zanieczyszczeń. Oczywiście gumę można kupić w sklepach artystycznych w grudach, tylko po co się męczyć z przecedzaniem przez płótno itd, skoro można dostac sproszkowaną?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka