Dodaj do ulubionych

Kadry Zaglady

25.09.03, 00:03
W ostatnim numerze Polityki ukazal sie artykul bialostockiego dziennikarza
Tomasza Wisniewskiego: Kadry Zaglady:

polityka.onet.pl/artykul.html?M=NW
Zdjecia o ktorych mowa w artykule mozna obejrzec tutaj:

www.free.com.pl/zydy/
Obserwuj wątek
    • ogabignac Re: Kadry Zaglady 25.09.03, 06:22
      ormond napisał:

> W ostatnim numerze Polityki ukazal sie artykul bialostockiego dziennikarza
      > Tomasza Wisniewskiego: Kadry Zaglady:
      >
      > polityka.onet.pl/artykul.html?M=NW
      > Zdjecia o ktorych mowa w artykule mozna obejrzec tutaj:
      >
      > www.free.com.pl/zydy/

Ha, ha ... Moze zapomniałeś, ale temat o Zydach już
      tu i na forum bialostockim wałkowalismy.
      To może wystarczy tych tematow. Tu nie Izrael.
      Ale poczekam co inni powiedzą.
      • ormond Re: Kadry Zaglady 25.09.03, 08:18
        ogabignac napisał:

> ormond napisał:
        >
        > > W ostatnim numerze Polityki ukazal sie artykul bialostockiego dziennikarza
        >
        > > Tomasza Wisniewskiego: Kadry Zaglady:
        > >
        > > polityka.onet.pl/artykul.html?M=NW
        > > Zdjecia o ktorych mowa w artykule mozna obejrzec tutaj:
        > >
        > > www.free.com.pl/zydy/
        >
        > Ha, ha ... Moze zapomniałeś, ale temat o Zydach już
        > tu i na forum bialostockim wałkowalismy.
        > To może wystarczy tych tematow. Tu nie Izrael.
        > Ale poczekam co inni powiedzą.

Tak, rzeczywiscie, bardzo zabawne. I dzieki za przypomnienie, ze Polska to nie
        Izrael, bo juz zupelnie o tym zapomnialem. Shalom.
        • ralston Re: Kadry Zaglady 25.09.03, 08:39
          A ja znam Tomka Wiśniewskiego. Uczył się z moim bratem w jednej klasie w
          ogólniaku.
          • habitus Re: Kadry Zaglady 25.09.03, 08:44
            Świat jest mały... To oczywiście a propos Izraela :)))
            • ralston Re: Kadry Zaglady 25.09.03, 08:48
              To mi przypomina powiedzenie jednego z moich poprzednich szefów wobec osób
              lekceważących jakiś problem: "problem rzeczywiście jest mały, ale fabryka duża"
          • ormond Re: Kadry Zaglady 25.09.03, 09:47
            > A ja znam Tomka Wiśniewskiego. Uczył się z moim bratem w jednej klasie w
            > ogólniaku.

W taki razie to i ja musze znac Twego brata. Juz zaczynam w pamieci przegladac
            twarze i zastanawiac sie kto to moze byc...

• ralston Re: Kadry Zaglady 25.09.03, 09:52
              Chyba, że nie mówimy o tym samym Tomku Wiśniewskim :)))
              • ormond Re: Kadry Zaglady 25.09.03, 09:57
                ralston napisał:

> Chyba, że nie mówimy o tym samym Tomku Wiśniewskim :)))

O tym samym. Klasa "D" z poszerzonym angielskim prof Taraszkiewicz...
                • ralston Re: Kadry Zaglady 25.09.03, 09:58
                  Jednak nie o tym samym: klasa 'B' mat.-fiz. Wychowawcy nie pomnę...
                  • ormond Re: Kadry Zaglady 25.09.03, 10:02

> Jednak nie o tym samym: klasa 'B' mat.-fiz. Wychowawcy nie pomnę...

Az trudno uwierzyc, bo tylko jeden TW, absolwent I LO zostal dzinnikarzem
                    Kuriera i zajmuje sie histria zydostwa w Bialymstoku.
                    • ralston Re: Kadry Zaglady 25.09.03, 10:03
                      ormond napisał:

>
                      > > Jednak nie o tym samym: klasa 'B' mat.-fiz. Wychowawcy nie pomnę...
                      >
                      > Az trudno uwierzyc, bo tylko jeden TW, absolwent I LO zostal dzinnikarzem
                      > Kuriera i zajmuje sie histria zydostwa w Bialymstoku.

Nie twierdziłem w żadnym momencie, że Tomek Wiśniewski, z którym uczył się mój
                      brat jest dziennikarzem ;)
          • alex.4 Re: Do ralsa 25.09.03, 19:09
            Dlaczego nie reagujesz na takie wypowiedzi jak Ogabiniacka?
            Niezauważaż antysemityzmu?
    • luego Re: Kadry Zaglady 25.09.03, 09:39
      Shalom. Witam! Jestem Zydowka. Co prawda z przekonania, a nie z urodzenia. Ktos
      ma cos do Zydow?
      • ralston Re: Kadry Zaglady 25.09.03, 09:44
        A co to oznacza bycie Żydem/Żydówką z przekonania?
        • luego Re: Kadry Zaglady 25.09.03, 09:48
          To dlugi temat, nieodpowiedni, by wywalac go tu, na forum. Az taka
          ekshibicjonistka nie jestem. :)
          Pozdrawiam
          • chatka_ Re: Kadry Zaglady 25.09.03, 09:50
            ale prowokowac lubisz :)
            • luego Re: Kadry Zaglady 25.09.03, 09:58
              E nie... No moze troszke. Teraz troche zaluje. To byl wyskok lekko
              szczeniarski, bo to zbyt intymna sprawa. :)
            • awee Pytanie 25.09.03, 10:20

Nie sądzisz, że tutaj każdy na swój sposób prowokuje innych....?

• chatka_ Re: Pytanie 25.09.03, 10:42
                awee napisała:

>
                > Nie sądzisz, że tutaj każdy na swój sposób prowokuje innych....?

Oczywiscie ze w pewnym sensie tak jest, chocby w tej chwili :) Jednakze ten
                sposob prowokacji i sposob prowokacji Luego roznia sie, to oczywiste ;)))
          • ralston Re: Kadry Zaglady 25.09.03, 09:55
            luego napisała:

> To dlugi temat, nieodpowiedni, by wywalac go tu, na forum. Az taka
            > ekshibicjonistka nie jestem. :)
            > Pozdrawiam

Rozumiem. A chociaż na częściowe zaspokojenie ciekawości w mniej publicznej
            formie mogę liczyć?
            (Ależ jestem dziś pozbawiony delikatności...)
            • luego Re: Kadry Zaglady 25.09.03, 09:58
              Oczywiscie, czemu nie? W wolnej chwili (o matko, Krym mi sie przypomnial...)!
              • ralston Re: Kadry Zaglady 25.09.03, 09:59
                Jeszcze trochę i inaczej Ci ten Krym przypomnę :))))
                • luego Re: Kadry Zaglady 25.09.03, 10:00
                  Rals, ja mam przeprowdazke i slub na glowie... :( juz nie czuje ze zyje
                  • ralston Re: Kadry Zaglady 25.09.03, 10:01
                    :))) Właśnie teraz czujesz, że żyjesz bardziej niż kiedykolwiek indziej...
                    • saunne Re: Kadry Zaglady 25.09.03, 11:21
                      To ja może ukatywnię linki. I nie mam zamiaru prowokować a jedynie poczytać.
                      Pamiętam teksty Tomka Wiśniewskiego z "Kuriera Porannego".

polityka.onet.pl/artykul.html?M=NW

www.free.com.pl/zydy/
                      • saunne Re: Kadry Zaglady 25.09.03, 11:29
                        Smutne i straszne są te zdjęcia.

Wiesz co, Stanisławie? Nie rozumiem Twojej awersji. I chyba nie chcę zrozumieć..
                        • ogabignac Re: Kadry Zaglady 26.09.03, 07:29
                          saunne napisała:

> Smutne i straszne są te zdjęcia.
                          >
                          > Wiesz co, Stanisławie? Nie rozumiem Twojej awersji. I chyba nie chcę
                          zrozumieć.
                          > .

Awersja dotyczyła umieszczenia tego tematu tutaj i tylko tyle powiedziałem.
                          Zdjęcia są smutne i straszne.
                          Zobacz jednak, że nie o zdjecia szło, zobacz jak nasi tradycyjni harcownicy
                          podbijają bębenek.
                          • alex.4 Re: Kadry Zaglady 26.09.03, 16:54
                            Ogabiniacu jesteś jednak bardzo smutnym indywiduum. Szkoda mi ciebie
        • ormond Re: Kadry Zaglady 25.09.03, 12:04
          ralston napisał:

> A co to oznacza bycie Żydem/Żydówką z przekonania?

Parafrazujac znane powiedzenie Adama Michnika: Wsrod ludzi dla ktorych slow Zyd
          jest obelga, kazdy przyzwoity czlowiek jest Zydem.
          • luego Re: Kadry Zaglady 25.09.03, 12:06
            :))
      • kotwicz69 Re: Kadry Zaglady 25.09.03, 18:38
        Czyzby byl to narod "wybrany" i nie bylo wsrod nich zbrodniarzy?
        Niestety, jak reszta narodowosci na tej planecie sa wsrod nich ludzie dobrzy,
        oraz mordercy.
        Lista zbrodni dokonanych przez Zydow, lub osoby pochodzenia zydowskiego jest
        dosc dluga. Jesli chodzi o nas, Polakow to polecam watek dotyczacy stosunkow
        panujacych pomiedzy spoleczenstwem polskim i zydowskim pod okupacja Sowiecka i
        Niemiecka rozpoczety przez Alexa.4. Jesli zas chodzi o wspolczesne nam czasy to
        polecam:www.tvnewslies.org/html/israel_killings.html.
        Pragne nadmienic, ze nie jestem antyzydem, tylko uwazam ze gloryfikacja tego
        narodu w calosci, bez wyodrebnienia negatywnych czesci jest co najmniej nie na
        miejscu.

Kotwicz
        • alex.4 Re: Kadry Zaglady 25.09.03, 19:22
          W każdym narodzie mozna spotkać świnie, karierowiczów, obiboków. Ludzię są
          tylko ludźmi. Tak jest u Zydów, Polaków, Niemców, Rosjan, Anglików, czy
          Włochów..
          Kotwiczu dlaczego nie chcesz pamiętać ile bydlaków było wśród Polaków...
          Dlaczego jesli widzisz zło to tylko u jednej nacji...
          To się nazywa antysemityzm...
          Licytowanie się na krzywdy jest chore. Ale jako historyk moge Cię zapewnić, że
          krzywd ze strony Polakó wobec Zydów pewnie było wiecej niż odwrotnie. Jesli
          pamiętasz w tym wątku podawałem dosyć sporo literatury dobrych, czołowych
          poslkichg historyków zajmujacych się tym okresem. Dlaczego tak mało z tego
          wyniosłeś?
          Komuniści od czasów conajmniej Stalina byli mocno antysemicko nastawieni.
          Widzę, że coś Ciebie łączy z komunistami....
          Ludzie są albo dobrzy, albo źli... nie zalezy to od wyznania czy narodowości...
          I jeszcze Kotwiczu. pewnien zyd Saul z tarsu napisał nie bedzie Zyda ni Greka.
          On nie nawoływał do czystek etnicznych, ale pokazywał że wszyscy ludzie są
          równi. I jeszcze jedno. jesteś katolikiem. Pamiętasz, że innym Żydem był Jezus
          i jego matka też. Wedle praw norymberskich zgineliby w komorze gazowej, albo
          spalonej oborze...
          Pozdr
          • kotwicz69 Re: Kadry Zaglady 25.09.03, 19:48
            Alex;
            W latach mojej mlodosci odpowiedz na twoj post brzmialaby bardzo "wykwintnie"
            i "soczyscie", czyli "Alex, skoncz pi...lic, zacznij je....ac.
            W kazdym watku, zaznaczalem, ze swinie, mordercy szwindle sa w kazdym narodzie.
            Rowniez, zaznaczam w polskim.
            Nie jestem przykladem, oraz antysemita a to co ty propagujesz i uprawiasz traci
            szowinizmem prozydowskim.
            Co do komunizmu, to laczy mnie z ta ideologia jedno, czysty antykomunizm.
            Co do ich wielkiego antysemityzmu, to przeoczyles narodowosc oraz pochodzenie
            Trockiego, Rozy Luksemburg i innych glosicieli "czerwonej rewolucji", oraz
            szefow wszystkich departamentow UBP.
            Nieladnie Alex, nieladnie.
            Co do licytacji krzywd, to wybacz ale gdy twierdzisz, ze " jako historyk moge
            Cię zapewnić, że
            > krzywd ze strony Polakó wobec Zydów pewnie było wiecej niż odwrotnie" sam
            stajesz sie licytatorem.
            Z naszych poprzednich wymian zdan i pogladow wynioslem jedno, jestes zaslepiony
            i calkowicie pozbawiony obiektywizmu.
            Kazda wzmianka o negatywnych zjawiskach wystepujacych w przeszlosci oraz
            wspolczesnie, odnoszaca sie do Zydow lub osob pochodzenia zydowskiego wywoluje
            w tobie jedna reakcje: Antysemityzm!!!!!!!!!!!!!!!!!
            Wymiana pogladow i ocen polega na uwzglednieniu racji obu stron, a nie jak ty
            to twierdzisz i robisz, narzuceniu wlasnego pogladu drugiej stronie.
            Co do katolicyzmu, to nie wiem czy jest ci wiadome, ze Jezus byl Synem Bozym i
            jest jedna z trzech osob Swietej Trojcy.
            Poniewaz, w czasach mu wspolczesnych Hitlera nie bylo, skonczyl wiec na krzyzu
            a nie w komorze.
            Twoje dewiacje dotyczace Jezusa, mowiace co by bylo gdyby utwierdzaja mnie i
            mam nadzieje innych w twoich kompetencjach jako "zawodowego historyka".
            Czyzbys zapomnial o swoim stwierdzeniu, ze "wkroczenie wojsk Sowieckich w 1939
            przywrocilo porzadek na ziemiach II RP".
            Ooops, jednym slowem do nauki Alex, do nauki.

Kotwicz
            • alex.4 Re: Kadry Zaglady 25.09.03, 19:58
              - gratuluję języka...
              - z komunizmem łaczy się duzo wiecej. Np. mentalność. Już H.Arend zauważyła, że
              antysemityzm i totalitaryzm chadzaja czesto ze sobą w parze. A gdubys cokolwiek
              wiedział o ZSRR od lat 30 wiedziałbyś, że rządy komunistó były bardzo
              antysemickie.
              Pamiętaj, że wedle chrześcijaństwa Jezus był człowiekiem i bogiem. A jako syn
              Żydówki był również Zydem... Jak wszyscy apostołowie... Dlatego nie rozumiem
              antysemityzmu katolików (czy części fundamentalistycznie nastawionych
              ewangelików).
              Jak widzę nawet nie masz pojęcia o religii którą wyznajesz. tak się skłąda, że
              anwet monofizyci nie zaprzeczali ludzkiej natury Jezusa. jedynie nieliczne
              grupy na poboczu starozytnego chrzescijaństwa były zwolennikami adopcjonizmu.
              Następnym razem jak będziesz w kościele nie zapomnij oblać portretu Marii
              czerwoną farbą. jesli była Żydóką to pewnie byłą komunistka i ubeczką...
              Ale chciaż nie kwestionujesz, że maria była Zydówką. Może jest jakś nadzieja...
              choć watpię...
            • habitus Re: Kadry Zaglady 25.09.03, 19:59
              No właśnie Alex. Jak się pisze posty wyszydzające, otrzymuje się równie
              osobiste. I po co? A mogło być tak pięknie...
              • alex.4 Re: Kadry Zaglady 25.09.03, 20:12
                Mogło być pieknie...
                Ale tak najłatwiej. Nie zauważać. Nie wtrącać się. Dopiero kiedy liczba ofiasr
                spoczywajacych w grobach wynosi setki, czy tysiące ludzie budzą się z ręką w
                nocniku. Czy to był genocid (wymordowanie Ormian przez Turków), zbrodnie
                faszyzmu na czele z holocaustem czy komunizmu, czy z ofiarymi czystek
                etnicznych na Bałkanach. Najpierw było pobłażanie. I obojetność. Skończyło sie
                na traumie.
                Jesli się nie zwalcza zła od podstaw, to one rozprzestrzenia się. W pewnym
                momencie może byc za późno. Myslisz, że wiele potrzeba np. aby rozpetać wąsn
                narodowościową na Podlasiu? Doprowadzić do irlandyzacji Białegostoku? To może
                się wydawać bajka o złym wilku. Ale masowe groby na Bałkanach też na początku
                kariery Miloszewicza były złym koszmarem. Jak komory gazowe gdy Hitker wygrał
                wybory.
                O nietolerancji trzeba pamietać. I tyrzeba dawać jej odpór.
                Pozdr
                • habitus Re: Kadry Zaglady 25.09.03, 20:18
                  Na forum chcesz wyplenić zło? Nikt od szyderstwa i pouczeń nie zrobił się
                  lepszy. Raczej oddaje tym samym. Usuń "trzeba" i "należy" a będzie OK.
                  • alex.4 Re: Kadry Zaglady 25.09.03, 20:32
                    Po trzęsieniu ziemi w Turcji Grecy zaoferowali swą pomoc. Brakowało krwii,
                    chcieli jej dostarczyć. W tym momencie minister spraw wewnetrznych napisał, że
                    Turcja nie powinna przyjąć ze względów rasowych tej krwii. Myslał, że to
                    podstępny plan grecyzacji Turków. cała prasa Turecka powoiedziała mu - zamilcz.
                    Czasami trzeba zareagować na pewne zjawiska.
                    Jesli reaguje jedna osoba, to efektu nie wywoła. Jesli wiecej może ktoś
                    przemysli swoje poglądy.
                    Kilka osób dosyć otwarcie np. wypowiada się antysemicko. Zdarzyło się to
                    Kotwiczowi i Ogabiniakowi. Obaj nie widzą nic w tym złego.
                    Czasami trzeba poświęcić, aby było miło. Od jakiegoś czasu na dwóch forac
                    rozmawiam z języjkoznawca z Wrocławia. Mamy rózne spojrzenia na problem
                    pochodzenie Słowian, ale jest to ososba z która rozmawia mi się fajnie. On jest
                    inteligentny, dowcipny. Teraz rónież zareagował na jego wypowiedzi, gdyż
                    zawarty był w nich antysemityzm. Platon przyjaciel, ale prawda bardziej, jak
                    przypisuje się Arystotelesowi
                    Pozdr
                    • kotwicz69 Re: Kadry Zaglady 25.09.03, 20:59
                      Alex;
                      Przytocz chociaz jedna wypowiedz podpisana moim nickiem, ktora stwierdza ze
                      jestem antysemita.
                      Bede bardzo zobowiazany i nie przeocze przedyskutowac jej z moimi zydowskimi
                      znajomymi.
                      Tak, Alex ja ich posiadam (zydzi ukrainscy). W odroznieniu od Ciebie nie sa
                      zaslepieni i zamknieci na wymiane pogladow.
                      Jesli szukasz antysymitow to wstap na czat interii lub wp.
                      Tam ich znajdziesz setki i moze pomozesz mnie i innym bronic Zydow przed
                      hamstwem i bluznierstwami wspolczesnych emigrantow(czat polonia).

Kotwicz
          • habitus Re: Kadry Zaglady 25.09.03, 19:57
            alex.4 napisał:
            Alex, mam duży szacunek do twojej wiedzy i żarliwości z jaką się tą wiedzą
            dzielisz z innymi. Razi mnie jednak w twoich wypowiedziach ton wyższości i
            belferskiego pouczania w stosunku do bogu ducha winnych autorów postów. Żeby
            mieć autorytet u słuchaczy trzeba ich szanować. Zostawię zdania, bez których
            twoja odpowiedź na post Kotwicza miałaby więcej klasy.

>Jesli pamiętasz w tym wątku podawałem dosyć sporo literatury dobrych,
            czołowych
            > poslkichg historyków zajmujacych się tym okresem. Dlaczego tak mało z tego
            > wyniosłeś?

A był jakiś obowiązek przyswojenia materiału? Może Kotwicz ośmielił się nie
            czytać twoich wypowiedzi. Postawisz mu dwóję?

> Widzę, że coś Ciebie łączy z komunistami....

Z czego to wnosisz? I po co to szyderstwo? A jeżeli człowiek, którego nie znasz
            i o którym nic nie wiesz stracił np kogoś bliskiego z winy komunistów?

> I jeszcze Kotwiczu.
            Kolejne grożenie palcem.

Co do reszty całkowicie się zgadzam.
            PS. Przypomnij sobie jak zachowywał się Smurf Ważniak.
            • alex.4 Re: Kadry Zaglady 25.09.03, 20:06
              Nie ogladałem smerfów...
              Widzisz Habitusie problem polega na tym, że ile razy mozna pewne kwestie
              powtarzać. Próbowałem wielokrotnie osobie która uzywa nicku kotwicz (i kilku
              jeszcze innych) uzmysłowić pewne rzeczy. Sposób patrzenia na świat oczami
              historyka. Pułapki i niuanse, które nalezy brać pod uwagę anlizujac źródła
              historyczne. Ale okazuje się, że pewne rzeczy nie docierają. Chyba mozna
              wymagać od człowieka reakcji na pokazanie jak nalezy analizować źródła.
              Komunizm? Komunizm to oczywiście ideologia obac Kotwiczowi, któej nie lubi. Ale
              to teś pewnien sposób patrzenia na rzeczywistość. Sposób patrzenia na świat. Na
              historię. Kotwicz ją reprezentuje. Zamiast walki klas, i umeczonej klasy
              robotniczej, jest umeczony naród Polski. Zamiast wyzyskiwaczy-kapitalistów, są
              Żydzi. Jest jedna prawda objawiona... To podobne cegiełki.... mentalność,
              mentalność...
              Pozdr
              • habitus Re: Kadry Zaglady 25.09.03, 20:16
                alex.4 napisał:

problem polega na tym, że ile razy mozna pewne kwestie
                > powtarzać. Próbowałem wielokrotnie osobie która uzywa nicku kotwicz (i kilku
                > jeszcze innych) uzmysłowić pewne rzeczy.

Alex, nie wolno ci na forum pouczać innych. Nie jestes nauczycielem, tylko
                użytkownikiem forum. Nikt nie ma obowiązku cię słuchać.

Ale okazuje się, że pewne rzeczy nie docierają. Chyba mozna
                > wymagać od człowieka reakcji na pokazanie jak nalezy analizować źródła.

Alex, nie irytuj się na innych, że nie dziękują ci za uchylenie rąbka tajemnicy.
                Oni nie chcą analizować źródeł. Proponuję protokół rozbieżności i niech każdy
                pozostanie przy swoim.

> mentalność,
                > mentalność...
                Pogarda, pogarda... i to u kogoś kto namawia do równego traktowania i
                obiektywizmu. Twoje posty byłyby arcyciekawe gdyby nie ton zarozumiałej pychy w
                którym są utrzymane. O literówkach nie wspominam, bo wiem, że muszą być. Przed
                wysłaniem przeczytaj post i usuń z niego wszystkie "należy", "trzeba" i
                wszystkie szydercze słowa.
                Będę czytać z wypiekami na twarzy.
                • alex.4 Re: Kadry Zaglady 25.09.03, 20:34
                  Dokad coś jest kwestią tylko smaku nie ma pouczeń.
                  Jesli ktoś łamie pewne podstawowe zasady to można wyrazić swoja dezaprobatę. A
                  nawet czasami trzeba.
                  Pozdr
                  • habitus Re: Kadry Zaglady 25.09.03, 20:44
                    Powtarzam. Twoje posty miałyby większą siłę, gdyby oczyścić je z pogardy dla
                    innych i pouczania. Wtedy będziesz mądry, a tak uchodzisz jedynie za mądralę.
                    • alex.4 Re: Kadry Zaglady 25.09.03, 20:57
                      Milczenie oznacza akceptację
                      Może czasami nalezy mniej milczeć...
                      Bo bedzie za późno..
                      Pozdr
                  • kotwicz69 Re: Kadry Zaglady 25.09.03, 22:41
                    Alex;
                    O jakich podstawowych zasadach mowisz?
                    Nie masz chyba na mysli tolerancji oraz obiektywizmu.

Kotwicz
              • kotwicz69 Re: Kadry Zaglady 25.09.03, 20:43
                Smerfow nie, ale zapewne czerwonego kapturka.
                Problem Alexe polega na tym, ze ty nie uzmyslawiasz niczego, niczego nie
                wyjasniasz. Ty tylko narzucasz swoje wizje wydarzeniem pozostalym czlonkom
                forum, bez dopuszczania ich do glosu lub oskarzasz wszystkich z innymi
                pogladami na temat Zydow o antysemityzm.
                I komu jest teraz blizej do bycia komunista lub faszysta?
                Popatrz na swoje wypowiedzi, ich ton oraz brak oddzwieku na odpowiedzi
                uczestnikow forum i ich argumenty.
                Co do religii, to wybacz ale kierunkow teologicznych nie konczylem.
                Sadzac z twojej wypowiedzi ty je zaliczyles, lub doksztalcono Cie w IV
                departamencie SB(to ten do walki z kosciolem).
                Wiara jest znacznie wazniejsza (przynajmniej dla mnie),choc nie watpie, ze
                znajomosc jej historii,praw i kodeksow bywa pomocna.
                Na koniec proponuje, zebys przestal macic o walkach klas, gdy mowisz o
                komunizmie. To tak jakbys plul w twarzasz chlopom oraz robotnikom ukrainskim,
                polskim i innym z krajow ogarnietych przez bolszewizm.
                Co do teorii wyzyskiwacz=Zyd to nigdy jej twierdzilem i uwazam za calkowicie
                absurdalna.
                Na koniec drobna rada, jesli odwiedzasz dom modlitw jakiejkolwiek religii to
                pros o zdrowie, bo na rozum zdecydowanie za pozno.
                Nie skorzystales wczesniej ale byc moze tym razem pomoze.

Kotwicz
                • alex.4 Re: Kadry Zaglady 25.09.03, 20:55
                  1 Religia
                  O.K. katolikiem nie jesteś. Tak przynajmniej wynika z twojego postu. Sola fide?
                  Jesteś ewangelikiem? Nie rozumiem jak mozna być obojetnym na podstawy religii,
                  której się wyznaje. Rozumiem, że Konstantyn Wielki mógł wysłąć list do arian i
                  ortodoksów, że nie wie o co się kłócą ( a kłótnia dotyczyła miejsca Logosu w
                  trójcy i jego istoty), ale Konstantyn do końca chrzescijaństwa pewnie nie
                  rozumiał. Chrzescijańśtwop to religia objawiona, a tu liczy się w co się
                  wierzy, a nie jak w pogaństwie. Zapewniam Cie, że wiedza o sporach
                  teologicznych w wczesnym chrześciajństwie jesrt bardzo pouczajaca. Ale ja
                  jestem historykiem...
                  2 Komunizm
                  Komunizm to nie tylko zbrodnicza ideoklogia, ale także mentalność. Plucie w
                  twarz polega na powtarzaniu w innej formie komunistycznych frazesów. Narodowe w
                  formie, komunistyczne w tresci... O opary towrazysza Miecia krażą...
                  Zresztą to jest smieszne. Mniej komunistycznych ciagatek mozna zauważyć u
                  byłech sekretarzy-aparatczyków (co nie znaczy że nie widać głupoty i miałkości,
                  socjotechnika to nie wszystko), ale wiecej widać je u Kaczyńskich, których
                  spoojrzenie na swiat jest jak z krótkiego kursu WKP(b). Komunistyczna mentalość
                  to nie tylko bycie komunista. To spojrzenie na świat takimi samymi okularami.
                  3 czerwony kapturek
                  Czerwony kapturek to bajka o rycie inicjacyjnym, rycie pzrejscia.
                  4 historia
                  Bardzo usilnie próbuję ci pokazać pewne niuanse zajmowania się historią.
                  specyfiki pracy nad źródłem. Aby uniknąć ich pułapek trzeba je znać
                  Pozdr
                  • habitus Re: Kadry Zaglady 25.09.03, 21:01
                    Do historii się nie odnoszę, bom dyletant.

A opinia o rycie inicjacyjnym Czerwonego kapturka" to tylko hipoteza.
                    Czarująca, ale jednak.
                    • alex.4 Re: Kadry Zaglady 26.09.03, 16:55
                      dziś w wiekszości bajek odnajduje się ryt przejścia.
                      O bajhkach polecam nienajnowszą juz książkę Proppa
                      Pozdr
                  • kotwicz69 Re: Kadry Zaglady 25.09.03, 21:05
                    No tak, to tak jak z tymi Sowietami, ktorzy wkroczyli do Polski by zaprowadzic
                    porzadek. Twoje historyczne niuanse zenuja.
                    Co takiego wyklucza mnie z grona katolikow?
                    Wiara w Boga, czy tez cos innego?
                    Ponizszy fragment mozesz wydrukowac i powiesic nad lozkiem.
                    Pomoze Ci zapewne w twojej dalszej walce z wszystkim co inne i odbiega od
                    twojej wizji swiata:

"Słucham nie słów lecz dźwięków
                    Więc nie z myśli fermentu
                    Mam odstające uszy naiwnych konfidentów
                    Wszędzie węszę bandytów
                    Więc nie dla kolorytu
                    Mam typowy cień nosa skrzywdzonych Semitów"

Ciekaw jestem, czy powyzszy tekst jest Ci znany.
                    Moze innym uczestnikom tego forum?

Kotwicz
                    • habitus Re: Kadry Zaglady 25.09.03, 23:14
                      Mi.
                      Dosyć twarde mam łokcie
                      więc mnie za to nie kopcie,
                      że rewolucja dla mnie
                      to czerwone paznokcie...
                      • kotwicz69 Re: Kadry Zaglady 25.09.03, 23:29
                        Witam Habitusie;)
                        Oczywiscie jest to poprawna odpowiedz a za nia nastepuje pozostala czesc:

"Wrażliwym jest jak membrana
                        Zatem w wieczór i z rana
                        Trzęsę się jak śledziona z węgorza wyrwana
                        Zagłady świata się boję
                        Więc dla poprawy nastroju
                        Wrzeszczę jak dziecko w ciemnym zamknięte pokoju
                        Ja bardziej niż wy jeszcze krztuszę się i duszę
                        Ja częściej niż wy jeszcze żyć nie chcę, a muszę
                        Ale tknąć się nikomu nie dam i dlatego
                        Gdy trzeba będzie sam odbiorę światu Witkacego"

Alex jest jednak bardziej uczulony na tekst zamieszczony ponizej.
                        Mam nadzieje, ze dostrzeze zawarta w nim ironie przed kolejnym atakiem w
                        obronie "podstawowych zasad":

Tu stoi młody Żyd
                        Nos zdradza - Żyd czy nie Żyd
                        I jakby mu było wstyd
                        Że mimo wszystko przeżył
                        A baba z koszem jaj
                        Już szepce do człowieka
                        Wie o tym cały kraj
                        Że Żydzi to bezpieka
                        Więc na co jeszcze czekasz - w mordę daj

Kotwicz
                        • kotwicz69 Re: Kadry Zaglady 25.09.03, 23:43
                          Wracajac do zdjec i tekstu, ktory zapoczatkowal ten watek.
                          Ponizszy tekst wywoluje u mnie za kazdym razem niesamowite wrazenie.
                          Nie ustepuje wcale zdjeciom w oddaniu grozy, braku czlowieczenstwa oraz
                          kompletnego zezwierzecenia ludzi tamtych lat:

Buty Czarnego lśnią ogniście
                          Czuję w powietrzu spaleniznę
                          Kiedy mi ogolili głowę
                          Nie było śladu po siwiźnie
                          Bardzo nas dużo bardzo dużo
                          I wszystkie takie jednakowe
                          Ale ten Czarny jak kałuża
                          Mnie krzycząc „Dumme" bije w głowę
                          A znów ten Biały jak robaki
                          Powiedział że mam dobrą krew
                          I śmiał się więc zaczęłam płakać
                          A płacz zamienił mi się w śmiech

Więc z chleba chociaż jestem głodna
                          Zrobiłam sobie dziś wisiorki
                          Od razu ładniej wyglądałam
                          Wśród kobiet powpychanych w worki
                          I zaśpiewałam sobie cicho
                          Że jestem jak księżniczka z baśni
                          Co czeka by ktoś po nią przyszedł
                          A jedna z was skoczyła na mnie
                          Czy ktoś zrozumie co to znaczy
                          Miała czerwone w oczach łzy
                          Krzyczała na mnie nie wiem za co
                          Że jestem karmicielką wszy

I wyjaśniała skąd są dymy
                          I czemu część z nas dawno śpi
                          Po naszych ciałach gdy leżymy
                          Wędrują takie białe wszy
                          Podobno lubią słodką krew
                          I te z nas które Jej nie mają
                          Nie mogą razem z nami żyć
                          Znikają
                          A ja żyć mogę dzięki wszy
                          Co ssie moją krew za jakie grzechy
                          Bo ciągle pragnie mojej krwi
                          Więc będę żyła póki wszy

I nie chodzi tu tylko o Zydow, ale wszystkie nacje, ktore poznaly na sobie
                          rzady "brunatnych" badz "czerwonym", nie pomijajac haniebnych czynow dokonanych
                          przez aliantow w czasie wojny a takze po jej zakonczeniu.

Pozrawiam, Kotwicz.
                          • habitus Re: Kadry Zaglady 25.09.03, 23:46
                            Wojna jest największą hańbą ludzkości.
                          • ormond Re: Kadry Zaglady 26.09.03, 00:01
                            ...moze zdradzisz mi czyje to teksty, bo wstyd sie przyznac, ale nie znam.
        • ormond Re: Kadry Zaglady 25.09.03, 23:51
          kotwicz69 napisał:

> Czyzby byl to narod "wybrany" i nie bylo wsrod nich zbrodniarzy?
          > Niestety, jak reszta narodowosci na tej planecie sa wsrod nich ludzie dobrzy,
          > oraz mordercy.
          > Lista zbrodni dokonanych przez Zydow, lub osoby pochodzenia zydowskiego jest
          > dosc dluga. Jesli chodzi o nas, Polakow to polecam watek dotyczacy stosunkow
          > panujacych pomiedzy spoleczenstwem polskim i zydowskim pod okupacja Sowiecka
          i
          > Niemiecka rozpoczety przez Alexa.4. Jesli zas chodzi o wspolczesne nam czasy
          to
          >
          > polecam:www.tvnewslies.org/html/israel_killings.html.
          > Pragne nadmienic, ze nie jestem antyzydem, tylko uwazam ze gloryfikacja tego
          > narodu w calosci, bez wyodrebnienia negatywnych czesci jest co najmniej nie
          na
          > miejscu.
          >
          > Kotwicz

Zwroc uwage, ze moj post znalazl sie tutaj glownie dlatego, ze autorem artukulu
          w Polityce jest bialostocki dzinnikarz, a to nie zdarza sie czesto.
          Jesli w tej informacji doszukales sie "gloryfikacji" itd to chyba masz jakis
          problem...
          Jesli zadalbys sobie trud i przeczytales ten artykul, to moze bys sie
          zorientowal, ze on nie jest o "stosunkach polsko-zydowskich", tylko o
          psychologii tych, ktorzy dokumentowali swiadectwa swoich mordow na kliszy
          fotograficznej, tak jak sie robi zdjecia z wycieczki krajoznawczej. To ma
          akurat wymiar uniwersalny bo pokazuje jak cienka jest warstwa kurltury,
          religii, i cywilizacji nosimy na sobie, jak blisko pod nia czai sie pod nia
          bestia... i masz racje, to - jak pokazuje historia - nie ogranicza sie do
          jedngo narodu czy spolecznosci. Ten sam narod moze byc raz katem, a raz
          ofiara. Wiec moze warto pochylic sie nad tymi zdjeciami i zastanowic sie nad
          tym wszystkim. Lekcja to moze odlegla, ale tylko pozornie. Porozmawiaj z
          Chorwatami, Serbami - oni tez nie wierzyli, ze cos takiego moze sie stac. Wiec
          kiedy czytam na forum napasci naszych wspolziomkow Bialorusinow, Ukraincow, to
          skora mi cierpnie ze strachu... moze jednak historia jest nauczycielka, ale
          czasami jednak watpie...
          • kotwicz69 Re: Kadry Zaglady 26.09.03, 03:44
            Witaj Ormondzie;
            Chwala Ci za tak poruszajacy temat.
            Tym bardziej, ze jak zaznaczyles artykul jest dzielem dziennikarza z
            Bialegostoku.
            Aby choc w czesci sie wytlumaczyc, moj post byl odpowiedzia na wypowiedz Luego,
            ktora brzmiala:

"Shalom. Witam! Jestem Zydowka. Co prawda z przekonania, a nie z urodzenia.
            Ktos
            ma cos do Zydow?"

I nie jest to, jak chce Alex napasc na Zydow lub objaw antysemityzmu tylko
            proba wskazania na pewne negatywne zachowania, zjawiska od ktorych historia
            zydowska nie jest wolna.
            Czy ja mam cos do Zydow, poza licznymi wyjatkami zupelnie nic.
            Czy uwazam, ze my Polacy jestesmy krysztalowo czysci?
            Jestem daleki od takiego sadu o naszym narodzie, co wcale nie powstrzymuje mnie
            przed wyrarzaniem sprzeciwu wobec jednostronnej i jakze wybiurczej nagonki
            uprawianej na lamach forum przez Alexa i innych.
            Co do historii, to mozemy byc pewni jednego;
            ona lubi sie powtarzac.
            Co do tekstow zamieszczonych w powyzszych postach, to ich autorem jest J.
            Kaczmarski.
            Serdecznie polecam jego oraz Przemka Gintrowskiego tworczosc, ktore oprocz W.
            Wysockiego sa ewenementem na skale swiatowa.

Pozdrawiam, Kotwicz.
            • ormond Re: Kadry Zaglady 26.09.03, 05:49

> Co do tekstow zamieszczonych w powyzszych postach, to ich autorem jest J.
              > Kaczmarski.

> Pozdrawiam, Kotwicz.

Troche jestem zdegustowny, ze duskusja na tym watku potoczyla sie tak jak sie
              potoczyla. Ale taka sie w nim odbija nasza swiadomosc, ze tematy zydwskie wciaz
              nie sa dla Polakow sprawami o ktorch rozmawia sie "sokojnie". Kiedys myslalem,
              ze to wszystko za sprawa klamst i przemilczen okresu PRL-owskiego, ale po tym
              co obserwuje ostatnio, zaczalem watpic, bo nowe pokolenie wychowane juz w
              wolnosci wcale nie jest pod tym wzgledem lepsze, a maze nawet przeciwnie.

Dzieki za namiar na Kaczmarskiego. Bardzo go sobie cenie, ale nowszych utworow
              nie znam. Podaj wiec moze tytuly tomikow itd...
              • ralston Re: Kadry Zaglady 26.09.03, 09:42
                ormond napisał:

> Troche jestem zdegustowny, ze duskusja na tym watku potoczyla sie tak jak sie
                > potoczyla. Ale taka sie w nim odbija nasza swiadomosc, ze tematy zydwskie
                wciaz
                >
                > nie sa dla Polakow sprawami o ktorch rozmawia sie "sokojnie". Kiedys
                myslalem,
                > ze to wszystko za sprawa klamst i przemilczen okresu PRL-owskiego, ale po tym
                > co obserwuje ostatnio, zaczalem watpic, bo nowe pokolenie wychowane juz w
                > wolnosci wcale nie jest pod tym wzgledem lepsze, a maze nawet przeciwnie.

Ormond,
                jakie to nowe pokolenie wychowane w wolności masz na myśli? Ci którzy rodzili
                się pod koniec lat osiemdziesiątych, i których wychowanie przypadło już na czas
                po komunie mają raptem po kilkanaście lat i raczej jeszcze nie zajmują głosu w
                tych dyskusjach. My wszyscy tutaj jesteśmy komunizmem dziedzicznie obciążeni...
                Ale myślę, że możemy ciągle na te tematy rozmawiać spokojnie. To niełatwa
                sztuka, ale nie niemożliwa...
                • ormond Re: Kadry Zaglady 26.09.03, 10:17
                  > Ormond,
                  > jakie to nowe pokolenie wychowane w wolności masz na myśli? Ci którzy rodzili
                  > się pod koniec lat osiemdziesiątych, i których wychowanie przypadło już na
                  czas
                  >
                  > po komunie mają raptem po kilkanaście lat i raczej jeszcze nie zajmują głosu
                  w
                  > tych dyskusjach. My wszyscy tutaj jesteśmy komunizmem dziedzicznie
                  obciążeni...
                  >
                  > Ale myślę, że możemy ciągle na te tematy rozmawiać spokojnie. To niełatwa
                  > sztuka, ale nie niemożliwa...

Moze sie zle wyrazilem. Nie mialem na mysli nikogo konkretnie tutaj. Raczej
                  generalna obserwacja.
                  Oczywiscie, ze wszyscy sa obciazeni PRL-em, ale ci, ktorzy chodzili do szkol
                  srednich po roku 90' nie moga powiedziec, tak jak moje pokolenie, ze nie mieli
                  dostepu do informacji, ze nie wiedzieli.

Wiem, ze MY mozemy rozmawiac spokojnie, ale jesli zdobyc sie na generalizacje,
                  to Polacy jako narod nie potrafia, z tej prostej przyczyny, ze jako spolecznosc
                  nigdy nie zrobilismy rozrachunku z przeszloscia wojenna i powojenna. Nie
                  traktuj tego jak zarzut, tak po prostu jest, z roznych przyczyn, pierwsza z
                  nich jest wlasnie zaklamanie czasow komuny, ale po roku 90' to juz nie ma
                  usprawiedliwienia, szczegolnie dla tych ludzi z elit, ktorzy bedac na pozycjach
                  ktore daja wplyw na spoleczenstwo, wyzyskuja szowinizm (w tym antysemityzm) do
                  swoich gierek politycznych.
                  Najlatwiej mowic, ze w Polsce nie ma problemu, ale w tym kraju slow Zyd jest
                  wciaz wyzwiskiem, czyjes rece maluja swastyki na murach, pojawiaja sie ruchy
                  polityczne, ktore otwarcie flirtuja z ideami faszyzmu...itd.. Wiec mozemy
                  udawac, ze nie ma sprawy, ale to jest chowanie glowy w piasek.
                  • alex.4 Re: Kadry Zaglady 26.09.03, 17:05
                    Kotwiczu.
                    Jesli mówisz, że Romkowski czy Berman to byli świnie, to jest wszystko o.k.
                    choć to nie ejst pojęcie z historii. Podobnie kiedy mówisz, że Dzierzyński był
                    swinia, czy B.Piasecki. Lub dlaczego wybitnie niekorzystną role w polskiej
                    historii odegrał Dmowski, porzez co zresztą wiele stracilismy.
                    Ale ty mówisz coś zupełnie innego.
                    Tłumaczyłem ci dlaczego twoje enuncjacje usprawiedliwiajace antysemityzm są
                    zupełnie bezsensowne. Dalsze trwanie przy tych pogladach dowodzą antysemityzmu.
                    Człowieka inteligentnego od nie wyróznia zdolność zmiany pogladów jesli fakty
                    stopnia w sprzeczności z odtychczasowymi jego osądami. Widzę że, ty nie jesteś
                    do tego zdolny...
                    Ja jestem antykomunistą, bo cenię wolność i demokrację. U ciebie tego nie widzę

• ogabignac Re: Kadry Zaglady 26.09.03, 07:19
      Ormond napisał:

"Zwroc uwage, ze moj post znalazl sie tutaj glownie dlatego, ze autorem
      artukulu
      w Polityce jest bialostocki dzinnikarz, a to nie zdarza sie czesto."

Ormond kłamiesz i prowokujesz.
      Nie masz tu do czynienia z naiwnymi którzy nie wiedzą o co chodzi i od
      teraz stawia Cię ta Twoja wypowiedź w innym świetle.
      A do tej pory wierzyłem, że Twoja elokwencja i doświadczenie obligują Cię
      do wyższego poziomu.
      Ja nie ukrywam swoich poglądów i wiedziałeś, że nie będę milczał a to potwierdza
      Twoje intencje.
      Przypiąłeś mi łatke antysemity bo wygodnie jest mieć świat zaszufladkowany,
      taki w dwóch kolorach - czarnym i białym.
      Jeśli chodzi o lubienie lub nie innych nacji.
      W tym roku na zlecenie GW jakiś instytut robił badania kogo Polacy lubią
      bardziej a kogo mniej. Jeśli poszukasz w archiwum to znajdziesz tam mój
      sprzeciw przeciw takim nacjnoalistycznym badaniom. Tam Zydzi nie są ani
      na początku ani na końcu listy. Dlaczego tylko niechęć wobec Zydów ma
      swoją nazwe a wobec innych obcych nie. Zastanowiłeś się kiedyś nad tym?
      Więc przestańmy używać słowa "antysemita" bo ono nic nie znaczy jeśli
      nie ma słów takich jak "antybangladeszyta" czy "antyukrainita".
      Chyba, że Semita to coś innego jak Zyd. No to przestańmy gadać o Zydach
      a zacznijmy o Syjonistach. Ale bezemnie bo na tym się nie znam.

Wyrażam sprzeciw robieniu z nas, na tym skądinąd sympatycznym forum,
      królików doąwiadczalnych. Jeśli potrzeba Ci od czasu do czasu zastrzyku
      adrenaliny odwiedź Forum Swiat tam znajdziesz odpowiednich sobie adwersarzy.
      "Kadry Zagłady" pojawiły się wcześniej na Forum Białystok jednak wolałeś
      wpakować to tutaj - dlaczego?
      Bo tam miałbyś za "cienkich" na Twój umysł adwersarzy, bo o czym dyskutować
      ze Skinem czy Oszołomem. Wolałeś wychowywać nas tutaj.
      I moja odpowiedź dotyczyła tylko tego. Po co ten temat tutaj?
      Jeśli liczyłeś, że odpowiem że to straszne, że tak cynicznie wymordowano
      naszych współbraci, że Holokaust był potwornym wynaturzeniem XX wieku to
      tu tak Ci odpowiadam. Tak to potworne.
      I nic to nie ma do tego czy lubie czy nie lubie Zydów o czym możemy jeszcze
      kiedyś podyskutować.
      • ormond Re: Kadry Zaglady 26.09.03, 07:51
        Prawde powiedziawszy, to nie mam ochoty odpowiadac na tego typu wycieczki, ale
        odpowiem dla porzadku, chociaz, boje sie ze, to groch o sciane.

Sugerujesz, ze poruszanie problematyki zydowskie to rodzaj prowokacji z moje
        strony, ze robie z uczestnikow "kroliki doswiadczalne" - obawiam sie, ze nie
        doceniasz ludzi, ktorzy tu bywaja. Czyzby sugerowal, ze sa tematy tabu na Tea
        Time bo forumowicze do niech nie dorosli?

Kadry Zaglady "wpakowalem" (sic!) tutaj bo uwazam, ze sa warte obejrzenia i
        refleksji, takze sa kawalkiem naszej historii, sa takze osiagnieciem czlowieka
        zwiazanego z tym regionem, ktory swoja samotna i wytrwala praca w ciagu
        ostatnich 20 lat wyrobil sobie pozycje jednego z lepszych znawcow tematu na
        swiecie.

Niczego ci nie przypinam, jedyny osobnik (o ile dobrze pamietam) o ktorym
        napisalem ze jest antysemita i faszysta to Skin / Oszolom, sam sobie wystawiasz
        swiadectwo, takie czy inne, ale to twoj problem, nie moj.
        • habitus Re: Kadry Zaglady 26.09.03, 09:46
          Ormond, Ogabignac i Kotwicz! Proszę natychmiast podać sobie ręce i przeprosić.
          I proszę do swoich pokoi. Odrobiliście lekcje? Na dzisiaj dosyć zabawy.
          • kotwicz69 Re: Kadry Zaglady 26.09.03, 13:37
            Drogi Habitusie;
            Pragne zaznaczyc, ze ze swej strony nie mam do nikogo urazy.
            No moze Alex przeholowal, przypinajac mojej skromnej osobie etykietke
            antysemity. Dyskusje takie sa bardzo wazne, a ich poziom zalezy od nas samych.
            Obserwujac wypowiedzi Alexa nasuwa sie mysl, ze wszystko co swiadczy, lub
            mogloby swiadczyc przeciw Polakom nie jest mu obce.
            Wezmy na przyklad jego niedawny komentarz na temat wydarzen w Bydgoszczy w 1939.
            Otorz po wypowiedzi historyka polskiego, Alex podchwytuje jego teze ze
            nastapily tam wydarzenia ludobojstwa mniejszosci niemieckiej przez spolecznosc
            polska. Problem w tym, ze jego dochodzenie nie jest zakonczone i poparte
            niezbitymi dowodami i relacjami. W odpowiedzi na jego sugestie historycy
            niemieccy, ktorzy maja znacznie lepszy dostep do dokumentow lll Rzeszy
            stanowczo twierdza, ze na terenie Bydgoszczy istniala V kolumna i nie jest to
            wymysl polskiej propagandy. Dlaczego wiec Alex, ktory nazywa siebie "zawodowym
            historykiem" podchwytuje teze jednej ze stron i z cala stanowczoscia stwierdza,
            ze Polacy to narod laknacy krwi i zdolny do kazdej zbrodni, w tym ludobojstwa.
            Czyz nie jest rozsadniej poczekac na rozstrzygniecie tej sprawy i koncowa
            relacje IPN oraz historykow niemieckich?
            Jakze naiwne i okrutne jest w swiadomosci czesci naszego spoleczenstwa
            nazywanie wszystkich, ktorzy posiadaja slowa krytyki w stosunku do pewnych
            przedstawicieli zydowskich antysemitami.
            Nie mam zamiary bronic tu mojej osoby oraz intencji ktore mi przyswiecaja, ale
            aby dyskusja na temat stosunkow miedzynarodowych przebiegala normalnie,
            potrzebna jest wola wszystkich uczestniczacych.
            Czyz z moich ust padlo stwierdzenie, ze Alex jest zydem, jewlover lub tym
            podobne? Nie, wiedz dlaczego z tak wielka lekkoscia potrafi on szafowac ocena i
            wyrokami innych osob?
            Mysle, ze na tym skoncze poniewaz tak jak reszta uczestnikow, jestem
            zdegustowany i rozczarowany rozwojem calej tej dyskusji.

Kotwicz
            • ormond Re: Kadry Zaglady 26.09.03, 14:06
              A ktos pamieta jeden z takich zelaznych tematow wypracowan cos tak...ze sie
              trzeba umiec roznic pieknie...? I czyje to byle czy aby nie z Norwida...?
              Jesli chodzi o Aleksa, to pomijajac jego autoratywny styl, to wyczuwam wysilek
              zeby sie przebic przez zaschla skorupe polskiej swiadomosci. Pokazania, ze
              nasza historia nie skalada sie tylko i wylacznie z pasma cierpien, ofiar,
              bohaterskich czynow i poswiecen, ze jest tez takze druga strona medalu, ktorej
              nie mozemy tracic z oczu.
              Ufam, ze Kotwiczowi i Aleksowi przyswieca podobny cel, ale z tym "roznieniem
              sie pieknie" jest problem...
              • ralston Re: Kadry Zaglady 26.09.03, 14:08
                Kto znajdzie ten cytat o różnieniu się pięknie? Ja na ten temat wypracowania
                nie pisałem nigdy. Pamiętałbym. Ale coś czuję, że cytat mógłby mi się jeszcze
                nie jeden raz przydać...
                • awee Chcecie cytatu ? Oto cytat...... 26.09.03, 14:24
                  ralston napisał:

> Kto znajdzie ten cytat o różnieniu się pięknie? Ja na ten temat wypracowania
                  > nie pisałem nigdy. Pamiętałbym. Ale coś czuję, że cytat mógłby mi się jeszcze
                  > nie jeden raz przydać...

"....my Polacy jesteśmy narodem kłótliwym i nie potrafimy się różnić gorąco,
                  pięknie i mądrze." / C.K. Norwid /

• saunne Re: Kadry Zaglady 26.09.03, 14:35
                  Problem jest szerszy. Nie dotyczy wyłącznie Żydów. Spójrzcie na to co się
                  działo na Forum Białystok po decyzji Rady Miasta o odmowie przyjęcia uchwały
                  intencyjnej w sprawie cerkwi na Białostoczku. Wystarczyło, żeby kilku
                  przeklętych polityków zaczęło wykorzystywać temat dla własnych korzyści.
                  Już kilka razy widziałam obrzucone czerwoną farbą cerkwie. Bynajmniej nie był
                  to przyjemny widok. Można powiedzieć, że to tylko wybryki chuliganów. Można.
                  Ale to wcale nie likwiduje mojego niepokoju. Podobnie jak Ormond uważam, że
                  niewiele potrzeba, żeby wzbudzić nienawiść. Ton pogardy, kilka wyzwisk
                  rzuconych przez jednego czy dwóch polityków, wzajemne wysyłanie się na Białoruś
                  lub Mazury i wystarczy. Upiory nie śpią. Kłopot w tym, że dopóki sami nie
                  poznamy co to znaczy być mniejszością dopóty nie jesteśmy wstanie pojąć
                  dlaczego z pozoru niewinna uwaga może wzburzać. Tyle mojej refleksji.
                  • ralston Re: Kadry Zaglady 26.09.03, 15:25
                    Do wzniecenia wzajemnej nienawiści nie trzeba wiele. I nie musimy tu sięgać do
                    doświadczeń bałkańskich, bo mamy własne w tym względzie. Starczy popatrzeć co
                    się stało na obecnych południowo-wschodnich krańcach Polski, gdzie w pokoju w
                    jednej wsi mieszkali obok siebie Polacy i Rusini. Trwało to latami. I co się
                    stało później w latach 1944-47...
                    A zacząć się może od obrzucania cerkwi farbą. Dopóki wszystkie budynki wokół są
                    tą farbą ochlapane, można mówić o chuligańskich wybrykach, ale jeśli chlapanie
                    jest wybiórcze...
                    • alex.4 Re: Kadry Zaglady 26.09.03, 17:19
                      ralston napisał:

> Do wzniecenia wzajemnej nienawiści nie trzeba wiele. I nie musimy tu sięgać
                      do
                      > doświadczeń bałkańskich, bo mamy własne w tym względzie. Starczy popatrzeć co
                      > się stało na obecnych południowo-wschodnich krańcach Polski, gdzie w pokoju w
                      > jednej wsi mieszkali obok siebie Polacy i Rusini. Trwało to latami. I co się
                      > stało później w latach 1944-47...
                      > A zacząć się może od obrzucania cerkwi farbą. Dopóki wszystkie budynki wokół

>
                      > tą farbą ochlapane, można mówić o chuligańskich wybrykach, ale jeśli
                      chlapanie
                      > jest wybiórcze...
                      Alex: Dlatego trzeba reagować na ksednofobię, rasizm, nietolerancję wobec
                      mniejszości. A nie siedzieć cicho i niereagować na wyskoki ksenofobów. Rals ty
                      tak robisz. Po raz kolejny nie reagujesz na działania Ogabignaca. Tego nie
                      rozumiem
                      Pozdr
            • alex.4 Re: Kadry Zaglady 26.09.03, 17:15
              Bydgoszcz...
              Przez dziesięciolecia istniał spór kim byli ludzie z kultur wielbarskiej i
              przeworskiej. Niemieccy archeolodzy widzieli w nich Wandalów i Gotów,
              archeolodzy polscy z szkody Kostrzewskiego prasłowian. Dziś dzięki pracom
              takich archeologów jak Godłowski czy Kolendo poza kilkoma starszymi osobami
              nikt nie ma wątpliwości - byli Gotami i Wandalami
              Takich przykładów mozna było mnozyć. dziwnie się składa, że jesli dochodziło
              do naukowego sporu polsko-niemieckiego podszytego nacjonalimem, racja z reguły
              nie była po polskiej stronie. Polscy badaczy zbyt mocno byli uwikłani w
              bierzącą politykę aby czasami obiektywnie spojrzeć na przeszłość.
              W przypadku Bydgoszczy wszystko wskazuje, że polska wersja wydarzeń jest nie do
              utrzymania.
              Co oczywiście nie zmniejsza ogromu zbrodni dokonywanych przez Wermacht w 1e
              wrześciu, któe nie miały porecedensu w historii współczesnych wojen.
              Kotwiczu jesteś żałosny. Tylko tyle i aż tyle
          • alex.4 Re: Kadry Zaglady 26.09.03, 17:09
            Do habitusa
            Brak reakcji też jest reakcją
            Bezkarność powoduje bezczelność
            To widać po postach Ogabiniaca. Bezczelny antysemita widzi, że nikomu
            specjalnie nie przeszkadza jego głupota. Czuje poparcie. Tak wyglada rezultat
            grzechu zaniechania. I to dlatego w Polsce tak silny jest antysemityzm w kraju,
            w którym prajktycznie nie ma Żydów.
            Twoja wypowiedź była zupełnie absurdalna. Z jednej strony masz dwóch
            zydożerców, z drugiej Ormonda który chroni honoru tego forum. Czyzby był on
            jedynym sprawiedliwym?
            Pozdr
            • kotwicz69 Re: Kadry Zaglady 26.09.03, 19:19
              Z trzeciej zas strony szowinista Alex z piana na ustach.
              Za bardzo przypominasz Rysia Jarzembskiego z Torunia.
              On nadal twierdzi, ze NKWD,KBW,UB,MO itp. to bohaterzy.
              Zolnierzy AK, WiN, NSZ, ROAK, NOW okresla mianem bandytow.
              Pragne przypomniec, to dzieje sie w 2003, a nie 1981 roku.
              On tez jak ty twierdzi, ze kocha demokracje i stwierdza publicznie, ze
              dzialania komisji sledczej w sprawie Rywina to zamach na nia.
              A zapomnialem powiedziec, ze jest senatorem z ramienia SLD i az dziw bierze ze
              nikt mu jeszcze w morde nie przylozyl.
              Czyzby przeczyl powiedzeniu, ze "bydleta mowia tylko raz w roku ludzkim glosem"?
              Co do twoich stwierdzen w stylu "zal mi ciebie" to mozesz sie z nimi
              powstrzymac. Jestem pewien, ze wiele osob ktore osobiscie obraziles i w dalszym
              ciagu obrazasz wcale nie zaluje twojej osoby.
              Na koniec pragne zadedykowac Ci modlitwe, zebyc z rana i w wieczor prosil Boga:

"Każdy Twój wyrok przyjmę twardy
              Przed mocą Twoją się ukorzę.
              Ale chroń mnie Panie od pogardy
              Od nienawiści strzeż mnie Boże.

Wszak Tyś jest niezmierzone dobro
              Którego nie wyrażą słowa.
              Więc mnie od nienawiści obroń
              I od pogardy mnie zachowaj.

Co postanowisz, niech się ziści.
              Niechaj się wola Twoja stanie,
              Ale zbaw mnie od nienawiści
              Ocal mnie od pogardy, Panie."

Kolejny raz bez pozdrowien, Kotwicz.
              • alex.4 Re: Kadry Zaglady 26.09.03, 19:36
                Kotwiczu a oprócz wyzwisk to jeszcze coś potrafisz?
                Kiedyś J.kaczmarski opowiadał, że po koncercie na którym spiewał piosenkę o
                waśniach narodowych i ich bezsensowności zakończona przewrotnie, że
                internacjonalizm również może byc zbrodniczy (w radzieckim wykonaniu), że
                podszedł do niego delikwent i powiedział że w tej materii najzupełniej się z
                nim zgadza, trzeba tępić Zydów...
                Karmarski opowiadał ta anegdotę nie po to aby zachecić do czystek etnicznych, a
                jak rozumiesz wręcz odwrotnie...
                Może przemysl to?
                ja na szczęście jestem dosyć jeszcze młodą osobą. Ale ja zawsze utozsamiałem
                się z ruchem ktry przyniósł wolność i demokrację. Ja jestem antykomunistą bo
                jestem demokratą. Ale ja pamietam, że wielu obecnych antykomunistów jak Bender
                w PRL byli komuchami. W Białymstoku teżą znam takich. Komuniści są w róznych
                szeregach.
                Jesli dla ciebie R,Jarzębowski jest "rysiem" to jest to znaczące...
                Pozdr
                • kotwicz69 Re: Kadry Zaglady 26.09.03, 20:31
                  Alex;
                  Twierdzisz, ze to ja operuje wyzwiskami?
                  Przejrzyj ostatnie cztery, piec postow napisanych przez Ciebie to moze
                  zauwazysz kto kogo obraza. Co do anegdoty Kaczmarskiego, to jest ona zawarta na
                  jego plycie "Bankiet" i swiadczy dobitnie o inteligencji "tego" sluchacza.
                  Twierdzac wczesniej, ze nalezysz do pokolenia ktore bylo zbyt mlode by wlaczyc
                  sie w nurt "Solidarnosci", nie przypisuj temu pokoleniu osiagniecia demokracji
                  i wolnosci. Nawet ja, ktory podejrzewam jestem nieco starszy od Ciebie nie
                  uwazam, ze byla to zasluga mego pokolenia.
                  Osiagneli to ludzie dwudziesto, trzydziestoletni w czasie stanu wojennego.
                  Tak wiec bohaterem wolnosci i demokracji nie jestes i nim nie bedziesz.
                  Co do Rysia, jesli nie zrozumiales aluzji badz byla dla ciebie zbyt zagmatwana,
                  to wyjasnie, ze z cala pewnoscia nie cofna bym sie by mu dac w morde.

Kotwicz
                  • alex.4 Re: Kadry Zaglady 27.09.03, 12:45
                    Pokolenie NZS mialo swój udział w wywalczeniu wolności. Zresztą znam kilka
                    istotnych osób, które odegrały istotna rolę w tym procesie.
                    Ale nie byłoby NZS podziemnego bez ruchu Solidarności, a tego bez KORu. Jestem
                    w teh sytuacji, że te osoby też miałe zaszczyt poznać. Osoby, którte mówiły o
                    demokracji o wolności, podczas gdy prawie wszyscy milczeli.
                    Znam osoby, które miały istotny wkład w wywalczenie demokracji w Polsce. I je
                    cenię. nawet jeśli nie zawsze zgadzam się z ich rolą w wolnej juz Polsce.
                    Sam byłem za ,młody na walkę z komuną to prawda. Ale ja wolnośc kocham i
                    szanuję, a ty...
                    Aluzja o rysiu jest głupia. Zawsze uważałem, że takich określeń można używać
                    wobec osób które się znac któych rónież się ich uzywa. Inaczej jest to zbytnie
                    się spooufalanie. W mordę możesz dać ryszardowi, a z rysiem poszedłbyś na piwo,
                    to mała ale znacząca róznica...
                    Podobnie jak twoja wiara. Czy ty w chociaż wiesz w coi wierzysz? Czy tylko
                    mechanicznie chodzisz do kościoła, bo tak chcę tradycja. Z twojego postu wynika
                    bardziej to drugie.
                    Słuchasz Kaczmarskiego, ale nie wiele z niego rozumiesz... inaczej nie plótł
                    byś andronó antysemickich.
                    Pozdr
                    • habitus Re: Kadry Zaglady 27.09.03, 13:11
                      Alex, dla dobra sprawy nie używaj sformułowań osobistych. To się nazywa "mowa
                      nieoskarżająca". Nie pisz "ty nie rozumiesz", ""ucz się chłopaczku"... Pisz o
                      SWOICH przekonaniach i uczuciach. I nie pouczaj.
                      Co do meritum - zgadzam się bez uwag.
                      • alex.4 Re: Kadry Zaglady 27.09.03, 13:15
                        uprawianie historii to też rzemiosło. Aby robić to poprawnie trzeba te
                        rzemiosło znać. To jak ktoś by poprawiał saunne kiedy mói o prawie, a sam nie
                        ma io nim pojęcia. Absurd?
                        Dlatego próbuję Kotwiczowi wytłumaczyć jak nalezy analizować patrzeć ta
                        poszczególne typy źródeł, jakie czają się w nich pułąpki. i tak dalej.
                        Pozdr
                        • saunne Re: Kadry Zaglady 27.09.03, 13:21
                          alex.4 napisał:

> uprawianie historii to też rzemiosło. Aby robić to poprawnie trzeba te
                          > rzemiosło znać. To jak ktoś by poprawiał saunne kiedy mói o prawie, a sam nie
                          > ma io nim pojęcia. Absurd?
                          > Dlatego próbuję Kotwiczowi wytłumaczyć jak nalezy analizować patrzeć ta
                          > poszczególne typy źródeł, jakie czają się w nich pułąpki. i tak dalej.
                          > Pozdr

Pozbądź się nauczycielskiej maniery pt. "ja wiem lepiej i już" a zobaczysz, że
                          nikt nie zaprotestuje. Czytając Twoje posty ogarnia mnie złość. Nie dlatego, że
                          nie zgadzam się z treściami merytorycznymi (bo z tymi się zgadzam), ale
                          dlatego, że wydajesz mi się przeraźliwie zarozumiały. Mniej rozkazuj a więcej
                          wyjaśniaj.
                          • habitus Re: Kadry Zaglady 27.09.03, 13:26
                            saunne napisała:

> Pozbądź się nauczycielskiej maniery pt. "ja wiem lepiej i już" a zobaczysz,
                            że
                            > nikt nie zaprotestuje. Czytając Twoje posty ogarnia mnie złość. Nie dlatego,
                            że
                            >
                            > nie zgadzam się z treściami merytorycznymi (bo z tymi się zgadzam), ale
                            > dlatego, że wydajesz mi się przeraźliwie zarozumiały. Mniej rozkazuj a więcej
                            > wyjaśniaj.
                            Dobry nauczyciel uczy, a nie poucza.
                            • alex.4 Re: Kadry Zaglady 27.09.03, 13:35
                              nauczanie polega na wymianie poglądów. Osoby nauczająca i nauczana róznią się
                              zasobem wiedzy i doświadczeniem pewnym oczytaniem. Rolą nauczyciela nie jest
                              wskazywanie prawd oświecone. te nie istnieją. Mnie na I roku uczono
                              kwestionować autorytety, zdać się na myslenie. Tylko temu mysleniu trzeba
                              pomóc, przez danie narzędzi. Ale nie wszyscy te narzędzia chcą wziąść. Kotwicz
                              nie chce. Zburzyłoby to jego światopogląd.
                              Pozdr
                              • habitus Re: Kadry Zaglady 27.09.03, 13:45
                                alex.4 napisał:

> nauczanie polega na wymianie poglądów. Osoby nauczająca i nauczana róznią się
                                > zasobem wiedzy i doświadczeniem pewnym oczytaniem. Rolą nauczyciela nie jest
                                > wskazywanie prawd oświecone. te nie istnieją. Mnie na I roku uczono
                                > kwestionować autorytety, zdać się na myslenie. Tylko temu mysleniu trzeba
                                > pomóc, przez danie narzędzi. Ale nie wszyscy te narzędzia chcą wziąść.
                                Kotwicz
                                > nie chce. Zburzyłoby to jego światopogląd.
                                > Pozdr

No więc nie wciskaj im narzędzi gwałtem i wśród szyderstw. Nie ma obowiązku
                                zgadzać się z tobą. Dyskusja wymaga powstrzymania się od osobistych przytyków
                                (oczywiście jako ten "oczytany" znasz retorykę. Stosuj ją.) Nikt nie
                                kwestionuje zasobów wiedzy i oczytania nauczyciela, ale niewiedza nie oznacza
                                głupoty.
                                We wzystkich swoich postach słowo Żyd zamień na Cygan. Wtedy dostrzeżesz inne
                                aspekty sprawy.
                                • alex.4 Re: Kadry Zaglady 27.09.03, 14:29
                                  Nie dostrzegę. Dla mnie istotne jest traktowanie mniejszości niezaleznie czy to
                                  Zyd, Cygan, Afroamerykanin czy lezbijka. Demokracja polega też na chrtonieniu
                                  praw mniejszości.
                                  Historia Romów też jest ciekawa. Nie mam nic przeciwko nim. każdy człowiek jest
                                  równy. A obrazanie kogoś tylko dlatego, że jest Zydem, Romem, lezbijka czy
                                  Prawosławnym jest absurdalne.
                                  A brak otwartości co oznacza?
                                  Pozdr
                          • alex.4 Re: Kadry Zaglady 27.09.03, 13:32
                            Po pierwsze przeczytaj swoje wypowiedzi dotyczące prawa. Są takie same.
                            Nauczycielska maniera... I dobrze. W końcu to ty znasz prawo a inni nie. Wiec
                            witaj w rodzinie.
                            W przypadku Kotwicza, to złą wola. Próbowałem mu wskazać jak należy zajmować
                            saię źródłąmi historycznymi i ile są one warte. Ale jest ściana.
                            Dlaczego nie reagujesz, zachowujesz milczenie na antysemityzm Kotwicza czy
                            Ogabignaca. Wszelkkie waśnie narodowościowe tak się zaczynąja. Stereotypy bez
                            pokrycia bronione do upadłego. A potem ktoś wylewa farbę na cerkiew. W dawnej
                            Jugosłąwi nie skończyło się to tylko farba.
                            Pozdr
                            • saunne Re: Kadry Zaglady 27.09.03, 13:43
                              alex.4 napisał:

> Po pierwsze przeczytaj swoje wypowiedzi dotyczące prawa. Są takie same.
                              > Nauczycielska maniera... I dobrze. W końcu to ty znasz prawo a inni nie. Wiec
                              > witaj w rodzinie.

Jasne, przecież i ja w każdym poście wyzywam swoich rozmówców od głupców,
                              nieuków i durni...

> W przypadku Kotwicza, to złą wola. Próbowałem mu wskazać jak należy zajmować
                              > saię źródłąmi historycznymi i ile są one warte. Ale jest ściana.

Nie Alex, Ty nie próbowałeś - Ty ROZKAZYWAŁEŚ. I na tym polega różnica.

> Dlaczego nie reagujesz, zachowujesz milczenie na antysemityzm Kotwicza czy
                              > Ogabignaca.

Według mnie Kotwicz nie jest antysemitą a co do Ogabiniaka to zajrzyj kilka
                              postów wyżej.

• alex.4 Re: Kadry Zaglady 27.09.03, 14:25
                                ale nikt nie reaguje na wypowiedzi Ogabignaca. Na tym polega ułomność. Przecież
                                to któraś jego wypowiedź. Owszem zareagowałaś. Raz i mało zdecydowanie. Ale na
                                tym forum powinien zrobic to rals. Powiedzieć, że pewne poglady są poza
                                nawiasem. I wyciąc je, jak posty oszołoma.
                                Kotwicz jest takim samym antysemita jak Ogabignac. Być może jest antykomunistą,
                                gdyż jest antysemitą. Ja mu pisałem o specyfice reżimu komunistycznego, o
                                mechanizmach pozyskiwania ludzi do UB. O ułomności związanych z nalizą pewnych
                                kategorii źródeł. Wskazywałem mu lektury. Mnie nie musi słuchać. Niech zobaczy
                                jak patrzą na to inni historycy. Ale on jest zbyt przywiązany do pewnego
                                obrazu. On nie chce rozmowy.
                                twoje wypowiedzi pod adresem osób, które mają małe pojęcie o prawie też są
                                ostre. Po drugie nie każdego. Są osoby z którymi mozna rozmawiać, gdyż słuchają
                                i podają argumenty sensowne i są takie których dyskusja wcale nie interesuje.
                                Z osobą która uzywa kilku nicków (w tym obserwator i kotwicz) rozmawiałem na
                                wiele tematów. Np. o zagrożeniu islamem. jesli ktoś chce dyskutować to robię.
                                jesli komuś zależy na powiedzeniu polacy są cały inni są źle, to gdzie tu jest
                                miejsce na dyskusję?
                                Pozdr
                                • saunne Re: Kadry Zaglady 27.09.03, 14:41
                                  >Owszem zareagowałaś. Raz i mało zdecydowanie.

I kto o tym decyduje? Alex. A każdy kto myśli inaczej jest durniem. Nie ze mną
                                  jednak takie numery - ja nie dam się zastraszyć i nie dam się poniżyć. I to ja
                                  zdecyduję jak, gdzie i kiedy będę odpisywać na posty.

> Kotwicz jest takim samym antysemita jak Ogabignac.

Kto tak orzekł? Alex. Czy istnieje możliwość, że Alex się myli? Ależ skąd!!!
                                  A może wystarczyłoby dodać zwrot: "moim zdaniem..."?

>Mnie nie musi słuchać

ależ musi, musi... Inaczej nie nazwałbyś go nieukiem.

> twoje wypowiedzi pod adresem osób, które mają małe pojęcie o prawie też są
                                  > ostre.

Zgadza się. Czy ktoś zarzuca mi, że go obraziłam, że jestem nie kulturalna?

>i są takie których dyskusja wcale nie interesuje

to po co dyskutujesz? Nie chcą, to nie. Zignoruj. Zobacz na Oszołoma - jeśli
                                  nikt nie odpowiada na jego brednie, to mu się nudzi. Kłótnia z nim tylko go
                                  nakręca, niczego nie wnosi i nikogo nie przekonuje.

> jesli komuś zależy na powiedzeniu polacy są cały inni są źle, to gdzie tu
                                  jest
                                  > miejsce na dyskusję?

a tego zdania nie rozumiem

Na koniec pytanie: czy udało Ci się kiedykolwiek przekonać do swoich racji
                                  jakiegoś antysemitę (tak, żeby powiedział - miałeś rację, byłem w błędzie)?

• alex.4 Re: Kadry Zaglady 27.09.03, 15:25
                                    Kto decyduje? - Jesli ktoś co jakiś czas powtarza pewne zdania i nie spotyka
                                    się z krytyka to najprawdopodobniej czuje przyzwolenie. Ogabignac co jakiś czas
                                    wyskakuje z wypowiedaimi antysemickimi. Może czuje na to przywolenie, bo często
                                    milczenie odczytuje się własnie tak? Nikt nie chce Cię zastraszyć. Mnie nie
                                    podoba się brak reakcji na antysemityzm. Nie widzę powodów aby antysemitów
                                    traktowano inaczej niż np. antyprawosławnych. Jeśli podejmuje wątki związane z
                                    dziejami polskich Żydów to również dlatego, że u nas reaguje się często
                                    milczeniem na wyskoki bardzo dużej grupy antysemitów. Ci traktuja to jako
                                    przyzwolenie. Takie jest moje zdanie.
                                    Kotwicz jest antysemitą. Trochę bardziej cywilizowanym niż Ogabignac, ale
                                    jednak. Dlaczego tak uważam? odpowiedzialność jednostek utożsamia z
                                    odpowiedzialnością narodów. Powtarza czesto spotykane kalumni, mimo, że podałem
                                    mu namiary na badaczy, którzy zajmują się tym problemem i pokazują że jest
                                    inaczej. Jego postawa jest zgodna z definicją antysemityzmu.
                                    Kiedyś trochę z zabawą traktowałem polityczną poprawność w kwestii słownej. Ot
                                    jeszcze jedna modna aberacja. Ale w częsci zmieniłem swoje przekonanie w tej
                                    materii. Ona ma celu prewne uwrażliwienie ludzi. skłonienie ich do reklekscji
                                    nad używanym językiem. Dyskusja z antysemitami ma nace rónież uwrażliwienie na
                                    pewne kwestie osób postronnych. Sprawienie, że zobaczą, że sprzedarz pisemek
                                    typu poznaj ZYda jest nie tylko złęm, ale rónież zwrócą uwagę kioskarce jak
                                    jest jej nie wstyd sprzedawać takie plugastwo.
                                    Na wstępie dodam, że zgadzam się z wymową Twoich postów. Ale ton, jak ktos by
                                    chciał też by się przyczepił:
                                    "Łatwo jest wydawać wyroki siedząc przed monitorem komputera, co? Ehhh coraz
                                    bardziej się przekonuję, że całe to forum to jeden wielki bełkot :-(
                                    Przedstaw fakty, konkretne dowody to się z Tobą zgodzę. Narazie widzę tylko
                                    domniemania wysnute co gorsza z głów forumowiczów. Łatwo jest powiedzieć, że
                                    coś zostało zniszczone jeśli siedzi się w bezpiecznym domu i pozostaje się
                                    anonimowym.
                                    Irytuje mnie to, że na tym forum coraz mniej jest rzeczowości a coraz więcej
                                    pomówień".
                                    A tak na marginesie jeśli komus będziesz tłumaczyła zagadnienie prawne a ten
                                    ktos powie ci, to i tak powinno być inaczej wprowadźmy tortury i tyle. Albo ci
                                    powie, że taka nie inna kwalifikacja prawna musi być zła, to co sobie pomyslisz
                                    o tej osobie?
                                    Pozdr
                                    • saunne Re: Kadry Zaglady 27.09.03, 18:35
                                      Nie odpowiedziałeś na moje pytanie o to czy kiedykolwiek udało Ci się przekonać
                                      do siebie jakiegoś antysemitę. Domyślam się, że nie. I niestety rozumiem
                                      dlaczego. Agresja słowna budzi opór, nawet jeśli rozmówca ma rację. Oczywiście
                                      agresję można usprawiedliwić tym, że gardzi się polityczną poprawnością (na
                                      marginesie czy ktoś kiedyś pokusił się o jej definicję?), ale to nie sprawia,
                                      że staniesz się bardziej przekonujący. Czy agresja może uwrażliwiać? Wątpię. Z
                                      moich obserwacji wynika, że raczej powoduje zobojętnienie i niechęć do dyskusji
                                      (żeby przypadkiem nie zostać oskarżonym).

> Na wstępie dodam, że zgadzam się z wymową Twoich postów. Ale ton, jak ktos by
                                      > chciał też by się przyczepił:
                                      > "Łatwo jest wydawać wyroki siedząc przed monitorem komputera, co? Ehhh coraz
                                      > bardziej się przekonuję, że całe to forum to jeden wielki bełkot :-(
                                      > Przedstaw fakty, konkretne dowody to się z Tobą zgodzę. Narazie widzę tylko
                                      > domniemania wysnute co gorsza z głów forumowiczów. Łatwo jest powiedzieć, że
                                      > coś zostało zniszczone jeśli siedzi się w bezpiecznym domu i pozostaje się
                                      > anonimowym.
                                      > Irytuje mnie to, że na tym forum coraz mniej jest rzeczowości a coraz więcej
                                      > pomówień".

Nadal podtrzymuję tamte słowa. Jeśli wykazałbyś jakieś dowody, źródła swoich
                                      oskarżeń nie miałabym powodu tak pisać.

> A tak na marginesie jeśli komus będziesz tłumaczyła zagadnienie prawne a ten
                                      > ktos powie ci, to i tak powinno być inaczej wprowadźmy tortury i tyle. Albo
                                      ci
                                      > powie, że taka nie inna kwalifikacja prawna musi być zła, to co sobie
                                      pomyslisz
                                      >
                                      > o tej osobie?

Hahaha znam takie zabiegi. Mają pokazać, że przecież ja jestem taka sama jak
                                      Ty, bo w Twoim mniemaniu zareagowałabym dokładnie tak samo jak Ty. Dzięki temu
                                      możesz się usprawiedliwić w swoich oczach.
                                      Kilka postów niżej Aand napisał o przekonywaniu przez trafianie do intelektu.
                                      Bardzo mądry tekst, który jest jednocześnie odpowiedzią na Twoje pytanie.
        • ogabignac Re: Kadry Zaglady 26.09.03, 21:17
          ormond napisał:

> Prawde powiedziawszy, to nie mam ochoty odpowiadac na tego typu wycieczki,
          ale
          > odpowiem dla porzadku, chociaz, boje sie ze, to groch o sciane.
          >
          > Sugerujesz, ze poruszanie problematyki zydowskie to rodzaj prowokacji z moje
          > strony, ze robie z uczestnikow "kroliki doswiadczalne" - obawiam sie, ze nie
          > doceniasz ludzi, ktorzy tu bywaja. Czyzby sugerowal, ze sa tematy tabu na Tea
          > Time bo forumowicze do niech nie dorosli?
          >
          > Kadry Zaglady "wpakowalem" (sic!) tutaj bo uwazam, ze sa warte obejrzenia i
          > refleksji, takze sa kawalkiem naszej historii, sa takze osiagnieciem
          czlowieka
          > zwiazanego z tym regionem, ktory swoja samotna i wytrwala praca w ciagu
          > ostatnich 20 lat wyrobil sobie pozycje jednego z lepszych znawcow tematu na
          > swiecie.
          >
          > Niczego ci nie przypinam, jedyny osobnik (o ile dobrze pamietam) o ktorym
          > napisalem ze jest antysemita i faszysta to Skin / Oszolom, sam sobie
          wystawiasz
          >
          > swiadectwo, takie czy inne, ale to twoj problem, nie moj.

No to mnie poniosło. Sądziłem, że zależy ci na awanturze chociaż i bez
          jakiegokolwiek mojego postu takowa się by się rozkręciła.
          Cały dzień o tym myślałem.
          Wystarczyło napisać:
          "Ormond napisał:

"Zwroc uwage, ze moj post znalazl sie tutaj glownie dlatego, ze autorem
          artukulu
          w Polityce jest bialostocki dzinnikarz, a to nie zdarza sie czesto.""

;)

• ormond Re: Kadry Zaglady 27.09.03, 00:03

>> No to mnie poniosło. Sądziłem, że zależy ci na awanturze chociaż i bez
            > jakiegokolwiek mojego postu takowa się by się rozkręciła.
            > Cały dzień o tym myślałem.

Zuplenie mi o awanture nie chodzilo, tylko o rozmowe. Jest bardzo potrzebna.
            Wiec dobrze, ze piszesz. Dzieki.
            Co drugiego punktu, masz racje, chociaz jestem przekonany ze
            obaj "interlokutorzy" maja dober intencje, co tym bardziej potwierdza, ze
            trzeba sie nauczyc o TYM rozmawiac.

• aand Re: "Ty sam" 26.09.03, 20:45
      Patrzysz na tamte, zdjęcia, zdjęcia ludzi powieszonych, rozstrzelanych,
      zamęczonych. Kto to był? Za jaki bohaterski czyn? Kto z nich był wielki? Kto
      tchórzliwy? A może zdrajca? Patrzysz na fotokopie ogłoszeń o rozstrzelanych.
      Już ci nic nie mówią. Może już nie ma nikogo, kto by wiedział, kim byli ci
      ludzie. A przecież to niewiele ponad kilkadziesiąt lat. Tak prędko się o
      bohaterach zapomina? Żółkną fotografie, rozpadają się dokumenty.
      Co będzie za następnych kilkadziesiąt lat? Co będzie w kilkadziesiąt lat po
      twojej śmierci? Ktoś będzie patrzył na twoje zdjęcie, przeczyta nazwisko i
      powie może: "Tego to ja nie znam". I nie to jest ważne. Nie to ma być ważne dla
      ciebie. Bo można wrastać w niśmiertelność - nie tę notowaną zdjęciami i
      dokumentami pisanymi, ale czynami, które wyjdą ponad twój mały, głupi egoizm, a
      dosięgną prawdy, uczciwości; czynami, którymi może być napełniony każdy twój
      dzień. Bo jak dorośniesz swoimi czynami do Boga, to w Nim zostaniesz. I to jest
      ważne.
      • all2 Re: 'Ty sam' 26.09.03, 21:01
        Nokaut. Brawo Aand.
      • kotwicz69 Re: "Ty sam" 26.09.03, 22:40
        Witaj Aand;
        Bardzo ladne i orginalne.
        Pragne jednak przypomniec, ze na "nieszczescie", cala dyskusja dotyczy nie
        zdjec, lecz stwierdzenia luego ktore brzmialo:
        "Shalom. Witam! Jestem Zydowka. Co prawda z przekonania, a nie z urodzenia.
        Ktos
        ma cos do Zydow?". Powinno jednak brzmiec-niektorych Zydow
        Wszystkie wypowiedzi pomiedzy mna lub Alexem nie maja nic a nic wspolnego z
        orginalnym tematem tego watku.
        Jesli uwaznie przeczytasz moje wypowiedzi, to mam nadzieje zauwazysz, ze
        docenilem wartosc historyczna, psychologiczna oraz ludzka zdjec oraz artykulu i
        chyle czola przed ofiarami zydowskimi jak i polskimi, ktore padly ofiara
        mordercow faszystowskich i komunistycznych.
        Co do komentarzy Alexa, pozwol ze uzyje starej maksymy ktora twierdzi
        ze "...milczenie jest zlotem".

Pozdrawiam, Kotwicz.

• alex.4 Re: "Ty sam" 27.09.03, 12:54
        aand napisał:

> Patrzysz na tamte, zdjęcia, zdjęcia ludzi powieszonych, rozstrzelanych,
        > zamęczonych. Kto to był? Za jaki bohaterski czyn? Kto z nich był wielki? Kto
        > tchórzliwy? A może zdrajca? Patrzysz na fotokopie ogłoszeń o rozstrzelanych.
        > Już ci nic nie mówią. Może już nie ma nikogo, kto by wiedział, kim byli ci
        > ludzie. A przecież to niewiele ponad kilkadziesiąt lat. Tak prędko się o
        > bohaterach zapomina? Żółkną fotografie, rozpadają się dokumenty.
        > Co będzie za następnych kilkadziesiąt lat? Co będzie w kilkadziesiąt lat po
        > twojej śmierci? Ktoś będzie patrzył na twoje zdjęcie, przeczyta nazwisko i
        > powie może: "Tego to ja nie znam". I nie to jest ważne. Nie to ma być ważne
        dla
        >
        > ciebie. Bo można wrastać w niśmiertelność - nie tę notowaną zdjęciami i
        > dokumentami pisanymi, ale czynami, które wyjdą ponad twój mały, głupi egoizm,
        a
        >
        > dosięgną prawdy, uczciwości; czynami, którymi może być napełniony każdy twój
        > dzień. Bo jak dorośniesz swoimi czynami do Boga, to w Nim zostaniesz. I to
        jest
        >
        > ważne.
        Alex: te kadry ilustrują dwie rzeczy
        Po pierwsze pokazują jak łątwo ludzie przeradzaja się w bestie. Ci zołnierze
        smiejący się, czy robiocą zdjęcia, tłum który się przyglada ma atrakcję z
        ludzkiego cierpirenia. Tak łatwo ludzie zamieniają się w tłum. Co wiecej, oni
        najczęściej powtarzali potem frazesy, że wykonywali tylko rozkazy. łatwo jest w
        imię lepszego samochodu. czy świętego spokoju przeistoczyć się w katów.
        Najstarszniejsze w holocauście czy masakrach w Bośni było to, że dokonywali to
        zwykli, najzwyklejsi ludzie. Ludzie, którzy mieli rodziny, przyjaciół,
        kochanki, żony, dzieci. Zwykli ludzie. Człowiek łątwo przeistacza się w
        krwiorzerczą bestię. Kiedyś Himmlerowi pokazano masową egzekucję. Pożygał się.
        On też był tylko mordercą za biurka, dla którego liczbny zabitych były
        abstrakcją, a niue konkretnymi ludźmi. Dlatego t7ym bardziej trzeba tępić
        patologię. Zwracać uwagę na okrucieństwo i nietolerancję wobec mniejszości. I
        nie zostawać je bez echa. nazizm narodził się z takich postaw jak jak Kotlicza
        czy Ogabigniaca. I z milczenia które było przyzwoleniem wobec nich.
        Bo ogrom cierpienia podczas masowych mordów nie polega na tym, że zamordowano
        300 tys. czy 6 mln osób. Ale na sumie cierpień pojedyńczych ludzi, któzy
        znaleźli się w trybach maszyny zmieleni na mięso. To nie prawda, że jeśtyeśmy
        inni jesteśmy tacy sami. jak ofiary i jak kaci.
        Pozdr
        • alex.4 Re: historia 27.09.03, 13:12
          I jeszcze jedna uwaga. Istnieje olbrzymia dysproporcja między historią
          rekonstrułowana przez historyków, a potocznym o niej wyobrażeniem. Winna jest
          szkoła, która porzekazuje materiał uproszczony (ale jaki miałaby przekazywać),
          teorie dawne, ale zwietrzałe. Co więcej potoczny obraz historii kształtuje
          literatura, film, który bardzo daleki jest od realiów. Bardzo często, też
          historyczna powieść miała ukryty sens i bynajmniej nie o prawdą historyczną w
          niej chodziło.
          Jeden przykład
          Z podręczników moznaby sądzić, że Polacy i Krzyżacy zawsze byliby sobie wrodzy.
          Uczniowie pamiętajką jeszcze hałturę grafomana H.Sienkiewicza Krzyżacy. Biedny
          Jurand oślepiony przez przewrotnych krzyżaków.
          Oczywiście obraz ten jest daleki od rzeczywistości.Od sprowadzenia krzyżaków do
          PRus do pocz XIV w. relacje polsko-krzyżackie były dobre. Koreperacja. I Polacy
          i krzyżacy dali głowy pod legnicą. Do starcia doszło na pocz XIV w. Król Polski
          sprzedał Brandenburgii prawa do Pomorza Gd., jego nastepca łokietek nie chciał
          się z tym pogodzić i zawłądnął Pomorzem. Ale przyszli Brandenburczycy. Zostali
          pokonani przez krzyżakó, którzy odkupili od nich prawa do Pomorza. Rzeczywiście
          zachowali się niełądnie wobec Łokietka. Mineło trochę czasu i ten awanturnik
          wpadł na kolejny swój genialny pomysł. Rozpoczął wojne i z krzyżakami oraz
          Czechami. Ale wojna się szybko skończyła i tradycycjnie łokietek doznał w niej
          klęskę. Potem zawarto pokój wieczysty z krzyżakami i przez nastepne 70 lat był
          pokój. Co wiecej, od czasów Ludwika Polacy wzorem zachodniego rycerstwa brali
          udział w rejzach krzyżackich na Litwę. Konflikty Polsko-Krzyżackie były krótkim
          intermedium w Polityce sąsiedztwa pokojowego. Jurand miał być Mazowszaninem. Tu
          reakcje krzyżacko-mazowieckie ukłądały się troche inaczej. I krzyżacy i
          Mazowaszanie mieli wspólnego wroga - Litwę. Panowie mazowieccy znacznie
          wcześniej niz inni Polacy brali udział w wojnach z Litwą, oczywiście nie po
          stronie Litwy. Krzyżacy chronili Mazowsze przed najazdami litewskimi. Czasami
          jednym z warunków zawieszenia broni między Litwinami a Krzyżakamni było
          zaprzestanie najazdó na mazowsze ze strony Litwy. Książeta mazowieccy pożczali
          pieniądzę od krzyżaków. Ta współpraca mazowszan z Krzyżakami nie do końca
          podobała się innym Polakom, ale kwitła aż do wstapienia na tron Jagiełły. A i
          wtedy Ziemowit III próbował lawirować między Jagiełłą a Krzyżakami. Pod
          Grunwaldem znaczna część mazowszan znała Krzyżaków z wspólnych wypraw przeciwko
          Litwie.... Zresztą Ziemowit wyszedł najlepiej na Grunwaldzie. w traktacie
          toruńskim uzyskał umorzenie długów jakie miał u krzyżaków... a to były bardzo
          duże sumy...
          I jescze jak stany pruskie buntują się przeciwko krzyżakom (ci fatalnie
          gospodarowali) to oczywiście chęć przyłączenia do Polski artykułowali po
          niemiecku...
          Historia jest duzo bardziej skomplikowana niż sie wiekszośći osób wydaje.
          Polecam to bardzo uważnie Kotwiczowi.
          Pozdr
          • habitus Re: historia 27.09.03, 13:29
            Historia jest dokładnie tak samo skomplikowana jak rzeczywistość, która nas
            otacza. Żyjemy w historii.
            • saunne Re: historia 27.09.03, 13:35
              Myślę, że warto przeczytać wczorajszy tekst z Rzepy:

Rzeczpospolita z 26 września 2003:

Pamięć i historia
              Książka o żydowskich żołnierzach Hitlera

Żydowscy Niemcy w wojskach Hitlera, czy mówiąc prościej - Żydzi w armii
              Hitlera, takie zdanie dla większości ludzi i dzisiaj będzie przede wszystkim
              przejawem podstawowej historycznej ignorancji czy objawem zwykłego
              antysemityzmu. A jednak jest inaczej. Wczoraj ukazało się niemieckie wydanie
              głośnej książki młodego amerykańskiego historyka Bryana Marka Rigga właśnie pod
              takim tytułem: "Żydowscy żołnierze Hitlera". Praca została oparta na żmudnych
              badaniach źródłowych i wywiadach z bezpośrednimi uczestnikami wydarzeń.

Ustawy norymberskie zabraniały osobom pochodzenia żydowskiego służby w armii.
              Kryteria były bardzo surowe, korzenie rasowe członków NSDAP sprawdzano do 1800
              roku, oficerów SS jeszcze o pięćdziesiąt lat wcześniej. Jednak dla niektórych
              wybranych Hitler wydawał certyfikaty "aryjskości". Były one trzystopniowe, w
              kategorii najwyższej jego posiadacz mógł się uważać za Niemca pełnej krwi,
              nawet jeśli nie był pełnoprawnym obywatelem III Rzeszy. Niższe zawieszały
              decyzję do czasu po wojnie, gdy miało być wydane ostateczne zaświadczenie, w
              zależności od wojennych zasług.

Sto pięćdziesiąt tysięcy osób pochodzenia żydowskiego walczyło w armii
              hitlerowskich Niemiec. Dlaczego służyli zbrodniarzowi? Jeden z badanych przez
              Rigga tak odpowiedział na to pytanie: Rodzice wychowali mnie jako prawdziwego
              Niemca w miłości do fuehrera oraz Ojczyzny. Te i podobne postawy były wynikiem
              sięgającego wiele lat wstecz procesu asymilacji. Patrioci niemieccy żydowskiego
              pochodzenia - jak pisze polski historyk Marek J. Chodakiewicz w
              ostatnich "Arcanach" o tej samej książce - przez lata ulegali coraz głębszej
              germanizacji.

Według Rigga, który zbadał 1671 przypadków żołnierzy Żydów wszystkich
              kategorii, większość zbadanych przez niego żołnierzy chciało udowodnić, że są
              godni miana "Niemca", że ich żydowskość nie istnieje. Solidarność wojskowa
              miała najwyższą wartość.

Każdy czytelnik książki Rigga zadawał lub będzie zadawać sobie pytanie o
              zagładę. Odpowiedź historyka jest straszna: "... niektóre osoby pochodzenia
              żydowskiego brały bezpośredni udział w holokauście jako sprawcy, głównie ze
              względu na swoją rangę i obowiązki z nią związane. Najbardziej skrajny jest
              przykład człowieka, który pod zmienionym nazwiskiem był komendantem obozu na
              Łotwie i wysyłał Żydów na śmierć".

Książka Rigga będzie przez wielu zrozumiana opacznie. Jedni zechcą ją
              wykorzystać do umniejszania roli Niemców, innym posłuży do podsycania
              antysemityzmu. Wydaje się, że nie taki był cel amerykańskiego autora. Jego
              książka, nie podważając prawdy o niemieckim ludobójstwie, jest kolejnym dowodem
              na niezwykłość XX-wiecznego zła. Perfidia systemu totalitarnego polegała nie
              tylko na ogromie zbrodni, do których doprowadził, ale też na niezwykłej
              umiejętności włączania ludzi - niezależnie od ich pochodzenia narodowego - we
              współpracę w ich dokonaniu. KTG
              • alex.4 Re: historia 27.09.03, 13:42
                saunne historia jest bardziej skomplikowana niż się wielu wydaje. Toż to cały
                czas mówię... Pewnym uniwersalizmem jest to, że osoby słąbo zakotwiczone w
                danej narodowosci uciekają nacjonalizm aby wykazać swoje przywiazanie do narodu
                w którym są. To czesty przypadek. To Stalin przywrócił ideologię wielkorosyjską
                w ZSRR (imperializm Lenina miał inne podłoże, w latach 20 walczono w ZSRR z
                przejawami kultury rosyjskiej, za Stalina ideały te komunizowano), podobnie jak
                Dierzyński. Wśród powstańców w Dublinie podczas I wojny światowej było sporo
                anglikaninów. wszyscy znaja powiedzenie że neofita jest bardziej papieski niż
                papież....
                Pozdr
                • saunne Re: historia 27.09.03, 13:45
                  alex.4 napisał:

> saunne historia jest bardziej skomplikowana niż się wielu wydaje. Toż to cały
                  > czas mówię... Pewnym uniwersalizmem jest to, że osoby słąbo zakotwiczone w
                  > danej narodowosci uciekają nacjonalizm aby wykazać swoje przywiazanie do
                  narodu
                  >
                  > w którym są. To czesty przypadek. To Stalin przywrócił ideologię
                  wielkorosyjską
                  >
                  > w ZSRR (imperializm Lenina miał inne podłoże, w latach 20 walczono w ZSRR z
                  > przejawami kultury rosyjskiej, za Stalina ideały te komunizowano), podobnie
                  jak
                  >
                  > Dierzyński. Wśród powstańców w Dublinie podczas I wojny światowej było sporo
                  > anglikaninów. wszyscy znaja powiedzenie że neofita jest bardziej papieski niż
                  > papież....
                  > Pozdr

no dobrze, ale po co mi to tłumaczysz? Ja to wiem. Być moze lepiej od Ciebie.
                  Ja nie potrzebuję pouczania.
                  • alex.4 Re: historia 27.09.03, 14:15
                    ja tylko przytaczam przykłądy. Wnioski każdy może wyciągnąc takie jakie chce
                    Pozdr
            • alex.4 Re: historia 27.09.03, 13:37
              tylko, że sporo osób wierzy że historia jest prosta i nieskomplikowana i
              doszukauja się w niej drogowskazów. A ich nie ma.
              Pozdr
              • habitus Re: historia 27.09.03, 13:49
                Cz powiedzenie słów "historia jest skomplikowana" uszczęśliwi cię? A przecież
                to tylko trzy słowa. Takie jak "pies ma miskę" albo "zamek się zacina"...
                Jeżeli chcesz przekonać używaj argumentów, nie obelg.
                • alex.4 Re: historia 27.09.03, 14:32
                  jesli piszę przydługie teksty o tym jak wyglada róznica w postrzeganiu historii
                  akademicko i nie, to chcę skłonić ludzi do refleksji.
                  Obelgi? Jęsli ktoś mówi, że zamieszczenie na forum zdjęć z czasów wojny
                  przedstawiających ludzi zamordowanych było prowokacją , to jest to obelga.
                  Jęsli ktoś mówi winę za stalinizm poniszą Zydzi to jest to obelga.
                  Jesli ktoś mówi wszyscy Romowie to złodzieje to jest to obelga
                  Jesli ktoś blokuje budowę cerkwi, gdyż chce wypłynać na fali nacjonalizmu to
                  jest to obelga
                  Pozdr
                  • saunne Re: historia 27.09.03, 14:49
                    alex.4 napisał:

> jesli piszę przydługie teksty o tym jak wyglada róznica w postrzeganiu
                    historii
                    >
                    > akademicko i nie, to chcę skłonić ludzi do refleksji.

Nie chodzi o długość. Chodzi o ton, o brak zwrotów "moim zdaniem", "uczony X
                    sądzi", o szacunek dla czytającego itd.

> Obelgi?

Tak, np. nieuk, głupiec, jesteś żałosny, itd.
                    • alex.4 Re: historia 27.09.03, 15:27
                      jeśli ktoś powtarza jak mantrę coś co jest skomprokitowane jest załosny. C`est
                      la vie...
                      Pozdr
                      • awee ?????????? 27.09.03, 18:56
                        alex.4 napisał: / Data: 27-09-2003 13:12 /
                        > Historia jest duzo bardziej skomplikowana niż sie wiekszośći osób wydaje.

alex.4 napisał: / Data: 27-09-2003 15:27 /
                        > jeśli ktoś powtarza jak mantrę coś co jest skomprokitowane jest załosny.
                        > Pozdr
                    • aand Re: Na marginesie. Retoryka 27.09.03, 16:28
                      Funkcja informująco-pouczająca.

Perswazja pełni funkcję informująco-pouczającą, kiedy skierowana jest do sfery
                      intelektu odbiorcy. Mówca uczy, informuje, udowadnia w formie bezpośredniej lub
                      pośredniej. Funkcja informująca winna być dostosowana do tematu i poziomu
                      intelektualnego odbiorcy. Ideałem jest pouczanie refleksyjne, subtelne,
                      pozbawione znamion ostentacyjnego czy prymitywnego dydaktyzmu.

:)
                      • habitus Re: Na marginesie. Retoryka 27.09.03, 16:55
                        Oooooo! Właśnie o to chodziło.
                        • kotwicz69 Re: Na marginesie. Retoryka 27.09.03, 19:00
                          Witam;
                          Pozwole na drobne sprostowanie i odpowiedz na niektore zarzuty Alexa wobec
                          mojej osoby.
                          Dla przypomnienia pragne zaznaczyc jak to stalem sie "antysemita".
                          W watku dotyczacym stosunkow polsko zydowskich Alex posluzyl sie tekstem
                          Mordechaja Tenenbauma, ktora stawiala polakow na rowni z hitlerowcami.
                          Rozumiem, ze obserwacje Mordechaja dalekie byly od obiektywizmu lecz nie
                          usprawiedliwia to faktu wykorzystywania i manipulacji slow autora i
                          przypisywania tej do gloszonych tez.
                          Alex stwierdzil, ze sa to slowa prawdziwe, majace odbicie w dokumentach oraz
                          relacjach z tego okresu.
                          Moja niezgoda oraz zaznaczenie, ze za zbrodnie jednostek nie odpowiada cale
                          spoleczenstwo, z jednoczesnym przypomnieniem zbrodni dokonanych na Narodzie
                          Polskim przez Zydow lub obywateli pochodzenia zydowskiego, o ktorych panuje
                          cisza spotkalo sie z jednostronna etykietka antysemitu, przypieta przez Alexa
                          osobie ktora odwazyla sie wyrazic wlasny poglad oraz zdanie.
                          Udzial tych oprawcow nie byl celem obarczenia calej spolecznosci zydowskiej za
                          ich zbrodnie.Wyrazilem jedynie swoj stosunek do kwestii ciaglych atakow
                          antypolskich, ktore nie wspominaja o jakichkolwiek osobach pochodzenia
                          zydowskiego, ktore braly udzial w zbrodniach w latach 1944-1956.
                          Jesli sie nie myle, strona polska poprzez usta Prezydenta wyrazila zal i
                          skruche.Strona zydowska pozostaje niema i nie przyjmuje do wiadomosci istnienia
                          tych osob oraz ich dzialalnosci.
                          Alex posuna sie do tezy swiadczacej, ze osoby te nie byly Zydami jedynie
                          komunistami w oprawczym mundurze.
                          Jakim wiec sposobem zbrodnie obywateli polskich na Zydach podczas wojny maja
                          byc nasza spoleczna spuscizna, a mordy dokonane przez osoby o wyznaniu
                          mojzeszowym to tylko zbrodnie komunistyczne?
                          Czyz nie nadszedl czas aby strona zydowska wyrazila swoj zal i skruche w
                          stosunku do nas, Polakow. Metoda "strusia" nie dziala i brak zauwazenia
                          problemu doprowadza jedynie do wiekszej frustracji zamiast dialogu i pojednania.
                          Co zas do uwag i spostrzezen Alexa:

1.Swinie sa dla mnie widoczne w kazdym narodzie.
                          Jesli chodzi o nasz wlasny to urodzilem sie, wychowywalem i dorastalem pod
                          rzadami swin (czytaj PZPR).
                          Rzady swin zaprzepascily wykorzystanie wszystkich korzysci plynacych z
                          odzyskania wolnosci.
                          Rzady obecnych swin doprowadzaja kraj na kraj przepasci i glodu.
                          Tak wiec drogi Alexie, widze swinie i bydlakow nie tylko po stronie zydowskiej,
                          lecz rowniez swojskiej, krajowej.

2.Absolutnie nic mnie nie laczy z komuna.
                          Gdybym chcial wypowiadac opinie na tym poziomie, to po prostu stwierdzilbym ze
                          masz ciagotki faszystowskie, a innych o odmiennych pogladach to juz ci tylko
                          zal.

3.Co do poszanowania religii i wyznan uczestnikow tego forum to jestes daleki
                          od taktu i delikatnosci. Osmieszanie, krytyczna ocena oraz uzywanie religii
                          czlowieka do jego ponizenia jest okreslana w w olnym swiecie jednym slowem,
                          chamstwo. Tak wiec Aleksie, jestes po prostu .............

4.Mowiac o mojej "komunistycznej" mentalnosci, twierdzisz ze zwalczanie zla
                          pozwoli na zapobierzenie jego rozprzestrzenianiu.
                          Czyz nie mowili tego hitlerowcy w stosunku do nowo narodzonych zydowskich
                          dzieci, badz w walce zwalczania socjaldemokratow i innych przeciwnikow
                          politycznych. Komunisci tez to stosowali poprzez organizacje ZPPR, ZSMP itp.
                          Pragniesz wiec cenzury i walki, a nie profilaktyki i nauczania.
                          Co do nietolerancji, to sie zgadzam szczegolnie gdy o niej mowi osoba tak
                          nietolerancyjna jak ty.

5.Moj sposob patrzenia na swiat jest i pozostanie moim sposobem odbierania
                          rzeczywistosci. Moge o tym polemizowac, prowadzic dyskusje lecz nikt nie zmusi
                          bym go zmienil. Szczegolnie poprzez prymitywny sposob, ktorym operujesz we
                          wlasnych wypowiedziach.
                          Wciskanie w moje usta slow w rodzaju Zydzi-wyzyskiwacze na nic Ci sie nie
                          przyda.Ja ich nigdy nie wypowiedzialem, ale to przeciez nalezy do arsenalu
                          przeklaman i polprawd ktorymi sie poslugujesz.

6.Twierdzisz ze lamie podstawowe zasady?
                          O jakich zasadach mowicz. Czyzby o tolerancji, kulturze i obiektywizmie.
                          Te pojecia, sadzac po twoich wypowiedziach sa ci obce.

7.Milczenie moze tez byc "zlotem". Twoje nieustanne polowanie na antysemitow
                          nie zmieni ich zdania na ta kwestje, a bardzo mozliwe ze powiekszy ich liczbe.

8.Twoje nieustanne podkreslanie, ze jestes "zawodowym" historykiem umacnia mnie
                          w przekonaniu, ze ma byc argumentem powiekszajacym wage twoich tez.
                          Twierdzac, ze wkroczenie Sowietow przywrocilo porzadek na terenach II
                          Rzeczpospolitej w 1939 ukazales, przynajmniej mojej osobie jak bardzo rozmijasz
                          sie z wzorem historyka. Ktory powinien byc zimny, wyrachowany a jednoczesnie
                          nigdy nie utracic obiektywizmu. Tacy ludzie istnieja i nie popieraja swoich
                          pogladow oszczerstwami, bluznierstwem, falszem i szufladkowaniem ludzi.
                          W moim przekonaniu ty nigdy nim nie bedzies i dalej bedziesz gledzil, jaki
                          to "zawodowy" i "rzemiesliniczy" jest charakter twojej pracy.

9.Co do niuansow, by ominac pulapki to siedzisz w jednej z nich po uszy. Jest
                          nia obluda oraz calkowity brak zdolnosci wysluchania drugiej strony i
                          tolerancji.Inne opinie, przynajmniej w kwestii zydowskiej sa dla ciebie okazja
                          nie na rozmowe i wymiane pogladow, uwag lecz na bezkompromisowy atak.

10.Czlowieka inteligentnego wyroznia rowniez takt, tolerancja,poszanowanie
                          pogladow i religii osoby z ktora prowadzi dyskusje.
                          Jesli twierdzisz, ze do zmiany moich pogladow lub spostrzezen nie jestem
                          zdolny, to nie jest to sprawa zdolnosci lecz tylko brak sensownej, logicznej i
                          przekonywajacej argumentacji z twojej strony.
                          Do czego jestem zdolny? No coz twoj poglad na ta kwestje wcale mnie nie
                          interesuje.
                          Twierdzisz,ze jestes antykomunista bo cenisz wolnosc i demokracje.
                          Co do wolnosci, to przynajmniej nie cenisz wolnosci slowa, co do demokracji to
                          Miller, Jarzebowski tez twierdza, ze cenia demokracje.

11.W ocenie wydarzen w Bydgoszczy w 1939, to nie sa to opinie jedynie
                          historykow polskich. Historycy niemieccy posiadaja dokumenty swiadczace o
                          istnieniu i dzialalnosci V kolumny w tym miescie.
                          Samotny glos historyka, ktory jest w trakcie badan wywoluje u ciebie wzrost
                          adrenaliny i wileki okrzyk: Polacy to ludobojcy!
                          Spokojnie, poczekaj az ukonczone zostana prace majace ana celu wyjasnienie tych
                          zdarzen. Jeszcze bedziesz mial okazje by "obiektywnie" ocenic tamte lata.

12. Co do okreslania mnie mianem "zydozercy", no coz ja tez moglbym nazwac Cie
                          debilem. Tylko po co?
                          To co piszesz i jak to piszesz uksztaltowuje twoj obraz bez mojej w tym
                          ingerencji.

13.Mowisz o dzialalnosci w NZS.
                          Moim zdaniem twoje wypowiedzi bardziej przypominaja styl ZSP, ale to juz moje
                          zdanie. Co do milosci wolnosci to kochaj ja cala silo.
                          Ja tez ja kocham, co do mojej wiary to juz sie wypowiedzialem a moje osobiste
                          interpretacje tekstow Jacka, to wybacz pozostaw mnie.
                          Im wiecej twoich ingerencji i przytykow w stosunku do mojej prywatnej osoby,
                          tym mniej wolnosci.
                          Wiec kochaj ja jak najmocniej.

14. Co do historii i rzemiosla, to przepraszam rzemieslnikiem jestes do d...py

15.Co do podawania narzedzi, widocznie podajesz niewlasciwe a mysleniu brakuje
                          logikii i wysuwania wnioskow. Ale to juz moje prywatne zdanie.
                          Coz wiesz o swiatopogladach i ich zmianie, widocznie niewiele.

16.Afroamerykanin, to dobre. Widze ze starasz sie byc "politically correct".
                          Tak wiec oprocz demokraty jestes liberalem. Czekam kiedy nas zaczna
                          wolac "euroamerykanin", bo okreslenie czarny i bialy bedzie zbyt obrazliwe.
                          Co do obrazania osob ze wzgledow religijnych to jestes Alexie do tego zdolny.
                          Masz sklonnosci i okazje.

17.Co do wasni narodowych, to my staramy sie je zrozumiec i zapobiec. One juz
                          istnieja, zo zas do mojej woli, czy zla czy dobra, to moj prywatny interes.
                          I znow moj antysemityzm, Alex co do stereotypow bez pokrycia to jestes niestety
                          najlepszym przykladem.

18.Co do wskazanych lektur, wiekszosc autorow mieszka w Izraelu badz jest
                          • kotwicz69 Re: Na marginesie. Retoryka 27.09.03, 19:01

18.Co do wskazanych lektur, wiekszosc autorow mieszka w Izraelu badz jest
                            pracownikiem Instytutu Zydowskiego.
                            O niczym to nie swiadczy, moze jedynie czytajac powinnismy bacznie uwazac na
                            obiektywizm. Zreszto to samo mozna powiedziec o autorach polskich.
                            Wiec coz zostaje. Niewiele jest prac dotyczacych tych stosunkow a napisanych
                            przez ludzi nie zwiazanych calkowicie z obszarem i narodem.

Do Luego
                            Osoby do ktorych cos mam, nie zasluzyly na moje pretensje lub zastrzezenia
                            poniez sa Zydami. Zrobily to dokonujac zbrodni na Narodzie Polskim.
                            To wlasnie te osoby, nie spoleczenstwo zysdowskie sa winne i winne sa wladze
                            zydowskie, ktore nie dostrzegaja problemu oraz nie ukazuja checi na dialog i
                            pelna wspolprace.
                            Alex posuwa sie jednak dalej i twierdzi ze w momencie ich zbrodniczej
                            dzialalnosci nie byli oni Zydami.
                            To komunisci a nie zydzi, ubrani w wojskowe mundury.
                            Odpowiem wiec tak, mordy na spoleczenstwie zydowskim zostaly dokonane przez
                            obywateli polskich, i oczekuje ze nazwanie mordercow bolszewickich polskimi
                            zydami na zoldzie komunistow, Alex dobrze zna ich nazwiska nie wywola
                            natychmiastowej reakcji w stylu "zydozerca" lub "antysemita".
                            Przeciez, nie chodzi tu o cale spoleczenstwo, czy zydowskie lub polskie a tylko
                            o jednostki, osoby ktore dopuscily sie mordow.

Pozdrawiam, Kotwicz.
                            • alex.4 Re: Na marginesie. Retoryka 28.09.03, 17:32
                              kotwicz69 napisał:

>
                              > 18.Co do wskazanych lektur, wiekszosc autorow mieszka w Izraelu badz jest
                              > pracownikiem Instytutu Zydowskiego.
                              > O niczym to nie swiadczy, moze jedynie czytajac powinnismy bacznie uwazac na
                              > obiektywizm. Zreszto to samo mozna powiedziec o autorach polskich.
                              > Wiec coz zostaje. Niewiele jest prac dotyczacych tych stosunkow a napisanych
                              > przez ludzi nie zwiazanych calkowicie z obszarem i narodem.
                              > Alex; Nie tylko. To pracownicy UJ, pracownicy IH UW, IH PAN. A IH PAN, IH UW,
                              IH UJ to najlepsze polskie instytuty historii. Czyli masz styrone polską (UW,
                              UJ, PAN, i rzeczywiście ŻIH). Osoby które interesuja się problematyka i się na
                              niej znają. Na kim ma się opierać? Na inzynierach, jak Myszkin? Albo biologach
                              jak Giertych?

> > Przeciez, nie chodzi tu o cale spoleczenstwo, czy zydowskie lub polskie a
                              tylko
                              >
                              > o jednostki, osoby ktore dopuscily sie mordow.
                              >
                              >Alex: Ale wedle ciebie to usprawiedliwia polska niechęć do Zydów. I to w
                              czasie wojny, kiedy nikt o UB nie mógł jeszscze słyszeć. A w NKWD akurat byli
                              głównie Rosjanie, Ukraincy i ludzie z kaukazu.
                              Pozdr
                          • alex.4 Re: Na marginesie. Retoryka 28.09.03, 17:26
                            kotwicz69 napisał:

) Witam;
                            ).
                            )
                            ) Alex stwierdzil, ze sa to slowa prawdziwe, majace odbicie w dokumentach oraz
                            ) relacjach z tego okresu.
                            Alex: To temat do tej pory przemilczywany. Nie tylko w Polsce. To samo dotyczy
                            Bałtów. A i Francuzi nie mają czyste sumienie. Oczywiście to Niemcy są
                            odpowiedzialni za wymordowanie większości ludności zydowskiej w Europie. Ale
                            bardzo często spotykali się oni z poparciem dużych grup ludności w krajach
                            okupowanych. Dotyczyło to także Polski. Co wiecej mimo zagłądy całego
                            praktycznie narodu w Polsce utrzymywały się nastroje antysemickie. Dobitnie
                            ilustrują to dokumenty AK, raport Karskiego, okupacyjna podziemna prasa. Także
                            relacje, choć relację są najczęściej mało wiarygodnym źródłem informacji.

) Moja niezgoda oraz zaznaczenie, ze za zbrodnie jednostek nie odpowiada cale
                            ) spoleczenstwo, z jednoczesnym przypomnieniem zbrodni dokonanych na Narodzie
                            ) Polskim przez Zydow lub obywateli pochodzenia zydowskiego, o ktorych panuje
                            ) cisza spotkalo sie z jednostronna etykietka antysemitu, przypieta przez Alexa
                            ) osobie ktora odwazyla sie wyrazic wlasny poglad oraz zdanie.
                            ) Udzial tych oprawcow nie byl celem obarczenia calej spolecznosci zydowskiej
                            za
                            ) ich zbrodnie.Wyrazilem jedynie swoj stosunek do kwestii ciaglych atakow
                            ) antypolskich, ktore nie wspominaja o jakichkolwiek osobach pochodzenia
                            ) zydowskiego, ktore braly udzial w zbrodniach w latach 1944-1956.
                            Alex: Po pierwsze powiedziałeś, że usprawiedliwieniem polskiego postepowania
                            wobec Zydów w czasie wojny były zbrodnie UB. To oczywiście nadużycie bo skutek
                            nie może poprzedzać przyczyny. Taki głos jest antysemicki
                            Po drugie pokazałem ci, że z nielicznych zachowanych świadectw, które pozwalaja
                            ocenić skład narodowościowy UB jasno wynika, że wiekszośc pracowników UB było
                            Polakami. Zdecyfowana wiekszość. Wśród UB byli też Zydzi. Ale tu trzeba
                            pamiętać o mechanizmach rekrutacji do UB. To komunisci nadawali taki a nie inny
                            kształ służb specjalnych. Stałą praktyka stosowana przez sowietów było
                            rekrutowanie słuzb pośród mniejszości. To był manewr komunistów.
                            Zapomniałeś dodać, że owych wyższych funkcjonariuszy było 67. To trochę mało,
                            aby krzyczeć żydzi w UB.
                            I jeszcze jedno przypominam ci, że podobnie Czeka jak była tworzona i działąła
                            w okresie terroru lat wojny domowej to skłądała się z innastrannych. Tylko
                            najwięcej tam było łotyszy i Polaków. Rozumiem, że wedle twego rozumowania
                            prezydent Polski powinien przeprosić Rosję za zbrodnie wojny domowej.
                            Absurd. Tak samo jak Twoja pro[pozycja. Dlatego to jest antysemityzm

) ) Jakim wiec sposobem zbrodnie obywateli polskich na Zydach podczas wojny
                            maja
                            ) byc nasza spoleczna spuscizna, a mordy dokonane przez osoby o wyznaniu
                            ) mojzeszowym to tylko zbrodnie komunistyczne?
                            Alex: taklim samym sposobem jak zbrodnie Dzierzyńskiego i Marchlewskiego nie są
                            zbrodniami za które odpowiedzialnui są Polacy. Jeśli nie rozumiesz tego, to
                            jesteś antysemitą
                            Zbrodniarzy należy ukarać i napiętnować niezaleznie od narodowości. Ale im
                            wiecej mówi się wyimaginowanej odpowiedzialności Żydów za stalinizm tym
                            bardziej konkretni zbrodnizrze moga uść odpowiedzialności pod hasłem polacy-
                            antysemici.
                            ) .:
                            )
                            ) 1.Swinie sa dla mnie widoczne w kazdym narodzie.
                            ) Alex: to nie jest takie proste. Świnie nie były tylko w PZPR. Znowu
                            upraszczasz. A upraszczanie rodzi błędy. Posługujesz się zbyt topornymi
                            kwalifikacjami. Zresztą to nie jest pojęcie uzywane przez historyka. Historyk
                            nie opewruje pojęciami wartościuwującymi. On chce wytłumaczyć, zrozumieć a nie
                            oceniać. Historia nie ocenia.
                            )
                            ) )
                            ) 2.Absolutnie nic mnie nie laczy z komuna.
                            ) Alex: to po co wypowiadasz takie sądy. To abberacja. Twój swiat z twoich
                            wypowiedzi dzieli się na prawdziwych dobrych Polaków i złych komunistów.
                            Podział abberacyjny i błędny. Ludzie nie dzielą się na dwie kategorie.
                            Upraszczanie zbytnie jest błędem. )
                            ) 3.Co do poszanowania religii i wyznan uczestnikow tego forum to jestes daleki
                            ) od taktu i delikatnosci. Osmieszanie, krytyczna ocena oraz uzywanie religii
                            ) czlowieka do jego ponizenia jest okreslana w w olnym swiecie jednym slowem,
                            ) chamstwo. Tak wiec Aleksie, jestes po prostu .............
                            ) Alex: Osmieszanie? krytyczna ocena? uzywanie religii w celach poniżenia?
                            Ja tylko wyraziłęm zdumienie, że nie masz pojęcia o teologii. Dokonałeś bardzo
                            dużego błędu. W czasach inkwizycji mógłbyś spłonąć na stosie (a raczej zostać
                            ukaranym. Inkwizycja była duzo mniej krwawą instytucją niż się ją przedstawia).
                            Dla mnie jest oczywiste, że jesli człowiek wierzy to powinien zdobyć o tym
                            informację. Ostatnio wydano u nas z okazji jubileuszu roku 2000 masę prac,
                            encyklopedii kościelnych. Oficyna Vocatio wydawała pracę pod patronatem
                            prymasa, ale autorstwa katolików (czy prace ekumeniczne) z zachodniej Europy.
                            Mógłbyś się pewnie porządnie zdumieć, jak interpretuje się ST i NT w
                            katolicyzmie. Jeszcze przed soborem II Watykańskim było nie do pomyslenia, że
                            wskazuje siuę, że Jakub brat pański mógł być synem Marii i Józefa, młodszym od
                            Jezuda (tak chca ewangelicy). Kiedy pisze o nowych badaniach ST pokazuja one
                            jaki jest obecnie stan badań. Równiueż przez autorów jak najbardzierj
                            katolickich. Dziś twierdzenie że potop był historyczny zostanie kwitowane
                            politowaniem nie tylko z ust ateisty, ale także katolików.
                            ) 4.Mowiac o mojej "komunistycznej" mentalnosci, twierdzisz ze zwalczanie zla
                            ) pozwoli na zapobierzenie jego rozprzestrzenianiu.
                            ) Alex: O wolnośc trzeba dbać. Jest ona krucha. I łatwo ulega zagrożeniu.
                            Jednym ze sposobów jest przeciwstawianie się tendencjom, które mogą zagroizić
                            jej. Gdyby w latach 30 w Niemczech istniał konsensus, że nie nalezy dopusdzczać
                            do włądzy partii skrajnych, Hitler nie odszedłby do włądzy. To proste
                            )
                            ) 5.Moj sposob patrzenia na swiat jest i pozostanie moim sposobem odbierania
                            ) rzeczywistosci. Moge o tym polemizowac, prowadzic dyskusje lecz nikt nie
                            zmusi
                            ) bym go zmienil. Szczegolnie poprzez prymitywny sposob, ktorym operujesz we
                            ) wlasnych wypowiedziach.
                            ) Alex: Tylko krowa nie zmienia poglądów. To kolokwializm. Osoba intyeligentna
                            pod wpływem faktów zmienia swoje zdanie. Ja dostarczam ci fakty.)
                            ) 6.Twierdzisz ze lamie podstawowe zasady?
                            ) O jakich zasadach mowicz. Czyzby o tolerancji, kulturze i obiektywizmie.
                            ) Te pojecia, sadzac po twoich wypowiedziach sa ci obce.
                            ) Alex:
                            ) 7.Milczenie moze tez byc "zlotem". Twoje nieustanne polowanie na antysemitow
                            ) nie zmieni ich zdania na ta kwestje, a bardzo mozliwe ze powiekszy ich liczbe.
                            ) Alex: Niezauważanie problemu antysemityzmu zwiększa jego nośność.
                            ) 8.Twoje nieustanne podkreslanie, ze jestes "zawodowym" historykiem umacnia
                            mnie
                            )
                            ) w przekonaniu, ze ma byc argumentem powiekszajacym wage twoich tez.
                            ) Twierdzac, ze wkroczenie Sowietow przywrocilo porzadek na terenach II
                            ) Rzeczpospolitej w 1939 ukazales, przynajmniej mojej osobie jak bardzo
                            rozmijasz
                            )
                            ) sie z wzorem historyka. Ktory powinien byc zimny, wyrachowany a jednoczesnie
                            ) nigdy nie utracic obiektywizmu. Tacy ludzie istnieja i nie popieraja swoich
                            ) pogladow oszczerstwami, bluznierstwem, falszem i szufladkowaniem ludzi.
                            ) W moim przekonaniu ty nigdy nim nie bedzies i dalej bedziesz gledzil, jaki
                            ) to "zawodowy" i "rzemiesliniczy" jest charakter twojej pracy.
                            ) Alex: ja pokazywałem ci, że dla wielu ludzi, którzy nie mieli komunistycznych
                            poglądów wkroczenie sowietów mogło być różnie odbierane. Wiele osób miasło
                            nadzieje że sowieci będą walczyć z Niemcami. W końcu załoga Lwowa wolała poddać
                            się Sowietom niż Niemcom. Historyk nie ocenia postaw. Próbuje je zrozumieć.
                            Pokazywałem ci dlaczego ludzie mogli się tak zachowywać. Tym bardziej, że tak
                            ulubione przez ciebie cieszenie się z wjazdu sowietó najczęściej było akcją
                            organizowana przez sowietów. Uzywasz skompromitowanych argumentó, aby uzasadnić
                            swój antysemityzm
                            ) 9.Co
                            • kotwicz69 Re: Na marginesie. Retoryka 29.09.03, 17:11
                              Witam;
                              Alex napisal:
                              "Alex: Po pierwsze powiedziałeś, że usprawiedliwieniem polskiego postepowania
                              wobec Zydów w czasie wojny były zbrodnie UB. To oczywiście nadużycie bo skutek
                              nie może poprzedzać przyczyny. Taki głos jest antysemicki"

Jak na historyka to albo masz skleroze lub wybitny talent do polprawd.
                              Przeciez dobrze wiesz, ze nie mowilem jedynie o okresie powojennym i UB.
                              Jesli wylecialo Ci to z glowy, to wroc do watku o relacjach dwoch narodowosci
                              na Forum Bialystok.
                              Mysle, ze wystarczajaco duzo czasu poswiecilem wydarzeniom, ktore dzialy sie na
                              terenach objetych okupacja sowiecka i jakie mialo to skutki na pozniejszy
                              przebieg wydarzen.
                              Tak wiec widzisz, ze twoje stwierdzenie ze skutek nie moze poprzedzac przyczyn
                              jest zwyczajnym klamstwem i typowa polprawda, ktora uwielbiasz operowac.
                              Co do niewielu Zydow w UB, to moze przypomnisz pozostalym uczestnikom dyskusji
                              na jakich stanowiskach Ci nieliczni operowali.
                              Pomijasz cisza fakt, ze wszystcy dyrektorzy departamentow w MBP byli
                              pochodzenia zydowskiego.
                              Jezeli bierzesz udzial w dyskusji i jak twierdzisz reprezentujesz "swiat
                              nauki", to badz bardziej precyzyjny i nie uciekaj do niedomowien lub polprawd.
                              Niestety, wracam do pracy i na tym zakoncze opowiedz.

Kotwicz
                              • alex.4 Re: Na marginesie. Retoryka 30.09.03, 18:27
                                Kotwiczu jesteś antysemitą, co jasno wynika z moich dwóch ostatnich postów.
                                Pokazuje to czarno na białym.
                                Wspomniałeś o UB w kontekście antysemityzmu Polaków w czasie wojny. To po
                                pierwsze. Po drugie związek Żydów i sowityzacja kresów jest jeszcze mniej
                                uprawomocniony niż związek Żydów i bezpieczeństwa. Z liczb jednozsnacznie
                                wynika, że w różnych organach władzy liczebność ich nie była tak duża jak
                                wskazywałby na to ich udział w zaludnieniu kresów. Żydów w różnych ciałach o
                                różnej władzy na kresach było rónie mało jak Polaków, którzy rzadko
                                współpracowali z sowietami. I znowu dochodzimy do tego samego. Czy jeśli ułamek
                                społeczności to swinie, czy za to mają przepraszać wszyscy? Jak widzę jednak
                                jesteś zwolennikiem przeproszenia Rosji za zbrodnmie czeka. Udział Polaków w
                                Czeka był bardzo duży. Podobnie jak łotyszy, ale te dwie nacje dominowały w
                                czeka w pierwszej poł. lat Dwudziestych XX w. A więc określ się jasno, czy
                                jesteś za tym, aby polski prezydenmt przeprosił Rosją za zbrodnie
                                Dzierżyńskiego i spółki, czy nie.
                                Kto stał na czele departamentów w MBP decydowała Moskwa przy pewnej konsultacji
                                z władzami Polskimi. Tu zasady rekrutacji były proste. Byli to ludzie, którzy
                                byli Moskwie pewni. Moskwa i najwyższe włądze partyjne prowadziły swoją linię w
                                obsadzie tych stanowisk. Swoja własna logiką. Być może logika ta miała na celu
                                również i uwolnienie winy lokalnych komunistów za organizowaną przez nich
                                sowietyzację społęczeństw i likwidację wszystkich niezależnych od komunistów
                                sił. Jedną z nich było kierowanie na te stanowiska ludzi wywodzącvych się z
                                mniejszości. Zawsze można było potem powiedzieć, że za zbrodnie są
                                odpowiedzialni oni, a nie centrala w Moskwie reprezentowana przez ambasadora i
                                włądze PRL/PZPR. Zauważ, że w czsie czystek które przewineły się przez demoludy
                                w latach 50 (i końcu lat 40) zawsze wśród ofiar istniał jeden klucz - nelezli
                                oni do mniejszości, a jesli było inaczej, to stalinowscy prokuratorzy kłamiąc w
                                zywe oczy twierdzili, że tak jest (casus Rajka). Jak podsumował to jeden z
                                wybitniejszych polskich historyków, na pytanie dlacxzego w UB było wiecej Żydów
                                iż wynikałoby z statystyki odpowiedź jest jedna dlaczego nie. Logika selekcji
                                kadr do MBP i UB powoduje, że zatrudnienie tam osób nie miało nic współnego z
                                preferancjami danbej kategorii osób.
                                A co do Zydó i Sowietów na kresach. To w kogo rękach był drobny handel na
                                kresach za II RP i kto go uspołecznił. To przecież banał i każdy antysemita
                                gdyby tylko chciał zwróciłby na to uwagę. Zydzi mieli równie duzo do stracenia
                                jka Polacy. JDlatego również byli prześladowani przez ZSRR w latach 39-41.
                                Żydów na Syberii znlazło się wiecej niż Polaków jesli porównamy procent
                                ludności na kresach i procent ludnosci wywiezionej. Takie są fakty.
                                W ostatnich postach pokazuje ci jka wyglądała rzeczywistość. jeśli nie
                                potrafisz wyciągnać wnioskó, to albo nie umiesz, albo nie chcesz.
                                Najprawdopodobniej to drugie. Jesli tak, to jesteś antysemitą.
                                Pozdr

• kotwicz69 Re: Na marginesie. Retoryka 01.10.03, 14:26
                                  Alex;
                                  Szkoda slow i czasu.

Kotwicz
                                  • alex.4 Re: Na marginesie. Retoryka 02.10.03, 16:30
                                    jaw widzę nie masz co powiedzieć. Mam nadzieję, że wyciągniesz wnioski z
                                    dyskusji i nie bedziesz plutł wiecej głupot
                                    Pozdr
                                    • kotwicz69 Re: Na marginesie. Retoryka 02.10.03, 17:55
                                      Problem w tym Alexie, ze ty nie widzisz, a co do glupot to pozostawie bez
                                      komentarza. Tylko ty masz prawo oceniac inne poglady niz wlasne jako debilizm,
                                      antysemityzm, glupoty itp.Tym sie wlasnie roznimy, kultura obyczajow.
                                      Moze przez lornetke dostrzezesz, co oznaczaja slowa: szkoda slow i czasu.

Kotwicz
                      • alex.4 Re Do Aanda 28.09.03, 16:29
                        jesteś pierwszą osobą, która jest powołana do takich pouczeń.
                        Jak rozumiem wedle ciebie takie subtelne pouczanie to wygrażanie w internecie
                        (więc bezbolesne) pięścmi.
                        Pozdr
                        • aand Re: Na marginesie. Retoryka 28.09.03, 18:36
                          Metoda zaliczania do negatywnej kategorii pojęć

Chwyt polega na tym, że niewygodne twierdzenie przeciwnika zalicza się do
                          jakiejś nienawistnej dla słuchaczy kategorii pojęć mających pejoratywne
                          skojarzenia i opatruje odpowiednią formułą. Przykład: "O, to już znamy,
                          wymachiwanie pięściami, średniowiecze..."
                          • alex.4 Re: Na marginesie. Retoryka 28.09.03, 18:44
                            ale co ja poradzę, że czasami prawda jest goła..
                            • all2 Re: Na marginesie. Retoryka 28.09.03, 19:06
                              nic, Alex, nic na to nie poradzisz...
                              • aand Re: Na marginesie. Retoryka 28.09.03, 19:35
                                :))))))))
                                • alex.4 Re: Na marginesie. Retoryka 29.09.03, 14:11
                                  czyli tyle ile zawsze masz do dodania... :)))
                            • kotwicz69 Re: Na marginesie. Retoryka 09.10.03, 19:35
                              Nic nie poradzisz Alexie, nic a nic.
                              Nago, a nawet bardzo nago ukazuje prawdziwe oblicze Twoje, czyli "zawodowego
                              historyka", ktory uzywa argumentow nastepujacej tresci-uwaga cytuje doslowna
                              wypowiedz Alexa z forum Bialystok:

Kiedyś Tuwim napisał, że on chciałby pisać nie o Polsce, ale o wiośnie, kiedy
                              jest wiosna...
                              Dziwne, że palenie flagi znów kojarzy się z Izraelem (czy Ukrainą). Wiodać
                              stare demony nie spią, i potwierdz to tylko teże, że antysemityzm jest silny w
                              Polsce, a milczenie na ten temat jest niewłaściwe. Trzseba tych głupich chamów
                              edukować. Iracjonalna nienawiść do iunnych, czy to są Niemcy, Żydzi, Ukraincy
                              jest smutna. I żałosna. Polaków trzeba edukować. Inaczej nadal będą głosować na
                              takich chamów jak Lepper czy złodziei kryjących się pod fartuszkiem
                              prokościelnym jak LPR...
                              I.Szamir miał chyba rację, że część Polakówwysysa chyba antysemityzm z mlekiem
                              matki. To jakie Rysiu podałeś
                              przykłady oczywiście było znaczące. Ach ta frustracja. jesteś najwidoczniej
                              bardzo nieszczęśliwytm człowiekiem. Nie mam przyjemności rozmawiać z osobami
                              twego pokroju. Gdybyś nie miał problemu z antysemityzmem nie podałbyś akurat
                              tego państwa...
                              A palenie flag? To pewna demostracja, pewien gest. Jesli czemuś służy, to
                              dlaczego
                              nie należy wykonać tego gestu. Tylko powinno to czemuś śłużyć. A ideologia
                              powodujaca ten czyn powinna być logiczna i być niegłupia

Wstyd krajowi, oraz jego szkolnictwu ktore zatrudnia takich pseudonaukowcow.
                              Ale widocznie Alex nalezy do tej grupy inteligentow, o ktorych Kaczmarski
                              spiewal ze:

Niech nikt krwią cudzą rąk mi nk kala,
                              Dzieje nie takie znają ofiary!
                              Niech wie, kto chciał już pomniki zwalać-
                              Winny nie ujdzie w tym kraju kary!

I wypiszemy wszystkim na skórze
                              Prawa człowieka i obywatela!
                              Prawo do pracy! Miejsce - przy murze!
                              I syna twarz w plutonie, co strzela!

A kiedy wszystko do ładu wróci
                              W szafach należne miejsce mundurom.
                              Snów filozofów młodzież się uczy
                              A ręka zmienia pałkę na pióro…

Nic wiec Alexie nie poradzisz na prawde, ktora jest gola.

Kotwicz
                              • ormond Re: Na marginesie. Retoryka 10.10.03, 03:25
                                kotwicz69 napisał:

> Nic nie poradzisz Alexie, nic a nic.
                                > Nago, a nawet bardzo nago ukazuje prawdziwe oblicze Twoje, czyli "zawodowego
                                > historyka", ktory uzywa argumentow nastepujacej tresci-uwaga cytuje doslowna
                                > wypowiedz Alexa z forum Bialystok:
                                >
                                > Kiedyś Tuwim napisał, że on chciałby pisać nie o Polsce, ale o wiośnie, kiedy
                                > jest wiosna...
                                > Dziwne, że palenie flagi znów kojarzy się z Izraelem (czy Ukrainą). Wiodać
                                > stare demony nie spią, i potwierdz to tylko teże, że antysemityzm jest silny
                                w
                                > Polsce, a milczenie na ten temat jest niewłaściwe. Trzseba tych głupich
                                chamów
                                > edukować. Iracjonalna nienawiść do iunnych, czy to są Niemcy, Żydzi, Ukraincy
                                > jest smutna. I żałosna. Polaków trzeba edukować. Inaczej nadal będą głosować
                                na
                                >
                                > takich chamów jak Lepper czy złodziei kryjących się pod fartuszkiem
                                > prokościelnym jak LPR...
                                > I.Szamir miał chyba rację, że część Polakówwysysa chyba antysemityzm z
                                mlekiem
                                > matki. To jakie Rysiu podałeś
                                > przykłady oczywiście było znaczące. Ach ta frustracja. jesteś najwidoczniej
                                > bardzo nieszczęśliwytm człowiekiem. Nie mam przyjemności rozmawiać z osobami
                                > twego pokroju. Gdybyś nie miał problemu z antysemityzmem nie podałbyś akurat
                                > tego państwa...
                                > A palenie flag? To pewna demostracja, pewien gest. Jesli czemuś służy, to
                                > dlaczego
                                > nie należy wykonać tego gestu. Tylko powinno to czemuś śłużyć. A ideologia
                                > powodujaca ten czyn powinna być logiczna i być niegłupia
                                >
                                > Wstyd krajowi, oraz jego szkolnictwu ktore zatrudnia takich pseudonaukowcow.
                                > Ale widocznie Alex nalezy do tej grupy inteligentow, o ktorych Kaczmarski
                                > spiewal ze:
                                >
                                > Niech nikt krwią cudzą rąk mi nk kala,
                                > Dzieje nie takie znają ofiary!
                                > Niech wie, kto chciał już pomniki zwalać-
                                > Winny nie ujdzie w tym kraju kary!
                                >
                                > I wypiszemy wszystkim na skórze
                                > Prawa człowieka i obywatela!
                                > Prawo do pracy! Miejsce - przy murze!
                                > I syna twarz w plutonie, co strzela!
                                >
                                > A kiedy wszystko do ładu wróci
                                > W szafach należne miejsce mundurom.
                                > Snów filozofów młodzież się uczy
                                > A ręka zmienia pałkę na pióro…
                                >
                                > Nic wiec Alexie nie poradzisz na prawde, ktora jest gola.
                                >
                                > Kotwicz

Mysle, ze juz moglbys "ssiasc" z Alexa. Pomijajac jego styl, to glowne tezy
                                jego wypowiedzi sa 100% sluszne:

- W Polsce istnieje problem antysemityzmu (prawda),
                                - Antysemityz (i inne formy szowinizmu) trzeba "zwalczac" poprzez mowienie
                                prawdy i edukacje (prawda),
                                - Na mitach i ignorancji zeruja takie populistyczne (zabarwione na brunatno)
                                ugrupowania jak LPR i Jedrek Lepiej (prawda).

A wiersz Kaczmarskiego, bez przesady, tyczy sie "intelektualistow", ktorzy po
                                wojnie poszli na pasek komuny. Nie sadze aby tutaj pasowal.
                                • ralston Re: Na marginesie. Retoryka 10.10.03, 09:12
                                  Dobrze, tylko we wszystkim przesada jest niewskazana. Nie można na siłę
                                  dopatrywać się antysemityzmu, tam, gdzie go nie ma. A Alex zrobił z misia_rysia
                                  antysemitę, na podstawie jego zapytania o flagę. Pytania - czy gdyby zamiast
                                  zniszczonej polskiej flagi byla zniszczona flaga Izraela, to reakcje byłyby
                                  takie same. Nie byłyby i wiemy o tym. A to pokazuje, że w temacie antysemityzmu
                                  łatwo też o przesadę i można dokopać komuś Bogu ducha winnemu.
                                  • ormond Re: Na marginesie. Retoryka 10.10.03, 12:21
                                    ralston napisał:

> Dobrze, tylko we wszystkim przesada jest niewskazana. Nie można na siłę
                                    > dopatrywać się antysemityzmu, tam, gdzie go nie ma. A Alex zrobił z
                                    misia_rysia
                                    >
                                    > antysemitę, na podstawie jego zapytania o flagę. Pytania - czy gdyby zamiast
                                    > zniszczonej polskiej flagi byla zniszczona flaga Izraela, to reakcje byłyby
                                    > takie same. Nie byłyby i wiemy o tym. A to pokazuje, że w temacie
                                    antysemityzmu
                                    >
                                    > łatwo też o przesadę i można dokopać komuś Bogu ducha winnemu.

Chyba nieuwaznie przeczytales co napisal Alex. Przeciez to on ze zdziwieniem
                                    zauwaza, ze przy termacie zniszczenia polskiej fagi, natychmiast pojawia sie
                                    motyw flagi Izrala: "Dziwne, że palenie flagi znów kojarzy się z Izraelem (czy
                                    Ukrainą). Wiodać stare demony nie spią". I ma racje stawiajac teze, ze tak
                                    jest, poniewaz w Polsce istnieje problem antysemityzmu. Wedlug mnie jest to
                                    oczywiste.
                                    Jezeli mamy juz dywagowac na rekcje na zniszczenie flag roznych krajow, to
                                    oczywiste ze reakcja NIE BYLABY i NIE MOZE BYC taka sama. Wynika to z
                                    uwarunkowan historyczno-politycznych. Niszczenie flagi Izraela byloby
                                    potencjalnie nalodowane olbrzymim ladunkiem emocjonalnym i byloby
                                    oczywistoscia, ze natychmiast wywolaloby bytanie o to czy nie bylo w tym
                                    motywow: a. antysemickich, b. faszystowskich. Nie zapominajmy, ze na tej ziemi
                                    mieszkalo jeszcze niedawno kilka milionow obywateli polskich pochodzenia
                                    zydowskiego i ta ziemia jest tez ich najwiekszym cmentarzyskiem. Ci co pisza,
                                    ze flaga Madagaskaru w Polsce i flaga Izraela w Polsce ma to samo znaczenie,
                                    udawadniaja kompletna ignorancje, albo swiadoma zla wole.
                                    • ralston Re: Na marginesie. Retoryka 10.10.03, 12:34
                                      Czytałem uważnie to, co napisał Alex. I czytałem uważnie to, co było pisane
                                      wcześniej. I uważam że przyklejanie komuś etykietki antysemity, za samo pytanie
                                      czy taka sama reakcja byłaby na flagę izraelską czy ukraińską to gruba przesada.
                                      • ormond Re: Na marginesie. Retoryka 10.10.03, 13:06
                                        ralston napisał:

> Czytałem uważnie to, co napisał Alex. I czytałem uważnie to, co było pisane
                                        > wcześniej. I uważam że przyklejanie komuś etykietki antysemity, za samo
                                        pytanie
                                        >
                                        > czy taka sama reakcja byłaby na flagę izraelską czy ukraińską to gruba
                                        przesada
                                        > .
                                        Podtrzymuje swoja opine. W kontekscie watku o zniszczeniu polskiej flagi takie
                                        pytanie jest albo: znakiem glupoty / ignorancji, albo dowodem na problem z
                                        antysemityzmem. Alex napisal "Gdybyś nie miał problemu z antysemityzmem nie
                                        podałbyś akurat tego państwa...". Trudno sie nie zgodzic.
                                    • aand Re: Na marginesie. Retoryka 10.10.03, 12:55
                                      ormond napisał:

> Chyba nieuwaznie przeczytales co napisal Alex. Przeciez to on ze zdziwieniem
                                      > zauwaza, ze przy termacie zniszczenia polskiej fagi, natychmiast pojawia sie
                                      > motyw flagi Izrala: "Dziwne, że palenie flagi znów kojarzy się z Izraelem
                                      (czy Ukrainą). Wiodać stare demony nie spią". I ma racje stawiajac teze, ze
                                      tak jest, poniewaz w Polsce istnieje problem antysemityzmu. Wedlug mnie jest
                                      to oczywiste.

Wydaje mi sie ze to bardzo polski punkt widzenia. Byl kiedys takie ciekawe
                                      pismo "Ameryka". Czytalem tam kiedys o sprawie spalenia amerykanskiej flagi
                                      przez Amerykanina. Sad Najwyzszy mial rozstrzygnac czy wolno to robic czy nie
                                      (bodaj zlamanie pierwszej poprawki do konstytucji). I sad orzekl ze mozna,
                                      prawo naturalne jednostki do wolnosci powinno stac zawsze wyzej, jezeli prawo
                                      panstwowe wchodzi z nim w konflikt. A u nas od razu jest to utozsamiane z flaga
                                      innego, i to konkretnego panstwa. Dlaczego? A palenie niemieckiej flagi byloby
                                      aktem sprawiedliwosci dziejowej?

> Jezeli mamy juz dywagowac na rekcje na zniszczenie flag roznych krajow, to
                                      > oczywiste ze reakcja NIE BYLABY i NIE MOZE BYC taka sama. Wynika to z
                                      > uwarunkowan historyczno-politycznych. Niszczenie flagi Izraela byloby
                                      > potencjalnie nalodowane olbrzymim ladunkiem emocjonalnym i byloby
                                      > oczywistoscia, ze natychmiast wywolaloby bytanie o to czy nie bylo w tym
                                      > motywow: a. antysemickich, b. faszystowskich. Nie zapominajmy, ze na tej
                                      ziemi mieszkalo jeszcze niedawno kilka milionow obywateli polskich pochodzenia
                                      > zydowskiego i ta ziemia jest tez ich najwiekszym cmentarzyskiem. Ci co
                                      pisza, ze flaga Madagaskaru w Polsce i flaga Izraela w Polsce ma to samo
                                      znaczenie, udawadniaja kompletna ignorancje, albo swiadoma zla wole.

Odwolujesz sie do historii. W Polsce od XI wieku mieszkali Ormianie, i tez
                                      niemal do czasów wspólczesnych - dlaczego eksterminacja Ormian przez Turków w
                                      1916 nie wywoluje emocji - tez tu mieszkali. Moze to tylko kwestia pamieci, o
                                      to czy mówisz bylo w miare niedawno? Czy moze chodzi o licytacje na cierpienia -
                                      wybacz ale argumenty "kto bardziej cierpial" swiadcza o mentalnosci a la
                                      Walesa. On tez "porzadkowal" kto,ile wycierpial... A juz na koniec nie uwazasz
                                      ze spalenie w Polsce flagi Madagaskaru i Izraela powinna byc tym samym. Po
                                      prostu zlem - na które nie godza sie nasze normy spoleczne, zwyczaje i prawa.
                                      • ormond Re: Na marginesie. Retoryka 10.10.03, 13:02
                                        A juz na koniec nie uwazasz
                                        > ze spalenie w Polsce flagi Madagaskaru i Izraela powinna byc tym samym. Po
                                        > prostu zlem - na które nie godza sie nasze normy spoleczne, zwyczaje i prawa.

To teraz wyobraz sobie, ze w Katyniu spalona flage polska i flage Madagaskaru.
                                        Nie ma zadnej roznicy?
                                        • aand Re: Na marginesie. Retoryka 10.10.03, 13:10
                                          ormond napisał:

> To teraz wyobraz sobie, ze w Katyniu spalona flage polska i flage
                                          Madagaskaru.
                                          > Nie ma zadnej roznicy?

Odpowiedziales sobie sam - absurdalnosc tego typu poczynan. Rownie dobrze mozna
                                          sie rzucic z nozem na obraz Mony Lisy. I co chcesz przez to osiagnac?
                                          • ormond Re: Na marginesie. Retoryka 10.10.03, 13:17
                                            aand napisał:

> ormond napisał:
                                            >
                                            > > To teraz wyobraz sobie, ze w Katyniu spalona flage polska i flage
                                            > Madagaskaru.
                                            > > Nie ma zadnej roznicy?
                                            >
                                            > Odpowiedziales sobie sam - absurdalnosc tego typu poczynan. Rownie dobrze
                                            mozna

Wlasnie. Z flaga Izraela w Polsce byyloby dokladnie tak samo.
                                            >
                                            > sie rzucic z nozem na obraz Mony Lisy. I co chcesz przez to osiagnac?

Jak to co? W koncu to Alex dostal pstryczka w nos bo udowadnial, ze flaga
                                            Madagaskaru i Izreala w Polsce to nie to samo...
                                            • aand Re: Na marginesie. Retoryka 10.10.03, 13:25
                                              ormond napisał:

> > Odpowiedziales sobie sam - absurdalnosc tego typu poczynan. Rownie dobrze
                                              > mozna
                                              >
                                              > Wlasnie. Z flaga Izraela w Polsce byyloby dokladnie tak samo.

Zdumiewa mnie metoda przcinania zdan na pól. To swiatowe i eleganckie?
                                              A co ze spaleniem flagi polskiej (czy jakiejkolwiek innej) w Izraelu?
                                              Przeszlosc legitymizuje ich do takich czynów? A widzialem jak osadnicy
                                              izraelscy palili flagi...

> > sie rzucic z nozem na obraz Mony Lisy. I co chcesz przez to osiagnac?
                                              >
                                              > Jak to co? W koncu to Alex dostal pstryczka w nos bo udowadnial, ze flaga
                                              > Madagaskaru i Izreala w Polsce to nie to samo...

To taki chwyt retotyczy? Wprowadzenie do rozmowy osoby trzeciej - aby nieco
                                              przesunac kierunek dyskusji?
                                              • ormond Re: Na marginesie. Retoryka 10.10.03, 13:33
                                                aand napisał:

> ormond napisał:
                                                >
                                                >
                                                > > > Odpowiedziales sobie sam - absurdalnosc tego typu poczynan. Rownie do
                                                > brze
                                                > > mozna
                                                > >
                                                > > Wlasnie. Z flaga Izraela w Polsce byyloby dokladnie tak samo.
                                                >
                                                > Zdumiewa mnie metoda przcinania zdan na pól. To swiatowe i eleganckie?
                                                > A co ze spaleniem flagi polskiej (czy jakiejkolwiek innej) w Izraelu?
                                                > Przeszlosc legitymizuje ich do takich czynów? A widzialem jak osadnicy
                                                > izraelscy palili flagi...
                                                >
                                                > > > sie rzucic z nozem na obraz Mony Lisy. I co chcesz przez to osiagnac?
                                                > >
                                                > > Jak to co? W koncu to Alex dostal pstryczka w nos bo udowadnial, ze flaga
                                                > > Madagaskaru i Izreala w Polsce to nie to samo...
                                                >
                                                > To taki chwyt retotyczy? Wprowadzenie do rozmowy osoby trzeciej - aby nieco
                                                > przesunac kierunek dyskusji?

Po pierwsze, to zlosciwosci nie sa potrzebne....

Jesli ktos pali flagi w Izraelu, to jest to godne potepienia. Jesli pala nasza
                                                flage, to my powinnismy to potepic, ale w gruncie rzeczy, to jest ich problem z
                                                ktorym oni musieliby sobie poradzic. Palenie flagi u nas jest naszym problemem
                                                i o tym rozmawialismy.

Zaden chwyt retoryczny, cala dyskusja rozwnela sie z tego, ze stanalem po
                                                stronie Alexa jak reakcja na post Kotwicza.

• aand Re: Na marginesie. Retoryka 10.10.03, 13:39
                                                  ormond napisał:

>
                                                  > Po pierwsze, to zlosciwosci nie sa potrzebne....
                                                  >
                                                  > Jesli ktos pali flagi w Izraelu, to jest to godne potepienia. Jesli pala
                                                  nasza flage, to my powinnismy to potepic, ale w gruncie rzeczy, to jest ich
                                                  problem z ktorym oni musieliby sobie poradzic. Palenie flagi u nas jest
                                                  naszym problemem i o tym rozmawialismy.
                                                  >
                                                  > Zaden chwyt retoryczny, cala dyskusja rozwnela sie z tego, ze stanalem po
                                                  > stronie Alexa jak reakcja na post Kotwicza.

I super. Trzy madre zdania i mnie to wystarcza, podpisuje sie pod pierwszymi
                                                  dwoma, trzecie rozumiem :) Wirtualny uscisk dloni? :)
                                                  • ormond Re: Na marginesie. Retoryka 10.10.03, 13:41

> I super. Trzy madre zdania i mnie to wystarcza, podpisuje sie pod pierwszymi
                                                    > dwoma, trzecie rozumiem :) Wirtualny uscisk dloni? :)

Wzajemnie :)
                                              • alex.4 Re: Na marginesie. Retoryka 10.10.03, 13:42
                                                Kotwiczu i Rals z egzegezy tekstów macie dwóję. Proszę jeszce raz podejść do
                                                zaliczenia. Nietykieta wymaga cytowania tekstu, relacjonowanie go wiernie, a
                                                nie przekręcania jego. W przypadku Kotwicza to coraz wyraźniejsz obsesja.
                                                Jak zauważył Ormond wyraziłem zdziwienie dlaczego znów niektórzy obsesyjnie
                                                wracają do flagi Izraela. Najwidoczniej ich to kręci. Ale jeśli podniecają ich
                                                takie rzeczy, to niech może nie robia tego publicznie. To zboczenie. Okazało
                                                się, że dla takich jak rysio-misio tylko flaga Izraela (i Ukrainy) przychodzi
                                                im na mysl w tej sprawie. To zboczone, Obsesja.
                                                To jest antysemityzm. Gdyby dla nich nie miało znaczenie czy to flaga Izraela a
                                                nie Magagaskaru. Ale dla nich znaczenie ma. Dlatego to jest antysemityzm.
                                                Kotwiczu dla mnie wypowqiedź Szamira była róenie beznadziejnie głupia jak
                                                wypociny polskich antysemitów. Po dyskusji z Tobą widzę, że niestety Szamir
                                                miał chyba w stosunku do części Polakó rację. To smutne.
                                                Rals przeczytaj wypowiedzi jegomościa Lancet....
                                                Aand widzę, że tradycyjnie nie masz nic do powiedzenia. W retoryce też nie
                                                jesteś najlepszy...
                                                Pozdr
                                                • habitus Re: Na marginesie. Retoryka 10.10.03, 15:31
                                                  alex.4 napisał:

> Kotwiczu i Rals z egzegezy tekstów macie dwóję. Proszę jeszce raz podejść do
                                                  > zaliczenia. Nietykieta wymaga cytowania tekstu, relacjonowanie go wiernie, a
                                                  > nie przekręcania jego. W przypadku Kotwicza to coraz wyraźniejsz obsesja.
                                                  > Jak zauważył Ormond wyraziłem zdziwienie dlaczego znów niektórzy obsesyjnie
                                                  > wracają do flagi Izraela. Najwidoczniej ich to kręci. Ale jeśli podniecają
                                                  ich
                                                  > takie rzeczy, to niech może nie robia tego publicznie. To zboczenie. Okazało
                                                  > się, że dla takich jak rysio-misio tylko flaga Izraela (i Ukrainy) przychodzi
                                                  > im na mysl w tej sprawie. To zboczone, Obsesja.
                                                  > To jest antysemityzm. Gdyby dla nich nie miało znaczenie czy to flaga Izraela
                                                  a
                                                  >
                                                  > nie Magagaskaru. Ale dla nich znaczenie ma. Dlatego to jest antysemityzm.
                                                  > Kotwiczu dla mnie wypowqiedź Szamira była róenie beznadziejnie głupia jak
                                                  > wypociny polskich antysemitów. Po dyskusji z Tobą widzę, że niestety Szamir
                                                  > miał chyba w stosunku do części Polakó rację. To smutne.
                                                  > Rals przeczytaj wypowiedzi jegomościa Lancet....
                                                  > Aand widzę, że tradycyjnie nie masz nic do powiedzenia. W retoryce też nie
                                                  > jesteś najlepszy...
                                                  > Pozdr

A ty Alex tradycyjnie zarozumiały i niegrzeczny. Pewne rzeczy się nie zmieniają
                                                  a widzę, że poparcie Ormonda jeszcze cię rozzuchwaliło. Nie jesteś tutaj
                                                  nauczycielem i twoje dwójki na nikim, jak sądzę, nie wywrą wrażenia, którego
                                                  byś oczekiwał. Ucz się od Ormonda kultury wypowiedzi, to być może tezy
                                                  (poniekąd słuszne) zawarte w twoich wypowiedziach nie będą chybiały celu. Takie
                                                  mam zdanie.
                                                  • alex.4 Re: Na marginesie. Retoryka 10.10.03, 17:19
                                                    Ja iwem co powiedziałem, a co próbuje się mi czasami wmawiać zniekształcajac
                                                    wypowiedzi, albo wyrywając z konketstu. "Tak interpretując" tekst mozna z nim
                                                    zrobić praktycznie wszystko. Wypaczyć również. Kotwicz zaczyna mieć obsesje.
                                                    Dziwię się, że nie reagował na wypowiedzi np. lanceta. Najwidoczniej to mu nie
                                                    przeszkadza.
                                                    I jeszcze jedno. Jakiś czas temu Kotwicz przestał pisać w ttym wątku,
                                                    argumentacja jego była miałka co nawet chyba on zauważył. Teraz wraca, ale
                                                    porusza temat zupełnie niezależny od prowadzonej tu dyskusji.
                                                    Habitusie, ale z twoich wypowiedzi o astrologii mozna było się grzeczności
                                                    wprost uczyć. Nie miałaś argumentów merytorycznych to pozostawały Ci tylko
                                                    kalumnie...
                                                    Pozdr
                                                  • habitus Re: Na marginesie. Retoryka 10.10.03, 17:27
                                                    A co, u licha, ma piernik do wiatraka?????? I tam i tu, i we wszystkich swoich
                                                    dyskusjach prezentujesz dosyć banalne, politycznie porawne, zgodne z moimi
                                                    zresztą, poglądy w sposób, który budzi moją odrazę. Jesteś pełen pogardy dla
                                                    tych, którzy nie podzielają twoich (dosyć rozpowszechnionych zresztą) sądów i
                                                    pełen najwyższego uznania dla siebie. Jesteś po prostu pyszałkiem i nie z
                                                    twoimi poglądami ludzie polemizują - tylko z tobą. Jak na Wagę masz bardzo mało
                                                    wyczucia i dyplomacji :)))
                                • kotwicz69 Re: Na marginesie. Retoryka 10.10.03, 14:20
                                  Ormondzie;
                                  Ja na Alexie nie "siedze".
                                  Nie chodzilo mi wcale o tresc, tylko o forme i dlatego zareagowalem na jego
                                  post. Spojrz na pierwsza linijke fragmenu zamieszczonego pod spodem i
                                  odpowiedz, czy takie wyrazanie mysli przystoi osobie, ktora uwaza sie za
                                  naukowca:
                                  "Trzseba tych głupich chamów
                                  edukować. Iracjonalna nienawiść do iunnych, czy to są Niemcy, Żydzi, Ukraincy
                                  jest smutna. I żałosna. Polaków trzeba edukować. Inaczej nadal będą głosować na
                                  takich chamów jak Lepper czy złodziei kryjących się pod fartuszkiem
                                  prokościelnym jak LPR..."

Co do istnienia antysemityzmu w Polsce, nie wiem czy jest to prawda(dawno nie
                                  bylem) ale jak dobrze wiesz jest on obecny prawie wszedzie,
                                  do zwalczania szowinistycznych pogladow, w tym antysemityzmu jest potrzebna
                                  edukacja oraz mowienie prawdy.Zgoda, tylko kto bedzie sedzia tego co jest
                                  prawda i czy jest ona obiektywna badz subiektywna.
                                  Jednostajny monolog wypowiedzi Alexa nie przyjmuje innych spojrzen czy tez ocen
                                  wydarzen historii.Czyzby to o taka edukacje i prawde chodzilo?
                                  Ja w to watpie.
                                  Co do Kaczmarskiego, to masz zapewne racje, Alex na pasku nie chodzi.On tylko
                                  ma wizje, wszedzie widzi antysemitow oraz posluguje sie jezykiem nie
                                  dopuszczalnym w normalnej cywilizowanej wymianie zdan(czytaj jezyk chamski).
                                  Jeszcze raz pozwole powtorzyc, moja reakcja byla wylacznie spowodowana
                                  bulwersujacym moim zdaniem zachowaniem Alexa i to wszystko.
                                  Uwaga na chamskie zachowanie nie zawsze rowna sie byciem antysemita drogi
                                  Alexie, nie zawsze.

Kotwicz.
                                  • alex.4 Re: Na marginesie. Retoryka 10.10.03, 14:55
                                    1 Inne spojrzenia historii? Twoje spojrzenie historii jest rónie poprawne jak
                                    głos delikwenta z Moskwy, który przekonuja że katyń jest dziełem Niemców, a
                                    Polacy zwalają winę na Rosjan za Niemieckie pieniądzę. Podobnie jak tamten
                                    facet nie masz pojęcia o historii. Po prostu. Kropka
                                    2 Kotwiczu, dlaczego nie oburzyły Cię wypowiedzi lanceta pod adresem MK,
                                    którego to ten jegomoś chciał bić na gołą cztery litery? Jak rozumiem w tego
                                    typu wypowiedzi nie widzisz nic złego. Reszta jest milczeniem.... Szkoda
                                    słów....
                                    3 Antysemityzm jest. twoje uronione posty są na to przykładem.
                                    • kotwicz69 Re: Na marginesie. Retoryka 10.10.03, 15:29
                                      Powiec to ludziom z "Zegoty", lub innym bohaterom ruchu podziemnego.
                                      Nie odracaj kota ogonem i nie stawiaj znakow jednosci pomiedzy belkotem
                                      sowietow o Katyniu a obecnnoscia i udzialem mniejszosci zydowskiej w
                                      strukturach partii komunistycznej, oraz aparatu terroru.
                                      Moze zamiescisz swoja opinie o niedawno opublikowanym fakcie uczestnictwa Zydow
                                      niemieckich w Wermachcie?
                                      Wiekszosc z nnich sluzyla w armii by udowodnic, ze sa dobrymi obywatelami III
                                      Rzeszy. Ale to moze bedzie zbyt niewygodne z obrazem ktory ty ksztaltujesz,
                                      czyli Zyd=przesladowany, Polak=przesladowca.
                                      Nigdy nie twierdzilem, ze antysemityzmu nie ma.
                                      Co do urojenia, pozwol ze ja nie ocenie twoich wypowiedzi.
                                      Szkoda czasu i oczu.

Kotwicz
                                      • alex.4 Re: Na marginesie. Retoryka 10.10.03, 15:43
                                        Kortwiczu przestań bełkotać. Tłumaczyłem ci pewne rzeczy. Widać zupełnie do
                                        ciebie to nie dociera. Rozumiem, że kiedy lekarz zaleci ci lekarstwo to rónież
                                        zamiast je xzarzyć będziesz się upierał, iż wiesz lepiej. Twoje interpretacje
                                        historii są błedne. Nie masz o niej po prostu pojęcia.
                                        Przypominasz człowieka, który ma lecieć samolotem po raz pierwszy, po czym
                                        wchodzi do kokpitu i ozbnajmia, że on eliepj zna się na laatniu niż piloci.
                                        Rezultat byłby oczywisty katastrofa. twoje wypowiedzi historyczne są katastrofą.
                                        • kotwicz69 Re: Na marginesie. Retoryka 10.10.03, 16:06
                                          Dziekuje towarzyszu nauczycielu, serdecznie dziekuje.
                                          Niech Ci tow.Fejgin, Romkowski oraz towarzyszka Julia Brustiger i wielu innych
                                          w madrosci wynagrodzi.

Kotwicz

• alex.4 Re: Na marginesie. Retoryka 10.10.03, 16:12
                                            Kotwiczu po raz kolejny pokazałeś ile warte są twoje argumenty. Nic.... Twoja
                                            wypowiedź świadczyła o bezsilności i słąbości.
                                            Może są rzeczy na których się znasz. Historia do nich z prewnością nie nalezy.
                                            A na marginesie
                                            wiesz wielu narodowych katolików zosrtało nimi w 89. Wcześniej byli czerwoni....
                                            • kotwicz69 Re: Na marginesie. Retoryka 10.10.03, 16:31
                                              W odroznieniu od nich, ty byles, jestes i nim bedziesz.
                                              Moze nawet wbrew checiom.
                                              Jesli potrafisz logicznie myslec, to wrocisz do wczesniejszych postow i
                                              zauwazysz, ze ja tylko odpowiedzialem na pytanie luego, ktore dotyczylo
                                              jednostek, a nie calego spoleczenstwa zydowskiego.
                                              Wedlug ciebie to antysemityzm, wedlug mnie to polemika z pleta zawarta w
                                              wypowiedzi luego.
                                              Jesli nie widzisz roznicy, to niestety nic na to nie poradze.
                                              Wyzywanie ludzi od antysemitow, oraz okreslanie jakichkolwiek wypowiedzi o
                                              rzeczach, ktore nie sa chwalebne w przeszlosci zydowskiej mianem antysemityzmu,
                                              widocznie naleza do twych ulubionych czynnosci.

Kotwicz
                                              • alex.4 Re: Na marginesie. Retoryka 10.10.03, 16:38
                                                Kotwiczu o czym ty mówisz? Wklejasz posty z innego forum, wyrwane z kontekstu,
                                                to przypomina mechanizmy propagandy stalinowskiej. Jak rozumiem krótki kurs
                                                WKP/b/ jest ci bardzo bliski.
                                                O twojej argumentacji 'historycznej' już pisałem. Nie będę się powtarzał.
                                                • kotwicz69 Re: Na marginesie. Retoryka 10.10.03, 17:42
                                                  Nie musisz, od dawna brzmisz jak dawno zuzyta plyta.
                                                  Post z innego forum swiadczyl o twojej kulturze, a o czym mowie,mysle ze gdybys
                                                  potrafil myslec logicznie to po uwaznym przeczytaniu poprzednich postow bys
                                                  zauwazyl, ze staralem sie odpowiedziec na pytanie luego,ktore brzmialo jak
                                                  lekka prowokacja.
                                                  Ty dalej nie wiesz o czym mowie, no coz do tego potrzebna jest logika, uwaga i
                                                  kultura.
                                                  Forum jest wymiana mysli, pogladow, ale dla ludzi twego pokroju to nic innego
                                                  jak okazja na wyzwiska, chamstwo i nieustanne szukanie winnych (czytaj
                                                  antysemitow).
                                                  Czy twoim zdaniem Joy Division to takze antysemici, mysle ze wiesz skad sie
                                                  wziela nazwa tego zespolu.

Kotwicz

• luego Złodzieje rowerów... 29.09.03, 17:46
      to taki zespół anarchistyczny z Zambrowa. Maja jeden swietny kawalek o tym, ze
      zaden, ale to zaden narod pod sloncem nie ma czystych rak. Ze kazdy jest jest
      jednoczesnie ofiara i katem.
      Nie moge go nigdzie znalezc, szkoda.

A w innym kawalku sa takie slowa:
      Bo tylko w faszyście, nie ma wątpliwości, on wszystko widzi przez biało-czarne
      szkła. I jeśli jednoznacznie oceniamy ludzi. Faszystą jesteś Ty. Faszystą
      jestem ja.

Czyste Dobro? Czyste Zlo? Istnieje cos takiego? Nikogo nie zabilam, ale nigdy w
      zyciu pierwsza nie rzucilabym w nikogo kamieniem. :)
      Lu
      • awee Re: Złodzieje rowerów... 29.09.03, 18:55

Mocne. Aż mnie skłoniło do poszukania tego w sieci. Znalazłam to o czym
        powyżej. Noooo.... / tyle powiem ;) /
        Ale nie będę burzyć mrowiska i nie będę tego cytować.... :))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka