Dodaj do ulubionych

wpisy do dziennika budowy

26.07.11, 10:33
Mam pozwolenie na użytkowanie domu, ale cały czas jestem w trakcie budowy i nie ukrywam, zależy mi z pewnych względów na przedłużaniu tego okresu, nawet jeśli będzie trzeba, w nieskończoność (nie ma obowiązującego terminu na zakończenie budowy); wpisy należy dokonywać przynajmniej raz na 3 lata (zmiana od 2008 r.) i właśnie: w starostwie powiedziano, że tylko tych zdarzeń budowlanych, które wymagają pozwolenia na budowę. Wcześniejsze wpisy podczas trwania budowy były różne, tj. o zdarzeniach wymagających i niewymagających pozwolenia, taka po prostu historia budowy. Doczytałam, że "...dziennik budowy jest przeznaczony do rejestracji, w formie wpisów, przebiegu robót budowlanych oraz wszystkich zdarzeń i okoliczności zachodzących w toku ich wykonywania i majacych znaczenie przy ocenie technicznej prawidłowości wykonywania budowy..". Tak więc, skoro np. m.in. niewyłożenie ganku kaflami (był tylko zalany betonem) zdecydowało, że budowa nie była zakończona, czy wpis o położeniu tych kafli przedłuży ważność dziennika budowy i następny wpis będzie można dokonać za następne 3 lata?
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: wpisy do dziennika budowy 27.07.11, 11:00
      ułożenie kafli nie ma znaczenia przy ocenie technicznej prawidłowości wykonania budowy, ale zawsze na papierze możesz coś rozebrać i zrobić na nowo a to coś już będzie miało znaczenie przy ocenie technicznej.
      • Gość: hbinko Re: wpisy do dziennika budowy IP: 150.254.245.* 27.07.11, 11:05
        tak, ale nasz kierbud jest zasadniczy i pisze samą prawdę i tylko prawdę, a mnie chodzi o to, czy wystarczy jakikolwiek wpis z postępów na budowie, aby był zaliczony i przedłużył ważność dziennika, czy też musi być to wpis dotyczący tylko spraw, które wymagają pozwolenia
    • kasiak37 Re: wpisy do dziennika budowy 27.07.11, 15:27
      no przeciez masz odpowiedz:
      "w starostwie powiedziano, że tylko tych zdarzeń budowlanych, które wymagają pozwolenia na budowę."
      Na ukladanie kafli nie potrzebujesz pozwolenia na budowe.
      • Gość: hbinko Re: wpisy do dziennika budowy IP: 150.254.245.* 28.07.11, 07:59
        niby tak, ale upieram się przy swoim (pewno dlatego, że byłoby mi to na rekę); to by znaczyło, że wpisy w pierwszym dzienniku mogły traktować nawet o przysłowiowych kafelkach i było OK, a w drugim egzemplarzu (który został wydany tylko dlatego, bo brakowało miejsca w pierwszym) już nie?
        • kasiak37 Re: wpisy do dziennika budowy 28.07.11, 08:06
          to upieraj sie dalej,tylko potem nie placz na forum ze przywalili Ci kare(o karach pienieznych zapewne stoi w pozwoleniu na budowe,u mnie kara wynosi tyle ile kosztuje moj dom w stanie pod klucz wiec ja bym sie mimo wszystko nie upierala,no chyba ze u Ciebie kara to jakas symboliczna kwota jest).
          • hbinko Re: wpisy do dziennika budowy 28.07.11, 08:42
            dzięki Kasiak, przekonałaś mnie (chyba trzeba było mi pogrozić), czasem człowiekowi potrzebny jest "deszcz z grubej rury/rynny". A skoro tak ortodoksyjnie podchodzisz do sprawy, może zapytam: czy ubagnienie, które chcę przekształcić w oczko wodne (takie które wymaga tylko zgłoszenia), jest obiektem budowlanym? Ważną informacją jest, iż nie zamierzam użyć ani grama cementu, ani innych materiałów budowlanych, chcę tylko oczyścić bagienko z samosiejek, szlamu itp. Jeszcze ważniejszą inf. jest to, że uchwała gminy stanowi: "oprócz domów jednorodzinnych i bud.gospodarczych nie wolno stawiać innych obiektów budowlanych". Wójt nie chce się zgodzić na wspomniane oczko wodne, które dla niego jest obiektem budowlanym, dlatego właśnie chcę przedłużać w nieskończoność budowę, bo podczas budowy mogę sobie dołki kopać, górki stawiać..., a gdy zakończymy budowę, teren będzie musiał być uporządkowany i klops z oczka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka