Dodaj do ulubionych

Po olejowaniu merbau...

22.04.12, 08:23
W czwartek poolejowano nam podłogę merbau. W trakcie olejowania nie było mnie w domu, teraz mam wątpliwości co do wykonania. Olejowano olejem Loba 2K (poliuretanowym, dwuskładnikowym), podwójnie, jednego dnia.

Przyszliśmy w piątek, żeby się zorientować, jak wygląda podłoga. Jestem trochę zawiedziona, nie wiem, czy wynika to z mojej niewiedzy, czy też z tego, że coś zostało źle zrobione przez fachowców. Otóż, liczyłam że podłoga cała będzie jednostajnie matowa, tymczasem są deski, (zwłaszcza te ciemniejsze), które wyraźnie się błyszczą. Dotykałam podłogi - nie lepi się.

Fachowiec , który też przyjechał w piątek, stwierdził, że po pierwsze to za wcześnie na ocenę, a poza tym tak jest z deskami - jedna przyjmuje więcej oleju, inna mniej, wszystko wyrówna sie w trakcie użytkowania/pielęgnacji.

Czytałam tutaj wątek o źle położonym oleju, dlatego mam wątpliwości.

I jeszcze jedno - czy merbau ma to do siebie, że na niektórych deskach są takie super żółte cienkie kreseczki? (sorry, za niefachowe określenie)
Obserwuj wątek
    • jarekparkiet Re: Po olejowaniu merbau... 22.04.12, 08:42
      Te "żółte kresecki" to wytrącające się sole mineralne(krzem), charakterystyczne dla podłogi merbau. Co do olejowania zdjęcia podłogi pomogłyby w ocenie wykonanej usługi
    • cyklina-klimkiewicz Re: Po olejowaniu merbau... 22.04.12, 10:25
      Drewno wyszlifowane pod olejowanie, zwykle 120 i wypolerowane bufferem , ma budowę rodzajową taką,że są w nim części miękkie i twarde. Procentowo w powierzchni może być różnie, dlatego trochę inaczej to wygląda, jest też trochę inaczej dla merbau z różnych regionów świata.Zwykle te twarde części drewna troch ę się błyszczą,nawet bez żadnego oleju czy wosku, bo twarde szlifuje się bardziej gładko niż miękkie. Ten olej 2 składnikowy zwykle się używa ze względu na możliwość szybszego użytkowania podłogi. Jak się nie klei to wszystko z nim dobrze, ale tak czy inaczej trzeba pamiętać o konserwacji, bo olej to chociaż dobre zabezpieczenie, to wymaga systematycznego odnawiania. Dzisiejsze wyroby, to głównie matowe produkty, bo takie jest zapotrzebowanie i oczekiwanie inwestorów.Dodać należy,że jak masz jakieś uwagi, to każdą podłogę olejowaną czy lakierowaną można , poprawić, stosując odpowiednie materiały, przewidziane w technologii.Dla każdego oleju przewidziana jest konserwacja. Nic nie jest wieczne, prócz życia i pióra. B.Klimkiewicz.
      • cyklina-klimkiewicz Re: Po olejowaniu merbau... 06.05.12, 06:57
        Większość profesjonalnych produktów dostępnych na rynku, takich marek jak Bona, Pallmann, Osmo,Loba, Overmat ma w ofercie woski matowe poprawiające wygląd i ułatwiające konserwację. Są to standardowe produkty do konserwacji, które się okresowo używa. Zamykają pory drewna, zabezpieczają przed wpływem wilgoci, ułatwiają utrzymanie podłogi w należytym stanie. Obecny trend na rynku to matowy naturalny wygląd. Ale jak chcesz by się lekko błyszczała , czy nawet i więcej, to tez naturalnie da się to osiągnąć. Co chcesz, to się da zrobić.Najlepiej zrobić próbkę do akceptacji, by nie zmieniać na całej podłodze. Wszystko jest możliwe.Większość tych oczekiwań, środkami producenta oleju, bo on przewiduje większość oczekiwań.B.Klimkiewicz.
        • novinka1 Re: Po olejowaniu merbau... 06.05.12, 09:16
          Kupiliśmy już specjalny płyn do codziennej pielęgnacji (raz już zastosowany), oraz specjalny olej do nakładania co pół roku. Jakoś na dniach chcemy go użyć.
          Mam jeszcze pytanie - od olejowania minęło trochę czasu, dziecko ma duże zabawki do jeżdżenia, tudzież samochodziki, którymi chętnie by się pobawiło. Póki co nawet przesunięcie kartonu powoduje zarysowania (syn przesuwał po podłodze np. pudełko od zabawki i powstały ostre rysy), mąż twierdzi, że powinniśmy jeszcze poczekać, aż olej się utwardzi...

Czy takie utwardzenie jest w ogóle możliwe? Nie chcę dziecka pozbawiać zabawek.
          Czy po tym moim zaolejowaniu takie drobne ryski staną się mniej widoczne?

Pozdrawiam :)
    • Gość: Adam82 Re: Po olejowaniu merbau... IP: *.adsl.inetia.pl 11.07.12, 15:24
      Ja też mam olejowany merbau w mieszkaniu, ale mój był robiony olejami Osmo. Nie znam się na nakładaniu oleju, ale w moim przypadku nie ma różnic w odcieniach desek. Jeżeli chodzi o samą pielęgnację to polecam wejśc na stronę www.dlapodlogi.pl, mają tam takie fajne mydła i inne środki do pielęgnacji podłóg. Ja stosuję mydła Osmo i jestem super zadowolony. Pozdrawiam:)
      • naturelife Re: Po olejowaniu merbau... 14.07.12, 19:34
        Też olejowałem panele drewniane. Wstrzymaj się z oceną. Przy olejowaniu deska zmienia nieco barwę. Prawda, że z czasem użytkowania to się zrówna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka