Dodaj do ulubionych

"fachowiec" odwalił tynki

12.07.11, 21:30
Robię elewację domku jednorodzinnego (domek z dachem dwuspadowym). Niestetey mój fachowiec fatalnie wykonał tynk na szczytowej ścianie domu - jest to ściana w kształcie "prostokąt a na tym trapez", na ścianie jest tylko jedno duże okno symetrycznie pośrodku. Wygląda to mianowicie tak że facet wytunkował jednego dnia górną część ściany (tj. trapez), a potem na drugi dzień dolną część (tj. prostokąt). W efekcie w miejscu gdzie obie części się stykają powstała bardzo widoczna pozioma linia na wysokości około 4 metrów. Nie mam pojęcia co z tym fantem zrobić. Czy ktoś ma jakieś pomysły?
Obserwuj wątek
    • joanka-r Re: "fachowiec" odwalił tynki 12.07.11, 21:51
      Zawsze robi sie poszczególne ściany jednego dnia, bo nie ma bata, kolor zawsze będzie deczko inny. Teraz kombinuj, może jedną cześć przyciemnij o kilka tonów.
    • jarecki_2 Re: "fachowiec" odwalił tynki 12.07.11, 23:00
      Jak zrozumiałem, fachowiec kładł wyprawę elewacyjną w kolorze. Jak mówi poprzedniczka, taką pracę wykonuje się jednego dnia na całej powierzchni/ścianie, w zależności od pogody robi się to normalnie lub bardzo szybko, jak jest gorąco i szybko wiąże. Teraz albo ponownie nałożyć wyprawę, nową warstwę tym razem prawidłowo lub starać się ukryć to kolorem, czyli jak mówi poprzedniczka ale to nie załatwi sprawy, połączenie będzie widoczne. Można jeszcze ukryć to połączenie pod listwą np. drewnianą, która będzie stanowiła element dekoracyjny, ale to już sprawa gustu. Na pewno taka wyprawa na sporej powierzchni to nie robota dla jednej osoby.
      • montym Re: "fachowiec" odwalił tynki 12.07.11, 23:34
        kiepska sprawa... pomysł z listwą chyba najlepszy. Rozważ jeszcze delikatne zacieniowanie tego miejsca cienką warstwą tynku...

Ale najlepiej wymagaj o "fachowca" powtorki...
    • cyklina-klimkiewicz Re: "fachowiec" odwalił tynki 13.07.11, 08:46
      Jak jest źle, to poprawić trzeba.Można przez pomalowanie całej ściany, to będzie równo. Tylko tej roboty nie należy wykonywać na raty, zresztą chyba nie ma takiej potrzeby. Ale nad kolorem elewacji można się przy okazji zastanowić. B.Klimkiewicz.
      • jarecki_2 Re: "fachowiec" odwalił tynki 13.07.11, 12:37
        Jak masz naciągniętą ścianę wyprawą tynkarską to metodą malarską nic nie osiągniesz poza zmianą koloru, ślad łączenia wprawy zostanie widoczny a to z powodu grubości warstwy tynku i farby.
        • cyklina-klimkiewicz Re: "fachowiec" odwalił tynki 13.07.11, 20:38
          Poprawić prawie wszystko można,tylko metody można różne stosować, jak jest różnica wysokości to najpierw , oczywiście,że trzeba ją wyrównać, a następnie pomalować całą ścianę i będzie dobrze. B.klimkiewicz.
          • jarecki_2 Re: "fachowiec" odwalił tynki 14.07.11, 16:43
            co wyrównać, trzeba było by naciągnąć wyprawą elewacyjną całą ścianę, żeby "wyrównać" taki ślad połączenia, nie nazwał bym tego równaniem tylko wykonaniem wyprawy, od nowa, na całej ścianie po prostu.
    • Gość: cromwell Re: "fachowiec" odwalił tynki IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 14.07.11, 18:19
      chle chle
      to mi przypomina historie jak gosciu przyszedl nas podejzec przy nakladaniu tynku cienkowarstwowego
      nalozyli 3/4 sciany i poszli ma obiad
      dziekuje
      nie mam wiecej pytan
      podabnie jest z kazdym tynkiem
      nie wiem skad wytrzasnales ekipe
      ale winni wrocic ci przynajmniej koszty materialow
      i wygon szmaciarzy na 4 wiatry

pzdr.
      • marbun1 Re: "fachowiec" odwalił tynki 14.07.11, 21:35
        nie ma siły nie zamaskujesz tego musi być cala ściana nałożona jeszcze raz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka