Dodaj do ulubionych

przeniesienie kuchni do innego pomieszczenia

IP: *.dialup.nuria.telefonica-data.net 05.02.04, 14:25
robie remont w mieszkaniu w kamienicy 140m.Kuchnia jest w miejscu,ktore mnie
nie odpowiada.Ciekawa jestem czy mozna przeniesc ja do pomieszczenia
oddalonego o jakies 4-5m ale po drodze tzn. na scianie na ktorej jest zlew i
kuchenka z okapem sa drzwi. Chodzi mi oczywiscie o instalacje.
Dziekuje z gory za porade bo nie mam zielonego pojecia o hydraulice.
Obserwuj wątek
    • Gość: Gosc Re: przeniesienie kuchni do innego pomieszczenia IP: *.swic.dialup.inetia.pl 05.02.04, 15:15
      Jak to mowi moj tata to niema rzeczy niemozliwych.Sa tylko mniej lub bardziej
      trudne do wykonania.Jednak przez siec ciezko stwierdzic czy sie da z mniejszym
      balaganem czy trzeba bedzie zrobic wiekszy balagan.
      Ale jednak mysle ze byloby to do zrobienia :)
    • Gość: Paweł Re: przeniesienie kuchni do innego pomieszczenia IP: 217.153.60.* 05.02.04, 16:01
      Sam sie w cos takiego bawilem. Z przesuwaniem instalacji zimnej i cieplej wody
      nie ma zwykle problemu, bo rurki sa cienkie i mozna je ukladac dowolnie w
      scianie. Jedyny problem jest w kanalizacja (odpływem wody ze zlewu i zmywarki)
      bo przy przesuwaniu trzeba zachowac spadek, ok. 2 cm na kazdym metrze. Taka
      rurka jest wieksza a poza tym przy kladzeniu nie powinno byc ostrych zalamań.
      Mozna ja połozyć w podłodze jesli da sie wkuc w podłoge (powinna byc mozliwosc
      wkucia sie ok. 15-20 cm. Innym rozwiazaniem pozostaje podwyzszenie podlogi w
      tym pomieszczeniu przez ktory chcesz pociagnac kanalizacje, czy zrobic jakby
      schodek.
      Pozostale jeszcze ewentualnie przeniesienie wentylacji, ale to mozna zrobic
      przy pomocy podwieszanego sufitu.
      Pozdrawiam

Pawcio1000@poczta.onet.pl
      • Gość: kasia Re: przeniesienie kuchni do innego pomieszczenia IP: *.dialup.nuria.telefonica-data.net 06.02.04, 12:27
        Dzieki za oswiecenie.Idac tym tropem przegladajac "Muratora" ujrzalam reklame
        podobnej tresci "Zrobisz ja tam gdzie chcesz...niezaleznie od pionow i
        spadkow" firma Borysowski.Chodzi o W.C. jest zdjecie kibelka z jakas dziwna
        biala skrzynka zz nim. Poszlam na ich strone www.borysowski.com.pl.No i oni
        twierdza,ze mozna zamontowac lazienke,kuchnie, a wrecz caly dom daleko od
        kanalizacji za pomoca jakis cudownych urzadzen rozdrabniajacych scieki.
        Czy ktos sie z tym spotkal w praktyce jak to dziala? Dla mnie to brzmi
        podejrzanie,no ale technika tak idzie naprzod....
        • Gość: Gosc Re: przeniesienie kuchni do innego pomieszczenia IP: *.swic.dialup.inetia.pl 06.02.04, 18:44
          Jak to w praktyce dziala??
          Wlatuje woda do tego ustrojstwa,podnosi sie plywa,wlacza pompe a pompa rurkami
          pompuje wode dalej.Jest jeszcze wersja do podlaczania kibelka - taka jaka bylo
          widac na zdjeciu - jest tam jeszcze zamontowyny mlynek ktory z papieru
          tosletowego i calej reszty robi drobna miazge i tez pompuje dalej.Troche to
          buczy jak sie wlaczy ale to trwa tylko chwile,jak przepompuje.No ale moze
          udaloby sie przerobic instalacje tak zeby podlaczyc bezposrednio i nie kupowac
          tego ustrojstwa.Troche to kosztuje - w zaleznosci od wersji okolo 1000
          zlociszy.Milych wyborow
          • Gość: kasia Re: przeniesienie kuchni do innego pomieszczenia IP: *.dialup.nuria.telefonica-data.net 06.02.04, 20:58
            No tak ...nie dosc,ze drogie to jeszcze strach pomyslec jak sie takie
            urzadzenie zatnie...
            • Gość: Gosc Re: przeniesienie kuchni do innego pomieszczenia IP: *.swic.dialup.inetia.pl 07.02.04, 11:18
              Jak sie zatnie to sie nic powaznego nie stanie.Tzn nie powinno.Jak bedziesz
              szczelnie polaczone ze zlewozmywaniem to najwyzje woda nie bedzie schodzila i
              trzeba bedzie sie nim "zainteresowac".Na rurce odplywowej jest zawor zwrotny
              takze sie nie cofnie to co zostalo przepompowane dalej
    • Gość: JAc Re: przeniesienie kuchni do innego pomieszczenia IP: 217.97.139.* 20.04.04, 10:46
      Z punktu widzenia projektanta instalacji: zmiana funkcji pomieszczenia typu
      kuchnia lub łazienka w mieszkaniu lub domku pociaga za sobą taką mase uzgodnień
      w przeróżnych urzędach, że wole sie za taki projekt nie brać za żadne
      pieniądze. Jeśli nie chcesz tego oficjalnie uzgadniać nie masz tego problemu.
      Co do możliwości przesuwania przyborów typu zlew powinno sie udać, ale trzeba
      sie temu przyjrzeć dokłądnie by móc cos powiedzieć. Główny problem to
      kanalizacja i ew. gaz jeżeli masz kuchenkę gazową. No i oczywiście wentylacja.
      Droga oficjalna będzie bardzo trudna (lub kosztowna:))
    • Gość: jac Ze ślepym o kolorach IP: 213.17.204.* 21.04.04, 17:11
      Bez rysunku, lub wizji lokalnej, to takie gadanie ze ślepym o kolorach.
      Woda, gaz to zaden problem. Cienkie rurki, przepływ wymuszony, pryszcz.
      Kanaliza - pompa też załatwia wszystko, ale kosztuje, wymaga okresowej
      konserwacji, lub naprawy (im bardziej skomplikowane urzadzenie, tym
      prawdopodobieństwo awari większe). Normalnie potrzebny jest spadek. Mozna go
      uzyskać na "poziomie", ale mozna niżej np w piwnicy. Ale tego gdzie jest
      połozone mieszkanie nie wiemy.
      Wentylacja.I znów nie wiemy gdzie sa wolne kanały, czy masz kuchenke gazowa,
      czy elektryczną (kwestia zastosowania wentylacji wymuszonej.
      Najlepiej niech to obejrzy fachowiec. Najczeście za każdą złotówke oszczędzona
      na fachowcu, musisz wydac dwie na naprawę błędóW.
      MIŁEGO REMONTU.

NO I TAKIE MOTTO "ZROBIC MOŻNA WSZYSTKO. NAWET JEŻA ZADOWOLIĆ ( SPOSOBEM, PRZEZ
      LEJEK) TYLKO CZASAMI ZAPYTAJ PO CO I CZEMU TAK DROGO"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka