pawel_krk1986 10.05.10, 14:45 Od pewnego czasu w mojej piwnicy jest dosyć duża wilgoć. Próbowałem ogrzewać pomieszczenie piecykiem,jednak to nic nie pomogło. Czy ma ktoś pomysł w jaki sposób rozwiązać ten problem?Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jarek Re: Problem z wilgocią w domu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.10, 17:56 Witam, Należy przewietrzyć piwnicę wietrzyć piwnicę po ogrzaniu. Dobrze też byłoby założyć hydroizolację na fundamenty. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
cromwell1 Re: Problem z wilgocią w domu 11.05.10, 21:15 nie wiem od jakiegiego pewnego czasu faktem jest ze mury po zimie nie zdazyly wyschnac wilgotnosc powietrza zbliza sie do setki stad zacieki i plamy slusznie prawi poprzednik nalezy wietrzyc i czekac na sloneczna pogode pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_krk1986 Re: Problem z wilgocią w domu 12.05.10, 08:12 Rozumiem ze dobra pogoda zapewne pomoze jednak poki co jest deszczowo i w miarę zimno. Staram się wietrzyć piwnicę jak tylko mogę. A czy orientuje się ktoś czy osuszacze powietrza mogą pomóc w takiej sytuacji?chodzi mi o coś w stylu: www.marax.pl/osuszacz-powietrza-master-711wydajnosc-litrow-dziennie-desa-p-1287.html pilex.totu.pl/p5940000055-pochlaniacz-wilgoci-osuszacz-powietrza-master-desa-dh-711-mega-wydajnosc Odpowiedz Link Zgłoś
vievior Re: Problem z wilgocią w domu 12.05.10, 11:26 Stosowałem ten pochłaniacz wilgoci w samochodzie po tym jak mi wyprali tapicerkę bo zdecydowałem się zrobić to na jesień i powiem szczerze że w połączeniu z farelką efekt był bardzo dobry. Myślę że w Twojej piwnicy również powinien pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_krk1986 Re: Problem z wilgocią w domu 12.05.10, 14:30 Serdecznie dziękuję za odpowiedź, w takim razie chyba zakupię ten osuszacz bo na "czekanie" nie mam czasu niestety. Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
klimatsklep Re: Problem z wilgocią w domu 18.05.10, 15:37 Witam, Najlepsze rozwiązanie dla pozbycia się wilgoci to osuszacz powietrza. Wstawiony do piwnicy czy innego pomieszczenia o kubaturze odpowiadającej wydajności danego urządzenia pozbędzie się wilgoci, pleśni oraz grzyba. Dodatkowe ogrzewanie tylko pomoże w tym procesie. Osuszacz powietrza to doskonałe urządzenie stosowane również po zalaniach i podtopieniach. W Pańskim przypadku polecam model Master DH 711. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
shadow1982 Re: Problem z wilgocią w domu 19.05.10, 15:57 Pawel_krk1986 jeśli jest to piwnica to wilgoć będzie zapewne się utrzymywała na wysokim poziomie, nawet jeśli jeden czy dwa razy przewietrzysz ją lub osuszysz. Polecam ten mocniejszy osuszacz. Wg mnie ten prezentowany przez osobę wyżej jest zbyt słaby do osuszenia piwnicy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: Problem z wilgocią w domu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.10, 18:42 Osuszacze O.K. Ale ja nie traktowałbym tego jako rozwiązanie problemu. Osuszacze mają zastosowanie tam, gdzie należy coś osuszyć np. tynk, zalanie po powodzi czy podobne. Stosując to urządzenie docelowo proponuję zastanowić się nad kosztami zakupu i późniejszej eksploatacji. Grzyb musi mieć sprzyjające warunki do rozwoju i jednak trochę czasu. Zastosowanie osuszacza nie gwarantuje, że grzyb nie powstanie. Stanowczo zalecam położyć hydroizolację na fundamenty, bo to w perspektywie czasu okaże się najtańszym rozwiązaniem. Poza tym, czy ta wilgoć pojawiła tak nagle? Teraz jest wysoki poziom wód gruntowych, może trzeba zrobić meliorację przy tym budynku. W przypadku gdy domek stoi na glinie, a wody gruntowe przez dłuższy czas będą utrzymywały się na wysokim poziomie, to bez osuszenia gruntu fundamenty mogą osiadać, a w konsekwencji popękają ściany. Pozdrawiam Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
halev Re: Problem z wilgocią w domu 21.05.10, 08:37 Osuszyć to jedno, a utrzymać ten stan to insza inszość. Może trzeba odkopać fundamenty i zabezpieczyć je z zewnątrz? Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_krk1986 Re: Problem z wilgocią w domu 24.05.10, 08:34 po tych ulewach problem się rozwinął gdyż niestety dodatkowo z piwnicy musiałem wypompować trochę wody. Czyli z tego co mówicie osuszanie nie pomoże?Rozumiem że solidne odwodnienie byłoby dobrym rozwiązaniem, licząc że je zrobie, to czy potem samo osuszenie wystarczy?czy problem sam się nie rozwinie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: Problem z wilgocią w domu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.10, 17:35 Należy ocenić po tym co było poprzednio, jeśli dom stał od 20 lat i tego problemu nie było, to pewnie, po przejściu tych opadów problem taż zniknie sam na kilka lat. Proszę o więcej informacji. Te informacje które Pan podaje nadają się do wróżenia z fusów. Odpowiedz Link Zgłoś
shadow1982 Re: Problem z wilgocią w domu 25.05.10, 10:09 Jak jest wilgoć i widać np skroplanie wody na ścianach to osuszacz np. Master DH 716 z tej strony co Pan mówił wystarczy. Jednak jeśli to problem z podtapianiem piwnicy i wlewaniem się do niej wody, to osuszacz nie pomoże i potrzebne będzie niestety ingerowanie w odwodnienie. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś