Dodaj do ulubionych

Sigma 70-200 f2.8 Poszukuję opini użytkowników

13.04.06, 12:59
Chciałbym zapytać czy ktoś ma doświadczenia z Sigmą 70 -200 ze stałym
światłem 2.8. Rozważam możliwość zakupu, natomiast brakuje mi obiektywnych
opinii. Obiektyw będzie współpracował z lustrzanką analogową Canon 50 E.
Niezależnie zastanawiałem się nad zakupem orginalnego Obiektywu Canona 70-200
ale ze światłem 4 trochę tańszego, ale z kolei nie wiem czy przy założeniu że
obiektyw będzie wykorzystywany do robienia zdjęć na koncertach czy nie jest
za ciemny. Bardzo proszę o opinię i rady
Obserwuj wątek
    • funia81 Re: Sigma 70-200 f2.8 Poszukuję opini użytkownikó 13.04.06, 17:46
      Moje pytanie brzmi: jak duzo zdjec bedziesz robil?
      Bo do Sigm mam same watpliwosci. Uzywalam chyba z pieciu modeli - zoomow,
      stalych, roznych. I zawsze, ale to zawsze szybko sie zuzywaly i wysiadala w nich
      mechanika: zaczynaly sie zacinac (po roku, najdalej poltora), luzowaly sie i
      wylazily jakies srubki, blokowala sie przeslona, zlazily gumki z obudowy...
      Optycznie byly OK. Tego zoomu, o ktory pytasz, nie uzywalam, wiec moze bedzie
      lepszy, ale... Po prostu ostrzegam. Ale obiektyw ze swiatlem 4 moze faktycznie
      byc za ciemny na koncerty :-( Chociaz... Koncerty rzadko odbywaja sie w
      zupelnych ciemnosciach :-)
      HTH
    • pedrolot Re: Sigma 70-200 f2.8 Poszukuję opini użytkowników 13.04.06, 22:07
      Olej Sigme. Ni wytrzyma 1/5 tego, co Canon. Olej 70-200 f/4 - fajny i tani (stosunkowo), ale skoro masz
      zamiar robic zdjecia przy niewielkiej ilosci zastanego (koncert) to bierz f/2.8 (najlepiej z IS). Ja mam bez,
      ale nie zaluje - tez myslalem o "czworce", tyle ,ze po dolozeniu konwertera 1,4x z f/4 robi sie ciemna
      rura, a z f/2,8->f/4 jeszcze sie da pokombinowac... Poza tym w f/4 nie ma w zestawie uchwytu na statyw
      (500zl) - fakt, nie jest specjalnie ciezki, ale dlugie rury wole mocowac bezposrednio, nie przez korpus.
    • mandig Re: Sigma 70-200 f2.8 Poszukuję opini użytkownikó 14.04.06, 10:17
      z nikonem d70 chodzi bardzo rozsadnie. 2.8 przydaje sie na koncertach - faktycznie potrafi byc wtedy ciemno i jak robile 4-ka to nie bylo najlepiej. obiektyw dosc solidny i nie sprawia wrazenia jakby mial sie rozpasc...
      • tomcrom Re: Sigma 70-200 f2.8 Poszukuję opini użytkownikó 17.04.06, 16:51
        "przeszedlem" przez wiele obiektywow Sigmy (Canon EF) i optycznie sa calkiem
        niezle, niestety mechanicznie bardzo sa niewytrzymale. Mialem 70-200 i 100-300
        (z telezoom'ow) i oba umarly po 2-3 latach uzytkowania. Ja bardzo dbam o swoj
        sprzet i naprawde nie dalem im do tego powodow. W obu padl mechanizm autofocus.
        Mialem takze sigme 105 macro - umarla po 2 latach choc jej praktycznie nie
        uzywalem. Moim zdaniem jesli chcesz kupic obiektym, ktorym bedziesz sie cieszyl
        latami a chcesz traktowac fotografie serio to tylko Canon. Powodow jest wiecej:
        kompatybilonosc- wszystkie niecanonowskie obiektywy budowane sa na zasadzie
        "reverse engineering", czyli moga nie dzialac w przyszlosci z nowymi "body"
        Canona, zwykle sa doskonale optycznie i zachowuja swoja wartosc jesli bedziesz
        je chcial kiedys odsprzedac. Jesli chodzi o Canona 70-200 f4 to jestem jego
        wlascicielem i jest to bardzo dobry, super ostry obiektyw. Optycznie lepszy od
        70-200 2.8 (ktory tez posiadam) lecz rzeczywiscie moze troszke za ciemny na
        koncerty. Wersja f2.8 ze stabilizatorem jest duzzzo drozsza i stabilizator nie
        na wiele sie zda przy koncertach.
    • kubicki.m Sigma 18.04.06, 12:46
      Z tego co widziałem i słyszałem to rospad wiązań subatomowych w materiale, z
      którego wykonane są obiektywy Sigmy porównywalny jest do tempa rozpadu wiązań
      subatomowych waty cukrowej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka