Dodaj do ulubionych

problem z fugami pomocy!

14.06.04, 10:28
Poradzcie proszę co mam zrobić z takim problemem. Właśnie na dobre "pozbyłam"
się robotników i zamierzam niebawem zamieszkać w moim domu, lecz w WC i
kuchni mam pewien problem z fugami, a mianowicie; po pracach remontowo-
budowlanych, pomimo zabezpieczenia podłóg, właśnie w WC i kuchni fugi
straciły swój kolor. Są jakby zakurzone, wyszarzałe. Są to fugi bodajże ATLAS
lub CERESIT. Pierwotnie miały być w kolorze rudym. Mimo zwykłego czyszczenia
mopem i płynem, to nic nie pomogło.
Co zrobić, czy da się je czymś wyczyścić?
Obserwuj wątek
    • Gość: Jarek Re: problem z fugami pomocy! IP: 217.153.88.* 14.06.04, 11:08
      Atlas "Szop", gumowe rękawiczki, stara szczoteczka do zębów i do dzieła :-)
      • cereusfoto Re: problem z fugami pomocy! 14.06.04, 13:20
        Dzięki - lecę do sklepu...
      • cereusfoto Re: problem z fugami pomocy! 15.06.04, 13:07
        Poleciałam prawie natychmiast do sklepu i zamiast SZOPA kupiłam inny preparat,
        który mi polecili fachowcy ( zapomniałam nazwy, bo płyn został w domu, ale mogę
        sprawdzić jakby ktoś chciał )- pojemność 0,5 l. w spray'u ( rozcieńcza sie
        1:4 ). Jeszcze nie próbowałam, będę czyścić w sobotę. Cena bardzo przystępna
        13,00 zł. A propos SZOPA ponoć nie stosuje się do czyszczenia fug tylko płytek
        dlatego zdecydowałam się kupić ten drugi środek ( ponoć od przy okazji też
        konserwuje, więc nie trzeba żadnych Delfinów ). Mam nadzieję, że będzie dobry
        efekt...
        • 1paula Re: problem z fugami pomocy! 15.06.04, 15:03
          witaj:)
          podaj prosze nazwe tego preparatu; mam podobny problem z podloga w kuchni,
          chociaz juz troche opanowany...
          pozdrawiam:)
          • cereusfoto Re: problem z fugami pomocy! 15.06.04, 18:24
            Preparat firmy KREISEL ( niemiecki produkt ) pod nazwą : RENO - SPOIN - środek
            do czyszczenia spoin. Jak się sprawdzi, to się pochwalę, zresztą jak nie to też
            napiszę...
        • Gość: Jarek Re: problem z fugami pomocy! IP: 217.153.88.* 15.06.04, 16:06
          Szop jest do czyszczenia glazury z resztek fug i kleju, ale jak najbardziej
          stosuje się go również do czyszczenia samych fug.
          Tego twojego środka nie znam, ale wszelkich "dwa w jednym" bym sie bał. Jak coś
          zarazem czyści i konserwuje to najczęściej tak naprawdę jedno i drugie robi do
          d...
          W przypadku Atlasowych środków szop ma za zadanie nadtrawić fugę i pozwolić na
          starcie brudu, a delfin ma ją 'zalakierować' uszczelniając pory i uodparniając
          na wrastający brud. Połączenia obu funkcji w jedno troche sobie nie wyobrażam.
          • cereusfoto Re: problem z fugami pomocy! 15.06.04, 18:26
            Nie dwa, a trzy w jednym:
            -usuwa zabrudzenia
            -odświeża kolor
            zabezpiecza powierzchnię
        • Gość: myszka Re: problem z fugami pomocy! IP: *.epsa.pl 16.06.04, 10:08
          A moje fugi w salonie są nie dość, że zabrudzone to jeszcze szerokie i
          głębokie /o zgrozo! jacy fachowcy mi się trafili!!!/
          Czy można te fugi wyrównać do poziomu płytki?
          • Gość: Jarek Re: problem z fugami pomocy! IP: 217.153.88.* 16.06.04, 12:55
            Oczywiście. Trochę podskrobać skrobakiem do fug i zafugować do właściwego
            poziomu (nawet samemu, to proste, z narzędzi potrzebna jest jedynie stara gąbka
            oraz gumowa packa za kilka zł).
            • Gość: myszka Re: problem z fugami pomocy! IP: *.epsa.pl 16.06.04, 14:18
              Dzięki za radę ! Czy ta nowa fuga nie wykruszy się ? A już myślałam, że będę
              musiała przykryć panelami. Pozdrawiam
              • Gość: Jarek Re: problem z fugami pomocy! IP: 217.153.88.* 17.06.04, 13:28
                Jeśli stara będzie uczciwie skrobnięta, tak ze ta nowa będzie się mogła z nią
                związać i nie będzie miała grubości ułamka milimetra - wykruszyć sie nie ma
                prawa.
    • Gość: DK Re: problem z fugami pomocy! IP: *.leszno.sdi.tpnet.pl 15.06.04, 10:17
      Mam niestety podobny problem. Czy można temu zaradzić?
      • Gość: fraterbeer Re: problem z fugami pomocy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.04, 10:34
        oczywiście że można temu zaradzić:
        - nie fugować podłogi
        - nie chodzić po zafugowanej podłodze
        - na zafugowana podłoge położyć jakąś wykładzinę.

sam nie wiem który sposób lepszy:)

a całkiem poważnie - to cement z barwnikami mineralnymi i czym by nie impregnować, jak często nie szorować to będzie się brudzić i przebarwiać,
        Tylko fugowanie silikonem lub fugą epoksydową dałoby trwały kolor
        • naprawy Re: problem z fugami pomocy! 15.06.04, 10:45
          he...

biała fuga + pigment syntetyczny + lakier akrylowy

fugi ceresitu w moim doświadczeniu sprawdzaja się
    • Gość: granit.abc.pl Re: problem z fugami pomocy! IP: 62.29.135.* 18.06.04, 23:58
      muszę panią zmartwić, ale z praktyki wiem że żadne płyny nie istnieją na ten
      prolem ja nam na to sposób, bardzo pracochłonny ale działa zapraszam na swoją
      stronę znajdzie tam pani kotakt ze mną posaram się pani pomuc.
      • cereusfoto Re: problem z fugami pomocy! 22.06.04, 10:57
        A jednak pomogło! Jest dużo lepiej .Tylko w jednym jeszcze pomieszczeniu
        czynność muszę powtórzyć, gdyż było zbytnie zabrudzenie.
    • Gość: elam Re: problem z fugami pomocy! IP: *.gdynia.mm.pl 21.06.04, 19:59
      Miałam także dosyc zabrudzone fugi bo mam niestety w kolorze kremowym i dosyc
      szerokie, ktoś mi poradził preparat HG Czysta fuga i na prawdę pomogło. Nakład
      się płyn na fugi na 10 minut a potem szoruje i zmywa ciepłą wodą. Teraz są
      śliczniutkie, polecam.
      • Gość: ella Re: problem z fugami pomocy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.04, 11:22
        Jesli moge cos doradzic to zaimpregnuj sobie te wyczyszczone fugi, tez
        preparatem HG. Bedziesz miala spokoj na conajmniej 5 lat, a moze i na dluzej.

Pozdrawiam
        ella
    • Gość: zyczliwy Re: problem z fugami pomocy! IP: *.necik.pl 22.06.04, 19:56
      szop atlasa do mycia a potem delfin atlasa do konserwacji
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka