Dodaj do ulubionych

Okna Velux dachowe - skrapla sie i ścieka woda.

09.01.11, 01:34
Czy ktoś ma okna dachowe Velux? Czy tez ma takie zjawisko, że im większy mróz na zewnątrz, tym mocniej skrapla się woda na szybach, od strony wnętrza budynku, tak, że ścieka po ścianach? Czasem w rogach okien, od wewnątrz jest lód. Co jest przyczyną? Jak temu zaradzić? Czy przyczyną może być niewłaściwa, za słaba lub ze złego materiału izolacja budynku? Budynek jest nowy (zamieszkany niecały rok), okna tez nowe. Zaczęła pojawiać się pleśń narożnikach jednego z pokoi.
Obserwuj wątek
    • net-pomocnik Re: Okna Velux dachowe - skrapla sie i ścieka wod 09.01.11, 10:52
      Z tego co piszesz izolacja budynku tutaj nie zawiniła. Problemem jest zbyt duża wilgotność w pomieszczeniach (pomieszczeniu) i brak odpowiedniej wentylacji.

Proponuję się rozejrzeć za osuszaczem i sprawdzić wentylację.
      W nowo wybudowanych domach zdarza się sytuacja opisana przez ciebie.
      Weź pod uwagę tynki, posadzki to wszystko zawiera wodę jeśli wprowadzaliście się
      do domu krótko po zakończeniu robót to tak może się dziać.
      • labadine Re: Okna Velux dachowe - skrapla sie i ścieka wod 09.01.11, 15:06
        Otworzyc okna 3-5 razy /dzien po 5 minut
      • Gość: gość Re: Okna Velux dachowe - skrapla sie i ścieka wod IP: 62.122.236.* 09.01.11, 15:58
        Skąd jesteś?
    • Gość: zibi Przyczyną są oszczędności... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.11, 15:20
      Zaczynając od taniego projektu (w którym brak kanałów wentylacyjnych, a te które są są źle zaprojektowane), przez tanich "flachowców", po taniego kierownika budowy który zamiast siedziec na budowie i pilnować prac i flachowców (jak nakazuje to PRAWO BUDOWLANE) przyjechał z 4ry razy na budowę podbil co mial podbic i skasowal z 1 czy 2 tys zl...
      W dobrze zaprojektowanych i wykonanych domach nie ma problemów...
      • kanon1953 Re: nie prawda 23.03.11, 20:49
        • Gość: kanonier Re: nie prawda IP: *.broadband.greenlan.pl 19.03.13, 14:47
          trzebabyło nie żydzić przy zakupie okien i kupić z nawiewnikiem . Ja nie mam pojęcia o budowie remoncie itp itd .dachowcy zamontowali OKPOL z nawiewnikiem . tej zimy dawało mrozem na zewnątrz szyby w oknie były prawie ciepłe pod oknem grzejnik a nawiewnik cały rok na ON ustawiony . A Veluxy jeszcze lepsze od KPOLu nie wiem co trzeba spierdo.....ć żeby okno zamarzało !?
    • Gość: cromwell Re: Okna Velux dachowe - skrapla sie i ścieka wod IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 09.01.11, 17:21
      chyba sie powtarzam
      powodem jest niesamowita wigotnosc w pomieszczeniach
      sam fakt ze szyby zamarzaja to alarm jak fiks
      bowiem szyby w oknach to ustrojstwo zespolone
      maja swoja izolacje termiczna
      nigdy dotad nie spotkalem sie z z takim zawilgoceniem mieszkania
      mieszkacie od roku
      spoko
      wychodza sprawy technologiczne
      tez spoko
      ale zeby byl lod na szybach okien polaciowych tego jeszcze nie grali
      sprawdz kolezanko wentylacje pomieszczen
      kominiarz ci to pyknie
      dochodza jeszcze sprawy gotowania i suszenia prania
      calal\ para z dolu uchodzi na poddasze/brak klatki schodowej o nieszczesna/i tu zaczynaja sie schody
      wentylacja grawitacyjna milczy z powodu zbyt malej roznicy cisnien
      zdecydowana wiekszosc pary umyka otwartymi schodami na gore
      i tam sie skrapla po katach
      zaraz ktos mundry inaczej poradzi audyty sryty
      dostalas chatynke we wlasne wladanie
      dziel i rzadz
      idz na noze drap i gryz
      inaczej zginiesz corko;)

pzdr.
      • Gość: fami Re: Okna Velux dachowe - skrapla sie i ścieka wod IP: *.adsl.alicedsl.de 23.03.11, 11:53
        rozwalają mnie komentarze o wietrzeniu i wilgotności pomieszczenia.Tak się składa ,że u mnie też jest ten sam problem i mam też okna velux. Nam też wszyscy wciskali te same teksty i żadnego rozsądnego rozwiązania. zrobiliśmy pomiary wilgotności i okazało się że jest wręcz za mała, o wietrzeniu nie wspomnę ,bo wręcz mam godzinami otwarte okna .Pranie susze tylko w suszarce kondesacyjnej ,także nie ma mowy o dużej wilgotności,a i budynek ma już 12 lat.Na normalnych oknach nie ma skroplonej wody tylko na dachowych.Do dzisiaj rozwiązania nie znależliśmy, a ściany pomalowaliśmy farbą latexową żeby nie mieć zacieków.
        • Gość: cromwell Re: Okna Velux dachowe - skrapla sie i ścieka wod IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 23.03.11, 16:08
          niech cie kometarze nie rozwalaja
          powiem ci corko gdzie tkwi twoj blad
          w zle osadzonych oknach
          badz przeszkodach w obiegu powietrza
          na ulotkach producentow okien wyraznie jest rozrysowany obieg omiatajacy okno polaciowe
          wiec przede wszystkim scianki pod i nad oknem musza byc minimum w pionie i poziomie
          pod i nad oknem nie ma prawa zawitac jakas polka czy karnisz z zaslonkami
          zweryfikuj swoj przypadek pozniej sie rozwalaj do woli
          • Gość: Voitass Re: Okna Velux dachowe - skrapla sie i ścieka wod IP: *.234.multiplay.pl 18.09.13, 23:24
            Chyba natrafiłem na rejestr pseudospecjalistów;) Od kiedy woda może zamarzać od zbyt dużej wilgotności i słabej wentylacji?! Skraplanie - owszem, ale zamarzanie to raczej dowód na problem z oknem/słabą jego izolację. Też mam taki problem - jeśli chodzi o skraplanie, to nie mam pretensji - bez grzejnika pod oknem lub wentylacji mechanicznej trudno to uniknąć.

Ale ten LÓD w rogach okien to moim zdaniem skandal!!! Pytanie do wszytstkich (nie)szczęśliwych posiadaczy Veluxów - udało Wam się coś wskurać w Veluxie z gwarancją?
            • rv1975 Re: Okna Velux dachowe - skrapla sie i ścieka wod 01.02.16, 19:25
              Witam. Też mam taki problem z oknami tylko żę jak to udowodnić producentowi kiedy już zamarzną okna to nawet jak dasz zgłoszenie do serwisu to zanim przyjedzie serwisant to już temp na zew wzrosła i wszystko wróciło do normy. Pozdr Rafał Falkowski
    • kasiak37 Re: Okna Velux dachowe - skrapla sie i ścieka wod 23.03.11, 16:38
      slaba wentylacja i przypuszczam ze oszczedzanie na ogrzewaniu.To nie wina okien.
      • kanon1953 Re: nie tylko u Ciebie 23.03.11, 17:06
    • agnieszkaha1 Re: Okna Velux dachowe - skrapla sie i ścieka wod 29.03.11, 09:06
      Mam takie okna i nic takiego się nie dzieje. Więc może rzeczywiście to wina braku odpowiedniej wentylacji... Bo jeśli okna są nowe to nie powinno się nic takiego dziać.

wystrój okien

• Gość: ooko Re: Okna Velux dachowe - skrapla sie i ścieka wod IP: *.adsl.inetia.pl 12.11.11, 03:04
      okna velux to syf jak cały ten zakład
      • Gość: T.W. Re: Okna Velux dachowe - skrapla sie i ścieka wod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.11, 04:30
        Kondensacja pary na oknach zasadniczo zależy od dwóch czynników - wilgotności względnej powietrza oraz różnicy między temperaturą powietrza w pomieszczeniu a temperaturą wewnętrzej szyby. Im wyższa wilgotność powietrza tym większe prawdopodobieństwo skraplania i im wyższa jego temperatura w pomieszczeniu przy tej samej wilgotności, tym również większa możliwość kondensacji.
        Dla przykładu przykładu przy 60% RH i temperaturze w pomiesczeniu 20oC para skropli się na szybie o temp. 12oC natomiast przy tej samej wilgotności a temperaturze powietrza 25oC kondensacja wystąpi na szybie o temperaturze ok 17oC.
        Okna są projektowane zgodnie z zasadami (szyby zespolone) a przyczyna w znacznej większości leży po stronie użytkownika pomieszczeń.
        Dodatkowo okna dachowe są z istoty przeznaczenia montowane w poddaszach użytkowych, gdzie ściany na ogół są wykonywane z płyt gipsowych. Cienkie płyty, w dodatku gipsowe, mają ograniczoną chłonność wilgoci co nie daje możliwości samoregulacji mikroklimatu wnętrza podczas czasowego napływu wilgoci wynikającego z gotowania, prania lub samego spania- tu proponuję zważyć się wieczorem i rano następnego dnia aby przekonać się ile wody wpuściliśmy do pomieszczenia.
        Zastanówmy się również, czy malowanie ściań farbami lateksowymi poprawi sytuacją czy ją pogorszy?
        Przyłączam się do zdania przedmówców co do sprawnej wentylacji i wietrzenia - wymiany powietrza. Pozdrawiam.
    • piegoosek Re: Okna Velux dachowe - skrapla sie i ścieka wod 12.11.11, 18:32
      mialam tak w starym mieszkaniu - jak skrecilam ogrzewanie! po podkreceniu grzejnikow problem zniknal! czy masz grzejnik bezposrednio pod oknem? niczym nie osloniety?
    • antekantoni Re: Okna Velux dachowe - skrapla sie i ścieka wod 13.11.11, 17:35
      Okna mają gorsze właściwości termoizolacyjne niż ściany i to właśnie z tego powodu wilgoć wykrapla się w pierwszej kolejności na nich. Ocieplenie budynku niema tutaj znaczenia. Aby uniknąć wilgoci należy zapewnić odpowiednią wentylację pomieszczeń lub wymienić okna na inne, o niższym współczynniku przewodzenia ciepła. Wymiana okien nie rozwiąże jednak całkowicie tego problemu. Najważniejsza jest skuteczna wentylacja. Polecam rekuperację ;)
    • Gość: wojtek Re: Okna Velux dachowe - skrapla sie i ścieka wod IP: *.204.19.20.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 05.02.12, 20:36
      Witam,
      u mnie pojawił się problem troszkę inny a mianowicie, woda mi ścieka z góry od wewnętrznej strony ościeżnicy w dól okna i tam narożnikami i zamykaniem dostaje się do środka. Mam wrażenie, że jak na oblachowaniu okna i ościeżnicy powstaje szron o później się topi wskutek słońca to krople spływają w dól a tam nie żadnego odprowadzenia. Jak sobie z tym poradzić bo nie wyobrażam sobie takiego czegoś w nowym domu.
      Pozdrawiam
      • kasiak37 Re: Okna Velux dachowe - skrapla sie i ścieka wod 05.02.12, 21:09
        mam dwa veluxy,na zewnatrz -18,wewnatrz 25 st (impreza,pare osob),normalnie temp.23 st.Nic sie nie skrapla.Nie mam wentylacji grawitacyjnej a wiec zadnego komina wentylacyjnego.Wentylacja mechaniczna.
        U autora watku albo zly montaz okien,albo zla izolacja dachu,albo brak wentylacji i np.suszenie prania w domu na dodatek.
        • Gość: Maria Staniszewska Re: Okna Velux dachowe - skrapla sie i ścieka wod IP: *.home.aster.pl 20.05.12, 11:10
          Czy ktoś wie czy podobne okna mozna kupić od firmy Budvar? Tzn. czy specjalizują się w produkcji tego typu okien? Na stronie nie znalazłem ale może niedokładnie czytam.
          • Gość: cromwell Re: Okna Velux dachowe - skrapla sie i ścieka wod IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 20.05.12, 14:26
            czytaj dokladniej
            nie pytaj
            ewentualnie zamow wizyte u okulisty
    • Gość: gustlik Re: Okna Velux dachowe - skrapla sie i ścieka wod IP: *.broadband.greenlan.pl 19.03.13, 14:41
      Wentylacja szanowna pani WENTYLACJA .
      A jak jeszcze piecykiem gazowym sobie dogrzewasz to grzyby będziesz miała jak w lesie.
      Grzejnik pod oknem , dobra obróbka okna ,żeby ciepło z grzejnika wędrowalo pionowo na okno bez zadnych przeszkód i najlepiej nawiewnik w oknie ...ale jak sie oszczędziło 2-3 stówki przy zakupie okna teraz sie tak ma . pozdrawiam
    • sawa892 Problem z oknami dachowymi Velux 22.01.14, 13:16
      Witam
      Problem jest taki, że gdy na dworze jest koło -8 a w pomieszczeniu +22 bardzo mocno skrapla się woda i aż leci woda po ścianach :( a nie dawno miałem docieplany sufit wełna 20cm. co by trzeba było zrobić? co może być przyczyną? pomóżcie bo idzie szału dostać. Pozdrawiam
    • marze.na84 Re: Okna Velux dachowe - skrapla sie i ścieka wod 24.01.16, 08:52
      My yez mieszkamy 2 lata poddasze z akermanow strop wlasnie przetestowalam osuSzacze pod okna dostepne na allegro moge w 100 % polecic u mnie pomoglo chlona wilgoc super mam nadzieje ze komus pomoglam pozdrawiam
    • 5konieczny Re: Okna Velux dachowe - skrapla sie i ścieka wod 24.01.16, 12:54
      Oczywiście jest to wina złej wentylacji pomieszczenia. Wilgoć, która zawsze występuje w pomieszczeniach (gotowanie, prasowanie, suszenie, różnice temperatur w pomieszczeniach), nie jest odprowadzana na zewnątrz. Pomyślałbym o wezwaniu fachowca, który może poprawi kanały wentylacyjne. będzie trochę kucia,a le to pomoże. Powiem też co do okien, czasami się zdarza tak, że fachowcom nie chce się myśleć. Ja miałem taki przypadek, że fachowcy zamontowali okna odwrotnie (klamka powinna być u dołu, a była u góry) bo "tak im się wydawało". Oczywiście poprawili, ale gdyby tak zostało, to myślę, że też wkrótce miałbym problemy z oknem. Dlatego trzeba pilnowac fachowców, a najlepiej brać ekipy fachowe, a nie majstrów złote rączki.
      • rv1975 Re: Okna Velux dachowe - skrapla sie i ścieka wod 01.02.16, 19:17
        Wentylacja to jedno ale mimo wszystko okno nie powinno zamarzać wewnątrz pomieszczenia (temp. nie powinna spaść poniżej 0 bo inaczej by nie było lodu). Moim zdaniem żle jest osadzone fabrycznie szyba zespolona ( za blisko krawędzi ramiak jest zakucie szyby) i to jest przyczyną zamarzania wody wew na oknie Velux. Mam taki sam problem gdy temp za zewnątrz spada sporo poniżej zera i to mnie wkurza bo sporo za te okna zapłaciłem. Druga strona medalu taka żę latem zasłaniam bo bardzo nagrzewa się poddasze a zimą zasłaniam by ciepło nie uciekało. Wydane pieniądze na ładnie wyglądające poddasze i na drugi raz bym tylko w łazience zainstalował okno dachowe z tworzywa. Pozd Rafał Falkowski

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka