Dodaj do ulubionych

Stara kamienica - instalacje i układ pomieszczen

14.12.10, 21:54
Witam serdecznie,

Od pewnego mam na oku mieszkanie w starej kamienicy na krakowskim podgórzu.
Jest do remontu i wiąże się z tym kilka usprawnień/modyfikacji całego lokalu.

Moje pytania:

1) Jaki jest koszt przeciągnięcia łącza gazowego powiedzmy na dystansie klatka schodowa
do mieszkania na 1 piętrze. Czy wymaga to jakieś zgody(zezwoleń) i ewenutalnej kontroli (przez kogo)? Pewnie tak, tylko kogo i ile to kosztuje? ;]

2) Układ pomieszczeń we wskazanej kamienicy jest dość dziwny i dlatego chciałbym dokonać
roszady np. łazienki w miejsce najmniejszego pokoju a pokój w miejsce łazienki itp.
Wydaje mi się ze może być to niemożliwe z fizycznego punktu, lecz w pytaniu chodzi mi bardziej o pozwolenia i czy np. konserwator zabytków sie nie do czepi itp

3) Ile kosztuje przebudowanie/wymiana ogrzewania elektrycznego na gazowe? I czy faktycznie
jest tak tanio jak się wydaje?(po wymianie).

4) jak z wymianą okien w kamienicy? (frontowych od ulicy czy jakichkolwiek )? zezwolenia?

Z tego co widziałem , nie ma w niej żadnych fresków, malowideł które mogłby podchodzić pod konserwatora zabytków

Pozdrawiam
Marcin K.
Obserwuj wątek
    • Gość: bobbudowniczy odpowiedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.10, 12:04
      1) Jaki jest koszt przeciągnięcia łącza gazowego powiedzmy na dystansie klatka schodowa
      do mieszkania na 1 piętrze. Czy wymaga to jakieś zgody(zezwoleń) i ewenutalnej kontroli (przez kogo)? Pewnie tak, tylko kogo i ile to kosztuje? ;]

Koszt zalezy od firmy. Zezwolenie konieczne - od gazowni. Broń cie Panie Boże przed grzebaniem w gazie bez zezwoleń... chyba że chcesz dowiedzieć się o kosztach odtorzenia kamienicy po wybuchu...

2) Układ pomieszczeń we wskazanej kamienicy jest dość dziwny i dlatego chciałbym dokonać
      roszady np. łazienki w miejsce najmniejszego pokoju a pokój w miejsce łazienki itp.
      Wydaje mi się ze może być to niemożliwe z fizycznego punktu, lecz w pytaniu chodzi mi bardziej o pozwolenia i czy np. konserwator zabytków sie nie do czepi itp

Zapytaj u miesjkiego konserwatora zabytkow.

3) Ile kosztuje przebudowanie/wymiana ogrzewania elektrycznego na gazowe? I czy faktycznie
      jest tak tanio jak się wydaje?(po wymianie).

Ogrzewanie gazowe w starej kamienicy = grzyb. Oprócz tego aby podłączyć piec gazowy musisz wykonać na swój koszt, projekt dobudowy wentylacji i ją dobudować (min ~10 tys zł). Jak jest to stara kamienica to na pewno masz piec kaflowy (lub kanał dymowy po tym piecu). Kup sobie kominek lub ładny emaliowany żeliwny piecyk (np na allegro ~200-500 zł) i już masz ciepełko (jednocześnie osuszysz całe mieszkanie z wilgoci).

4) jak z wymianą okien w kamienicy? (frontowych od ulicy czy jakichkolwiek )? zezwolenia?[/i]
      Frontowe jaknajbardziej wymagają zgody konserwatora. Wstawienie bylejakich bez zgody w/w jest SAMOWOLĄ BUDOWLANĄ (poczytaj o karach finansowych). Zapomnij tez o oknach PCV - GAZ + okna PCV = grzyb na 200%.
    • Gość: cromwell Re: Stara kamienica - instalacje i układ pomieszc IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 15.12.10, 15:51
      odpusc marcinie drogi
      niedawno byly walkowane ocieplenia starych kamienic
      jezeli izolacja jest wykluczona to szkoda kasy
      juz sie szczypiesz z kasa za ogrzewanie elektryczne
      gazowe wyjdzie tylko troche taniej
      zaczniesz kombinowac z ocieplaniem od srodka
      pojawi sie grzyb
      i tak wkolo macieju bez efektu
      za to wybulisz fortune

pzdr.
      • Gość: seiw83 Re: Stara kamienica - instalacje i układ pomieszc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.10, 17:47
        jedli kamienica jest w pisana w rejestr zabytkow to konserwatormui byc dohodzi projekt architerktoiniczny, moze wydac jak fanaberyczne zarzadzenia i nie bedzie sie oplacilo, lepiej wykonac to oradza poprzednicy, spraawniejszy piec na paliwo stale, kominek plus dobrze przemyslana wentylacja, drozne kanaly wentylacyjne,byc moze rekuperacja powie.owszem mozesz zrobic szczelny termos w budybkum,ale wykonawca musi byc porzadny bo jak nie to grzyb i wentylacja mechaniczna, ale koszty tez porzadne wtedy sa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka