Dodaj do ulubionych

ościeżnice regulowane

22.03.11, 13:19
Mam dylemat, muszę kupić 2 pary drzwi jedne do łazienki drugie do pokoju, i teraz zadano mi pytanie jakie ościeżnice? Przyznam szczerze, że nie słyszałam nigdy o ościeżnicach regulowanych. Co to jest, czy lepiej kupić te regulowane czy nie. Czy może mi ktoś to łopatologicznie wytłumaczyć jaka jest różnica?
Obserwuj wątek
    • dora1211 Re: ościeżnice regulowane 22.03.11, 13:55
      Może inaczej, chodzi mi o to czy ma tu znaczenie tylko wygląd estetyczny??
    • tamin Re: ościeżnice regulowane 22.03.11, 14:26
      Witam

Ościeżnice regulowane mają zastosowanie w niewymiarowych murach jak również estetyczny gdyż na różnych grubościach ścian wyglądają podobnie, poza częścią wewnętrzną. przy stałych ościeżnicach trzeba kombinować i przeważnie jeszcze są one do zatynkowania w małej części lub obróbki listwami. A regulowane opasają mur dlatego są często zwane opaskami.
      • mlodywapniak Re: ościeżnice regulowane 22.03.11, 20:11
        Musisz dobrze wyprostować mury, bo szpary widoczne z boku opasek (jeśli mur odbiega od pionu ze 2 cm) nie upiększają, a akrylem ukryjesz do pół cm.
    • Gość: lee2011 Re: ościeżnice regulowane IP: *.legnica.vectranet.pl 22.03.11, 21:55
      Wszystko zależy z jakiej firmy chcesz nabyć regulowane :) stała mdf od 130-150zł; reg 9-13 ok 180zł; 13-17 17-21 ok 250 zł 17-21 21-29 ok 350zł
    • marcinmr Re: ościeżnice regulowane 22.03.11, 22:20
      Hej!
      Niedawno przerabiałem ten sam temat :) Regulowana: Opasuje mur z obydwu stron, posiada opaski obustronne, zakłada się ją na sam koniec remontu (uwaga-przygotowane muszą być otwory na perfekt!) nawet już po malowaniu, wygląda lepiej, nie musisz martwić się tynkowaniem otworu itd. Jedyny warunek to tzw. węgarki po obu stronach otworu, czyli kawałki ścian - ta ościeznica musi się na czymś zaczepić :)
      Stała - ma stałą szerokość 10 cm. Montuje się ją licując do jednej strony pomieszcznia, a resztę otworu trzeba wykończyć tynkiem. Można założyć opaski maskujące od strony licowanej i wtedy z tej strony wygląda jak regulowana.
      Mi bardzo dobrze wytłumaczyli to w firmie Panel-Pol w Krakowie na ul. 29 listopada przed zamówieniem drzwi. Można zobaczyć przykłady na żywo, a jeśli będziesz miała wątpliwości to przyślą kogoś na pomiar do ciebie.
      • dora1211 Re: ościeżnice regulowane 23.03.11, 09:25
        Dziękuję za odpowiedzi, zamówiłam już ościeżnice regulowane, niestety trzeba długo czekać.
        Pozdrawiam
        • robert_antczakxyz Re: ościeżnice regulowane 03.05.11, 01:06
          Witam,

niezależnie czy zamówi pani ościeżnice stałe czy regulowane czeka się tyle samo (przynajmniej w Porcie). Ponadto to bardziej estetyczny wygląd (obejmuje całą ścianę, nie nie wystaje), pasuje większą część otworów (bo wymaga mniejszego otworu, więc ma większa tolerancję) i nie ma ryzyka jak z opaskami stałymi ze odpadną jak się klej utleni, tutaj są montowane na pióro-wpust więc są częścią ościeżnicy po wklejeniu.

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka