Dodaj do ulubionych

PREGAINE, FREEDERM

13.05.04, 14:46
Bardzo prosze o opinie nt. szamponów Pregaine i Freederm.
Mam straszny problem od roku. Bardzo przetłuszczaja mi sie włosy-często je
więc myję, a po umyciu zarówno włosy jak i skóra głowy są bardzo przesuszone.
Odżywki nie pomagają (probowalam WAX, ecinos,vichy i mase innych). Dermatolog
polecił mi silikę, drożdże, odstawienie chemii i mycie szamponem Pregaine.
Tak robiłam przez rok i niestety nie widzę poprawy.Mam wrażenie jakby ten
szampon mył "za dobrze". Nieco lepiej jest gdy stosuje maske
oliwka+żółtka,ale niestety to nasila przetłuszczanie.
Co robić?
Może znacie inne delikatne szampony?
Obserwuj wątek
    • jonta Re: PREGAINE, FREEDERM 17.05.04, 12:42
      prosze o pomoc
      • qfadrat8 Re: PREGAINE, FREEDERM 20.05.04, 01:25
        Moja kuzynka stosowała PREGAINE-PŁYN+SZAMPON.Daje efekty.Najpierw włosy trochę
        się przerzedzą-1 tydzień lub 2- bo płyn przyśpisza obumieranie
        osłabionych.Potem może być tylko lepiej.Pierwsze widoczne efekty-po 4
        tygodniach od momentu rozpoczęcia kuracji.Naprawdę daje to długotrwały efekt-
        tylko pamiętaj podcinać końcówki regularnie.Dodam,że kuzynka ma wrazliwą cerę a
        kurację zniosła nieźle zaś pomysłodawczynią kuracji była jej mam-swietny
        farmaceuta.
        Do dzieła!!! ;-)))
    • justa_79 Re: PREGAINE, FREEDERM 20.05.04, 10:48
      Farmona ma niezłą serię do włosów przetłuszczających, pytaj w aptece lub
      sklepie zielarskim. mnie również ogranicza przetłuszczanie olejek pichtowy.
      • jonta Re: PREGAINE, FREEDERM 20.05.04, 14:58
        dziekuje
        probowalam szampon RADICAL z Farmony, ale moje wlosy byly po nim dziwnie
        sztywne.Czytalam opinie innych,ze szampon wysuszyl im wlasy i wystraszona
        odstawilam go.Boje sie tez tych do przetluszczajacych sie wlosow.
        Szukam bardzo delikatnego szamponu, poniewaz moje wlosy po tylu myciach sa
        wrecz "obdarte ze skory", stracily swoj kolor, sa szorstkie, elektryzują sie i
        nie daja sie uczesac.
        Skóra po dobrym myciu tez mnie bardzo boli. Dosłownie rece opadaja!
        A chodzic do pracy z tlusta glowa nie moge.
        Musze sprawdzic ten olejek, wczesniej o nim nie slyszalam. Dziekuje za pomoc.
        • justa_79 Re: PREGAINE, FREEDERM 21.05.04, 10:06
          ja też z tym olejkiem spotkałam się stosunkowo niedawno, powoli odkrywam różne
          jego zastosowania. to tradycyjny olejek, w Rosji bardzo popularny, olejek z
          sosny białokorej. tu możesz sobie o nim poczytać:
          www.nuskin.com/eu/pl/polish/products/sensu/wellness-line.shtml#28005304
          w googlach też pewnie coś znajdziesz.
          można go stosować na różne dolegliwości skórne i nie tylko. do kupienia w
          aptece, sklepie zielarskim, sprzedaży bezpośredniej. ceny różnią się zależnie
          od wielkości buteleczki i producenta, od ok. 20-40 zł. stosuje się go po kilka
          kropel, więc jest b. wydajny, starcza na kilka miesięcy.
          ja mogę go polecić właśnie na przetłuszczanie się i łupież (dodajemy do
          szamponu), na zmarszczki (dodajemy do kremów, balsamów), do aromaterapii, na
          katar, wiem, że sprawdza się również przy łuszczycy itp.

a co do tego, że boli Cię skóra po myciu... może powinnaś używać jakichś
          łagodniejszych szamponów, tzn. przeznaczonych specjalnie do codziennego mycia
          albo dla dzieci. warto też, żeby obejrzał skórę dermatolog, czy nie ma żadnego
          zapalenia.
    • oksana.zarewicz Re: PREGAINE, FREEDERM 27.05.04, 09:36
      Witam
      Są to dobre szampony. Każdy z nich ma swoje wskazania do stosowania. Np. w
      serii Freederm są 3 szampony, które różnią się składem i działaniem. Warto więc
      wybrać ten z nich, który odpowiada na potrzeby włosów w danym momencie. Ważne
      jest w Pani przypadku to, czy w ciągu rocznej kuracji, o której Pani pisze,
      miał miejsce chociaż krótki okres poprawy stanu włosów? Trudno uwierzyć w to,
      że przez cały rok stosowała Pani tę samą kuracje bez widocznych rezultatów.
      Jeżeli jednak nie dostrzega Pani żadnej poprawy, to zdecydowanie warto zmienić
      kurację. Najlepiej byłoby wybrać się jeszcze raz do lekarza, celem zmiany
      postępowania oraz podzielić się z nim swoimi spostrzeżeniami na temat
      poprzedniej kuracji.
      Pozdrawiam
      Oksana
      • jonta Re: PREGAINE, FREEDERM 31.05.04, 12:21
        dziekuje wszystkim za pomoc
    • miss_u Re: PREGAINE, FREEDERM 30.05.04, 22:17
      Jest jeden sposób na "chore włsoy i chora skóre głowy".Spróbój myć je szarym
      mydlem.Tłuste wlosy które ktoś atakuje agresywnym "odtłuszczaczem" , tłuszczą
      sie jeszcze gorzej.Sposób z mydłem jest niestety upierdliwy, ale na dłuższa
      mete skuteczny.Włosy ponoc nawet przestaja wypadać :o)))
      • jonta Re: PREGAINE, FREEDERM 31.05.04, 12:20
        dziekuje za pomoc
        niestety mam straszliwie wysuszone włosy i mycie ich szarym mydlem odpada.
        dlatego szukam delikatnego szamponu wsrod tych aptecznych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka