Dodaj do ulubionych

Termo-modernizacja poddasza

05.07.11, 22:05
Witam,

Mieszkam w domu wybudowanym przez teścia metodą chałupniczą (w latach 80'-90'), tj. teść zna się na wszystkim ale bez specjalizacji. No i odkrywam różne kwiatki i "złoto-rączkowe" rozwiązania.
Z większością sobie radzę ale...no właśnie - poddasze.
Rachunki za ogrzewanie 2 lata temu były tragiczne, w zeszłym roku uszczelniłem wszystkie okna i już był olbrzymi progres (rachunki zmniejszyły się o ponad 2000 zł mimo zwiększenia powierzchni do ogrzania o 100m kwadratowych).
W tym roku chciałbym zainwestować w dalszą termo modernizację.
Prawdopodobnie zdecyduje się na wymianę części okien, wyłożenie sufitu 30cm wełną (obecnie jest luźno ułożony styropian, kartony, dykty i inne śmiecie budowlane) oraz chciałem skosy zaizolować.

Zdjąłem boazerie a tam taki widok:
imageshack.us/photo/my-images/35/img6849r.jpg/
Wygląda to tak od strony wewnętrznej:
1.Boazeria
2. poprzeczne deski
3. Gruba folia malarska?
4. Tekturowa płyta??
5. Prawdopodobnie trochę wełny
6. Domyślam się że znów folia
7. Blachodachówka

W związku z tym pytanie do znawców tematu - co tu można zrobić? Całego dachu nie planowałem rozwalać - zastanawiam się nad tym aby w między tymi poprzecznymi dechami (imageshack.us/photo/my-images/35/img6849r.jpg/) upchnąć 5cm wełny. Tylko czy przypadkiem nie będzie to przerost formy nad treścią?
Co innego można by tutaj zrobić?
Dodam że w miejscu gdzie skos łączy się ze ścianką kolankową w zimę potrafi mocno zawiać, nie bardzo wiem jak to zaizolować, albo chociaz uszczelnić przed wiatrem.

Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka