Dodaj do ulubionych

Stylowy dom na Śląsku

17.09.11, 12:56
Cudny domek :) Szkoda, że już go widziałam parę miesięcy temu w "Werandzie".
Obserwuj wątek
    • boederman Stylizowany dom na slasku 17.09.11, 13:46
      Pomimo tego, ze dom podoba mi sie, to jednak wielkim nieporozumieniem dla mnie jest stylizowanie nowoczesnych budynkow na te z minionych czasow. Dla mnie ten dom jest po prostu zupelnie nieautentyczny i sztuczny. W Polsce jest mnostwo dworkow lub budynkow mieszkalnych z "epoki", ktore mozna smialo wyremontowac i doprowadzic do dawnej swietnosci. Wartosc, zarowno sentymentalna jak i finansowa, takich wyremontowanych nieruchomosci z dawnych czasow jest przeciez o wiele wyzsza niz "nowobudow", ktore stylizowane na czasy wczesniejsze lub, co jeszcze gorsze, na obce kultury i tradycje, sa totalnym kiczem. Szczytem tandety jest dla mnie dekorowanie polskich domow (lub mieszkan, o zgrozo!) w stylu srodziemnomorskim, np. greckim lub tureckim, albo hiszpanskim. Co ci ludzie chca przekazac przez taki styl? Swoja tesknote za tanimi wakacjami raz w roku??
      • 4zero Re: Stylizowany dom na slasku 17.09.11, 19:04
        W takim razie jak w/g Ciebie powinien wyglądać stylowy dom polski? Poproszę o wskazówki. Z góry uprzedzam, że nie interesują mnie żadne pseudo-dworki;-)
        Zgadzam się, że kalkowanie zupełnie nam obcych stylów jest kiczowate ale akurat w tym domu tego nie widzę - po prostu jest to przyjazny,komfortowy i rodzinny dom w dobrym (w/ mnie) guście.
        • labadine Re: Stylizowany dom na slasku 18.09.11, 13:55
          A czy istnieje specyficzny dom slaski?
      • Gość: cndk Re: Stylizowany dom na slasku IP: 87.206.228.* 19.09.11, 10:14
        A moze wlasciciel nie tworzy produktu finansowego tylko realizuje swoje marzenia?? Czy jedyne co moze napisac Polak na forum to ociekajace krytyka i zlosliwoscia posty?? A moze zamiast Polak powinienem napisac "polaczek"??!!
      • Gość: elli Re: Stylizowany dom na slasku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.11, 12:42
        Zazdrosc przez ciebie przemawia...Ja rowniez u siebie w domu mam wiele akcentow srodziemnomorskich i wcale nie sa kiczowate! Sa inne, niepowtarzalne, piekne...
        Bo niby co? Maja ozdobic wnetrza kurpiowskimi wycinankami czy moze babcinymi haftami? Taki mieli pomysl i chwala im za to! Nie musisz patrzec jak ci sie nie podoba.
      • Gość: xxx22 Re: Stylizowany dom na slasku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.14, 16:42
        Jeśli komuś podoba się taka stylizacja i stać go na nią, to dlaczego miałby nie zbudować sobie domu marzeń?
    • Gość: cromwell Re: Stylowy dom na Śląsku IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 18.09.11, 14:29
      z mety widac ze projektant nie ma wiele wspolnego z projektowaniem domow
      po pierwsze schody na pietro w salonie
      normalnie juz widze wycieczki wte i spowrotem
      a z tymi czerpniami to jakies natrecto dziennikarskie
      widac gosciu siwiezy w temacie i odkrywa zeczy od dawna stosowane
      nie zaglebiam sie bradziej w projekt
      wystarczy luknac na zdjecia
      krokwie nieokute blacha drewno wystaje spod dachowek krancowych
      zle zaprojektowana rynna przy lukarnie
      powinna byc pod koszem
      nie na koncu polaci
      wyjdz czlowieku z parasolem podczas deszczu zobaczysz ze mam racje
      daszek jest spartolony dokladnie
      ale nie chodzi o rzetelne rzemioslo tylko slitasne fociunie
      • Gość: cromwell Re: Stylowy dom na Śląsku IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 19.09.11, 18:27
        a co tam popastwie sie jeszcze nad rozwiazaniami projektowymi
        prawdziwym kuriozum sztuki projektowej jest wysokosc salonu
        normalnie przypomina to wiersz " W piwnicznej izbie"
        a ta grubasna belka mieczowana poteznymi mieczami malowana na styl death metal dopelnia
        przygnebiajacego charkteru
    • leda16 Re: Stylowy dom na Śląsku 01.02.14, 20:09
      Dom bardzo oryginalny i widać, że z modą się tu nie liczono, tylko z własnymi upodobaniami. Natomiast nikt mnie nie przekona, że ten 6-cio metrowy winobluszcz trójklapowy i potężna wisteria powstały " w krótkim czasie". Chyba, że ok. 10-ciu lat to krótko ;).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka