hbinko
26.07.11, 10:33
Mam pozwolenie na użytkowanie domu, ale cały czas jestem w trakcie budowy i nie ukrywam, zależy mi z pewnych względów na przedłużaniu tego okresu, nawet jeśli będzie trzeba, w nieskończoność (nie ma obowiązującego terminu na zakończenie budowy); wpisy należy dokonywać przynajmniej raz na 3 lata (zmiana od 2008 r.) i właśnie: w starostwie powiedziano, że tylko tych zdarzeń budowlanych, które wymagają pozwolenia na budowę. Wcześniejsze wpisy podczas trwania budowy były różne, tj. o zdarzeniach wymagających i niewymagających pozwolenia, taka po prostu historia budowy. Doczytałam, że "...dziennik budowy jest przeznaczony do rejestracji, w formie wpisów, przebiegu robót budowlanych oraz wszystkich zdarzeń i okoliczności zachodzących w toku ich wykonywania i majacych znaczenie przy ocenie technicznej prawidłowości wykonywania budowy..". Tak więc, skoro np. m.in. niewyłożenie ganku kaflami (był tylko zalany betonem) zdecydowało, że budowa nie była zakończona, czy wpis o położeniu tych kafli przedłuży ważność dziennika budowy i następny wpis będzie można dokonać za następne 3 lata?