Dodaj do ulubionych

siłownia - sztanga

01.12.02, 17:52
Czy podnosząc sztangę na siłowni mam szansę zrzucić nadmiar ciała z ramion?
Nie podnoszę zbyt wiele, ok 20 kg 3x15.
Czy raczej urosną mi mięsnie jak facetowi?
Jakie są Wasze doświadczenia?
Obserwuj wątek
    • klarissa Re: siłownia - sztanga 02.12.02, 12:41
      To zbędne ciałko to zapewne zbędny tłuszczyk :-))
      Poprzez wykonywanie ćwiczeń przy użyciu sztangi, sztangielek można kształtować
      poszczególne partie mięśniowe, co oznacza,że rozwijasz mięśnie i jednocześnie
      pozbywasz sie z tych miejsc tłuszczu. Samo chudnięcie jako takie to mozesz
      uzyskać dzięki diecie (wtedy chudnie całe ciało). Ideałem jest połączenie diety
      z ćwiczeniami własnie. Polecam siłownie, ja też miałam problem min. z górnymi
      częściami ciała, nie obawiałam się ciężarków i po pół roku(bez specjalnej
      diety) wygląd znacznie się poprawił, tzn ładniejsze ramiona, plecy a nawet
      niezły kobiecy biceps. Obawy o zbytnie rozbudowanie mięśni jak u mężczyzn są
      nieuzasadnione. To wymaga lat ciężkich ćwiczeń i specjalnej kulturystycznej
      diety.Pamiętaj,że górna część ciała wymaga róznych ćwiczeń na poszczególne
      partie: grzbiet,triceps, biceps, mięśnie naramienne-poradź się kogoś na siłowni
      niektórzy mężczyźni, instruktor chętnie Ci pomogą ;-).
      Polecam Ci forum fitness.
    • pierce-arrow Re: siłownia - sztanga 03.12.02, 08:44
      polecam cwiczenia izolujące daną grupę mięśniową:
      -biceps:uginania naprzemienne ze sztangielkami lub na wyciągach(ew.tzw
      modlitewnik)
      -triceps:wyciskanie sztangielki zza głowy,ściągania podchwytem lub nachwytem
      linek wyciągu
      -obręcz barkowa:przednie aktony-naprzemienne unoszenie sztangielek przed sobą
      (poprawia również wygląd biustu,poprzez aktywowanie do ćwiczenia górnej części
      mięśni piersiowych)
      boczne aktony-j.w. tylko na boki w pozycji siedzącej
      tylne aktony-unoszenie sztangielek w opadzie
      cwiczenia,które izolują dane grupy mięśniowe zagwarantują ci proporcjonalny
      wygląd bez zbędnej masy mięśniowej.propnuję ci ćwiczenie bicepsu z tricepsem
      naprzemienne w jednej serii gdyż ćwiczenie antagonistycznych grup mięśniowych
      daje najlepsze rezultaty jeżeli chodzi o ich wygląd(separacja i
      gęstość),natomiast barki ustaw sobie na osobny trening i ćwicz tylko tą grupę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka