Gość: ja nie czepiajmy się kierowców IP: 62.29.248.* 28.07.06, 13:15 Kierowcy jak zwykle kozłami ofiarnymi !!! Bo ich najłatwiej ukarać. Czemu kierowcy są jedyną grupą gdzie kary za przestępstwa się sumuje. Złodziej, który ukradnie 20 razy dostanie tyle samo co ten co ukradł raz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ignispl Re: nie czepiajmy się kierowców IP: *.chello.pl 28.07.06, 13:36 przeginasz, za recydywę się dokłada do wyroku. A poza tym jakby kierowcy jeździli mniej więcej zgodnie z przepisami to by nie dostawali kar. Tymczasem jak ci ktoś w kufer wjedzie to się nie czepiaj i nie wzywaj policji bo zacznie się funkcjonariusz czepiać. I mandat wlepi. A po co? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misia Re: nie czepiajmy się kierowców IP: *.lubin.dialog.net.pl 28.07.06, 19:34 ten kierowca nie był tylko pijany:PP Odpowiedz Link Zgłoś
patman Wykroczenia 28.07.06, 21:16 To naprawdę straszne, że aż tyle wykroczeń popełniono. Gdyby tylko postawić znaki dla pieszych, np. ograniczenie prędkości do 3 km/h, żeby się ktoś nie potknął, albo zakaz skrętu w lewo, żeby sobie nogi nie skręcił, też i tutaj możnaby się wtedy doszukać dużej liczby wykroczeń. Tyle, że przepisy ruchu drogowego skonstruowane są mocno na wyrost, a raczej na mandaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p ograniczesnie pedkosci dla pieszych... IP: 195.245.204.* 29.07.06, 18:24 Ja sie zgadzam, moze nie na 3, ale do 50-ciu b. chetnie. W niektorych miejscach moze byc nawet to 20-stu km/h, i do 10-ciu na przejsciach dla pieszych. (chociaz tam jest chyba do 5-ciu). Jesli chodzi o kierowce - to bardzo dobrze. Szkoda, ze np w Warszawie, co drugi kierowca wykonuje podobne manwery i uchodzi mu to bezkarnie. p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sherwood Re: nie czepiajmy się kierowców IP: *.pwn.net.pl 28.07.06, 15:21 Nie za przestępstwa tylko za wykroczenia. A sumuje się bo jest to grupa, która popełnia najwięcej wykroczeń. Ja kiedyś liczyłem sobie i w drodze z pracy do domu (na odcinku 2 km) popełniałem średnio 10 wykroczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mozna_tu_bez_nicka Mówisz serio? To musi byc prowokacja IP: *.spokonet.com / *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.06, 17:52 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamila Re: 25 punktów karnych w 15 sekund IP: *.run.pl / *.run.pl 28.07.06, 13:38 to trzeba po prostu umiec! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pink Floyd Re: 25 punktów karnych w 15 sekund IP: *.4web.pl 28.07.06, 13:46 Respect! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: 25 punktów karnych w 15 sekund IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 13:52 ee przesadzacie, wystarczy jechac kulturalne 113 na ograniczeniu do 70 (np. gierkowka za tychami, fotoradar), na pobliskim przejsciu wyprzedzac traktora, przejechac kawalek ciaglej przed/za przejsciem (podczas wyprzedzania), ze w pasach ludzie nie jezdza to sie tez zdarza.... co drugi dzien widze takiego kogos, no big deal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: 25 punktów karnych w 15 sekund IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 14:20 dokładnie- kumpel jednorazowo dostał 54 punkty kiedyś Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_46 54 punkty??? 28.07.06, 15:58 Ciekawe ile razy, w takim przypadku, należy zdawać egzamin? Powinien zdawać dwa razy i mieć w zapasie 13 pkt :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mozna_tu_bez_nicka Bo ty nic nie rozumiesz IP: *.spokonet.com / *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.06, 17:58 Ten dział eufemistycznie nazwano 'Na deser' podczas gdy powinien się zwać 'Duperele', 'Dupa Maryny', '3 po 3' lub inaczej.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pedadog Re: 25 punktów karnych w 15 sekund IP: 81.210.25.* 28.07.06, 14:22 Prędkości nie sposób mierzyć w kilometrach! SI się kłania! Odpowiedz Link Zgłoś
kszynka Re: 25 punktów karnych w 15 sekund 28.07.06, 14:50 do księgi rekordów guinessa z nim!! albo nagrodę pocieszenia - nagrodę Darwina ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: 25 punktów karnych w 15 sekund IP: *.geod.agh.edu.pl 28.07.06, 14:52 Proponuję jeszcze jeden sposób na idiotów za kierownicą: w kolumnie samochodów jedzie nieoznakowany pojazd policji z kamerą i rejestruje niewłączanie migaczy przy zmianie pasa etc. Każdy taki przypadek kosztuje chyba 2 punkty. Po jedenastym auto na pobocze, a "kierowca" na kurs. Zresztą życie pokazuje, że nie trzeba będzie czekać tak długo - przed jedenastym niewłączeniem migacza taki delikwent zwykle popełni coś poważniejszego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: 25 punktów karnych w 15 sekund IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 15:02 no i wlasnie pewnie to bedzie robic policja wkrotce zamiast sie zajac lapaniem przestepcow. a po hucie wyrostki bija ludzi, maluja spreyami po nowych scianach odmalowanych za ciezko zarobione pieniadze. ale jedyne co potrafi policja to zastrzelic motocykliste i wlepiac punkty hurtowo za co sie da - jakby tak kontrolowac wszystkich to kazdy z nas co dzien powienien dostac ze 30 punktow (bo metr po ciaglej sie przejechales, bo wyprzedzales o 3 km/h za szybko, bo ciezarowka kopcila i przy 100% widocznosci wyprzedziles na ciaglej, a ja sie pytam gdzie jest policja zeby te ciezarowke zdjac z drogi??? co za kraj... Odpowiedz Link Zgłoś
jakubg23 Re: 25 punktów karnych w 15 sekund 31.07.06, 09:34 Gość portalu: maciek napisał(a): > ale jedyne co potrafi policja to zastrzelic motocykliste i wlepiac punkty Wiesz Maciek, w Polsce wszyscy mają w dupie przepisy i policje, i dla tego ten biedny chłopak zginął. Odpowiedz Link Zgłoś
zapytaniaznak Re: 25 (kara śmierci) 28.07.06, 15:16 Gość portalu: x napisał(a): > Proponuję jeszcze jeden sposób na idiotów za kierownicą: w kolumnie samochodów > jedzie nieoznakowany pojazd policji z kamerą i rejestruje niewłączanie migaczy > przy zmianie pasa etc. Każdy taki przypadek kosztuje chyba 2 punkty. Po > jedenastym auto na pobocze, a "kierowca" na kurs. Zresztą życie pokazuje, że > nie trzeba będzie czekać tak długo - przed jedenastym niewłączeniem migacza > taki delikwent zwykle popełni coś poważniejszego. Najlepiej, jakby od razu nieoznakowany radiowóz rozstrzeliwał kierowcę. Albo wywalił z pancerfaustu w auto - rodzinie też się należy... Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.zory Re: 25 (kara śmierci) 28.07.06, 16:56 trzebado drogówki kupić transportery opancerzone ! Odpowiedz Link Zgłoś
zapytaniaznak Dlaczego tak jechał ? 28.07.06, 15:24 Można by się zastanowić DLACZEGO facet tak jechał ? Oczywiście - zgadzam się z wyrokiem. Zabrać mu prawko, wlepić mandat. To na pewno. Ale może wyprzedzał na ciągłej, bo gdzie indziej nie mógł, jechał za szybko, bo wszędzie było ograniczenie 40-60 ? Może gdyby rząd wybudował tam jakąś drogę typu "gierkówka", to facet LEGALNIE I BEZPIECZNIE wyprzedziłby ciężarówkę, nie na pasach i również jego prędkość byłaby legalna ? Owszem, jedni z głodu zaciskają zęby, inni kradną. Podobnie kierowcy. Jedni grzecznie się wloką, inni szaleją. Fatalny stan naszych dróg, brak dróg ekspresowych - to są główni sprawcy wypadków. Tylko stan dróg nie dostaje mandatów... Przy okazji: policjanciu odtworzyli film - znakiem tego JECHALI ZA NIM!!! Równie szybko! Stwarzali zagrożenie. Czy sytuacja uzasadniała takie postępowanie ? Czy warto było narażać innych, żeby złapać kierowcę ? A może wręcz "podkręcali" kierowcę, prowokowali do szybszej jazdy ? To niestety jest możliwe, ZNAM takie przypadki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TomKs Lepiej zapobiegać niż karać IP: *.pai.net.pl 29.07.06, 13:29 No, właśnie: Dlaczego go nie zatrzymali po pierwszym wykroczeniu? Policja powinna przede wszystkim ZAPOBIEGAĆ przestępstwom! A na drogach prawie nigdy tego nie robi, tylko czeka na okazję do mandatu (chętniej łapówki). Równie dobrze policjant mógłby patrzeć jak ktoś cię morduje, a dopiero potem go zamknąć. Czy to dobry policjant? Czy takiej policji chcemy? BTW: Ograniczenia prędkości są (na ogół) po prostu zbyt niskie, dlatego mało kto ich przestrzega. Jazda w pasach lub bez to prywatny wybór każdego człowieka i nie powinno być takiego obowiązku (choć ja osobiście jestem za zapinaniem pasów i zawsze to robię). Z tego, co facet zrobił to tylko wyprzedzanie na pasach jest zdecydowanie naganne ze względu na bezpieczeństwo pieszych. Odpowiedz Link Zgłoś
kuba1106 Re: 25 punktów karnych w 15 sekund 28.07.06, 15:30 brawo, brawo, brawo!!!! i bardzo dobrze "wariatów drogowych" nie brakuje!!!! Jeszcze raz Wielkie Brawa:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jędruś Re: 25 punktów karnych w 15 sekund IP: 81.219.54.* 28.07.06, 15:38 Graniczna liczba punktów karnych to 24 a nie 21! Poczytajcie czasami Kodeks Drogowy. Dziennikarze też. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torro Re: 25 punktów karnych w 15 sekund IP: *.torun.agora.pl 28.07.06, 16:30 Czytamy ze zrozumieniem Jedruś? "Zatrzymany otrzymał mandat w wysokości 600 zł i stracił prawo jazdy - przekroczył bowiem maksymalną liczbę punktów karnych, czyli 21 punktów. Jeżeli będzie chciał odzyskać prawo kierowania pojazdami, będzie musiał ponownie zdać egzamin." Oj chyba nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ivulspirit w tym artykule jest bzdura:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 18:58 Żeby stracić prawko trzeba uzyskać;) 24 punkty albo 20 punktów(jeśli popełniający wykroczenie ma prawo jazdy krócej niż rok) § 7.1. Komendant wojewódzki Policji występuje do organu właściwego w sprawach wydawania prawa jazdy z wnioskiem o: 1) cofnięcie uprawnienia do kierowania pojazdami silnikowymi w stosunku do kierowcy, który w ciągu roku od dnia otrzymania po raz pierwszy prawa jazdy przekroczył liczbę 20 punktów za naruszenie przepisów ruchu drogowego; 2) kontrolne sprawdzenie kwalifikacji kierowcy, w zakresie wszystkich posiadanych przez niego kategorii praw jazdy, w razie przekroczenia przez niego 24 punktów otrzymanych za naruszenie przepisów ruchu drogowego. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: 25 punktów karnych w 15 sekund 28.07.06, 16:36 Warto również przeczytać kodeks wykroczeń. Mówi on, że jeden czyn może stanowić jedno wykroczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brat Re: 25 punktów karnych w 15 sekund IP: 83.16.198.* 28.07.06, 15:43 i pewnie miał facet przekonanie, że jedze bezpiecznie i pewnie, że to inni są wariatami drogowymi... takich można spotkac nawet na stopwariatom.pl, co to na forum się tak mocno wypowiadają! Odpowiedz Link Zgłoś
mirek-b Proponuję doświadczenie: remontowany chodnik 28.07.06, 16:38 obok drogi, późny wieczór, drogowcy juz w łóżkach, ogranicznie wciąż do 30 km/h, zakaz wyprzedzania, przed wami samochód, który jedzie właśnie z dozwoloną prędkością. Prosta pusta droga, więc wyprzedzacie jak najszybciej - wskazówka licznika dochodzi do 70 km/h, zwalniacie. Nagle z tyłu włączony kogut: wasz pech. Czy już jesteście piratami drogowymi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: 25 punktów karnych w 15 sekund IP: 81.15.161.* 28.07.06, 16:38 debil Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: je.oleg Re: W cztery lata KATYŃ bez ruskich IP: *.akron.net.pl / *.akron.net.pl 28.07.06, 17:06 Obrońcy luzu na drogach mają rację. Jest tylko jedno ale! W POLSCE NA DROGACH GINIE ROCZNIE OKOŁO 5.000 OSÓB. W cztery/pięć lat cały "KATYŃ". To dopiero tragedia. Jeśli ktoś uważa, że można poszaleć na drodze ( byle nie złapali ) to jest idiotą. Dotyczy to oczywiście i policjantów i różnej maści VIP-ów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mozna_tu_bez_nicka Problem stary jak świat IP: *.spokonet.com / *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.06, 18:02 Luz - pojęcie względne. Dla pajaca może to być nieszanowanie przepisów i brak konieczności myślenia o nich czyli brak sytuacji stresogennych. Dla mnie(:)) luz jest wtedy gdy na drodze omijają mnie sytuacje stresogenne czyli brak pajaców na luzie :) Odpowiedz Link Zgłoś
marti782 Re: 25 punktów karnych w 15 sekund 28.07.06, 17:15 to bylo jegoo najbardziej medialne 15 sekund w jego zyciu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: volf i co przyjąłmandat + punkty i przeprosił? IP: *.173.wmc.com.pl 28.07.06, 18:24 jeśli odmówił przyjęcia mandatu,to nie zabrali mu prawka,bo dopiero Sąd grodzki może to zrobić. Wielkie halo: przykład z życia, długa podwójna ciągła, nagle dłuuuuga prosta i ciągła zmienia się w przerywaną. Kierunkowskaz i mijam, 60-70 km/h... Po 10-15 metrach znowi podwójna ciągła a 30m dalej lizak... "Wyprzedzał pan na podwójnej ciągłej". Ja na to - "nieprawda wyprzedzałem na przerywanej a skąd miałem wiedzieć że się skończy - 3 km prosta była". Odpowiedź powalająca z nóg: "Przed rozpoczęciem manewru wyprzedzania kierowca MUSI upewnić się, że zdąży manewr wykonać. Przyjmuje Pan mandat czy spotkamy się w Sądzie?" To ja się k..ufa pytam jak się miałem upewnić czy jakić debil nie narysował 5 metrów przerywanej linii, bo mu się farba kończyła? Stanąć na poboczu i się przejść???!! I co ja może pirat jestem z tego powodu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mozna_tu_bez_nicka Typowe IP: *.spokonet.com / *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.06, 17:55 'Migacz' w lewo i dawaj, a co przed nami to dla nas :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TT Szok! Nie wzięli w łapę?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.06, 19:26 Bardzo dziwne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mozna_tu_bez_nicka Jak nie? IP: *.spokonet.com / *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.06, 17:56 Gdzie żeś wyczytał analfabeto wtórny, że nie wzieli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: życzliwy pfi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 19:30 pfi, znam sytuacje, gdzie koles zarobil ponad 30 pkt. w tym samym mniej wiecej czasie, tez mi sensacja Odpowiedz Link Zgłoś
futomaki.pl Re: 25 punktów karnych w 15 sekund 28.07.06, 20:03 Nie dostał żadnego bonusu za combo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sharqy Re: 25 punktów karnych w 15 sekund IP: *.eranet.pl 28.07.06, 21:03 i bardzo dobrze, więcej tego typu mandatów powinna policja wlepiać oszołomom... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudek a kto liczy sekundy IP: *.bredband.comhem.se 28.07.06, 21:44 Ja jechalem szybciej i wyprzedzalem na lini podwojnej ciaglej dwa tiry.Schowalem sie za ni ale mnie wyluskal i dal 200 zl mandatu.Mial karabin kalasznikowa na podlodze.A najciekawsze ze zanim wypisal mandat pozwolil mi pojechac na stacje beznynowa do toalety.I zeby do niego wrocic musialem zawracac na podwojnej ciaglej,na co mi wczesniej pozwolil:)Czyli pierwsze przejechanie lini dostalem mandat a drugie na jego pozwolenie nie dostalem. Odpowiedz Link Zgłoś
daber1 Re: a kto liczy sekundy 28.07.06, 22:37 ja zdobyłem 24 punkty 110 na 50-ce, wyprzedzanie na pasach na ciągłej, jak mnie zatrzymał to chyba miał orgazm bo taki był pobudzony że jak zaczoł liczyć punkty i zabrakło mu do premi za zabrenie prawka to szybko domalował 2 punkty za pasy, które miałem zapięte to razem 26 pt. Koszty imprezy to 1000zł mandatu + dodatkowe godziny nauki jazdy + 3 razy egzamin + nowe dokumenty + badanie psychologiczne rezem 2200zł. Więcej się nie zatrzymuje kolegium bardzej się opłaca. Jak ktoś jest kierowcą to wie jak łatwo wykonać taki manewr na trasie ja to widze teraz przynajmniej raz na 2 tygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maga Re: 25 punktów karnych w 15 sekund IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.06, 22:51 dokladnie. wstawic durnowate ograinczenie na drodze nowej na ktorej mozna by bezpiecznie jechac o wiele wiecej i zaczaic sie za drzewem a pozniej cwaniakowac jakie to sa bystrzaki z nich ze udalo im sie zlapac taaaakiego pirata ktory po prostu nie chce "stac w miejscu". tepe mundurowe stworzenia. czasem niekotrych sytuacji nie da sie uniknac, nie da. tak jak juz ktos pisal z tymmi liniami przerywanymi, ze skonczyl na ciaglej. a najbardzije mnie wkurza hipokryzja tych niebieskich ciot. ile razy mi sie juz zdarzylo ze jadace przede mna matoly wyprzedzaly na ciaglej czy przejezdzaly na pomaranczowym czy nawet czerwonym(!) przez skrzyzowanie, i to jeszcze w krakowie gdzie tak sie mendy tego czepiaja. mam pytanie, gdybym nagral takiego cwaniaka i przy kontroli za to samo pokazalbym filmik to co? odpowiedzialbym za swoj wystepek? bo jesli tak to domagalby sie by ten ciec co prowadzil radiowoz tez za to beknal, w koncu jest dowod. SPrawiedliwosc musi byc! a filmik mozna zwykla komora zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FreakyMisfit Re: 25 punktów karnych w 15 sekund IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 28.07.06, 23:22 Mógł próbować uciekać, gliniarze by go odstrzelili i byłoby jednego głąba mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lego Re: 25 punktów karnych w 15 sekund IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 23:51 Na siodemce miedzy plonskiem a czosnowem w miesiac po otwarciu ustawili przed kazdym zakretem/skrzyzowaniem/budynkiem ograniczenia do 70. i żniwa! stracilem tam przez dwa lata ponad tysiac zlotych i blisko 30 punktow (przez 2 lata, przypominam). ktoregos tygodnia wszystkie ograniczenia poznikaly, policjanci takze. bez jakielkowiek innej zmiany - przebudowy skrzyzowan czy czegokolwiek. czyli jezdzac tam 100 kmh/ bylem piratem i wariatem a nagle magicznie przestalem nim byc? czy moze to wariaci postawili tam owe ograniczenia i kosili za nie kase? jezdze od dwudziestu lat, mam przejechane ponad pol miliona kilometrow i trzy stluczki na swoim koncie: jedna z mojej winy (pol roku po prawku), druga z winy policjanta kierujacego ruchem i trzecia z winy panny, ktora wjechala mi w kufer. jezdze po warszawie, po calej polsce i troche po europie, wykroczenia drogowe popelniam srednio dwa na kilometr. myślę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pinkpomelo Re: 25 punktów karnych w 15 sekund IP: *.acn.waw.pl 29.07.06, 01:23 panowie, nikt z was nie przyzna sie do tego ze jest slabym kochankiem i slabym kierowca, wiecej temperamentu w lozku mniej za fajera Odpowiedz Link Zgłoś