Dodaj do ulubionych

30 kg do zrzucenia

IP: *.proxy.aol.com 06.05.04, 13:45
Tragedia rodzinna,ktora przezylam kilka lat temu spowodowala,ze pocieszenie i
bol na samotosc znalazlam w jedzeniu.Nie mam nawet 30 lat a waze 85 kg przy
164 wzrostu.Nie wiem jak zaczac sie odchudzac,juz otrzasnelam sie z szoku i
mysle,ze jestem na tyle silna,zeby podjac walke z nadwaga.Czy dieta owocowo-
warzywna pozwoli mi schudnac zbedne kg? Czy nie za malo w niej bialka? Co
sprobowac? Z gory dziekuje za wszystkie propozycje! Dodam,ze wczesniej bylam
osoba szczupla,wazylam 54kg.
Obserwuj wątek
    • Gość: katinka Re: 30 kg do zrzucenia IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 06.05.04, 14:15
      Nie podejmuj się tak radykalnych zmian bez konsulatcji z lekarzem! Zrób
      badania, żeby sprawdzić jaki rodzaj diety będzie dla ciebie najkorzystniejszy.
      Chyba warto też zasięgnąć rady dietetyka - potem już tylko pozostanie ci
      stosować się do jego zaleceń.

Życzę powodzenia!

Ps. I więcej ruchu! Bez tego niewiele zdziałasz...
      • margolka123 Re: 30 kg do zrzucenia 06.05.04, 14:46
        Porady lekarza nie sa pozbawione sensu, ale mozna sie obejsc bez wizyt (nie
        powinno natomiast bez badan krwi w trakcie odchudzania). Dobrze Cie rozumiem,
        bo sama jestem w trakcie zrzucania nie 30, ale ok. 40 kg, moze nawet wiecej
        (choc pewnie nie), 26 kg juz za mna, po 10 miesiacach. Nie stosuj diety owocowo-
        warzywnej przez caly czas! Wiem tez, ze na poczatku trudno sie ruszac (ja na
        starcie wazylam troche ponad 100 kg, i do szalu doprowadzaly mnie rady typu:
        biegaj, cwicz etc. a teraz cztery razy w tygodniu chodze na treningi i jest
        ok).
        Radzilabym Ci zaczac od jakiejs radykalnej diety (ja zaczelam od kopenhaskiej,
        ale sie nie sugeruj), zeby w miare szybko zobaczyc jakis efekt (psyche). Potem
        przejdz na 1000 kcal (ale tak uloz diete, zeby bylo bialko, chudy ser, ryby,
        mieso - nie tylko drob, ale chuda wolowina (zelazo), mozesz odstawic produkty
        maczne, ziemniaki etc, to tez szybko przynosi efekty). Tak przetrzymaj nastepne
        dwa, trzy tygodnie. Potem doloz sobie 200 kcal do tej diety. I w sumie przez 3
        miesiace powinnas zgubic ze 12-15 kg (na poczatku chudnie sie szybko, potem
        wolniej). Pij duzo wody (litr poltora niegazowanej to minimum) i herbaty
        ziolowe albo zielone (czerwonej nie polecam bo to swinstwo dla mnie, ale ponoc
        jest skuteczna). Nie pij: gazowanych napojow (nawet light), sokow owocowych z
        kartonow (maja kalorie, szklanka soku pomaranczowego nierozcienczonego to ok.
        100 kcal). Teraz bedzie dobry czas na chudniecie, kopenhaska (jesli na nia sie
        zdecydujesz) jest na owocowym przednowku, potem zaraz beda truskawki (dobre
        przy menu owocowym)
        Jak schudniesz tyle, to potem rzeczywiscie zacznij sie ruszac -rower
        stacjonarny, duzo aerobowych cwiczen (bieznia np.). Bardzo wazne - dbaj o
        skore!! obsesyjnie nawet, bo to wazne jak diabli. Ja dwa razy dziennie
        wsmarowuje w siebie balsamy, kremy, zele, pilingi robie w domu, nawet algi
        sobie zafundowalam (jestem juz po 30-tce, mam 33 lata, wiec tym bardziej
        pomagam mojej skorze, zeby sie nie pociac jak juz bede szczupla). Jesli chcesz,
        moge Ci zrecenzowac kilka (albo kilkanascie) produktow z roznych przedzialow
        cenowych, stosuje je na zmiane i chyba malo jest takich ktorych jeszcze nie
        probowalam ;)
        Jak masz jakies pytania, pytaj na forum albo mailem. Aha - ja nie stosowalam
        zadnych srodkow farmakologicznych, wiec tu nie pomoge. Nie stosowalam, bo nie
        mam nawyku brania lekow, i nie chce wyrzucac pieniedzy w bloto.

margo
        • zajaczek101 Re: 30 kg do zrzucenia 07.05.04, 09:23
          Margolka. Jestem pod wrażeniem i podziwiam ciebie. Wszystko co napisałaś jest
          bardzo ważne i prawidłowe. Wiem to ponieważ chodziłam na spotania grupowe osób
          chcących się odchudzić (z lekarzem, dietetykiem i psychologiem). Stosowałam
          dietę ok. 1200kcal i rowerek stacjonarny/basen. Nawet schudłam, ale niestety
          miałam mało silnej woli i samozaparcia. Poza tym uwielbiam słodycze i lubię
          piec ciasta. Wszystko wiem teoretycznie co i ile ma kcal ale niestety pomimo
          tego ciągle walczę. Co schudnę to znów przytyję. A chodzi mi tylko o 5 kg. To
          jest drobnostka a dla mnie - nie do osiągnięcia. Jestem słaba i brak mi silnej
          motywacji. Dlatego wiem ile musiałaś przejść i bardzo Cię podziwiam, że jesteś
          tak silną osobą. Może mi zdradzisz jak to osiągłełaś?. Bardzo by chciała z Tobą
          o tym pogadać na priv. Co o tym sądzisz?. Już mi jeste bliska jak przecztałam
          Twój list. Pozdrawiam
          • zajaczek101 Do Margolki 123 07.05.04, 12:09
            Przeczytaj powyższe i odpowiedz.
    • Gość: dorika Re: 30 kg do zrzucenia IP: *.nn / 62.233.189.* 06.05.04, 14:24
      polecam książkę Michela Montignaca "Jeść aby schudnąć"
    • vivicaa Re: 30 kg do zrzucenia 06.05.04, 15:14
      Konsultacja z lekarzem konieczna. Na pewno się uda, zwłaszcza że czujesz się na
      tyle silna. A poza tym uśmiechnij się do siebie i do innych, myśl
      pozytywnie...może to trywialne.....dziś w metrze widziałam piękną kobietę,
      nieco pulchną. Ale ile w niej było sexapealu, i jakiegoś takiego uroku....i
      wydaje mi się, że była tego świadoma. Pozdrawiam i życzę powodzenia
      • Gość: Kobieta Re: 30 kg do zrzucenia IP: *.proxy.aol.com 06.05.04, 17:34
        Dziekuje Wam wszystkie przyjazne duszyczki!! Dzisiaj bylam juz na
        zakupach,kupilam tylko dietetyczne produkty,od jutra zaczynam!Dziekuje!
        • Gość: soffica Re: 30 kg do zrzucenia IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 06.05.04, 21:57
          Zapraszamy na forum Puszyści - dostaniesz wsparcie, a może i my się
          zmobliziujemy :) przy Tobie
        • nitulina Re: 30 kg do zrzucenia 07.05.04, 00:18
          Nie mieszkasz chyba w Polsce sądząc po IP, ale teraz rewelacyjne recenzje ma
          to, na jednym z for dziewczyny postwierdziły skuteczność :)
          www.fito-slim.pl/
          • Gość: nadja Re: 30 kg do zrzucenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.04, 13:03
            heeej, nie otwiera mi sie ta strona... co to jest?
            pzdr
    • lola211 Re: 30 kg do zrzucenia 06.05.04, 17:36
      iportal.nano.pl/montignac/forum/list.php?f=3
      zapraszam do nas serdecznie
    • Gość: Marta Zasada numer 1- RUCH ! IP: *.pl / *.ns.slesz.pl 07.05.04, 08:55
      • margolka123 Re: Zasada numer 1- RUCH ! 07.05.04, 09:26
        A wlasnie ze nie, guzik prawda. Zasada 1 - zmiana sposobu odzywiania, zeby nie
        nazwac tego dieta, psychiczne rozstanie z obzeraniem sie. Ruch jest dobry,
        potrzebny i wazny, ale sama dobrze wiem jak trudno sie ruszac, jak czlowiek
        wazy o wiele, wiele za duzo. Ja mam mocne serce, i w miare sprawne cialo, ktore
        zylo sobie X lat przyzwyczajone do wagi powyzej 80 kg (nawet powyzej 85). Ale
        jak przytylam nagle i waga przekroczyla setke, nawet spacer mnie meczyl. Trzeba
        sie troche fizycznie przystosowac, czyli schudnac, zeby zaczac cwiczyc. Ale
        wczesniej mozna, a nawet wskazane, chodzic, spacerowac, wchodzic po schodach
        jedno, dwa pietra zamiast jezdzic winda etc. Takie jest moje doswiadczenie
        • Gość: Kobieta Re: Zasada numer 1- RUCH ! IP: *.proxy.aol.com 07.05.04, 09:55
          Wiecie co,a jak to jest z ta dieta kopenhaska?Odchudzalyscie sie nia?Mam ja
          przed soba na kartce i zastanawiam sie czy jej nie zaczac...? Ile moge zrzucic
          przez 2 tygodnie?
          Dzisiaj zjadlam kromke pieczywa chrupkiego z pomidorkiem.Chyba lzej mi byloby
          jakbym miala gotowa diete i sie jej trzymala...
          Pozdrawiam Was Wszystkie!KOBIETA
          • margolka123 Re: Zasada numer 1- RUCH ! 07.05.04, 15:50
            Pisalam w pierwszej odpowiedzi na Twoje pytanie ze ja zaczelam wlasnie od
            kopenhaskiej (10 miesiecy temu). Jak widze niezbyt uwaznie czytalas, ale nie
            szkodzi ;) uwazam te diete za bardzo dobry poczatek odchudzania takiego jak
            moje i Twoje tez, czyli duzego i dlugotrwalego. Ja na kopenhaskiej schudlam za
            pierwszym razem ponad 4 kg (4,5) i bylam baaardzo zadowolona. Optymalne tempo
            chudniecia to ok. 3, najwyzej 4 kg miesiecznie! Powyzej zaczyna sie malo
            zdrowe, grozace jojo. Nie nastawiaj sie, ze schudniesz wiecej (nie znam
            osobiscie ani jednej dziewczyny, ktora schudlaby na tej diecie powyzej 6 kg,
            znam faceta ktory schudl osiem, ale oni chudna inaczej). Wszystko powyzej 3 kg
            bedzie duzym sukcesem (3 kg to woda).
            Jeszcze raz polecam sie z pomoca, jesli bedziesz chciala. Jestem zyczliwie
            nastawiona do wszystkich ktorzy chca schudnac i maja powody (jak ktos pisze ze
            jest gruby bo przy wzroscie 165 cm wazy 52 kg, cholera mnie bierze). Jako
            rekomendacja dla porad - jestem chudsza o 26 kg od stanu wyjsciowego
          • margolka123 Re: Zasada numer 1- RUCH ! 07.05.04, 15:52
            A, jeszcze jedno - jedz racjonalnie. Nie glodz sie (kromka chleba chrupkiego z
            pomidorem nie brzmi zbyt obficie. A dieta nie polega na tym zeby sie glodzic
            calkiem ;)
            • Gość: arleta Re: Zasada numer 1- RUCH ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.04, 16:13
              Chciałabym zapytac, czy ta dieta kopenhaska jest dobra np przy duzym wysiłku
              umysłowym tzn jeśli ma sie examiny i tego typu rzeczy, czy tez bardzo osłabia
              koncentrację i jakie sa dokladnie porcje w niej oraz czy befsztyk mozna
              zastapic innym mięsem ????
            • Gość: arleta dieta kopenhaska??????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.04, 16:17
              Czy mogłby mi ktos odpwiedzieć :) na wcześniej zadane pytanie. Dziękuję z góry
              i pozdrowionka!!!
              • margolka123 Re: dieta kopenhaska??????? 07.05.04, 18:09
                To jest bardzo indywidualna sprawa. Ja mam zawod typowo "umyslowy", wymagajacy
                koncentracji i tworczego myslenia, i kopenhaska w niczym mi nie przeszkodzila
                (z tym ze za porada lekarza codziennie jadlam owoc, niskokaloryczny ale
                codziennie). Mnie przeraza na tej diecie cos innego - mysl ze moglabym wiecej
                niz konieczne do normalnego zycia sie ruszac, dla mnie wysilek fizyczny przy
                kopenhaskiej jest niemozliwy
        • Gość: Marta Re: wiesz co,......... IP: *.pl / *.ns.slesz.pl 09.05.04, 19:40
          bzdury piszesz.
          ze guzik prawda z tym ruchem????
          pomylilo Ci sie chyba cos,,,,RUCH przede wszystkim,to RUCH spala tluszcz i
          rzezbi sylwetke.
          Jak skonczy sie na diecie to owszem kolezanka schudnie,ale wolniej i bedzie
          miala wszystko obwisle...o ile schudnie. bez ruchu uwazam nie ma chudniecia.
          Nie pisz mi ze ciezko bo trzeba sie zawziac, ruszyc grube dupsko a nie siedziec
          na kanapie i codziennie pomalu zaczac sie ruszac!!!!!
    • margolka123 Re: 30 kg do zrzucenia 09.05.04, 11:26
      Zaczelas te kopenhaska? I co slychac tak w ogole?
      • Gość: nikt Re: 30 kg do zrzucenia IP: *.authnix-hvtn-16.Uni-Koeln.DE 09.05.04, 12:05
        zadnych liczenia kalorii, po prostu wyrzuc weglowodany!!! Przydatne byloby tutaj przeczytanie Atkinsa
        czy Montignaca, to nie ma byc dieta crash, lecz nowy sposob na zycie: bez wegli, a ze zwiekszona licza
        bialka szybko pozbedziesz sie tluszczu, gdyz organizm siegnie do twoich wlasnych zasobow
        tluszczowych, gdy nie bedzie mial pod reka curku. Proste i funkcjonuje jak nalezy!!!

jak slysze o 1000 kcal to mnie krew zalewa: jedynym skutkiem takich diet jest psychiczne wyczerpanie i
        jo-jo!!!!!!!
        • lola211 Re: 30 kg do zrzucenia 09.05.04, 12:13
          Jak widac masochistek nie brakuje:)).
        • margolka123 Re: 30 kg do zrzucenia 09.05.04, 17:06
          Guzik prawda, choc troche racji niby tak. Odstawienie weglowodanow po pierwsze
          niemozliwe, po drugie - szkodliwe. Ale warto je rzeczywiscie na poczatek
          ograniczyc (np. wylacznie do tych pochodzacych z warzyw i owocow) po drugie,
          umiejetnie laczyc z bialkiem. Ale kontrolowanie liczby jedzonych kalorii jest
          podstawa, i to nie ono jest przyczyna jojo, ale wlasnie NIELICZENIE kalorii
          • Gość: Ania Re: 30 kg do zrzucenia IP: 62.233.188.* 09.05.04, 18:09
            Przestańcie z tym jo-jo!! Jojo jest wtedy kiedy brakuje silnej woli i może
            wystąpić przy każdej diecie. Acha i mam dobrą radę. Wywalcie raz na zawsze ze
            swojego słownika to słowo-DIETA. Bo jeśli chce się być szczypłym to trzeba
            zmienić sposób odżywiania się raz na zawsze. Jeżeli ktoś nie jest w stanie się
            tego podjąć to nie ma o czym mówić. Takie "odchudanie" nie ma prawa się udać.
            Ale jednak warto. Ja bardzo wszystkich zachęcam...sama po zimie troszkę się
            rozleniwiłam i mam do stracenia jakies 7 kilogramów. W zeszłym roku właśnie na
            wiosnę przestawiłam się na zdrową dietkę i schudłam 6kg. W zimie wróciły mi 2,
            bo sobie pofolgowałam za bardzo, a teraz stwierdziłam, że mogłabym to zrzucić i
            jeszcze 5kg czyli razem 7, zaczynam od przyszłego tygodnia i mam zamiar wytrwac
            nie tylko do osiągnięcia tej wagi ale już na stałe...Mam nadzieję, ze się uda.
            Mnie i WAM. Zyczę wszystkim powodzenia.
          • lola211 Re: 30 kg do zrzucenia 09.05.04, 19:41
            Odstawia sie szkodliwe wegle, je sie dobre , tak wiec nie rezygnuje sie z nich
            calkowicie.Ponadto nie lączy sie "złych" wegli z tłuszczem.
            Podstawą jest własciwe łączenie produktów, a nie liczenie kalorii.Mozna mało
            jesc, ograniczac sie, i nie chudnac- bo je sie niewłasciwe pokarmy i
            niewłasciwie je łączy.Mozna schudnac jedzac duzo, tylko trzeba zmienic złe
            nawyki zywieniowe.Podstawą jest jesc odpowidnie pozywienie, a nie zeby jesc
            malo.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka