Dodaj do ulubionych

Stukanie w kaloryferze

06.11.10, 12:19
Jak w temacie. Co może być przyczyną stukania wydobywającego się z kaloryfera? Kaloryfer stary, z tych żeliwnych, żeberkowych, mieszkanie na ostatnim piętrze, z lat 60., rury CO na wierzchu. Problem pojawił się w tym roku, stukania są nieregularne, raz silniejsze, raz słabsze, częstsze, rzadsze, do wyboru, do koloru. Przypomina to kapanie wody. Są dni, a szczególnie noce, że wcale nie puka, a czasem wali tak, że w nocy nie da się spać. Zgłaszałam problem w spółdzielni, był hydraulik, odpowietrzył instalację na bloku, ciut się chyba poprawiło, ale problem jest cały czas.
Obserwuj wątek
    • Gość: luzik Re: Stukanie w kaloryferze IP: 178.73.49.* 07.11.10, 22:46
      może myszy masz? Stary tak opisałeś problem jak byś coś brał no sam go przeczytaj i tak na zdrowy rozsądek pomyśl.
      • Gość: j Re: Stukanie w kaloryferze IP: *.aster.pl 07.11.10, 23:58
        Nie wiem, o co Ci chodzi. Mrówkojad całkiem udatnie opisał problem. Wracając do sprawy, wydaje mi się, że w instalacji być może jest (są) element(y), które nie mogą swobodnie się rozszerzać i kurczyć przy zmianach temperatury. Takie odgłosy jakby kapiącej wody powstają, gdy jakaś rurka jest na np. na sztywno zabetonowana. I to niekoniecznie w naszym mieszkaniu. Źródło zjawiska może być w mieszkaniu sąsiada, a metalowa instalacja świetnie przenosi dźwięk.
        • Gość: dex Re: Stukanie w kaloryferze IP: *.arr.gov.pl 08.11.10, 09:01
          Dokładnie, u mnie takie odgłosy wydałała pionowa rurka stykajaca sie przy podłodze z klepką. Kiedy podszlifowałem klepkę stuki ustałay!
    • Gość: mrowkojad2 Re: Stukanie w kaloryferze IP: *.warszawa.mm.pl 08.11.10, 11:38
      Odgłosy wyraźnie wydobywają się z wnętrza kaloryfera, a dokładnie z okolic termostatu, a także, o czym zapomniałam wspomnieć poprzednio, z rury CO, która jest w sąsiednim pomieszczeniu, ale przechodzi do sypialni i łączy się z tymże kaloryferem. Hydraulik znowu ma się dziś pojawić, ale wyraźnie widać, że nie ma pomysłu na to stukanie.
      W zeszłym roku z tego kaloryfera i wspomnianej rurki wydobywało się coś w rodzaju szumu, pomogło kilkukrotne odpowietrzenie instalacji CO na bloku.

• Gość: j Re: Stukanie w kaloryferze IP: *.aster.pl 08.11.10, 12:18
        W danych czasach, jak miałam kaloryfery żeliwne, to takie "kapanie" było słychać w podobnej "konfiguracji" jak u Ciebie, czyli dwa grzejniki w sąsiednich pokojach połączone rurami przechodzącymi przez ścianę działową. Rury były ciasno otynkowane, bez tulei, no i postukiwały sobie trochę. Taki problem ma wielu użytkowników, w necie jest sporo dyskusji na ten temat. Tak jak pisałam, rury muszą mieć luz, żeby mogły się kurczyć i rozszerzać.
        • Gość: cromwell Re: Stukanie w kaloryferze IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 08.11.10, 12:55
          zgodze sie ze stuki moga pochodzic od odksztalcen kompensacyjnych na przelotkach
          tylko instalacja jest stara
          wczesniej nie stukalo

stara instalacja i obnizenie halasu po odpowietrzeniu grzejnika
          moga swiadczyc o zamulonej instalacji
          popros hydraulika o wyplukanie grzejnika

pzdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka