millefiori 26.05.06, 08:46 Pogubilam sie z wchodkami, wychodkami, watkami skrytozerczymi i nie wiem, gdzie mam ustawiac dzbanek z kawa. Tym razem tu bedzie i licze, ze na wech kolektyw trafi. P Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
millefiori Re: Portiernia IV 26.05.06, 08:51 No tak. Nie zauwazylam, ze pani Jagoda weszla przez III portiernie, niosac kawe w 2 wiadrach. A, i Pa mialo byc w poprzednim poscie, a nie P. Za usterki przepraszam i odbiegam. Odpowiedz Link Zgłoś
vaud Re: Portiernia IV 27.05.06, 01:20 Wysiorbalam resztke kawy. Tak z wieczora, to dobrze robi na bezsennosc. Zeby byla. Siekierki, nie kawa. Przyplyw energii stwierdzilam. Lody mietowe z czekolada w lodowce. Polac sokiem malinowym domowej roboty, ktory na dzrzwiach lodowki w butelce po occie. ( no co? Tak wyszlo. Drobne przetworstwo nie przebiera w opakowaniach). Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
vaud Re: Portiernia IV 27.05.06, 01:33 wskakuje szybko z goframi z gryczanej. Swietne z tymi mietowymi lodami z czekolada i sokiem. Potem juz tylko trzeba sie przejsc z Krakowa do Wroclawia i z powrotem. Odpowiedz Link Zgłoś
millefiori Re: Portiernia IV 27.05.06, 06:31 Dzieki pani Vaudko, dobrze, ze przyszlam z kawa, nie musze sniadania robic. Odpowiedz Link Zgłoś
zielonamysz Re: Portiernia IV 27.05.06, 08:50 Ja z pustymi recami wchodze.No nic , nic nie mam.A lody mietowe z czekoladom lubie ogromnie. Maki gryczanej nie dostalam. Chyba do stolicy po to musze. Sniadania jeszcze nie jadlam ale od lodow nie zaczne -mam zasady Ale kwasow nie. Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Portiernia IV 29.05.06, 07:37 Wchdzam, kanke z kawo niose, paczke Weltmeistrow nielgalnych, dunskie solone maslo do tego. Nadciaga nade mnie lawica biurokratyzmow. Musze jakas hakownice do odhaczania. I fartuszek w kolorze khaki. D-bry. Nur w mur! Odpowiedz Link Zgłoś
millefiori Re: Portiernia IV 29.05.06, 07:44 No dzbanek mi pan z reki wyjal, pannie Brezly drogi. To siade na chwile, zanim sie pan w mimikre wpedzi i zapytam: Ktorego dnia zaczyna sie tydzien. W niedziele czy w poniedzialek? Bo zdania sa podzielone. Pytam, bo chcialam sie dowiedziec, czy urwanie wylewki kranu kuchennego w trakcie nalewania wody do dzbanka na poranna kawe w niedzielny poranek mam zaliczyc do zamknietego zeszlego tygodnia czy rozpoczetego biezacego? (oczywiscie: demontaz polegajacy na wydlubaniu z wnetrznosci armatury czesci wylewki, co tam zostala, jazda po do kumy, u ktorej stosowny klucz nastawny zostal porzucony na sezon grzewczy, jazda do Praktikera, jako ze otwarty w niedziele, po nowa wylewke z wzorcowa stara wylewka, montaz nowej wylewki (minuta).) Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Portiernia IV 29.05.06, 07:48 "Armatura audaces iuvat"? Jak mawial Murphy "Mother Nature is a bitch". Cze Fiori:-) Odpowiedz Link Zgłoś
zielonamysz Re: Portiernia IV 29.05.06, 08:58 Mnie sie sznur od kosiarki wczoraj urwal i to mi urasta do rangi problemu. Dziendobry- przynioslamnalesniki wlasnej roboty do wyboru z serem na slodko i z salami i serem zóltym kaloryczne takie. Mogą byc na lunch. Pogoda koszmarna i spac mi sie chce okrotnie, jakos wcozraj zasnac nie moglam -wiater wył jakby diabel w kominie siedzial. Odpowiedz Link Zgłoś
millefiori Re: Portiernia IV 29.05.06, 13:39 Notoria, z ta elektryka. Czasami kabli zaczyna brakowac. Odpowiedz Link Zgłoś
millefiori Re: Portiernia IV 29.05.06, 13:49 Aha, kawe popoludniowa przynioslam, na wzmocnienie sil. Chwilowo nie pada deszcz, fronty pogodowe przewalaja sie nad glowa, a barometr przestal nadazac za zmianami juz w piatek. Tak ma trzymac do 7 czerwca. Dalej osiagalna prognoza pogody nie sięga. W zastepstwie starego gorala stwierdze, ze takiej zapadanej i zimnej wiosny w Budzie, to jak zyje, nie pamietam, a jest to osma wiosna tu ogladana. Odpowiedz Link Zgłoś
zielonamysz Re: Portiernia IV 29.05.06, 14:21 Psu na bude taka pogoda,powiem pani. Za kawe dziekuje,mam zamiar pospac ciut,wieczorem goscie. Prosze zdegustowac nalesniczki w typie wegierskim czyli salami i sos pomidorowo paprykowy.Pod kosciolem Mariackim takie jadlam,pewnie ich w Hungary nie znajom a tu robia za -po wegiersku.. Odpowiedz Link Zgłoś
millefiori Re: Portiernia IV 29.05.06, 15:01 I psa w taka pogode na dwor zal wygnac, ze dodam filozoficznie. Posilam sie nalesnikiem, dziekuje, pani Zielona. Na tej samej zasadzie madziarskosci funkcjonowaly w l. 80. w krosnienskiem placki po wegiersku, rzecz w Budapeszcie i okolicy nieznana. Odpowiedz Link Zgłoś
zielonamysz Re: Portiernia IV 29.05.06, 23:09 A na Ukrainie pierogow ruskich nie znajom!! Odpowiedz Link Zgłoś
millefiori Re: Portiernia IV 30.05.06, 07:16 Z z parasolem na wszelki wypadek i z kawa pod czapka wchodze. Chyba trzeba obudzic sweter w renifery, spoczywajacy snam letnim w zimowej garderobie. Deszczowo, zimno, szlag truskawki trafia na polach. Zamiast truskawek na dzis zostawiam zupe regeneracyjna w postaci mocno doprawionego majerankiem zuru na kielbasie. Kielbasa, jak Pan Bog przykazal, z Oj, zaden tam miejscowy spapryczony kolbasz. Smietana na oknie. Odpowiedz Link Zgłoś
millefiori Re: Portiernia IV 30.05.06, 07:35 Juz, panie Brezly, dochodze, dotrzymac panu towarzystwa przy porannej kawie, tylko kolejny rzut zuru zamieszam. Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Portiernia IV 30.05.06, 07:37 Ja chetnie, taki legawy jest, bym polgnal do kogo, a tu trza w pierszym rzedzie jechac podatek dochodowy rozliczyc. Jakei ja ma emocjonujace zyie ostatnio, to naprawde, no :-) Odpowiedz Link Zgłoś
millefiori Re: Portiernia IV 30.05.06, 07:44 Prosze sie nie krepowac, panie Brely, i przylgnac w cichosci ducha. Odpowiedz Link Zgłoś
millefiori Re: Portiernia IV 30.05.06, 07:49 Czy spodziewa sie pan, ze wizyta w tzw. organach pociagnie w konsekwencji za soba lawine kolejnych papierkow? Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Portiernia IV 30.05.06, 07:54 Nie, w organie podatkowym to ja sie nawet spodziewam milych niespodzianek. Ale potem musze sie udac po wczoraj wzmiankwoane policyjne swiadectwo prowadzenia sie i zastanwiam sie czy sie wlasciwie ubralem. Odpowiedz Link Zgłoś
szubad Re: Portiernia IV 30.05.06, 07:54 wpadam na chwilę z dętkami, żeby sie rozPogodnodzić www.maxior.pl/?p=index&id=8366&5 Odpowiedz Link Zgłoś
szubad Re: Portiernia IV 30.05.06, 08:00 dętki zostawiam w kącie, może ktos będzie chcial sobie postrzelać dhost.info/braty/pogodno/av.htm Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Portiernia IV 30.05.06, 08:05 Wchodzę porannie zamyślona. Problematyką Pana B. który świadectwo musi odebrać osobiście i odpowiednio ubrany. Ja wszystkie świadectwa prowadzenia się w różnych krajach i językach dostawałam via skrzynka pocztowa. Listonosz nie sprawdzał mojego stroju. Do tego u mnie w domu dominuje tematyka instrumaentów dętych i giętych oraz muzyki dwunastotowej. Starm się wykazywac żywe zainteresowanie. Kran Odpowiedz Link Zgłoś
millefiori Re: Portiernia IV 30.05.06, 08:09 Panie Brezly, w szlafroku pan idzie? Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Portiernia IV 30.05.06, 08:12 No wlasnie nie wiem czy postawic na tradycyjne wartosci czy na poprawnosc polityczna. W ogole to mam wrazenie ze w warunkach demokracji mamy do czynienia z pluralizmem poprawnosci politycznej. Mysle ze ze amplua ogolnorowerowo-ekologiczne powinno wystarczyc. Na ogol starcza. Odpowiedz Link Zgłoś
millefiori Re: Portiernia IV 30.05.06, 08:16 Mysle, panie Brezly, ze to jest jedyna sluszna postawa. W Sunday's best zapewne nie czulby sie pan komfortowo, tak w bialy dzien i prawie w srodku tygodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Portiernia IV 30.05.06, 08:18 Aha, pani przyblizy Sunday best. Mam pewne intiucje wizualizacyjne. Czy do tego trzeba miec taka fryzurke "mule" (krotko z przodu, dlugo z tylu)? Odpowiedz Link Zgłoś
millefiori Re: Portiernia IV 30.05.06, 08:23 Niekoniecznie. Mozna sie brylantyna potraktowac, model a la "krowa jezorem". Tak poza tym, panie Brezly, skojarzylo mi sie, dzis o poranku omal nie udlawilam sie kawa na widok: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3380928.html Toz to chyba Mariolka od L.., co na to sam Leon? Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Portiernia IV 30.05.06, 08:27 Pani Fiurko, a dzis na pewno nie jest 1 kwietnia? Odpowiedz Link Zgłoś
millefiori Re: Portiernia IV 30.05.06, 08:28 Chyba nie... ale kto moze wiedziec jak to sie dzieje w innych kalendarzach? Odpowiedz Link Zgłoś
millefiori Re: Portiernia IV 30.05.06, 08:27 PS skrotem skojarzeniowym: czy sobowtor Marioli od Leona ma na sobie Sunday best? czy stroj sluzbowy? Lecembosiemspoooozniem. Pa! Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Portiernia IV 30.05.06, 08:30 Stroj sluzbowy jak nic. Ehem, roi mi sie nowa klasa dowcipow. O blondynkach z Samoobrony. Odpowiedz Link Zgłoś
millefiori Re: Portiernia IV 30.05.06, 08:19 dzien dobry, pani Kranowa i Szubadowa. To dolewam sobie jeszcze kawy, biore parasolke i zjezdzam za rzeke na 9.00. Milego udziewu:) Odpowiedz Link Zgłoś
zielonamysz Re: Portiernia IV 30.05.06, 08:50 Hejki. Dziew nie dziw byle odzew. Tez Jolke z Dywit zauwazylam.Rany!! Oni ja popularyzuja!! Złamanam zimnem i remontyzmem - krzyzowka reuma i romant i remont yzmow. Wyglada na to ze stracę tak z 1/3 dochodow. A pisze posty ja judaicach w obronie antysemity miast lapac sie za prace. To jakasi musi byc choroba,cholibka. O! rozpoczne nowy watek. Pewnie byl. Odpowiedz Link Zgłoś
millefiori Re: Portiernia IV 30.05.06, 23:22 Aha, swieza kawa na lawie. Cd. zurku slaskiego z peryferiami na parapecie. Jutro ma podobno przyjsc zaklinacz deszczu. Ma deszcz zaklac , a moze przeklnac? Juhas z sasiedniego watku powinien tu zaintonowac zatem: " Nie lej, descu, nie lej, Bo cie tu nie tseba, Omin lasy, gory, (x3) Zawroc sie - do - nie- ba" ( tu dwuglos, a moze nawet i trojglos) Odpowiedz Link Zgłoś
millefiori Re: Portiernia IV 31.05.06, 06:22 dzien dobry, pani Vaudko, swieza kawe niose, z reklamacja ze sie komus na gorze cos pomylilo i wlaczono w koncu maja prohram na listopad. Chalupa jeczy, drzewa sie gno i traco liscie, a ulewa tnie po szybach. Odpowiedz Link Zgłoś
millefiori Re: Portiernia IV 31.05.06, 06:30 Po co latac samolotem, skoro moze zawiac? Odpowiedz Link Zgłoś
vaud Re: Portiernia IV 31.05.06, 06:31 Dzien dobry, dziek za kawudie. Z nieba mi pani z nia spada. A rogalik by sie jakis nie znalazl? Bo mam tylko jakis smutny chlebek z kminkiem, a do dzemu nie lubie. Odpowiedz Link Zgłoś
zielonamysz Re: Portiernia IV 31.05.06, 06:52 Juz biegne z rogalikiem i mam miodzio z gryki, a jakże.Dzien dobry paniom przadkom i przodownicom naszym. Odpowiedz Link Zgłoś
vaud Re: Portiernia IV 31.05.06, 06:55 to ja jeszcze lapne tego rogala, dzieki wielkie, i odbiegam. Oby Wam sie dobrze dzialo! Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Portiernia IV 31.05.06, 07:18 Bulki niese i dunskie maslo niesolone. Do tego po kawalku kanelstang na d-bry. Aktualnie nie leje i ptaki dra sie jak glupie. Ozancza to ze za jakie 20 minut bedzie pompa. Odpowiedz Link Zgłoś
szubad Re: Portiernia IV 31.05.06, 07:42 wczołguje sie po kawe i pedze walczyc wręcz z łysymi o miejscówkie w metrze Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Portiernia IV 31.05.06, 07:43 Slabo widze twoje szanse. Lyse jest zmeczone. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Portiernia IV 31.05.06, 08:36 Czy w Danii występowanie masła niesolonego jest tak rzadkie że trzeba TO podkreślać:PPPPP Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Portiernia IV 31.05.06, 08:39 Aha, wlasnie tak. Ciekawe efekty wychodzily NO w dk. przy wypiekach. Eksportowe na rynek de. rozni sie kolorem opakowania. Trzeba szukac za niewielkimi ilosciami w srebrnym papierku, bo normalnie w zlotym jest solone. Nie mam zielonego pojecia skad to sie bierze. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Portiernia IV 31.05.06, 09:26 Ja się zapytałam bo pierwsze pół roku w N. nie wiedziałam w ogóle że masło niesłone tu występuje. Teraz już wiem w którym sklepie dają:))) Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Portiernia IV 31.05.06, 09:28 Aha, nie no jasne. W koncu nordyckosc zobowiazuje. Nikomu sie nie chcialo myc beczek po solonych sledziach czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
millefiori Re: Portiernia IV 31.05.06, 16:21 Tu, w Budzie odwrotnosc. Niedawno w Tesco desperacko miotajaca sie wsrod polek (puek) z nabialem nordycko wygladajaca para zapytala mnie o dostepnosc masla solonego na Wegrzech. Bywa, wlasnie dunskie. "...Biegła w rozwianym boa, a sobolowe ogonki galopowały za nią po schodach." Wydawnictwa i ich obyczaje Odpowiedz Link Zgłoś
millefiori Re: Portiernia IV 01.06.06, 07:01 Wchodze, zostawiam dzbanek z kawa pod opieka Pana Brezlego i ide zobaczyc, o czym zapomnialam. Odpowiedz Link Zgłoś
szubad Re: Portiernia IV 01.06.06, 07:38 Bry Pani Fiori, kawy łyk i do łysych myk Odpowiedz Link Zgłoś
millefiori Re: Portiernia IV 01.06.06, 09:02 Dzien dobry, pani Szubadowa, pani te kawe jako kompot ze soba na lysych zabiera? Poki co, pa , Kolektywie, lece latac i wypisuje sie w kadrach do wtorku. Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Portiernia IV 01.06.06, 09:48 Nadpelzam pelen niecheci do sfrustrowanej rzeczywistosci. Odpowiedz Link Zgłoś
zielonamysz Re: Portiernia IV 01.06.06, 18:13 Dziekuje wszystkim za palcow trzymanie co pewnie zycie utrudnilo.ZAlegam zlamana na cwierc ciezką fizyczna robota com ja odwalila a ...koles odwolal spotkanko. Kiedys napomykalam juz, ze w zwiazku z ogolnosciami postanowilam dom wynajac. Wyblyszczylam i mial Niemiec panie Br ogladac ale nie przyszedl byl. Moze jutro-zobaczym. OBy. Odpowiedz Link Zgłoś
viki2lav Re: Portiernia IV 01.06.06, 19:03 to napewno nie byl niemiec bo niemcy tak nie robia, nieczystej krwi byl jesli juz:-) Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Portiernia IV 01.06.06, 19:34 Moze ci zsyłani do pl. sa jakos selekcjowani kulturowo? Zanczy tak: im dłużej tu mieszkam tym wiecej widzę podbieństw, ale obraz psują te różnice. W czasie wizyty B16 to ładnie wyszło: ten chciał coś przekazywac a audiencja się cieszyła z samego kontaktu. Odpowiedz Link Zgłoś
szubad Re: Portiernia IV 01.06.06, 20:47 Pani Zielona, niech siem Pani nie przejmuje, moze ten Niemiec po prostu niemiał? (kasy znaczy) Odpowiedz Link Zgłoś
szubad Re: Portiernia IV 01.06.06, 20:41 ehe uzaleznilam łyse od kawy Pani Fiori, żeby ustępowali Odpowiedz Link Zgłoś
zielonamysz Re: Portiernia IV 01.06.06, 21:20 Niemiec ma zupelnie przyjemny budzet na wynajem.Mial jakies nagle zebranie w pracy ponoc. No, ale jeszcze mam troche robotki i dom i garaz na co raz i to wyzszy poziom niemniecki podnosze to moze...moze sie zachwyci. Niemnieca juz kiedys maialam jako lokatora i sobie kwalilam. A jak mozna łyse w metrze od kawy??? Odpowiedz Link Zgłoś
szubad Re: Portiernia IV 01.06.06, 21:52 wstrzykiwalim po trochu i ani sie spostrzeglo a już piło mi z reki ustąmpiwszy nasajmpierw mniejscówki łyse tez żywięta! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Portiernia IV 02.06.06, 07:18 Wpelzam. Moze te lyse to jak slimaki i kawa ich odpedza? Odpowiedz Link Zgłoś