Dodaj do ulubionych

Renowacja okien

IP: 217.153.35.* 06.04.04, 12:50
Wielka prośba o radę do kogoś, kto może kiedyś odnawiał sobie okna.
Mam drewniane okna (zespolone), które po paru latach użytkowania wymagają
odnowienia. Mam pomysł, żeby przy okazji zmienić ich kolor, ale mnóstwo
wątpliwości, czy da się to zrobić tak, jak sobie wymyśliłam.
Chodzi o to, że okna są pomalowane na biało. I nie wiem, czy da się
DOKUMENTNIE usunąć z nich farbę (do żywego drewna) po to, by je następnie
pobejcować.
No i pytanie nr dwa: czy cała oparacja jest bardzo pracochłonna i kosztowna?
Obserwuj wątek
    • Gość: korburator Re: Renowacja okien IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.04, 13:39
      bez wyjęcia szyb ta operacja jest niewykonalna, zresztą w ten sposób oczyścisz tylko framugi i pozostanie problem farby na ramach w styku z miejscami otynkowania skrzydła. Skrzydło masz już raczej pomalowane farba akrylowa i powłoki nie usuniesz inaczej jak mechanicznie więc po rozpoczęciu operacji przeklniesz się kilkkadziesiąt razy i udasz do sklepu białą farbę (albo i w innym kolorze) a nie po lakierobejce
      • Gość: biedronka Re: Renowacja okien IP: 217.153.35.* 06.04.04, 13:43
        A słuszałam, że są jakieś preparaty chemiczne. Na akryl nie działają?
        • Gość: karborator Re: Renowacja okien IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.04, 13:54
          niestety, farba akrylowa jest wodorozcieńczalna. Zreszta opowiem Ci o swoich doświadczeniach: Mialem kiedys ambitny plan gruntownie odnowić JEDNO okno malowane farba olejna. Po zaopatrzeniu sie w opalarkę i ten siuwaks do usuwania farby zaczołem pozbywac się starej farby olejnej. po mniej wiecej godzinie oskubałem do zywego mały kawaleczek okna (przy czym te wszystkie kanty i załamania ramy okiennej raczej z grubsza), skonczyło się na tym że opaliłem najbardziej zniszczone fragmenty farby i pomalowałem, przy czym ja chciałem ponownie pomalowac na biało
          ps ten rozpuszczalnik do farb olejnych to wielki kant-biorąc pod uwage jego wydajność i to że jednorazowo rozpuszcza jedna warstwę farby trzeba by to kupowac na wiadra
          • Gość: biedronka Re: Renowacja okien IP: 217.153.35.* 06.04.04, 13:57
            Acha, no to mam już jasność w tej kwestii. Bardzo dziękuję za radę. Wygląda na
            to, że okna zostaną białe...
            • Gość: karburator Re: Renowacja okien IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.04, 14:06
              mozesz przemalowac na inny kolor:)
              • Gość: cytryna Re: Renowacja okien IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.04, 21:16
                środek do zmywania farby nazywa się SKANSOL,jest bardzo skuteczny,ale
                napracować się trzeba.Radzę spróbować na małym oknie,czy praca będzie Ci
                odpowiadać,bo wymaga cierpliwości.Ja przy pomocy tego środka odnowiłam pięknie
                meble kuchenne.Po zmyciu farby iwyszlifowaniu b.drobnym papierem malowałam
                lakierobejcą,jest super.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka