Dodaj do ulubionych

psychologia i coaching

25.02.11, 16:59
Witam,
czy bierzecie pod uwagę (jeśli jesteście np. po psychologii) pracę jako coach??
Może ktoś już to robi? Ja właśnie myślę czy by czegoś w tym kierunku nie zacząć, jestem ciekawa czy znajomość psychologii pomaga? I czy macie może jakieś polecane lektury dla kogoś kto chciałby się dowiedzieć co i jak? takie podręcznikowe...
Obserwuj wątek
    • to.niemozliwe Re: psychologia i coaching 27.02.11, 17:11
      Oprocz Wujka Googla lub salonu ksiegarskiego poszukaj tez nowego czasopisma na rynku. Cos sie ostatnio ukazalo poswiecone coachingowi.
    • twojpsychologlodz.pl Re: psychologia i coaching 27.02.11, 20:31
      Zbieram sie od dawna, z czystej ciekawosci, do kupienia tego pisma tudzież do zgłębienia tematu.
      Ale przekwalifikowywać się nie zamierzam.
      Pachnie mi to modą i biznesowym podejściem.
      • to.niemozliwe Re: psychologia i coaching 27.02.11, 20:35
        Eee tam, wszystko jest biznesem. Co, masz idealy dziecku w kanapke do szkoly wlozyc?
        • flexxi Re: psychologia i coaching 03.03.11, 14:39
          czy coachem mozna byc tylko po psychologii ? czy trzeba skonczyc jakies studia ? czy wystarczy jakis kurs , szkolenie, st podypolomowe?
          • pluskplus Re: psychologia i coaching 10.03.11, 15:44
            Aby zostać prawdziwym coachem raczej nie wystarczy szkolenie, chociaż jasne - od czegoś trzeba zacząć. Szkoły coachingu uczą technik i umiejętności zadawania pytań. A bycie coachem powinno jednak wynikać z doświadczenia życiowego oraz konkretnych umiejętności. Coach wykorzystuje swoją wiedzę i doświadczenie, aby pomagać innym. Tak więc poza przygotowaniem teoretycznym, poznaniem metod i technik pracy coacha należy wspierać to własnym doświadczeniem.

A przynajmniej takie wnioski wyciągnęłam z lektury podręcznika "Coaching i mentoring" p. Bennewicza. Polecam i szukam dalszych lektur oczywiście, szukam też -sporo w Internecie jest o tym.
            • panna.m.igotka Re: psychologia i coaching 10.03.11, 16:00
              No to w sumie jak w każdym zawodzie ;)

W przypadku coach'a psychologia przydaje się jak najbardziej, poza tym umiejętności wywierania wpływu, negocjacyjne, komunikacyjne. Osobiście cache'em nie jestem, ale miałam doczynienia, jak dla mnie to taki osobisty trener bisnesowy.
              • mona.blue Re: psychologia i coaching 10.03.11, 22:37
                panna.m.igotka napisała:

> No to w sumie jak w każdym zawodzie ;)
                >
                > W przypadku coach'a psychologia przydaje się jak najbardziej, poza tym umiejętn
                > ości wywierania wpływu, negocjacyjne, komunikacyjne. Osobiście cache'em nie jes
                > tem, ale miałam doczynienia, jak dla mnie to taki osobisty trener bisnesowy.

Interesuje mnie coaching, jestem ciekawa jakie sprawy omawia się z coachem i jaki sposób on pomaga - czy udziela konkretnych rad, podsuwa pomysły, czy raczej doprowadza kogoś do poszukiwania rozwiązania? Czy to jest skuteczne?
                • panna.m.igotka Re: psychologia i coaching 11.03.11, 15:38
                  Coach nigdy nie proponuje rozwiązań, pomysłów, ma w pewien sposób "odkryć", "wskazać" potencjał jaki posiadasz, który pozwoli ci pokonać wszelkie ograniczenia. Tamatyka coachingu to biznes, zarządzanie oraz życie osobiste. Jeśli chodzi o skuteczność, to jest to sprawa indywidualna.
            • to.niemozliwe Re: psychologia i coaching 10.03.11, 20:06
              Jesli chcesz uprawiac ten trudny zawod, to zachecam Cie do aktywnego uczestnictwa w forum. To doskonaly sposob, by wprawiac sie w rozumieniu roznych sytuacji. Czy oprocz wymienionej znasz jeszcze cos o coachingu?
              • szczawnicka Re: psychologia i coaching 19.03.12, 16:09
                jest jeszcze taki koleś A. Dębowski, ale Bennewicz wydaje mi się bliższy...

A WSP TWP w Warszawie ma podbno jakieś warstaty czy szkolenie z tej dziedziny.
            • kasia-91 Re: psychologia i coaching 29.02.12, 11:37
              sadze, że roznego rodzaju szkolenia i treningi dla przyszlych coachów są bardzo istotne. Mozna sie nauczyć nowych technik i metod, które przydadzą się w pracy jako trener. Na rynku jest mnóstwo szkół trenerskich, które oferują szkolenia (np. STABI w warszawie)
    • jan_stereo Re: psychologia i coaching 24.03.11, 14:12
      pluskplus napisała:

>...jestem ciekawa czy znajomość psychologii pomaga?

Tylko pod jednym istotnym warunkiem, ze sie ma do tego talent, w pozostalych przypadkach (czyt. w 99%) jest to niemrawa wiedza z ktora dany kujon nie wie zazwyczaj co zrobic, poza osmieszaniem sie lub wnerwianiem innych ;'))
    • holdyourhorses Re: psychologia i coaching 25.03.11, 08:05
      Nie, nie biorę pod uwagę, dodam nawet: ble ;D
      Ad rem- na pewno znajomość psychologii pomaga, z tym, że niekoniecznie zachęca do zajęcia się coachingiem. Mnie nie zachęciła ;)
    • miszka243 Re: psychologia i coaching 26.04.11, 15:49
      Polecam przeczytać przykładowy plan takiego szkolenia dla coach'ów , dowiesz się jakie techniki się wykorzystuje podczas szkolenia na profesjonalnych trenerów biznesowych. A co do znajomości psychologii to z pewnością pomaga w pracy takiego trenera.
    • zawszelisica Re: psychologia i coaching 17.02.12, 12:48
      A może ktoś mi polecić jakieś dobre podręczniki do coachingu? Ewentualnie jakiegoś dobrego polskiego coacha?
      • obierak27 Re: psychologia i coaching 17.02.12, 16:27
        zawszelisica napisała:

> A może ktoś mi polecić jakieś dobre podręczniki do coachingu? Ewentualnie jakie
        > goś dobrego polskiego coacha?

Osobiście mogę polecić Ci książki Macieja Bennewicza, chyba najbardziej znanego polskiego coacha. Zerknij tutaj bennewicz.pl/blog/ - masz tam wszystko czego potrzebujesz.
        • szczawnicka Re: psychologia i coaching 23.02.12, 16:02
          Ciekawy ten blog! dzięki za linka. Zainteresowała mnie jego Miłóść toksyczna i ta nowa książka o don Hułanie.
          • obierak27 Re: psychologia i coaching 20.03.12, 16:04
            oj tak, zdecydowanie don Hułan Bennewicza, dobra powieść, chyba nawet jego pierwsza
            • zawszelisica Re: psychologia i coaching 27.03.12, 14:20
              Dzięki, Wszystkie kobiety don Hułana już mam i czytam. Bardzo ciekawa książka, zmusza do spojrzenia trochę inaczej na swoje życie, podważa oczywistości...
      • kalistera Re: psychologia i coaching 17.02.12, 22:08
        Polecam podręcznik coachingu-kompendium wiedzy dla trenerów i menedżerów-Sara Thorpe,Jackie Clifford.
        Ze znanych mi trenerów polecam Ryszarda Gąsierkiewicza,który prowadzi w BielskuB. studium coachingu Weles.
        • kalistera Re: coaching 17.02.12, 22:49
          Jeszcze jeden przewodnik-"Coaching i mentoring"-Harvard Business Essentials
    • forumowicz1965r Re: psychologia i coaching 18.02.12, 08:23
      Ja, z racji wieku,...jestem już doświadczony i powiem tak: dla mnie różnice między psychologią a coachingiem są takie, że psycholog odnajduje przyczyny problemów i siada w kącie by zapłakać ewentualnie 'pomóc' a coach odnajduje przyczyny problemów i szuka sposobów by je rozwiązać.To samo dotyczy sposobów radzenia sobie (niekoniecznie w biznesie). Czy warto???,'wchodzisz' w coś innego.
      • rokicki1 Re: psychologia i coaching 23.02.12, 23:53
        Mam podobne podejście. Nie za bardzo rozumiem z jakiego powodu mówienie do psychologa ma mi pomóc. Nigdy nie poddałem się całkowitej psychoterapii tylko dwa razy skorzystałem z konsultacji psychologicznych. Na szczęście nie były to jakieś duże problemy bo musiałem sobie sam poradzić właśnie zirytowany, że nie wiem po co zwierzam się psychologowi który nie zadawał pytań więc nawet nie wiedziałem o czym mu opowiadać.:)
        Ale do zainteresowanych książkami o coachingu mam jedną radę. Unikajcie książek typu "jak nauczyć się manipulować ludźmi" itd. Bo takiej literatury jest teraz pełno. A w coachingu ideą jest usprawnianie człowieka. A gdy człowiek manipuluje innymi to nie tylko nie staje się lepszy tylko wręcz wpada w dno bo nie potrafi nawiązywać zdrowych relacji. Pod względem relacji właśnie z polskich autorów najlepszy będzie Benewicz. Możecie albo poczytać powieść "wszystkie kobiety don huana" albo coś innego ale ja polecam na początek tą pozycje bo to dobra literatura.
        • szczawnicka Re: psychologia i coaching 24.02.12, 16:07
          manipulowanie ludźmi nie jest czymś ani godnym podziwu, ani wartym doskonalenia. Co innego sztuka argumentacji, to jak najbardziej. Oczywiśćie chodzi o argumentowanie merytoryczne i emocjonalne, ale etyczne.

Ta pozycja wydaje się być bardzo interesująca. Słyszałam, że w sobotę autor będzie gościem Kawy czy herbaty. ;O
          • rokicki1 Re: psychologia i coaching 28.02.12, 00:08
            Właśnie nie byłem pewien czy to on bo słuchałem telewizora przy krzątaninie.
            A tak w ogóle to możemy mówić, że osoba manipulująca może to robić "dobrze" tylko w kontekście skuteczności. Tak samo jak docenimy kunszt złodzieja który nie dał się złapać przez wiele lat. Można ocenić technikę ale ocena etyczna dla takich zachować jest miażdżąca- to jest złe.
            • szczawnicka Re: psychologia i coaching 28.02.12, 09:54
              Zgodze się z Tobą.
              Niestety sama miałam w rodzinie przypadek, gdzie kobieta perfidnie zmanipulowała faceta, żeby mieć z nim dziecko i wydoić co się da... Potem próbowała tak zakręcić,że to niby jego wina, że doprowadził do rozstania, ale jej matka wygadałą się, że już pól roku wcześniej, jak jeszcze wszystko było okey (tak się wydawała jemu i postronnym!) snuły plan jak i kiedy go spławić...
              Baby są straszne :<

Znalazłam też Bennewicza na facebooku, ciekawy człowiek.
              Taki coach to musi być ciekawy zawód, ale trzeb mieć do tego predyspozycje wydaje mi się...
              • anna.kotecka Re: psychologia i coaching 29.02.12, 21:33
                O matko.... niełza masakra. Kobiety sa straszne. Ale czasem zdarza się, że mężczyźni tez manipulują i krzywdzą.....
                Bo takie wykorzystanie drugiego człowieka to krzywdzenie.

A co do coachingu, to na pewno trzeba mieć predyspozycje, ale mozna sie tez tego nauczyć. Sa nawet takie kursy dla coachów, bardzo ciekawe. Ale mozna tez samego siebie doskonalić. To jest cały proces pod kierunkiem trenera. Taki trener pomaga nabyć nowe umiejętności i jednocześnie pomaga nam zwalczyć nieskuteczne zachowania. Trener obserwuje osobe szkoloną i mówi co trzeba zmienić, poprawic. Co jest istotne, trener staje się "przyjacielem", osobą zaufaną, bo tylko tak mozna do czegoś dojść. Coaching wspiera tego, który poddaje się takiemu treningowi, pomaga realizować cele. Ostatnio zaczęłam czytać książki o tej tematyce, bo na kurs na razie mi kasy brakuje....
                • rokicki1 Re: psychologia i coaching 11.03.12, 23:37
                  Ja już chyba byłbym na to za stary:) Zarówno na bycie coachem czy bycie jego klientem. Za to lubię czytać. Ale właśnie po to żeby ludźmi manipulować a żeby nie dać się zrobić w balona. Choćby w sklepie. Zycie się dzisiaj pod wieloma względami zrobiło brutalne. Benewicz to fajnie opisuje a z drugiej strony żeby nie zwariować to trzeba uczyć się być stanowczym i łagodnym jednocześnie.
                  • anna.kotecka Re: psychologia i coaching 20.03.12, 15:09
                    Ja tam uważam, że na zdobywanie nowych doswiadczeń nigdy nie jestesmy za starzy ;)
                    Ale z tym, że trzeba umieć wyważyc emocje w relacjach i kształtowac te relacje odpowiednio to zgadzam się w 100%. To najwazniejsza umiejętność w zyciu tak w zasadzie. Ułatwia funkcjonowanie.
                  • obierak27 Re: psychologia i coaching 20.03.12, 16:12

jakby kogoś interesowała szerzej ta tematyka to słyszałem ostatnio o czymś takim jak Kuźnia Talentów, cykl otwartych wykłądów na wsp, link tutaj kuznia.wsptwp.eu/

• obierak27 Re: psychologia i coaching 02.04.12, 15:52

a może po prostu warto dzielić się ciekawymi informacjami...
                      ja na tym nie zarobię ale może ktoś skorzysta,
                      to jest właśnie piękno społeczności internetowej ;]

• to.niemozliwe Re: psychologia i coaching 30.03.12, 18:30
      Nie linkuj do tresci reklamowej. Stresc swoimi slowami co przeczytalas w interesujacym cie artykule.
      • zawszelisica Re: psychologia i coaching 02.04.12, 10:08
        Jaki jest sens reklamować wykłady otwarte... Przecież jak są otwarte to są za darmo. Nikt na tym nie zarobi...
        • szczawnicka Re: psychologia i coaching 11.04.12, 10:21
          hihi,
          to dobre :) Swoją drogą to rzadka sprawa, żeby coś było za free, ewentualnie dla studentów danej uczelni takie rzeczy organizują.
    • ivaaa Re: psychologia i coaching 03.05.12, 15:33
      Ja jestem pedagogiem, już niedługo także coachem, bo odbywam szkołę w tym zakresie. Wykształcenie psychologiczne lub pedagogiczne może w tym pomóc, bo ma się dużą wiedzę o tym jak człowiek funkcjonuje, lecz także zaszkodzić, bo zadawane pytania mogą być sugerujące. Sztuką jest się od tego odciąć. Na mojej stronie znajdziesz wpisy o coachingu, pozdrawiam!
    • wsb_dabrowa_gornicza Re: psychologia i coaching 09.07.12, 14:15
      Wyższa Szkoła Biznesu w Dąbrowie Górniczej wprowadziła w tym roku nowe studia podyplomowe dla coachów:
      - Zaawansowane narzędzia coachingowe
      - Business Coaching

Od kilku lat na uczelni działa również
      Akademia Profesjonalnego Coachingu
      www.wsb.edu.pl/studia-z-zakresu-zzl,m,sp,83,429
    • kamillak999 badanie 20.06.15, 18:02
      Witam,
      Zwracam się z uprzejmą prośbą do osób mających jakiekolwiek doświadczenie z coachingiem o udział w badaniu do pracy magisterskiej. Badanie zajmie ok. 15 min, a dla mnie będzie to niezmiernie cenne i pomocne. Dlatego bardzo proszę o pomoc w realizacji.
      Z góry bardzo dziękuję za poświęcony mi czas i czekam na odpowiedzi!:)
      docs.google.com/forms/d/1uTHeYXzzDmIWb2DAGHne6e3Tg1VGCbq4PebmRGyRugs/viewform
    • ipriga Re: psychologia i coaching 31.08.17, 17:37
      Coaching kariery – innowacyjna metoda pracy z klientem wspomagająca rozwój w zakresie kariery zawodowej
      Kapitał ludzki to najcenniejszy zasób jaki mogą posiadać przedsiębiorstwa. W dobie tak wielu ewolucji gospodarczych, mniejszych i większych kryzysów ekonomicznych, zmian zachodzących w rynku pracy, trudno zaplanować swoją karierę, a przedsiębiorstwa co dzień zmagają się z trudem odnajdywania i zatrzymywania w firmie najlepszych pracowników. Właśnie w wyniku działania tych czynników powstała metoda służąca rozwojowi personelu, wspomaganiu ludzi w odnajdywaniu się na ryku pracy, zwiększaniu ich kompetencji, atrakcyjności jako obecnych bądź przyszłych pracowników. Co więcej, prowadzi ona do zwiększania satysfakcji z wykonywanej pracy, wzmacnia motywację. Jest to coaching kariery.

Coaching kariery jest wykorzystywany zarówno w celu rozwijania i wzmacniania zasobów ludzkich w przedsiębiorstwach, ukierunkowaniu preferencji i rozpoznaniu potencjału młodych ludzi wchodzących na rynek pracy, ale jest też ogromnie ceniony w pracy z osobami biernymi zawodowo, w celu ich aktywizacji.

Rozrastające się działy HR co raz częściej korzystają z pomocy firm zewnętrznych, bądź bezpośrednio przyjmują do swego zespołu osoby, których zadaniem jest dbanie o rozwój pracowników. Pracując na co dzień metodą coachingu kariery pomagają swym pracownikom w zwiększaniu efektywności pracy, odnajdywaniu w niej sensu i satysfakcji, tym samym wzmacniając chęci i motywację do podejmowania nowych wyzwań. Nie można pominąć faktu, że dzięki tej metodzie pracownicy stają się bardziej samoświadomi, co pozwala im na w pełni odpowiedzialne podejmowanie trafnych decyzji w środowisku pracy. Korzyścią dla pracodawcy jest zatem wzrost wydajności przedsiębiorstwa uzyskany dzięki możliwości lepszego dopasowywania obowiązków do pracownika, poprzez obserwację efektów procesu coachingu.
      W wypadku pracy z osobami biernymi zawodowo coaching kariery może okazać się bezcennym narzędziem. Dlaczego? Metoda ta pogłębia umiejętność nawiązywania kontaktu z bezrobotnymi, pomaga w rozpoczęciu i utrzymaniu działań prowadzących do ustalonego celu (np. zatrudnienie, przekwalifikowanie), pokonywaniu ograniczających przekonań, wzmacnia motywację do koncentracji na celach zawodowych.

Chcesz poznać metodę coachingu kariery bliżej? Zapraszamy do Instytutu Psychoedukacji i Rozwoju Integralnego na szkolenie „Coaching Kariery i Job Coaching”. Kliknij w link i dowiedz się więcej! 
      ipri.com.pl/coachingkariery.html
    • samopoznanie Re: psychologia i coaching 12.01.22, 09:50
      Oczywiście znajomość psychologii może pomóc. Ja osobiście wykorzystuję podczas swojej pracy takie nauki jak Psychobiologia czy Ekopsychologia, powiem więcej narzędziem może być także Astrologia. Opisuję o tym tutaj: Samopoznanie. Ostatecznie narzędzia są jedynie narzędziami, jakiegokolwiek byśmy nie używali ostatecznie kluczowe są nasze kompetencje i talent do współpracy z konkretnym odbiorcą. Celem coacha jest cel kienta, niemniej jeśli dany klient nie zna swojego celu, to wówczas umiejętność pomocy w odnalezieniu go na poziomie podświadomym jest cenniejsza niż złoto.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka