ralston 29.12.03, 17:01 Pora na filiżankę herbaty. Zaparzyć komuś? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
all2 Re: Fajfoklok!!! 29.12.03, 17:12 Ja poproszę, bo w gardle mi zaschło od tego gadania o Małyszu :) Tylko nie Puerh, błagam... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Fajfoklok!!! 29.12.03, 17:17 Czemu nie Pu-Erh? Przecież to taka dobra herbatka... Pai Mu Tan może być wobec tego? Odpowiedz Link Zgłoś
all2 Re: Fajfoklok!!! 29.12.03, 17:20 Nie znam - a czy to podobne do Puerha, czy wręcz przeciwnie? :) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Fajfoklok!!! 29.12.03, 17:25 all2 napisała: > Nie znam - a czy to podobne do Puerha, czy wręcz przeciwnie? :) Zdecydowanie wręcz przeciwnie. Aromat ma delikatny - śledziami nie czuć. Barwa mniej intensywna, choć niespotykanie mocna jak na niefermentowaną herbatę. Smak ma też bynajmniej nie tak ostry jak Pu-Erh, ale też nie siankowaty, jak w większości zielonych herbat. Bardzo zacna herbatka... Odpowiedz Link Zgłoś
all2 Re: Fajfoklok!!! 29.12.03, 17:33 Aaa, jeśli to z zielonych, to chętnie. I śledziami ani siankiem nie jedzie, znaczy niewigilijna ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Fajfoklok!!! 29.12.03, 17:36 Ściślej rzecz biorąc jest to herbata biała. Niewigilijna z pewnością ;) Odpowiedz Link Zgłoś
awee Black & White... ;) 29.12.03, 21:24 A ja piję teraz herbatę czarną z dodatkiem herbaty białej....mieszanka prawie taka, jak kawa z mlekiem ;)) Tej białej jest nawet więcej niż śniegu w mieście. I żeby było ciekawiej mieszanka nazywa się: Mistyczna.... :) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Black & White... ;) 29.12.03, 21:37 awee napisała: > > A ja piję teraz herbatę czarną z dodatkiem herbaty białej....mieszanka prawie > taka, jak kawa z mlekiem ;)) Tej białej jest nawet więcej niż śniegu w mieście. > I żeby było ciekawiej mieszanka nazywa się: Mistyczna.... :) A zdradzisz tajemnicę - z jakich gatunków składa się mieszanka? Odpowiedz Link Zgłoś
awee Re: Black & White... ;) 29.12.03, 22:13 ralston napisał: > A zdradzisz tajemnicę - z jakich gatunków składa się mieszanka? Żebym to ja wiedziała.... Herbata kupowana była w herbaciarni. Ze słoika powędrowała do torebeczki bez etykietki ze składnikami. Pani coś mówiła na ten temat co i ile ale....pamięć to pozory ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Black & White... ;) 29.12.03, 22:17 No cóż - w takim razie jedno tylko można stwierdzić - smaczna albo nie... Odpowiedz Link Zgłoś
awee Noon 30.12.03, 12:01 ralston napisał: > No cóż - w takim razie jedno tylko można stwierdzić - smaczna albo nie... Smaczna, pachnie też niczego sobie Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Noon 30.12.03, 12:15 Spróbuję więc sobie zrobić dziś mieszankę Pai Mu Tan z Darjeelingiem. Zaraz, zaraz - przecież ja mam obie w pracy. To sobie zrobię od razu! Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Noon 30.12.03, 12:31 Hmmm... niezłe! Czekam na doznania mistyczne... ale nie przychodzą... czyżby proporcje niewłaściwe? Odpowiedz Link Zgłoś
awee Re: Noon 30.12.03, 12:55 Jeśli proporcje są niewłaściwe to zamiast mistyki może być mistyfikacja.... Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Noon 30.12.03, 12:56 awee napisała: > > Jeśli proporcje są niewłaściwe to zamiast mistyki może być mistyfikacja.... > Nawet z przewagą fikacji :))) Odpowiedz Link Zgłoś
chatka_ Re: Breakfast 02.01.04, 15:02 Zaparzam dla tych co sie dopiero obudzili, po 13 godzinach snu :) Odpowiedz Link Zgłoś
chatka_ Re: Breakfast 02.01.04, 15:11 Hm...chyba tylko na Oke albo Kotwicza moge liczyc jesli mam sie z kims herbatki do sniadania napic :) I to pod warunkiem, ze zaspali :))) Odpowiedz Link Zgłoś
all2 Re: Breakfast 02.01.04, 15:16 Do śniadania to nie, ale na herbatę podobno każda pora dobra - jak to Ojciec Założyciel kiedyś twierdził, a teraz chyba żałuje, że przestał.. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
chatka_ Re: Breakfast 02.01.04, 15:23 Nie ma co zalowac, tyle ladnych watkow by nie powstalo ;) Odpowiedz Link Zgłoś
all2 Re: Breakfast 02.01.04, 15:29 Możesz się uważać za ich matkę chrzestną ;) To może do tego śniadania opowiesz jakiś film? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
chatka_ Re: Breakfast 02.01.04, 15:33 Pozniej, bo teraz musze leciec, mam zaproszenie na obiad :))) Odpowiedz Link Zgłoś
awee Re: II Breakfast 02.01.04, 15:40 all2 napisała: > Do śniadania to nie, ale na herbatę podobno każda pora dobra - jak to Ojciec > Założyciel kiedyś twierdził, a teraz chyba żałuje, że przestał.. ;) ....przestał bo może przerzucił się na kawę ? I z nowym rokiem zamiast TT będzie CT.... Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: II Breakfast 02.01.04, 17:07 Dziś to na samej wodzie, więc może Water Time? Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Fajfoklok!!! 05.01.04, 17:25 Pora herbaty i pustki na forum... Jest tu kto? Odpowiedz Link Zgłoś
saunne Re: Fajfoklok!!! 05.01.04, 19:11 to ja o białą lub zieloną poproszę... z miodem, jeśli jest... Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Fajfoklok!!! 05.01.04, 19:45 Jest i biała i ze trzy rodzaje zielonej. A miód lipowy ma być, czy spadziowy? Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Fajfoklok!!! 06.01.04, 16:57 Herbatka się parzy. Czy ktoś chce pogwarzyć? Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Fajfoklok!!! 01.10.04, 17:00 No i pora na pierwszą weekendową herbatkę... Komu przylać? Odpowiedz Link Zgłoś
saunne Re: Fajfoklok!!! 01.10.04, 17:11 Mam chińska czerwona lisciasta Pu - Erh. Niestety z domieszka zapachu cytrynowego... Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Fajfoklok!!! 01.10.04, 17:22 W tym zakresie pozostaję purystą, rzec by można - pu-erhystą - tylko czysty pu- erh! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
saunne Re: Fajfoklok!!! 01.10.04, 17:44 Masz rację! Coby nie hańbić tradycji zamieniłam szklanicę na kufel grzańca :) Odpowiedz Link Zgłoś
awee Re:oklok!!! 01.10.04, 23:07 ralston napisał: > W tym zakresie pozostaję purystą, rzec by można - pu-erhystą - tylko czysty > pu-erh! ;) Rals, ciekawi mnie coś takiego - jaka era była przed pu-erh'em ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re:oklok!!! 01.10.04, 23:10 awee napisała: > > Rals, ciekawi mnie coś takiego - jaka era była przed pu-erh'em ? :) > Nie wiem - ale chyba jakaś sucha... :) Odpowiedz Link Zgłoś
awee Re:oklok!!! 01.10.04, 23:34 ralston napisał: > Nie wiem - ale chyba jakaś sucha... :) Beskidzka czy krakowska ? ;) Nie pamiętasz swojego ulubionego gatunku herbaty zanim nastał PE? Nie wierzę :) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re:oklok!!! 01.10.04, 23:39 Najlepsza jest żywiecka podsuszana. A przed pu-erhem było wiele innych herbat, ale żadnej tak charakterystycznej, czy szczególnie ulubionej. Chociaż... chyba w sumie czarna herbata Darjeeling by się mieściła w kategoriach ulubionej. Była przed pu-erhem i właściwie pozostała do dziś - pita zamiennie jeszcze z zielonym gunpowderem i białym pai-mu-tanem... Odpowiedz Link Zgłoś
benia30 Re: Fajfoklok!!! 02.10.04, 00:41 Zwabiona przez Ralstona wpadłam sobie do Was z forum Roztocze na filiżankę dobrej herbatki... Pozwólcie, że się z Wami napiję i zaraz wracam do siebie... Pozdrawiam benia Odpowiedz Link Zgłoś
saunne Re: Fajfoklok!!! 02.10.04, 14:45 benia30 napisała: > Zwabiona przez Ralstona wpadłam sobie do Was z forum Roztocze na filiżankę > dobrej herbatki... > Pozwólcie, że się z Wami napiję i zaraz wracam do siebie... > Pozdrawiam > benia Pozwalamy... :) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Fajfoklok!!! 02.10.04, 22:27 I nie musisz tak zaraz wracać do siebie. Chyba że lubisz, to co innego. Ale jakby co, to trochę herbaty i wrzątku się u nas zawsze znajdzie :) Odpowiedz Link Zgłoś
zaklinacz_koni Re: Fajfoklok!!! 05.10.04, 17:04 ralston napisał: > Komu pu-erha , komu? Dziękuję, ale nie skorzystam. Konkurencyjnie proponuję senchę, do wyboru: poziomkową, brzoskwiniową lub ananasową. :) Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: Fajfoklok!!! 05.10.04, 17:05 Btatowa zrobiła szarlotkę i się podzieliła. Dzisiaj szarlotka (gorąca) do gorącej herbatki :) MMMMMniam Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: Fajfoklok!!! 05.10.04, 17:07 habitus napisała: > Btatowa zrobiła szarlotkę i się podzieliła. Dzisiaj szarlotka (gorąca) do > gorącej herbatki :) MMMMMniam Btatowa = bratowa w języku trolli :))) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Fajfoklok!!! 05.10.04, 17:11 No to złapię kawałeczek i pędzę na wywiadówkę :) Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: Fajfoklok!!! 05.10.04, 17:11 ralston napisał: > No to złapię kawałeczek i pędzę na wywiadówkę :) Ja mam 11 październia... Odpowiedz Link Zgłoś
zaklinacz_koni Re: Komu trochę Gunpowdera? 06.10.04, 17:03 Może być. Chyba, że masz też Semtex. :) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Komu trochę Gunpowdera? 06.10.04, 17:19 A posłodzimy paroma kostkami TNT? Odpowiedz Link Zgłoś
zaklinacz_koni Re: Komu trochę Gunpowdera? 06.10.04, 17:41 ralston napisał: > A posłodzimy paroma kostkami TNT? I kropeleczkę nitroglicerynki. Wstrząśniętej. Nie zmieszanej. :) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Fajfoklok!!! 07.10.04, 17:20 Fajfokloka dziś przegapiłem. Dopiero teraz wstawiam wodę. Jest ktoś chętny na filiżankę herbaty? Odpowiedz Link Zgłoś
zaklinacz_koni Re: Fajfoklok!!! 07.10.04, 20:48 ralston napisał: > Fajfokloka dziś przegapiłem. Dopiero teraz wstawiam wodę. Jest ktoś chętny na > filiżankę herbaty? Mniemam, że Cię już niema, waćpanie. Więc obsługuję się sam. Ktoś się przyłączy? Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Fajfoklok!!! 12.11.04, 16:57 Zaparzyć komuś pu-erha? Tak tylko dla formalności pytam - prawie zawsze to martwa pora, a już dziś chyba tym bardziej... Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: Fajfoklok!!! 12.11.04, 17:35 Ja sobie zaparzę Liptona z torebki. Profanka.... Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Darjeelinga komu? 15.11.04, 17:00 Idę właśnie zaparzyć. Chce ktoś filiżankę? Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Fajfoklok!!! 01.12.04, 17:08 Hmmm... fajfoklok zastał mnie przy kawie. Niezwykłe - ale to chyba z racji senności, która mnie ogarnia, zieeeeew... Odpowiedz Link Zgłoś
all2 Re: Fajfoklok!!! 01.12.04, 17:18 Mówiłam. Zmęczenie wiosenne ;) Też żem przy kawie :) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Fajfoklok!!! 01.12.04, 17:20 all2 napisała: > Mówiłam. Zmęczenie wiosenne ;) > > Też żem przy kawie :) > Czyli że to z powodu przesilenia? Odpowiedz Link Zgłoś
all2 Re: Fajfoklok!!! 01.12.04, 18:07 Zdecydowanie tak. Zasilenie przesilenia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
juliettamasina Re: Fajfoklok!!! 07.12.04, 19:36 ralston napisał: > Pora na filiżankę herbaty. Zaparzyć komuś? poproszę zieloną jak nadzieja Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Fajfoklok!!! 07.12.04, 22:57 juliettamasina napisała: > ralston napisał: > > > Pora na filiżankę herbaty. Zaparzyć komuś? > > > poproszę zieloną jak nadzieja > > O tej porze mogę zaproponowac jeszcze kilka łyków lekkiego, greckiego wina... Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Fajfoklok!!! 30.12.04, 17:04 Ostatni fajfoklok w pracy w tym roku. Jest tu kto chętny na filiżankę pu-erha, bo właśnie parzę. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Fajfoklok!!! 20.01.05, 17:04 Komu Pu-Erha komu? Właśnie zaparzyłem, ale ostrzegam, że ten do najlepszych nie należy. Jakoś słabo czuć go wiórkami z kutra rybackiego a i w smaku jakiś dziwnie słodkawy. Sam nie wiem czemu. Taki lekki waniliowy posmak ma. Czyzby się pani w sklepie pomyliła i jakiś aromatyzowany mi sprzedała? Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Fajfoklok!!! 05.05.05, 17:06 Dramat prawdziwy i karygodne zaniedbanie. Skończył się pu-erh w pracy. I co tu teraz wypić? Odpowiedz Link Zgłoś
all2 Re: Fajfoklok!!! 05.05.05, 17:35 Szampana. Tylko jeszcze nie wiadomo, czy jest za co. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Fajfoklok!!! 05.05.05, 17:39 all2 napisała: > Szampana. Tylko jeszcze nie wiadomo, czy jest za co. > Za co w sensie kasy, czy w sensie zasług? Odpowiedz Link Zgłoś
all2 Re: Fajfoklok!!! 05.05.05, 17:43 Za co w sensie Oki :) W innych to nie wiem, ale jestem otwarta na propozycje. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Fajfoklok!!! 05.05.05, 17:50 all2 napisała: > Za co w sensie Oki :) W innych to nie wiem, ale jestem otwarta na propozycje. > Ach, chodzi o Oczęta!!! To trzeba tak było od razu. To teraz otwieramy pierwszą butelkę a jak przyjdzie informacja o rozwiązaniu to drugą. Albo i trzecią - zależy jak się będzie sytuacja rozwijała. Odpowiedz Link Zgłoś
all2 Re: Fajfoklok!!! 05.05.05, 17:53 To na początek proponuję za dr Steve'a Ralstona. Zeby zdrowo poród przeżył :) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Fajfoklok!!! 05.05.05, 17:54 all2 napisała: > To na początek proponuję za dr Steve'a Ralstona. Zeby zdrowo poród przeżył :) > Tak jest! Żeby twardy był jak Roman Bratny! Odpowiedz Link Zgłoś
piotr_c Re: Fajfoklok!!! 25.08.05, 17:27 Jeśli można prosić , to mnie. W zamian ciasteczko sezamowe oferuję. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Fajfoklok!!! 25.08.05, 17:57 Ciasteczko z przyjemnością wchłonę. Herbata zaparzona. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Fajfoklok!!! 01.09.05, 10:34 Nigdy nie piłem herbaty z prawdziwego samowara, takiego na węgiel. Teściowa ma co prawda samowar, ale taki elekstryczny - a to ponoć nie to samo... Odpowiedz Link Zgłoś
piotr_c Re: Fajfoklok!!! 01.09.05, 12:20 My taki elektryczny odziedziczyliśmy ale robi tylko za dekorację, nigdy go nie użyliśmy Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Fajfoklok!!! 06.02.06, 16:49 Dziś nie czekam do 17. Idę zaparzyć nowo zakupionego pu-erha. Ktoś kiedyś mówił, że pu-erh nie rybami śmierdzi a grobem. I to musi być właśnie ta wersja, bo jest z dodatkiem kwiatu chryzantemy :) Odpowiedz Link Zgłoś