Dodaj do ulubionych

Domowa elektryka

25.01.26, 14:52
Czy eMatka się zna? Czy coś podpowie? Od jakiegoś czasu wybija nam korki- główna wajcha idzie w dół. Instalacja w tym czasie nigdy nie była przeciążona: raz włączona pralka, raz tv, no i to co zawsze w tle- lodówka, piec. Sprzęty stosunkowo nowe, dom prawie 20- letni- rok temu była sprawdzana instalacja elektryczna. Trzeba wezwać fachowca, ok. Ale póki co - zastanawiam się. Dzisiaj rano 2x korki poszły- dom jeszcze spał ( oprócz mnie), żadne dodatkowe sprzęty nie były włączone sad(
Obserwuj wątek
    • dwa_kubki_herbaty Re: Domowa elektryka 25.01.26, 15:03
      Macie zapewnie nie wiem jak się to fachowo nazywa - powiedzmy obwody, i w szafce rozdzielczej jest tych korków z 10-30, u nas wywalał obwód od bramy wjazdowej (nie podpiętej, gdzie kabel był wyprowadzony, zawinięty w worek i zakopany w ziemi, doszliśmy do tego bo włączaliśmy obwody po kolei - na kilka dni, zaczęliśmy od tych naj mniej upierdliwych (bo jednak lodówka i kuchnia jest przydatna) czyli od bramy i bingo ;P.
      Jak można to zrobić inaczej, wezwać elektryka.
      Co zrobilismy ze zdobytą wiedzą: mąż idkopał kabel, zabezpieczaliśmy dużo lepiej i znowu do piachu ;P a ten obwód mamy na stałe włączony na wszelki wypadek.
      Może też masz coś na zewnątrz co zawilgło.
      • dwa_kubki_herbaty Re: Domowa elektryka 25.01.26, 15:05
        Doprecyzuje, wywalało bezpiecznik główny, ale powodowal to obwód ten od bramy.
        • amsterdama Re: Domowa elektryka 25.01.26, 15:13
          Dziękuję. To dobry trop.
      • bywalec.hoteli Re: Domowa elektryka 25.01.26, 21:11
        dwa_kubki_herbaty napisała:

> Co zrobilismy ze zdobytą wiedzą: mąż idkopał kabel, zabezpieczaliśmy dużo lepie
        > j i znowu do piachu ;P a ten obwód mamy na stałe włączony na wszelki wypadek.

Dlaczego go nie wyłączyliscie bezpiecznikiem w rozdzielni elektrycznej?

Kabel pod prądem, zapewne grubszy i o większej ilości amperow ucięty i zakopany w ziemi nie jest dobrym rozwiązaniem.

Zawsze go może ktoś lub coś odkopać i zrobić zwarcie, np kret. Wtedy kret umiera ale wywala Wam prąd w całym domu - np na wakacjach i przestaje działać lodówka, nawodnienie, system alarmowy po wyczerpaniu się akumulatora przestaje działać, kamery itp itd

Może też wykopać go jakiś człowiek - nie trzeba wspominać o niebezpieczenstwie

Odłączcie tam prąd - bezpiecznik od bramy raczej powinniście mieć, a jak nie macie to poproście elektryka i dorobienie bezpiecznika.
    • mania_222 Re: Domowa elektryka 25.01.26, 21:01
      W instalacji jest jakiś 'niestyk' - luźne połączenie na złączce. W czasie drgań budynku (nie musisz ich czuć) przewód dotyka innego i robi zwarcie, na co reaguje wyłącznik różnicowo-prądowy i odłącza główny wyłącznik.
      Trzeba elektryka, który 'przedzwoni' całą instalację i dokręci, co trzeba.
      Może też masz jakiś obwód na zewnątrz, poza mieszkaniem - na balkonie, w piwnicy, w garażu czy nawet w oświetleniu przed wejściem i tam się coś dzieje.
    • krwawy.lolo Re: Domowa elektryka 25.01.26, 21:16
      Nie wiem, jak często Wam wywala. Jak bardzo często, moglibyście obadać sprawę metodą eliminacji. Wyłączyć jeden bezpiecznik i czekać, kiedy główny wywali. Jak nie wywali, znaczy znaleźliście. Aczkolwiek niekoniecznie. smile
    • madame_edith Re: Domowa elektryka 25.01.26, 21:42
      U mnie wywalało przez źle zabezpieczone kable od oświetlenia ogrodu. Wywala różnicówke, bo taka chyba jej rola.
    • b.bujak Re: Domowa elektryka 25.01.26, 23:06
      najpierw warto sie zastanowić co bylo robione ostatnio - wiercenie w ścianie, jakieś nowe instalacje, sprzęty....
    • chromatic Re: Domowa elektryka 25.01.26, 23:41
      Mi wywalał kabel od niepodłączonego oświetlenia ogrodowego. Zanim do tego doszliśmy to zostało rozwiercone pół ściany big_grin
    • amsterdama Re: Domowa elektryka 26.01.26, 08:38
      Dziękujęsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka