iiii 30.12.02, 14:59 Mam pięćdziesiąt lat. Włosów mam jeszsze dożo, ale ostatnio zrobiły się cieńkie i ten proces cały czas postępuje. Proszę o radę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tutli_putli Re: Cieńkie włosy i inny problem. 31.12.02, 10:12 Nie mam jeszcze 50 lat, ale od dzieciństwa mam na swojej głowie taki wicher. Nie mogę go ułożyć. Próbowałam już żelem, brylantyną, jojobą i nic. Wstaje i sterczy. Co robić? Czy wyjściem będzie tapir, czy ogolenie na łyso. Proszę o pomoc, bo stanowi to dla mnie problem natury estetycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
oksana.zarewicz Re: Cieńkie włosy 01.01.03, 20:07 Witam, Podejrzewam, że Pańskie wrażenie może być wynikiem procesu „starzenia się włosów”, który polega na starzeniu się korzeni włosów. Na skutek zmian związanych z wiekiem skraca się okres wzrostu włosów, przez co stają się one krótsze, szybciej wypadają a nowe włosy wolniej rosną. Dodatkowo mieszek włosa włóknieje (twardnieje) i dochodzi do niego coraz mniej naczyń krwionośnych. Powstaje mniej barwnika, pojawia się siwizna. Nowe włosy, które wyrastają ze starego mieszka, są słabsze. Wrażenie „cieńszych włosów” może być spowodowane tym, że jest ich po prostu mniej, chociaż nie widać ewidentnego procesu łysienia. Włosy są odzwierciedleniem ogólnego stanu zdrowia. Ich kondycja zależy od prawidłowego odżywiania, bogatego w białko zwierzęce, witaminy, minerały, oraz od odpowiedniej pielęgnacji. Pomóc przypadku wrażenia cienkich włosów mogą również szampony z odżywkami o właściwościach zwiększających puszystość. Pozdrawiam i życzę Szczęśliwego Nowego Roku. Oksana Odpowiedz Link Zgłoś