Dodaj do ulubionych

Issey - wielka prosba

15.01.11, 19:56
Witaj,
wybacz ze męczę i to pewnie nie ja pierwsza ale po pobieznym ogarnięciu postów na tym forum widzę że jesteś osobą kompetentną i pomocną.
Mam 37 lat, 6 miesięczną córeczkę którą ,okazało się zaraz po urodzeniu małej, będę wychowywać sama. Nie ukrywam że ten fakt, plus sama ciąża i teraz uwiązanie przy małej doprowadziły mnie do psychicznego doła. Tzn dziecko jest cudowne, jest moją miłością, ale czasu mam zero, prawie nie ruszam się z domu (4-te pietro bez windy, nikogo do pomocy). To siedzenie w domu, brak ruchu i w ogóle chyba tez hormony pociążowe i psychiczne zadręczanie się, sprawiły ze czuję się totalnie zaniedbana, nie znoszę patrzenia w lustro i nie wiem co dokładnie zrobic by sobie pomóc. Chciałabym poczuć sie znowu kobieco, nie ukrywam ze tęsknię za latem, za ludźmi..... a teraz wstydziłabym się nawet stanąć kolo jakiegoś faceta. Muszę się pozbierać.
Pomyślałam, ze zacznę od twarzy. Kiedys dermatolog zalecila mi kuracje kremem retin a, jakies serum z wit c z aurigi, ale juz kompletnie nie pamietam co mialam robic i w jakiej kolejności.
Proszę poradz co zrobic z moją poszarzałą, zmęczoną i marszczącą się skórą :(
Mam normalną w kierunku suchej, strefa T trochę bardziej tłusta, zero problemów naczynkowych, sporo zmarszczek mimicznych (śmiejemy się do siebie z małą, więc mniej ich nei bedzie).
Chętnie zainwestuję w dobrą kurację, tylko kompletnie nie wiem co kupic i jak po kolei używać. Pomyslalam ze może jeśli mi doradzisz to się to komuś jeszcze przyda.
Próbowałam przeszukac wątki, ale jest ich milion, głównie dotyczą młodszych dużo dziewcząt no i niestety brak mi czasu przy przeczytac całosć.

Sorry za długie żale.
Będę wdzięczna niezmiernie za pomoc
pozdrawiam serdecznie
Ł

Obserwuj wątek
    • issey_miyake Re: Issey - wielka prosba 15.01.11, 20:25
      lucja.0 napisała:

> Pomyślałam, ze zacznę od twarzy. Kiedys dermatolog zalecila mi kuracje kremem r
      > etin a, jakies serum z wit c z aurigi, ale juz kompletnie nie pamietam co miala
      > m robic i w jakiej kolejności.

Retin A (retinoid) jest dobrym produktem, ale odpada u kobiety karmiącej i nie warto rozpoczynać pielęgnacji od tak mocnych środków.

> Proszę poradz co zrobic z moją poszarzałą, zmęczoną i marszczącą się skórą :(
      > Mam normalną w kierunku suchej, strefa T trochę bardziej tłusta, zero problemów
      > naczynkowych, sporo zmarszczek mimicznych

Napisz jakie lubisz konsystencje kremów, tolerujesz mleczka? Jak się czujesz po umyciu twarzy wodą? Chorujesz na coś? Karmisz piersią? Stosujesz makijaż? Miewasz podrażnienia na skórze? Opalasz się - słońce, solarium? Oczy masz wrażliwe? Dobrze tolerujesz kremy na okolice oczu? Bierzesz jakieś leki? Jesteś na coś uczulona?

> Sorry za długie żale.

Nic się nie stało. Pogody ducha życzę.

• lucja.0 Re: Issey - wielka prosba 15.01.11, 20:57
        :) wspaniale ze tak szybko znalazlas czas, mój dzien zaczyna sie zazwyczaj wlasnie ok 20.00 gdy mała pada :) niestety szybko padam i ja
        ad Twoich pytań:
        -twarz myje płynem micelarnym La Roche, mleczek nie lubie, nigdy nie uzywalam, brak czasu na podwojne mycie (tzn po mleczku tonik)
        -konsystencje kremow? chyba kazda poza raczej typem żelowym, zbyt lekkim
        -woda powoduje ściągniecie skóry, napięcie, wyraxne uczucie wielkiej suchosci wiec zazwyczaj stosuje kremy mocno nawlzajace lub natluszczajace , ostatnio firmy smooth krem z rokitnikiem lub glinką czerwoną - szybko dają komfort
        -nie choruję na nic, brak alergii, nie biorę leków, nie opalam się ( w lecie zazwyczaj nogi, ogólnie nie przepadam za słoncem nawet na wyjazdach ) solarium jest wbrew mojej naturze,
        -makijaż ogranicza się do fluidu by wyrównac odcien skóry i poprawic sobie samopoczucie, kiedys gdy chodzilam do kosmetyczki robilam henne na rzesy zeby nie malowac (notorycznie rozmazywalam sobie oczy, poza tym rzesy mam geste i tusz wygląda nienaturalnie), szminek nie uzywam.... pewnie dlatego ze nigdy nie wiem jaki kolor jest dla mnie dobry, podobnie z cieniami,
        -pod oczy uzywam ten sam krem co do twarzy, zero podraznien
        -karmie obecnie tylko w nocy, długo i tak nie dam rady (na pewno nie da rady z tymi retinami przy karmieniu?)

retin uzywalam ponad rok temu przed ciążą, skóra byla fajna choc przechodzilam fazy łuszczenia się, tu gdzies przeczytalam ze powinnam byla smarowac na pare godzin przed nawilzaczem

szczerze....gubie się w ogromnej ilosci informacji jaka tu jest na temat kosmetykow, biochemii, sposobow stosowania, kolejnosci, siły, reakcji..... miesięcy by trzeba by się obeznać , dlatego tak bardzo się cieszę z Twojej pomocy

:)
        • issey_miyake Re: Issey - wielka prosba 15.01.11, 21:45
          lucja.0 napisała:

> -karmie obecnie tylko w nocy, długo i tak nie dam rady (na pewno nie da rady z
          > tymi retinami przy karmieniu?)

Podczas karmienia lepiej byś stosowała kremy z kwasami, na retinoidy przerzucisz się jak skończysz karmić :).

> retin uzywalam ponad rok temu przed ciążą, skóra byla fajna choc przechodzilam
          > fazy łuszczenia się, tu gdzies przeczytalam ze powinnam byla smarowac na pare g
          > odzin przed nawilzaczem

nawilżacz lepiej stosować przed retinoidami, a te przed samym snem

Spróbujmy takim tematem rozpocząć:

Rano (może to być godzina 8, albo 12)

1. Płyn micelarny LRP
          2. Serum antyoksydacyjne (listę mogę przesłać na pocztę gazetową, ale z tego co widzę nie odpowiada)
          3. Krem z filtrem (lista wartych uwagi również na pocztę).
          4. Podkład

Po południu:

1. Płyn micelarny LRP
          2. Cetaphil DA
          3. Podkład

Wieczór:

1. Płyn micelarny LRP
          2. Woda termalna
          3. Krem z kwasami Triacneal.

+ maseczka 1 w tygodniu - lista wartych uwagi również na pocztę gazetową lub jakąkolwiek inną

• lucja.0 :) 16.01.11, 06:44
            super
            moja poczta powinna już dzialac
            odpiszę na gazetowy :)
            pozdrawiam i dziekuję
          • emilatys Re: Issey - wielka prosba 16.01.11, 09:04
            Czy ja również mogę prosić o przesłanie propozycji kosmetyków na pocztę?
            Z góry dziękuję :-)
            • issey_miyake Re: Issey - wielka prosba 16.01.11, 12:30
              emilatys napisała:

> Czy ja również mogę prosić o przesłanie propozycji kosmetyków na pocztę?
              > Z góry dziękuję :-)

odbierz e-mail
              • emilatys Issey dziękuję :-) 16.01.11, 18:17
                Jesteś Niezastąpiona!
                • cafem Re: Issey dziękuję :-) 16.01.11, 18:53
                  > Jesteś Niezastąpiona!

Ja sie tylko moge podlaczyc do peanow na czesc Issey:)
                  Krem Mandelac, ktory mi polecila, jest nadzwyczajny!
                  • issey_miyake Re: Issey dziękuję :-) 16.01.11, 20:40
                    cafem napisała:

> Krem Mandelac, ktory mi polecila, jest nadzwyczajny!

Cieszę się, Cafem w którymś z wątków pytałaś o przewagę PHA nad AHA - nie istnieje taka. Każdy z rodzai jest dobry dla jakiejś skóry. AHA jest dla tych mniej problemowych, a PHA jest świetne dla atopików, łuszczyc, łzs i mega podrażnień. Każdy może dzięki temu znaleźć coś dla siebie. Wybór coraz większy.
                    • cafem Re: Issey dziękuję :-) 16.01.11, 20:54
                      > Cieszę się, Cafem w którymś z wątków pytałaś o przewagę PHA nad AHA - nie istni
                      > eje taka.

Chyba ktos inny o to w moim watku pytal;)

Ale nieistotne, krem jest wspanialy, nie tylko nie podraznil, ale jakby wrecz zlagodzil wszystkie egzemy. Jak skoncze opakowanie, wroce do Ciebie po kolejna rekomendacje, jesli mozna:)
                      • issey_miyake Re: Issey dziękuję :-) 16.01.11, 21:06
                        cafem napisała:

> Chyba ktos inny o to w moim watku pytal;)

Możliwe :), ale w tym natłoku nie mogłam tego znaleźć :).

> Jak skoncze opakowanie, wroce do Ciebie po kolejna r
                        > ekomendacje, jesli mozna:)

Jak najbardziej.
    • lu-ska Re: Issey - wielka prosba 16.01.11, 20:13
      Issey, też poproszę listę polecanych przez Ciebie kosmetyków. prześledziłam wątki z Twoimi radami, gubię się tyko w wyborze kosmetyów. z góry dziekuję i pozdrawiam
      • issey_miyake Re: Issey - wielka prosba 16.01.11, 20:43
        lu-ska napisała:

> Issey, też poproszę listę polecanych przez Ciebie kosmetyków. prześledziłam wąt
        > ki z Twoimi radami, gubię się tyko w wyborze kosmetyów. z góry dziekuję i pozdr
        > awiam

odbierz e-mail
        • fantastic_marcepan Re: Issey - wielka prosba 18.01.11, 12:42
          Czy ja również moge przyłączyc sie do prośby o przesłanie listy mailem. Bardzo będę wdzięczna:)
          • issey_miyake Re: Issey - wielka prosba 23.01.11, 21:06
            fantastic_marcepan napisała:

> Czy ja również moge przyłączyc sie do prośby o przesłanie listy mailem. Bardzo
            > będę wdzięczna:)

odbierz e-mail
      • lady_devil Re: Issey - wielka prosba 18.01.11, 11:18
        Issey, będę bardzo wdzięczna za przesłanie i mnie listy rekomendowanych przez Ciebie kosmetyków. Myślę, że okaże się bardzo pomocna podczas tworzenia zestawu do pielęgnacji.
        Pozdrowienia! :-)
        (do dyspozycji mail gazetowy)
        • issey_miyake Re: Issey - wielka prosba 23.01.11, 21:07
          lady_devil napisała:

> (do dyspozycji mail gazetowy)

odbierz e-mail
    • lu-ska Re: Issey - wielka prosba 16.01.11, 21:40
      Issey, dostałam, bardzo dziękuję. Posprawdzam ceny i na zakupy. Chylę czoła, że Ci się chce i masz cierpliwość, zwłaszcza, że wiele pytań do Ciebie się powtarza. Jesteś Super Babka
      • malikowna Re: Issey - wielka prosba 18.01.11, 12:33
        czy i ja mogłabym poprosić o listę ? malikowna@gazeta.pl
        • issey_miyake Re: Issey - wielka prosba 23.01.11, 21:11
          malikowna napisała:

> czy i ja mogłabym poprosić o listę ?

poszło
    • trolka72 Re: Issey - wielka prosba 18.01.11, 16:54
      To ja też!
      • aurinko5 ja tez poprosze :) 18.01.11, 17:39
        aurinko5@gazeta.pl
      • b-b1 Re: Issey - wielka prosba 18.01.11, 17:53
        Ja również pięknie poproszę o listę kosmetyków. Plan zapodawania mam już wydrukowany:-)
        Moja cera jest naczynkowa-więc gdybyś mogła zaproponować coś akuratnego-będę bardzo wdzięczna.

...jak długo należy stosować taki zestaw ?
        Czy przed planowanymi promieniami słonecznymi należy zrobić przerwę? Ile wcześniej?
        Pięknie dziękuję!
        • b-b1 Re: Issey - wielka prosba 20.01.11, 10:53
          b-b1 napisała:

> Ja również pięknie poproszę o listę kosmetyków. Plan zapodawania mam już wydruk
          > owany:-)
          > Moja cera jest naczynkowa-więc gdybyś mogła zaproponować coś akuratnego-będę ba
          > rdzo wdzięczna.
          >
          > ...jak długo należy stosować taki zestaw ?
          > Czy przed planowanymi promieniami słonecznymi należy zrobić przerwę? Ile wcześn
          > iej?
          > Pięknie dziękuję!

Bardzo, bardzo poproszę o listę proponowanych kosmetyków...
          Nie mam szans (przynajmniej w bliskim czasie) na profesjonalny gabinet-u mnie robią tylko maseczki relaksacyjne i peeling kawitacyjny o kwasach i innych zabiegach mogę zapomnieć-nie mam czasu jak na razie na wyjazdy do innych miast.

• mamaoskarka Re: Issey - wielka prosba 23.01.11, 10:23
            Issey i ja również pięknie proszę o listę na maila gazetowego. Z góry dziękuję :)
            • sloneczna.dziewczyna Re: Issey - wielka prosba 23.01.11, 14:25
              Issey, ja też poproszę. Myślę właśnie o jakiejś delikatniejszej kuracji retinoidami (mam 30 lat).
            • issey_miyake Re: Issey - wielka prosba 23.01.11, 21:26
              mamaoskarka napisała:

> Issey i ja również pięknie proszę o listę na maila gazetowego.

Odbierz e-mail.
        • issey_miyake Re: Issey - wielka prosba 23.01.11, 21:19
          b-b1 napisała:

> Moja cera jest naczynkowa-więc gdybyś mogła zaproponować coś akuratnego-będę ba
          > rdzo wdzięczna.

poszło na pocztę gazetową

> ...jak długo należy stosować taki zestaw ?

wiecznie. Na ile wystarczy pieniędzy, cierpliwości i ochoty.

> Czy przed planowanymi promieniami słonecznymi należy zrobić przerwę?

Wszystko zależy od tego co stosujemy, jeśli kwas migdałowy (zalecany dla takich skór) nie trzeba robić przerwy. Jeśli coś innego - 4 tygodnie.

• issey_miyake Re: Issey - wielka prosba 23.01.11, 21:15
        trolka72 napisała:

> To ja też!

poszło
        • mika_only Re: Issey - wielka prosba 24.01.11, 16:16
          Czy ja moge rowniez prosic o przeslanie listy? Dziekuje:)
          • issey_miyake Re: Issey - wielka prosba 24.01.11, 17:20
            mika_only napisała:

> Czy ja moge rowniez prosic o przeslanie listy?

oczywiście, odbierz e-mail
            • beata_17 Re: Issey - wielka prosba 24.01.11, 22:21
              czy moglabys mi tez przeslac liste tych kosmetykow, mam podobny typ skory jak opisany i duza ilosc zaskornikow na nosie, czole i brodzie i przez nastepne pol roku bede jeszcze karmic mojego malego ssaczka:))
              Z gory wielki dzieki
              • jade.fox Re: Issey - wielka prosba 09.02.11, 23:05
                Czy mogłabyś również mi przesłać listę tych kosmetyków?
                Z góry dziękuję i pozdrawiam!
                • nenuk Re: Issey - wielka prosba 10.02.11, 07:55
                  będę bardzo wdzięczna za przesłanie i mnie listy rekomendowanych przez Ciebie kosmetyków :)
                  • iwonia2 Re: Issey - wielka prosba 11.02.11, 13:04
                    Jesli moge poproscic to i dla mnie: na gazetowego.
                    37 letnia- skora z widocznymi zaskornikami i porami.Z widocznymi zmarszczkami,i lekkim przesuszeniem.
                    Nie wrazliwa dobrze reaguje na nowosci,nie ma podraznien.
                    Nie karmiaca.
                    Dziekuje bardzo.
                    Iwona.
                    • dalenne Re: Issey - wielka prosba 11.02.11, 15:48
                      No dobra, to ja tez poproszę tę listę. Jak wszyscy to wszyscy ;)

I mam jeszcze jedno pytanie, czy jak na noc używam Bandi z kwasem to na dzień Flavo-C też mogę? Czy to już za dużo?
                      • nelamela Re: Issey - wielka prosba 11.02.11, 18:16
                        To ja tez,to ja tez :).
                        Jestem po 30 cera naczynkowa na policzkach na brodzie czasem drobne zaskorniki.Z gory dziekuje.
                      • issey_miyake Re: Issey - wielka prosba 11.02.11, 21:48
                        dalenne napisała:

> I mam jeszcze jedno pytanie, czy jak na noc używam Bandi z kwasem to na dzień F
                        > lavo-C też mogę? Czy to już za dużo?

Nie jest za dużo. Każdy produkt ma inne zadanie.
                        • ilove24 Re: Issey - wielka prosba 11.02.11, 22:29
                          Czy ja również mogę prosić o przesłanie propozycji kosmetyków na pocztę?
                          Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie :))
                          • la_mruu Re: Issey - wielka prosba 12.02.11, 15:22
                            Czy i ja moge prosic ?:)
                            • iwonaholka Re: Issey - wielka prosba 12.02.11, 15:49
                              i ja też poproszę :) z góry wielkie dzięki!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka