Dodaj do ulubionych

deska barlinecka czy finish parkiet???

16.04.12, 21:30

Proszę o poradę którą "deskę"wybrać,mieliśmy położone dechy dębowe 22mm grubość i 16cm szerokość,"fachwiec" spartaczył robotę i musimy zrywać deski.
Nie stać mnie na ponowne kupno prawdziwej deski a chciałabym mieć chociaż namiastkę drewna.
Obserwuj wątek
    • cyklina-klimkiewicz Re: deska barlinecka czy finish parkiet??? 16.04.12, 23:03
      Deska sosnowa w Castoramie, kosztuje 33zł/m2, doliczyć legary trzeba, ale też cię nie zrujnuje. B.Klimkiewicz.
      • Gość: kamil Re: deska barlinecka czy finish parkiet??? IP: *.acn.waw.pl 25.05.12, 17:20
        i powodzenia życzę z tą sosną, za 2 lata puścisz kolejnego posta że chcesz zmienić podłogę ;D
        sosna to się nadaje aby nią napalić w piecu albo posadzić sobie na podwórku. Ale jako podłoga to nie jest nawet kiepska tylko gorzej. Wybierz Finish i zapomnij o problemach z podłogą
      • drewmex8 Re: deska barlinecka czy finish parkiet??? 13.06.13, 09:21
        Taaa, tylko weź spójrz na tą deskę... Mój tartak robi naprawdę tanio rzeczy i za podłogę sosnową jeźeli to ma być podłoga a nie jakiś szajs - muszę wziąć 40zł/netto.

cyklina-klimkiewicz napisał:

> Deska sosnowa w Castoramie, kosztuje 33zł/m2, doliczyć legary trzeba, ale też c
        > ię nie zrujnuje. B.Klimkiewicz.
    • piegoosek Re: deska barlinecka czy finish parkiet??? 17.04.12, 10:43
      mieliscie piekne dechy... teraz, jak kupisz cokolwiek innego cienszego bedziesz miala roznice wysokosci.
      moim zdaniem czy Finish czy Barlinek, nie ma roznicy.
      • Gość: mmm Re: deska barlinecka czy finish parkiet??? IP: *.acn.waw.pl 25.05.12, 17:14
        ja tam bym polecał finishparkiet. jakościowo jest dużo lepsze. a do tego ma 6mm warstwy użytkowej.
    • jarecki_2 Re: deska barlinecka czy finish parkiet??? 17.04.12, 11:09
      Zaraz zaraz, czemu zaraz zrywać, może lepiej ratować 22mm dechy to dużo i stwarza możliwości, daj zdjęcia mamy tu dobrego fachowca, Klimkiewicz, i Ci powie czy da się ratować sprawę.
      Zawsze leprze drewno niż jakieś tam barlineckie czy inne dziadostwo.
      • marchewkad Re: deska barlinecka czy finish parkiet??? 17.04.12, 13:14
        Dechy własnie są zrywane:(,w miejscach gdzie były doklejane odchodzą razem z betonem.
        Odzyskanie tych desek to kosztowna sprawa,trzeba przepuścić przez maszynę a potem osuszyć a i tak pewnie po ponownym położeniu będą rozsychać.

Sosna jest za miękka,na górze mamy dechy sosnowe i były cylkinowane 2 lata temu i są straszne wgniecenia(dwoje dzieci)mimo że tam właściwie chodzi się tylko spać.

Zastanawiam się nad panelami?

• cyklina-klimkiewicz Re: deska barlinecka czy finish parkiet??? 20.04.12, 23:48
          Straszny jest ten Świat! zgodnie z obowiązującymi normami, zabezpieczenie lakierem ma wytrzymać 2 lata i to pod warunkiem,że będziesz używał systematycznie rekomendowanego przez producenta środka do konserwacji lakieru. Dziwna jakaś ta podłoga, bo jak chodzisz w domowym obuwiu, to nie słyszałem o takim przypadku, by sosna na podłodze, nie wytrzymała 40 lat, chyba, że to jakaś kryzysowa realizacja.I z sanacji i z okupacji o powojennych z lat 50 nie wspominając, dużo tego jeszcze jest. Jak kontrolujesz klimat w domu, a deskę w stanie równowagi położyłeś, to nic złego się nie zdarzy. Stacja pogody za parę złotych, nawilżacz powietrza, to chyba nie przesadna inwestycja.Tradycja lepsza niż norma, podłogi od 8 lat wzwyż się trzymają, tylko trzeba odpowiedni do natężenia ruchu lakier zastosować, i podkład + 3 warstwy nawierzchniowe, no i zapomnisz o wycieraniu się podłogi. B.Klimkiewicz.
        • mortor82 Re: deska barlinecka czy finish parkiet??? 17.07.12, 15:49
          Dlatego ja do pokojów dla dzieci dałem po prostu tańsze panele (w jednym pomieszczeniu panele egger w drugim kronopola). Jak trochę dzieci podrosną to będzie można zainwestować powiedzmy w parkiet od Barlinka...
    • Gość: Łucja Zdecydowanie FinishParkiet IP: *.acn.waw.pl 25.05.12, 17:12
      zanim zdecydowałam się na podłogę, zrobiłam ogromne rozeznanie na warszawskim rynku. Miałam na to sporo czasu i chciałam w dobry sposób wydać pieniądze. Z tego co się dowiedziałam u różnych fachowców, to barlinek bardzo stracił na jakości, sprzedawany jest przez markety, deski kiepsko się schodzą, potem jest sporo problemów. Ci lepsi fachowcy nawet nie chcą go układać. Zdecydowałam się na Finishdeskę z firmy finishparkiet ponieważ zależało mi na czasie. No i mogę śmiało powiedzieć że był to dobry wybór. Materiał bardzo bardzo solidny, a do tego ładne naturalne drewno. Kupowałam przez stronę finishparkiet.pl bo akurat wtedy mieli najtaniej i montaż w niezłej cenie. Barlinek odrzuciłabym, chyba że cena jakaś super a mieszkanie pod wynajem. pozdrawiam Łucja
      • Gość: Kleks Re: Zdecydowanie FinishParkiet IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.12, 14:27
        Uwaga, to była reklama. :)
      • Gość: Sylwia Re: Zdecydowanie FinishParkiet IP: *.toya.net.pl 02.07.12, 17:35
        BArlinek to wyjatkowe g..., miałam 2 lata i wymieniła na panele. na forach chwalą go tylko spece od marketingu szeptanego, i na gazecie sie od nich roi :) prowadzi taki jeden sam ze sobą dyskusje, rozpisujac się o naturalnosci desek, śmiechu warte.
        • Gość: Kacha Nie sosna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.12, 16:19
          Dla mnie sosna z marketu to raczej na działkę czy coś a nie do mieszkania. Nie daj się namówić na najtańszą opcje bo będziesz żałować.
          • jo-an-na-29 Re: Nie sosna 04.07.12, 09:15
            Kupowanie drewna za wszelką cenę nie jest dobrym pomyslem. Lepiej kupić porządne panele, które starczą na lata i miec spokojna głowę niż upierać sie przy "prestiżowym rozwiązaniu" i za rok-dwa wymieniać. Polecam balterio albo qs.
            • Gość: Kacha Re: Nie sosna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.12, 21:48
              No też mi się wydaje że nie ma co na siłę jakiejś super drogiej podłogi robić bo się zniszczy i będzie szkoda ale zwykłe panele to też nie jest fajne rozwiązanie bo od razu widać, że to nie drewno.
              • mojdomtoja Re: Nie sosna 06.07.12, 13:51
                Proponuję w takim razie deskę warstwową. Zalety drewna i paneli w jednym :-) Nie musisz się martwić o wykańczanie no i cena całkiem przystępna.
          • cyklina-klimkiewicz Re: Nie sosna 07.07.12, 06:54
            Czego , żałować? Że ma podłogę drewnianą , a nie gotowe panele? Że deski sosnowe niczego nie muszą udawać? Czy że to naturalne drewno? Że deski podłogowe sosnowe kosztują tylko 34zł/m2 , a nie pięć razy więcej , jak np dębowe, to nie powód do stresu.Mnóstwo podłóg w Dani, Szwecji, Polsce jest sosnowych , i nikogo to nie smuci. B.Klimkiewicz.
            • Gość: Kacha Re: Nie sosna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.12, 17:26
              Taką deskę sosnową trzeba jeszcze wykończyć i to na ogół tez swoje kosztuje. Jak jest źle wysuszona to wchłania cholernie dużo lakieru/oleju a efekt końcowy i tak nie jest super - mocno działkowy jak ktoś lubi to proszę bardzo. Jak nie chcesz się szarpać to lepiej wybrać gotową podłogę z usługą montażu od producenta i przynajmniej masz gwarancje.
              • mojdomtoja Re: Nie sosna 12.07.12, 10:59
                Dokładnie, z sosną się uszarpiesz a efekt może się okazać niezbyt zadowalający.
                • Gość: stefek Re: Nie sosna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.12, 17:54
                  Jak nie chcesz się narobić to faktycznie lepiej wybierz gotowe deski + montaż. Nie drogie a szybko i z głowy.
                  • naturelife Re: Nie sosna 14.07.12, 18:23
                    Szkoda, że nie montowałeś desek za pomocą zamka 5Gs, czyli tego "na klik". Nie byłoby problemu ze zrywaniem.
                    • Gość: stefek Re: Nie sosna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.12, 14:41
                      Jak by to były deski Barlinka to ciężko by było spartaczyć robotę no chyba, że ktoś się postara.
          • 2minime Re: Nie sosna 09.09.12, 12:56
            Jak dla mnie nie ma sensu instalowanie podłogi na 30lat, jeśli się nam zwyczajnie nie podoba. Jeszcze skończy się na tym, że będziemy zasłaniać ją dywanami i tyle pożytku z drewna. Sosna jest bardzo rustykalna, w skandynawskich klimatach wnętrz też fajnie się prezentuje, ale przecież nie każdemu się to podoba. Trzeba się zastanowić jaki styl nam odpowiada, ewentualnie skonsultować się z architektem wnętrz. Ja jako tańszą alternatywę litych desek polecam panele warstwowe, które są z naturalnego drewna i występują w szerokiej gamie wzorniczej - warto przejrzeć strony producentów, bo można znaleźć dużo inspiracji.
    • Gość: bobik Re: deska barlinecka czy finish parkiet??? IP: 46.187.182.* 10.09.12, 00:12
      Zdecydowanie deska barlinecka, dokonując takiego wyboru będziesz bardzo zadowolony.
    • zaprojektujemy Re: deska barlinecka czy finish parkiet??? 23.09.12, 18:29
      Pod wieloma względami najlepsza opcja to parkiet, ale niestety też najdroższa. Jest to jednak inwestycja, która przetrwa długie lata. Deska barlinecka ma cienką warstwę drewna, ale to jednak materiał nieporównywalnie lepszy od paneli i kosztuje dość rozsądnie, plusem jest też krótki czas układania.
      • Gość: stefek Re: deska barlinecka czy finish parkiet??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.12, 16:19
        Fakt, że deskę barlinecką bardzo szybko się montuje i nie wymaga to jakiś wyjątkowych umiejętności.
        • Gość: Andrzej Re: deska barlinecka czy finish parkiet??? IP: *.play-internet.pl 08.10.12, 18:48
          Podłoga Barlinka jest nie tylko łatwa w montażu, kolejnym jej atutem jest wytrzymałość i atrakcyjny wygląd.
          • Gość: Henio Re: deska barlinecka czy finish parkiet??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.12, 16:27
            Owszem, układa się szybko bez klejenia i wychodzi całkiem niedrogo jak na drewno.
            • zaprojektujemy Re: deska barlinecka czy finish parkiet??? 10.10.12, 13:42
              W swojej ofercie proponujemy klientom panele, deskę i parkiet, w zależności od pakietu. Generalnie nigdy nie mówimy klientom , że najlepszy jest ten i tylko ten produkt. Wszystko zależy naturalnie od budżetu, ale także od samej aranżacji, sposobu użytkowania podłogi, kwestii takich, czy w mieszkaniu sa dzieci, pies, czy chodzi się po mieszkaniu w butach, czasem nawet na obcasach itd. To jest bardzo niejednoznaczna i indywidualna kwestia.
      • bartlomiej_s Re: deska barlinecka czy finish parkiet??? 01.11.12, 10:21
        Proszę Państwa.
        Czy mówiąc na tym forum "deska Barlinecka" macie na myśli deski warstwowe z firmy Barlinek czy również inne np Baltic Wood, Tarkett, Parador, Karelia i inne????
        Desek warstwowych jest na Polskim rynku dosyć dużo. Różnic w jakości miedzy nimi również jest dużo. Zasada ich jest jedna ale zastosowane materiały (sklejka, drewno świerka, drewno sosny na warstwy spodnie), lakiery, selekcja drewna, wybarwienie, produkcja zamków są różne.
        Podczas montażu desek warstwowych spotykałem się z różną ich jakością. Często jakość idzie w parze jednak z ceną. Najczęściej widać to po złączonych zamkach, wadach w selekcji drewna wkładanych w paczki, brakach szpachli pod lakierem itp
        Są deski firm które układam z wielką chęcią a i są takie do których podchodzę jak kot z podniesioną kitą.

Generalnie uważam że deska jest o wiele milszym materiałem niż panele ale też trzeba zakładać jej wymianę po kilku - kilkunastu latach w zależności od użytkowania. Parkiet zaś jest przy dotrzymywaniu obietnic wilgotności i temperatury na lata.

Bartłomiej S

• naturelife Re: deska barlinecka czy finish parkiet??? 26.09.12, 08:54
      Odpowiedź na to pytanie jest oczywista - deska barlinecka.
    • Gość: qwerty Re: deska barlinecka czy finish parkiet??? IP: *.dynamic.chello.pl 06.10.12, 18:09
      Lepiej być ostrożnym przed zatrudnianiem nierzetelnych wykonawców budowlanych i bez umów jak np. Tomasza Ignasiak, tel.501543519, lat ok 40 z okolic Warszawy. Nie jest przyjemny i profesjonalny, pracuje bez umów, nie usuwa usterek, praca tylko bez faktur -na czarno i urząd skarbowy powinien się zainteresować bo tacy budowlańcy działają w szarej strefie. Aby poznać oceny o fachowcach, których chcecie zatrudnić najlepiej w wyszukiwarkę wpisać imię nazwisko nazwę firmy zakres robót a będziecie mieć na talerzu informacje jakie ludzi piszą w internecie o solidnych i niesolidnych fachowcach.
    • mojdomtoja Re: deska barlinecka czy finish parkiet??? 15.10.12, 13:15
      Jeżeli chcesz mieć drewnianą podłogę a nie stać cię na lite deski to polecam warstwowe typu barlinecka. Są w całości z drewna a wierzchnią warstwę można spokojnie cyklinować (deski muszą być przyklejone).
      • zaprojektujemy Re: deska barlinecka czy finish parkiet??? 17.10.12, 21:27
        Deska jest także u nas jednym z najczęściej wybieranych przez klienta materiałów, natomiast przede wszystkim z uwagi na koszty klienci wybierają także panele (Egger w naszej ofercie).
        • Gość: Kacha Re: deska barlinecka czy finish parkiet??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.12, 16:31
          Deskę barlinecką bardzo łatwo się układa i nie trzeba zatrudniać do tego fachowców.
          • zaprojektujemy Re: deska barlinecka czy finish parkiet??? 31.10.12, 20:39
            Zgadza się , że dość łatwo, nie zgadzam się, że nie potrzeba czasem fachowców. Nie każdy ma do tego smykałkę, czas, chęci , sprzęt itd. Poza tym to tak samo jak ze ścianami. Niby każdy potrafi pomalować, a jednak widać różnice jak zrobi to fachowiec :)
    • budowlan1ec Re: deska barlinecka czy finish parkiet??? 02.11.12, 08:44
      Witam, w tej kwestii proponuję skontaktować się z firmą Green Step z Gdańska (działają na terenie całej Polski). Adres strony internetowej: www.greenstep.pl
      • Gość: Kacha Re: deska barlinecka czy finish parkiet??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.12, 14:19
        Pisząc że nie potrzeba do tego fachowca miałam na myśli, że deskę barlinecką można spokojnie ułożyć samemu bo jest to dość proste (moim zdaniem). Oczywiście tym, którym zależy na czasie i nie chcą tego robić sami polecam dowiedzieć się w salonie sprzedaży o kontakt do fachowców.
        • zaprojektujemy Re: deska barlinecka czy finish parkiet??? 08.11.12, 15:53
          To się zgadza, deskę, czy panele, czy malowanie ścian jesteśmy w stanie zrobić sami, ale jak chcemy żeby to wyglądało idealnie i było idealnie zrobione bierzemy fachowca. To tak jak z samochodem , teoretycznie klocki hamulcowe, czy koła zmienimy sami, a jednak oddajemy auto do warsztatu :)
          www.decoroom.eu
        • 2minime Re: deska barlinecka czy finish parkiet??? 14.11.12, 22:39
          Rzeczywiście montaż tej deski jest bardzo prosty, ale w sytuacji kiedy klient jest zupełnie 'zielony' i nie posiada narzędzi do przycięcia paneli, to najlepiej skorzystać z ekipy z salonu sprzedaży - dostaniemy gwarancję i jeszcze możemy oszczędzić na podatku VAT.
          • zaprojektujemy Re: deska barlinecka czy finish parkiet??? 16.11.12, 13:31
            Dlaczego na rynku warszawskim klienci co raz częściej korzystają z usług takich firm jak nasza, która wykonuje wszystko kompleksowo? Czas! Proces aranżacji i wykończenia mieszkania to ok. 3 miesięcy, jesli się pracuje, ma się rodzinę, dzieci itd. nie ma czasu biegać po sklepach wybierac materiały, pilnować wykonawców itd.
            www.decoroom.eu
            • 2minime Re: deska barlinecka czy finish parkiet??? 09.12.12, 23:03
              Jak ktoś nie zna rynku materiałów wykończeniowych, nowych możliwości, nie ma doświadczenia w aranżacji przestrzeni, ani konkretnej wizji stylistycznej, to przy braku czasu często decyduje się na przypadkowe rozwiązania. A przecież inwestujemy w wykończenie mieszkania niemałe pieniądze! Ja wychodzę z założenia: zarabiaj i daj zarobić innym. Warto skorzystać z fachowej porady, a samemu mieć spokojną głowę i czas na inne obowiązki.
              Oczywiście, jest też wiele prac wykończeniowych, z którymi możemy poradzić sobie samodzielnie (bardzo proste w układaniu podłogi, meble z ikei do skręcania w domu, malowanie), ale przy dużej skali prac i działalności weekendowej może być ciężko...
              • Gość: Zombik Re: deska barlinecka czy finish parkiet??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.12, 18:19
                Jak się da samemu to można spróbować ale nie każdy sobie radzi z pracami domowymi. Podłogę też nie każdą bo płytek lepiej samemu nie próbować kłaść natomiast deskę można. Teraz są różne ułatwienia typu ten zamek 5gs.
                • zaprojektujemy Re: deska barlinecka czy finish parkiet??? 17.12.12, 13:42
                  Jak rozmawiamy z naszymi klientami , to często jest to nie tylko kwestia umiejętności, ale także braku chęci brania odpowiedzialności, szczególnie przy droższych materiałach, czy prozaicznego braku czasu.
                  • Gość: Zombik Re: deska barlinecka czy finish parkiet??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.13, 14:55
                    W takich sytuacjach najlepiej dowiedzieć się o rekomendowaną ekipę, która poradzi sobie raz dwa. Po za tym nie ma ryzyka utraty gwarancji na podłogę.
                    • zaprojektujemy Re: deska barlinecka czy finish parkiet??? 08.01.13, 15:23
                      Zgadza się , przy jakichś większych awariach, podczas prac z podłogą, zdarzało się, że po prostu posiłkowaliśmy się wiedzą i pomocą producenta, który na określone sytuacje był czasem niezbędny. Kwestia gwarancji oczywiście także bardzo istotna.
                      • Gość: marii Re: deska barlinecka czy finish parkiet??? IP: *.ip.netia.com.pl 01.02.13, 18:12
                        między innymi z powodu długiej gwarancji wybrałam właśnie Barlinka po za tym polecili od razu tanią ekipę.
    • unikasia Re: deska barlinecka czy finish parkiet??? 01.02.13, 18:46
      Polecam finishdeskę mam już kilka lat i jestem mega zadowolona:)
      • Gość: Krzysiek www.finishparkiet.pl IP: *.dynamic.chello.pl 22.02.13, 18:44
        Tu kupowałem i było w dorych cenach, jestem zadowolony.
        • Gość: Stolarz Re: www.finishparkiet.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.13, 20:24
          Wszystkie gotowce mają kiepską powłokę lakierniczą a wynika to z technologii produkcji - 7 mikrowarstw równoważnych jednej wykonanej ręcznie. Silny marketing producentów ogłupia klientów jak w wielu innych przypadkach. Im więcej tego szajsu na rynku tym silniejsza presja producentów i handlowców. Samo życie.
    • Gość: AM.ADAM Re: deska barlinecka czy finish parkiet??? IP: *.gdynia.mm.pl 25.04.13, 19:56
      reklamuje własnie świezo połozona deske barlinecką,firma która mi ją kładła przerwała prace po ułozeniu 5 m2.Stwierdzili ze deska jest kiepskiej jakosci tzn wystepują róznice wysokosci oraz nie trzyma kątów.Obecnie dowiedziałem sie ze duzo klientów potwierdza te błedy ale uwaga kto sie nie zna to nie zauwazy,bo wszystkie nierównosci widac głównie pod swiatło.Miesiac czasu trwa załatwianie reklamacji przez BARLINKA.zgodzili sie na zwrot w sumie 60 m2 desek,ale oprócz dwóch paczek które mam sobie "za kare" zostawic(wartosc ponad 800 zł !).Przestrzegam przed pseudo deską BARLINECKĄ jak i polityką samej firmy BARLINEK.
      ps nie jestem z konkurencji a deski kupiłem u autoryzowanego przedstawiciela.
      • Gość: OSZUKANA Re: deska barlinecka czy finish parkiet??? IP: *.sggw.waw.pl 12.06.13, 09:54
        Niegdy już nie dam się nabrac na piękną reklamę BUBLA NAD BUBLAMI. Deska barlinecka, jesion 1-lamelowy, klejony do podłoża. Zapewniali, że podłoga twadra, trwała i najlepsza. Niestey podłoga miękka, łatwo sie rysuje, jest tylko dla rodzin "latajacych". A poza tym ULEGA FALOWANIU i przez wierzchnią warstwę przebija ożebrowanie. Po dwóch latach uzytkowania podłoga wygląda jak kiepskiej jakości pomarszczone linoleum.
        Podłoga kupiona w autoryzowanym salonie i układana przez autoryzowanego montera.
        REKLAMACJA NIE JEST MOŻLIWA - na samym wstępie wizji lokalnej pan z barlinka daje to do zrozumienia.
    • drewmex8 Re: deska barlinecka czy finish parkiet??? 13.06.13, 09:20
      Barlinecka całkiem spoko. Z tego co się orientuje to chyba można ją pózniej cyklinować.
    • Gość: parkietplus Re: deska barlinecka czy finish parkiet??? IP: *.play-internet.pl 18.06.13, 17:45
      dobrym wyborem bedzie finishparkiet w dobrej cenie na tani-finish-parkiet.pl z dostawą gratis !
      Na stronie telefon i adres - bezpłatnie pomożemy w doborze !
      • artcorestudio.pl Re: deska barlinecka czy finish parkiet??? 20.01.15, 12:23
        zachęcam do zakupu podłóg FinishParkiet w sklepie ArtCore w Warszawie
        www.artcorestudio.pl
    • drogimex Re: deska barlinecka czy finish parkiet??? 03.05.15, 21:19
      Osobiście jestem raczej zwolennikiem drewna, czyli deski pełnej (np. do salonu, biura) oraz deski trójwarstwowej (pokoje).
      Polecam Ci artykuł zbudujmydom.pl/index.php?page=podloga-z-desek-litych-czy-warstwowych omawiający problem, która technologia jest lepsza - decha pełna czy warstwowa.
      W przypadku deski warstwowej dużym plusem jest łatwy montaż na zatrzask, co bez problemu możesz zrobić samodzielnie.
      Minusem warstwówek jest brak możliwości ich cyklinowania. Oczywiście nie dotyczy to wszystkich przypadków, lecz w praktyce jest to bardzo utrudnione.
      Pamiętaj jednak, że dobre cyklinowanie z ponownym lakierowaniem lub olejowaniem to koszt ok 70-90zł/me, zatem przy desce warstwowej może okazać się, że lepiej jest w przyszłości po prostu wymienić ją na nową. I tak musimy pozbyć się wszystkich mebli z pokoju na czas cyklinowania, a przy takiej wymianie pozbywamy się problemu zapylenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka