Dodaj do ulubionych

Wyszczerbiony zab

IP: *.osmez.eu.org / 10.1.1.* 11.12.02, 20:33
Dawano dawno temu wyszczerbil mi sie zab. Wyglada nieestetycznie ale nie
mialam nawet czasu zeby z nim cos zrobic. Czy wuzyta u dentysty cos pomoze??
prosze o pomoc:)
Obserwuj wątek
    • krasn0ludek Re: Wyszczerbiony zab 11.12.02, 20:56
      nie pozostaje Ci nic innego jak odrabanie sobie główki siekierką

a tak poważnie można to zakleić plombą o kolorze zęba ale nadal trochę widać
      miejsce gdzie ona się zaczyna ale tylko z bardzo bliska.albo mozna wyrwać sobie
      i wstawić wkręta na całe życie ...chyba że Cię to nie kręci
    • Gość: Paolka Re: Wyszczerbiony zab IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 11.12.02, 21:43
      Idź do dobrego stomatologa - wiem, że teraz są sposoby "nadbudowania" zęba.
    • Gość: raszefka Re: Wyszczerbiony zab IP: OSET:* / 192.168.0.* 11.12.02, 22:49
      Jeśli to mała "szczerbka" to chyba możesz sobie tylko wyrównać wierłem (tzn nie
      Ty a dentysta ;)). Wypełnienie raczej nie będzie się trzymać. Być może licówka,
      ale to dla mnie wyższa szkoła jazdy ;)) więc nie jestem pewna.

A najlepiej spytaj o to swojego lekarza.
    • amelia_ Re: Wyszczerbiony zab 11.12.02, 23:48
      idź do stomatologa, na pewno ci coś poradzi. Jeśli wyszczerbienie jest małe to
      spiłuje ząb, aż do wyrównania, jeśli większe to wypełni taka specjalną masą w
      odpowiednim kolorze. Takie wypełnienie nie nakłada się tylko na wyszczerbienie,
      ale też na powierzchnię zęba (tylnią albo przednią), więc na pewno będzie się
      trzymać. W ten sam sposób można zalepić przerwy między zębami.

Amelia
      • Gość: ninia Re: Wyszczerbiony zab IP: *.osmez.eu.org / 10.1.1.* 12.12.02, 16:34
        Dzieki za rady. Do dentysty na pewno pojde. Ale chcialabym sie dowiedziec czy
        takie "nadbudowanie" zeba jest trwale i czy jest z tym jak z plombami, ze
        trzeba co jakis czas wymieniac??
        • amelia_ Re: Wyszczerbiony zab 12.12.02, 21:18
          oczywiście zawsze istnieje jakieś ryzyko odłupania :) Moja siostra ma w ten
          sposób zalepioną przerwę między jedynkami (była niezbyt duża, ale ją drażniła),
          dentystka stwierdziła, że nie ma sensu ruszać całej szczęki zakładając aparat,
          żeby usunąć tą przerwę, więc zaproponowała jej wypełnienie. Ma je już kilka lat
          (5-6) wygląda bardzo naturalnie i do tej pory nie wymagało poprawiania.

Amelia
    • natalia76 Re: Wyszczerbiony zab 11.12.02, 23:52

Odiwedz dentyste, on Ci najlepiej doradzi czy sie da, czy nie.
      Sama mam ulamany kawalek trojki gornej - co czesto drazni moj jezyk ale
      dentysta poradzil mi na razie nie ruszac tego, za swieze na sztukowanie.

nata.76

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka