Dodaj do ulubionych

Aneks kuchenny - problem z wentylacją

03.09.11, 22:30
Mam w mieszkaniu ślepą kuchnię i chcę ją połączyć z pokojem - zrobić aneks kuchenny. Wiem, że muszę mieć projekt zgodny z prawem, czyli spełniający zapis:

"pkt. 3. W mieszkaniu wielopokojowym kuchnia może stanowić część pokoju przeznaczonego na pobyt dzienny pod warunkiem zastosowania w tym pomieszczeniu wentylacji grawitacyjnej lub mechanicznej z podłączeniem do niej okapu wywiewnego nad trzonem kuchennym, a także zapewnieniem odprowadzenia powietrza z pomieszczenia dodatkowym otworem wywiewnym, usytuowanym nie więcej niż 0,15 m poniżej płaszczyzny sufitu."

I tu pojawia się problem - mam w kuchni tylko jedną kratkę wentylacyjną podłączoną do kanału wentylacyjnego, do którego są podpięte również inne mieszkania w bloku (blok 14 piętrowy, kanały wentylacyjne współdzielone). Dowiedziałem się, że nie można podpinać okapu do zbiorczego kanału wentylacji, więc jak mam spełnić wymagania cytowanego wyżej zapisu?? Mając do dyspozycji tylko jeden kanał wentylacji, do którego nie mogę podpiąć okapu jak mam spełnić warunek "zastosowania w tym pomieszczeniu wentylacji grawitacyjnej lub mechanicznej z podłączeniem do niej okapu wywiewnego"?? Mógłby zastosować pochłaniacz powietrza z filtrem i zostawić kratę tak jak jest, ale wtedy zapis ustawy nie zostanie spełniony i mogą mi odrzucić projekt w urzędzie :/ Miał ktoś podobną sytuację? Jak rozwiązać ten problem?
Obserwuj wątek
    • Gość: Maja Re: Aneks kuchenny - problem z wentylacją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.11, 22:42
      A dlaczego z tym projektem chcesz iść do jakiegoś urzędu i do jakiego? Po co ma ci ktoś go zatwierdzać?? Takie są wymogi natomiast w praktyce rzadko spełnione. Notorycznie podłącza się okapy do wentylacji zbiorczej grawitacyjnej bo nie ma innej możliwości w blokach jeśli jest jeden kanał wentylacyjny. Pochłaniacz w salonie z otwartą kuchnią nie spełni swojej roli, nawet przy najlepszym okapie zapachy się roznoszą i albo się to akceptuje albo nie decyduje na otwartą kuchnię. Pochłaniacz jest dobry jak ktoś rzadko gotuje i w zamkniętej kuchni z oknem.
      • tomeckpl Re: Aneks kuchenny - problem z wentylacją 03.09.11, 22:48
        Projekt jest wymagany, bo aby "otworzyć" kuchnię na pokój muszę wyburzyć ściankę działową. Potrzebna jest na to zgoda urzędu miasta - dzwoniłem, pytałem, i tak jest, bez projektu to samowola budowlana :/ Projekt musi być zgodny z prawem (oczywiste), więc musi być spełniony zacytowany przeze mnie zapis ustawy, tyle, że nie wiem jak to spełnić w moim mieszkaniu, gdzie mam tylko jeden ciąg wentylacyjny i do tego zbiorczy :/
        • cyklina-klimkiewicz Re: Aneks kuchenny - problem z wentylacją 04.09.11, 04:42
          Te wymogi to nie fanaberie, tylko konieczność, byś mógł normalnie użytkować mieszkanie. wentylacja jest okresowo sprawdzana, a jak coś nie jest zgodne z przepisami, to dostajesz wezwanie do usunięcia wadliwego połączenia. Brak dobrej skutecznej wentylacji to zapachy kuchenne w całym mieszkaniu. Wyciąg z pochłaniaczem chemicznym jest nieskuteczny.Jak nie masz możliwości podłączenia normalnego , to musisz zmienić zamiar, chyba,że znajdziesz jakiś kanał wentylacyjny do którego się podłączysz. Ale jak się nie ma co się lubi .... B.Klimkiewicz.
          • tomeckpl Re: Aneks kuchenny - problem z wentylacją 04.09.11, 11:56
            Wydaje mi się, że ten wymóg nie ma związku z zapachami z kuchni ale ze spalinami z płyty gazowej ... i tak myślałem, że:
            1. mógłbym podłączyć okap do szybu spalinowego, tego samego co junkers w łazience (łazienka po drugiej stronie ściany) - ale nie wiem czy tak można i czy nie będzie wdmuchiwało mi spalin do mieszkania
            2. zlikwidować kuchenkę gazową i zrobić płytę elektryczną i wtedy zastosować pochłaniacz bez podłączenia do ciągu wentylacyjnego
            • Gość: ciastus Re: Aneks kuchenny - problem z wentylacją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.11, 12:51
              moze nie tyle z uciazliwymi spalinami, co z niebezpieczenstwem jakie niesie ulatnianie sie gazu, kiedy z jakichs wzgledow (chwilowa przerwa w dostawie, zalanie kipiaca woda, podmuch powietrza) zgasnie plomien, dlatego kuchnia elektryczna powinna zalatwic problem, jesli nie, to najlepiej spytac kominiarza czy goscia ktory w Twoim domu zajmuje sie sprawdzaniem instalacji, jakie sa mozliwosci podlaczenia takiego okapu, podlacznie go do szybu wentylacji grawitacyjnej moze zaklocic w niej bieg powietrza i utrudnic wentylacje pomieszczen u sasiadow (a pozniej awantury i jakies inspeckcje) dlatego jesli jest ciag spalinowy to moze uda sie podlaczyc okap do niego
              • tomeckpl Re: Aneks kuchenny - problem z wentylacją 04.09.11, 15:37
                Z tego wynika, że kuchenka elektryczna z pochłaniaczem z filtrem to jedyne wyjście ... tylko teraz jak to opisać w projekcie bo de facto ustawa nie mówi nic o rodzaju używanej kuchenki (chyba założyli, że każdy używa gazowej) i projekt dalej nie będzie zgody z prawem, a jego akceptacja zależy od dobrej woli urzędników :/
                Swoją drogą te przepisy są trochę nieżyciowe, bo mając kuchnię ślepą z kuchenką gazową, bez okna i tylko jedną kratkę bez możliwości podpięcia okapu zagrożenie dla życia jest takie samo jak w przypadku kuchni otwartej ... dla mnie żadna różnica czy zatruję się w kuchni czy salonie z aneksem kuchennym.
                A jeszcze inna sprawa, że ta ślepa kuchnia ma duży otwór w ścianie na salon i nie ma drzwi zamykanych, więc zagrożenie jest (przynajmniej wg mnie) takie samo - jeśli gaz miałby się ulatniać to i tak dostanie się do salonu :/
                • Gość: ciastus Re: Aneks kuchenny - problem z wentylacją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.11, 17:48
                  nie jestem fizykiem, ale roznica pewnie tkwi w tym, ze zwiekszajac powierzchnie kuchni (bo tak mozna to interpretowac) zwiekszasz ilosc powietrza potrzebna do wymiany, i w przypadku malej, zamknietej kuchni ten ciag wentylacyjny jest wystarczajacy, po remoncie widocznie juz nie... i nie mysl sobie ze chodzi o to ze sie zagazujesz, to pol biedy, gorzej jak ktos z sasiadow poczuje gaz na korytarzu i zadzwoni do Twoich drzwi

jesli mozesz to po prostu zapytaj tych urzednikow, czy wystarczy jak zrezygnujesz z uzywania gazu w kuchni, i jak masz to opisac w projekcie
                  • tomeckpl Re: Aneks kuchenny - problem z wentylacją 05.09.11, 19:58
                    Na wizycie kominiarskiej kominiarz powiedział, że absolutnie nie można ruszać kratek wentylacyjnych w kuchni czy łazience - nie można zmieniać ich położenia, podpinać okapów czy wiatraczków, nie można podpinać się też do szybów spalinowych. Byłem w spółdzielni i dowiedziałem się, że w tej sytuacji projekt trzeba opisać jako "Projekt na powiększenie kuchni" - opisać, że jest jedna kratka wentylacyjna pod sufitem + zamontowany zostanie pochłaniacz powietrza z filtrem bez potrzeby podłączenia go do ciągu wentylacyjnego.
                    Tak więc ścianki zostaną wyburzone w celu powiększenia istniejącej kuchni, a nie tak jak pierwotnie w celu stworzenia aneksu kuchennego w salonie :P
                    W sumie w kuchni może stać kanapa i TV :)
                    • Gość: biedroneczka Re: Aneks kuchenny - problem z wentylacją IP: *.klaudyny.waw.pl.174.23.193.in-addr.arpa 31.05.12, 16:07
                      Hej,
                      właśnie zmagam się z tym samym problemem. Chciałam się dopytać czy projekt "powiększenia kuchni" przeszedł w urzędzie i udało się zrobić to legalnie?
                      • Gość: tomeckpl Re: Aneks kuchenny - problem z wentylacją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.12, 18:10
                        Witam
                        Projekt przeszedł bez żadnego problemu - uznali, że to nieinwazyjna przebudowa więc nie wymaga nadzoru budowlanego, nie trzeba było nikogo powiadamiać czy prowadzić dziennika budowy ... cała akcja wyburzania trwała 2 dni.
                        Gdybym miał to zrobić jeszcze raz to nie starał bym się o to pozwolenie - cała ta procedura trwała ponad 2 miesiące, a wyglądała tak:
                        - musiałem znaleźć kogoś z uprawnieniami do zrobienia projektu
                        - projekt wysłać spółdzielni, żeby wyraziła zgodę
                        - projekt i odpowiedź spółdzielni dostarczyć do Urzędu Miasta
                        - urząd rozpatrywał miesiąc, rozpatrzył pozytywnie - wysłano powiadomienie do spółdzielni i czekano czy spółdzielnia od tej decyzji się odwoła
                        - dopiero jak spółdzielnia w ciągu 2 tyg się nie odwołała (a przecież wcześniej wyrazili zgodę.... ) decyzja się uprawomocniła ....

Powiem tak, zgodę raczej Pani dostanie, ale ludzie przeważnie robią to na własną rękę i nikt się nie czepia ... te prace z zewnątrz wyglądają jak remont ... jeśli zna Pani sąsiadów i jest z nimi w dobrych/neutralnych stosunkach to nie powinno być żadnych problemów.
                        Jeśli chodzi o koszty to
                        - projekt 500pln (mogłem to zaoszczędzić...)
                        - wyburzenie i posprzątanie gruzu 1000pln

pozdrawiam
                        • Gość: vvv Re: Aneks kuchenny - problem z wentylacją IP: *.ists.pl 31.05.12, 19:17
                          a co z okapem? montujesz? z wiatraczkiem, bez?
                          • Gość: tomeckpl Re: Aneks kuchenny - problem z wentylacją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.12, 19:50
                            nowoczesne okapy nie muszą być montowane do kratki wentylacyjnej ... mogą też pełnić funkcję pochłaniacza z filtrem węglowym ... u mnie kratka jest tam gdzie była, odsłonięta, natomiast pochłaniacz wisi na innej ścianie
                            jeśli masz pion na wyłączność to chyba możesz zamontować okap do kratki lub kratkę z wiatraczkiem, ja mam dzielony i nie mogłem
                        • takisto Re: Aneks kuchenny - problem z wentylacją 18.06.12, 13:08
                          Ścianka działowa nie jest elementem konstrukcyjnym także zupełnie niepotrzebne działanie. Robiąc naszą kochana "płytę" nikt nawet nie wiedział co to okap:)
      • mruwa9 Re: Aneks kuchenny - problem z wentylacją 04.09.11, 12:26
        tak, ale podlaczenie okapu do wspolnego kanalu sprawi, ze wywiewy z twojego mieszkania ( z okapu) beda wdmuchiwane do mieszkan sasiadow.
        • labadine Re: Aneks kuchenny - problem z wentylacją 04.09.11, 13:20
          Do szybu spalinowego junkersa nie wolno sie podlaczac.
          • tomeckpl Re: Aneks kuchenny - problem z wentylacją 04.09.11, 15:39
            Ok, więc ta opcja zostaje wykluczona. Niebawem będzie u mnie kontrola kominiarska i zapytam co i jak tylko chcę być dobrze przygotowany do tej rozmowy, żeby poruszyć różne możliwości rozwiązania tego problemu
            • mruwa9 Re: Aneks kuchenny - problem z wentylacją 05.09.11, 00:01
              spytaj kominiarza. gdy my bylismy w podobnej sytuacji, kominiarz przyszedl i pokazal: tu sie mozecie przebic do tego przewodu kominowego. Potem nie bylo problemu.
        • tomeckpl Re: Aneks kuchenny - problem z wentylacją 04.09.11, 15:40
          Wiem, o tym, dlatego nie chcę w ten sposób podłączać okapu.
    • Gość: 3 Re: Aneks kuchenny - problem z wentylacją IP: *.home.aster.pl 03.06.12, 01:08
      3 Uwaga lepiej być ostrożnym przed zatrudnienie przy budowie Marcina Mazurka z Lublina lat ok.35 -pochodzi z Lublina ale obecnie chyba ukrywa się w Dublinie i tam też pracuje jako budowlaniec + remonty i wykończenia wnętrz. W Polsce chyba poszukiwała go też policja i liczni oszukani iwestorzy i hurtownie. To słaby niesolidny wykonawca budowlany- nie wywiązuje się z prac i zostają liczne usterki a na koniec pożuca budowę. Pracowałem z nim i ostrzegam bo nadużywa alkohol i nierozlicza się z kolegami. Obecnie nie odbiera telefonów, bo się ukrywa.
    • Gość: 123 Byle nie remont Marcin Mazurek Lublin Dublin IP: *.home.aster.pl 18.06.12, 12:45
      d... Odradzam wszystkim zatrudnienie Marcina Mazurka z Lublina lat ok.30, który podobno teraz pracuje w Irlandii, bo jest niesolidny, nieterminowy , nie kończy prac, w pracy pije piwo, pracuje na czarno, nie chce wystawiać faktur.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka