spee-d1231 08.05.12, 08:57 Witam mam tynki cementowo wapienne(ściany pomalowane) i chciałbym je wygładzić gładzą gipsową. Czy pod gładź i przed malowaniem gruntować ściany?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Uhu Re: Gładzenie ścian IP: *.dynamic.chello.pl 08.05.12, 11:13 czym są pomalowane tynki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1233 Byle nie wykonawca Marcin Mazurek Lublin Dublin IP: *.home.aster.pl 18.06.12, 12:49 000 0 Odradzam wszystkim zatrudnienie do remontu wykonawcy budowlańca Marcina Mazurka z Lublina lat ok.30, który podobno teraz pracuje w Irlandii, bo jest niesolidny, nieterminowy , nie kończy prac, w pracy pije piwo, pracuje na czarno, nie chce wystawiać faktur. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej83x Re: Gładzenie ścian 08.05.12, 11:15 Pewnie. Pod gładź to w ogóle nie ma o czym rozmawiać. Natomiast jak twierdzi mój generalny wykonawca, na gładź również warto przeciągnąć gruntem aby ściana nie "piła" tyle farby dekoracyjnej, ewentualnie można pomalować farbą podkładową. Odpowiedz Link Zgłoś
bunclik Re: Gładzenie ścian 08.05.12, 20:42 koniecznie gruntować i przed gładzią i po gładzi aby się podczas malowanie nie rozwarstwiały poszczególne warstwy nie gruntuj byle jakim UNIGRUNTEM tylko dołóż kilka zloty i kup jakiś grunt głęboko penetrujący na pewno nie zaszkodzi to ścianie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz. firma Re: Gładzenie ścian IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.05.12, 00:33 Jesli grunt jest konieczny jest zawsze , jesli gładź to Multi finish robiona na mokro , sam pan jej nie zrobi od tego są fachowcy z górnej półki , sciany gruntujemy farbą podkładową i farba bazowa 2 razy Odpowiedz Link Zgłoś
jack720 Re: Gładzenie ścian 29.05.12, 12:03 Witam i zapraszam na bloga www.rodzinnydomek.blogspot.com Odpowiedz Link Zgłoś
jarecki_2 Re: Gładzenie ścian 29.05.12, 14:27 a ja bym nie gruntował. przed gładzią ściany przetrzeć papierem, wykonać gładź, potem zagruntować farbą, tanią emulsyjną, pomalować farbą docelową. Odpowiedz Link Zgłoś
autoryzowany Re: Gładzenie ścian 29.05.12, 19:04 Bezwzględnie gruntować - a najlepiej najpierw zeskrobać farbę i dopiero grunt atlas.com.pl/pl/oferta-produktow/katalog-produktow/grunty/detail/18-grunty/flypage/2238-atlas-uni-grunt.html?sef=hcfp i na to gładź , po gładzi natomiast grunt atlas.com.pl/pl/oferta-produktow/katalog-produktow/produkty-gipsowe/atlas-gipsy12/detail/73-atlas-gips/flypage/2167-atlas-gips-grunto-prim.html?sef=hcfp który nie robi szklistej powłoki !!! i łatwo się maluje lub grunt typowy dedykowany przez producenta farby którą będziecie malować . Odpowiedz Link Zgłoś
e-rzecznik_sniezka Re: Gładzenie ścian 30.05.12, 09:39 spee-d1231 napisał(a): > Witam mam tynki cementowo wapienne(ściany pomalowane) i chciałbym je wygładzić > gładzą gipsową. Czy pod gładź i przed malowaniem gruntować ściany?? Witam, Przed położeniem gładzi należy bezwzględnie zagruntować ściany, zaś przed samym malowaniem nie jest to konieczne. Do gruntowania można wykorzystać Grunt Polimerowy Uniwersalny Śnieżka ACRYL-PUTZ® lub Grunt Polimerowy Głęboko Penetrujący Śnieżka ACRYL-PUTZ®. Wystarczy aplikacja jednej warstwy gruntu. Przed malowaniem należy dokładnie odpylić powierzchnię ściany. Odpowiedz Link Zgłoś
autoryzowany Re: Gładzenie ścian 30.05.12, 22:03 Przed malowaniem nie jest konieczne a jednak polecasz grunty , trochę to dla mnie skomplikowane :):):) Odpowiedz Link Zgłoś
forum.master Re: Gładzenie ścian 02.06.12, 21:14 u mnie bylo przed gladzia gruntowane, ale jak sie okazalo, nie mozna przesadzic, wiec nie wiecej niz jedna warstwa. w jednym pokoju byly ze trzy i fachowiec powiedzial, ze to za duzo i gładz sie tak dobrze nie wchłaniala. Odpowiedz Link Zgłoś
e-rzecznik_sniezka Re: Gładzenie ścian 04.06.12, 15:34 autoryzowany napisał(a): > Przed malowaniem nie jest konieczne a jednak polecasz grunty , trochę to dla mn > ie skomplikowane :):):) Szanowny Panie, Wyjaśniam niejasności – ściany wymagają zagruntowania przed położeniem gładzi. Natomiast przed samym malowaniem, czyli finalnym etapem prac, ponowne gruntowanie ścian nie jest już konieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: Gładzenie ścian IP: *.home.aster.pl 03.06.12, 01:09 123 Uwaga lepiej być ostrożnym przed zatrudnienie przy budowie Marcina Mazurka z Lublina lat ok.35 -pochodzi z Lublina ale obecnie chyba ukrywa się w Dublinie i tam też pracuje jako budowlaniec + remonty i wykończenia wnętrz. W Polsce chyba poszukiwała go też policja i liczni oszukani iwestorzy i hurtownie. To słaby niesolidny wykonawca budowlany- nie wywiązuje się z prac i zostają liczne usterki a na koniec pożuca budowę. Pracowałem z nim i ostrzegam bo nadużywa alkohol i nierozlicza się z kolegami. Obecnie nie odbiera telefonów, bo się ukrywa. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-majster.pl Re: Gładzenie ścian 18.06.12, 13:43 "Pracę warto zacząć od oceny stanu powierzchni. Pytanie, które musimy sobie postawić to – czy ściana potrzebuje gruntowania, czy wystarczy jej tylko przemycie wodą. Najczęściej trzeba wybrać pierwszą opcję. Zwłaszcza, jeżeli po raz kolejny przemalowujemy tą samą ścianę. Jeżeli chcemy, aby malowanie nie przynosiło dodatkowych trudności a także zależy nam na powierzchniach wymalowanych równomiernie, nie obejdziemy się bez gruntowania." Informacja dla bardziej dociekliwych w kwestii gruntowania służę linkami: www.chemiabudowlana.info/index,art,3772,szukaj,gruntowanie,,przygotowanie_scian_do_malowania oraz grunt to gruntowanie: www.chemiabudowlana.info/index,art,2216,szukaj,gruntowanie,,grunt_to_gruntowanie Odpowiedz Link Zgłoś
jack720 Re: Gładzenie ścian 17.01.13, 20:04 Witam. Prowadzę bloga i mam kilka ciekawych artykułów jesli bedą pomocne serdecznie zapraszam; www.rodzinnydomek.blpgspot.com Odpowiedz Link Zgłoś
3herbatka Re: Gładzenie ścian 23.01.13, 11:00 Radzę zagruntować ściany przed położeniem gładzi i po Odpowiedz Link Zgłoś
agencjapilot Re: Gładzenie ścian 23.01.13, 11:42 Przed gładzią trzeba wyrównać ściany, przetrzeć papierem potem odkurzyć! można do tego użyć odkurzacza lub wilgotnej gąbki lub szmaty. jeśli ściana jest spójna ( nie zostawia kurzu po przetarciu ręką) to bym odpuścił sobie gruntowanie. jak coś zostaje na dłoni mimo wcześniejszego odkurzania to trzeba zastosować grunt Odpowiedz Link Zgłoś
trombonosek Re: Gładzenie ścian 26.01.13, 19:53 Bo na remontach każdy się zna najlepiej , nawet pilot wycieczek... Odpowiedz Link Zgłoś
bunclik Re: Gładzenie ścian 26.01.13, 20:45 pięknie to ująłeś i taka jest prawda a nie mam wycieczki to zrobię komuś remont Odpowiedz Link Zgłoś